Ayak burkulması, ezik, morarmaya ne iyi gelir?
Hemen hemen herkesin başına gelen ayak burkulması, ezik ve morarma neden olur. Burkulma, ezik ve morarmaya ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Ayak burkulması nedir?
Ayak burkulması, ayak bileği ve topuk kemiğinin olması gereken yuvadan ayrılarak geri gelmesidir. İleri seviyelerde eklem bağları yırtılabilir.
Burkulma sonucu eklem bağlarında yırtık oluşmamış ise tedavisi evde yapılabilir. Fakat 3 hafta içinde iyileşme belirtisi görülmez ise mutlaka doktora gidilmelidir.
Ayak burkulması meydana geldiğinde alkol ve kan sulandıran ilaçlar kullanılmamalıdır.
Ayak, el, kol burkulması neden olur?
Birçok kişinin en bir kere başına gelen ayak, el , kol burkulmasının birçok nedeni vardır. En basiti yolda yürürken yanlış bir adımla bile ayak burkulabilir. Ayak, kol ve el burkulmasın bazı nedenleri şunlardır:
- Ayak bileği kaslarının güçlü olmaması
- Kötü zeminde spor yapmak
- Ayak bileğini aşırı zorlayan sporlar yapmak
- Vücudu ısıtmadan spor veya egzersiz yapmak
- Yüksekten dengesiz atlamak
- Ağır çalışma koşulları
- Eğlence amaçlı yapılan maçlar
- Yanlış ayakkabı tercihi
- Aşırı yüksek topuklu ayakkabılar
- Düşme
Burkulma sonucu ayak bileğinde morarma, şişme, ağrı oluşabilir. İlk etapta soğuk uygulama çok önemlidir. Soğuk uygulama ardından ayağa çorap giyilmeli ve sıkıca sarılmalıdır.
Uzun süre iyileşme görülmeyen burkulmalarda mutlaka doktora gidilmelidir.
Ayak burkulması için ne iyi gelir?
Zeytinyağ ve un kürü
Zeytinyağı, oleokantal enzim içerir. Bu özelliği sayesinde iltihap giderici ve ağrı kesicidir. Zeytinyağı ve un lapa kıvamına getirilir. Bu lapa burkulan bölgeye uygulanır.
Zeytinyağ, soğan kürü
Soğan, kemik sağlığını korur, kılcal damarlarda meydana gelen kanamaları durdurur, enfeksiyonlara karşı etkilidir. Zeytinyağ ve soğan ile yapılan kür burkulmaların tedavisinde etkilidir.
1 adet soğanı parçalayın ve 2 bardak zeytinyağ ile pişirin. Bu karışımı temiz bir bezin üzerine dökün ve burkulan bölgeye uygulayın, 2 saat bekletin.
Soğan tek başına da burkulma tedavisinde etkilidir. Soğan doğranır ve burkulan bölgeye sarılır. Bu işlem kokulu olacağı için akşamdan yapılması tavsiye edilir.
Sabun uygulaması
Kullanılmamış yarım kalıp beyaz sabun rendelenir. Alkolle karıştırarak merhem kıvamına getirilir. Bu merhem sorunlu bölgeye uygulanır.
Lahana
Lahana, C vitamini zenginidir. C vitamininin insan sağlığında önemli rolleri vardır. Kolajen üretimini artırır. bu sayede kas, kemik ve cilt sağlığını korur. Burkulan bölgeye çiğ lahana direk sarılabilir, Bu yöntemde 15 dakikada bir değiştirilir. Çiğ lahana ezilerek lapa haline getirilir ve temiz bir beze yerleştirilir. Çiğ lahana lapası burkulan bölgeye uygulanır ve 2 saat bekletilir. Lahana kaynar suda haşlanarak da burkulan bölgeye uygulanabilir.
Sarımsak
Doğal antibiyotik olan sarımsak, ağrı keser, iltihaplanmayı önler, yanma hissini geçirir. Sarımsak ezilerek suyu çıkarılır. 1 yemek kaşığı sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağ veya hindistan cevizi yağı ile karıştırılır. Bu karışım burkulan bölgeye masaj yoluyla uygulanır.
Yarım saat sonra yıkanır.
İngiliz tuzu
İngiliz tuzu( epsom tuzu olarak da bilinir), içerdiği kristaller sayesinde ağrı kesici etki yapar ve sinirleri gevşetir. Bir bardak ingiliz tuzu ılık suda eritilir. Bu suyla burkulan bölgeye masaj yapılır, veya ayak yarım saat boyunca bu suyun içinde bekletilir. İngiliz tuzu eczanelerde ve aktarlarda bulunur.
Buz uygulaması
Burkulma meydana geldiğinde ilk olarak buz uygulanmalıdır. Buz, şişliği alır, kılcal damarlarda meydana gelen kanamayı durdurur, morarmayı önler ve ağrı keser. Temiz ve pamuklu bir beze buz konur. Buz burkulan bölgeye yarım saat boyunca uygulanır. Bu uygulama 2 saatte bir tekrarlanır. Buz uygulamasında bez kullanmak önemlidir. Aksi halde buz yanıkları oluşabilir.
Çavdar unu ve arpa unu kürü
Çavdar unu ve arpa unu suyla karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamur ekşimeye bırakılır. Ekşiyen hamur burkulan bölgeye uygulanır.
Bal
Bir yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Bu karışım burkulan bölgeye uygulanır. Böylelikle ağrı ve morarma önlenir.
Ayağı yüksekte tutma
Burkulma tedavisinde dinlenme de oldukça önemlidir. Dinlenme sırasında ayağın altına yastık konulur ve ayak yüksekte tutulur. Böylelikle ödem oluşması önlenir, oluşan ödemde dağılmış olur.
Zeytin
9-10 adet zeytin, çekirdeği ile beraber ezilir. İçine tuz eklenir. Bir bez yardımıyla burkulan bölgeye sarılır. 2 saat bekletilir. Zeytin, soğan ile beraber de burkulma tedavisinde uygulanır. Zeytin ve doğranmış soğan ezilir, burkulan bölgeye uygulanır.
Mısır unu
1 su bardağı su, 1 su bardağı tuz tavada tuz eriyince kadar karıştırılır. İçine 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 su bardağından 2 parmak eksik mısır unu eklenir. Mısır unu koyulaşıncaya kadar pişirilir. Burkulan yere sıcak olarak sarılır ve sabaha kadar bekletilir.
Kara lahana
Kara lahana, yüksek oranda kalsiyum içerir, ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Kara lahana ezilerek lapa haline getirilir ve burkulan bölgeye sarılır.
Yumurta
Bir yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı un karıştırılır. Bu karışım burkulan bölgeye sarılır ve 2-3 saat bekletilir.
Ezik ve yaralar için doğal tedavi yöntemleri
Buğday, zeytinyağı
250 gr. buğdayı lapa olana kadar kaynatın ve 10 dakika soğumasını bekleyin. 10 dakika sonra 3 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin. Bu karışımı ezik olan bölgeye uygulayın. Özellikle dizde meydana gelen ezikler için faydalıdır.
Biberiye
3 bardak suya, 2 tatlı kaşığı biberiye ekleyin ve 15 dakika kaynatın. Sonrasında biberiyeyi süzün. Bitkisinin üzerine bir yemek kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. Ezik bölgeye bu karışımı uygulayın. Suyunuda içebilirsiniz.
Maydanoz
Bir demet maydanoz ezilerek lapa haline getirilir. Ardından bir Türk kahvesi fincanı zeytinyağ eklenir. Bu karışım ezik olan yere sarılır.
Ezilen maydanoz ispirto ile karıştırılarak da kullanılabilir.
Tilki üzümü (it üzümü, köpek üzümü)
Tilki üzümü, yara ve eziklerin tedavisinde oldukça etkilidir. Tilki üzümü bir miktar su ile kaynatılır ve lapa haline getirilir. Sonrasında ezik ve yara olan bölgeye uygulanır. Ayrıca it üzümünün taze yaprakları da ezik ve yara tedavisinde etkilidir.
Taze it üzümü yaprakları ezilerek lapa haline getirilir ardından yara ve ezik olan bölgeye uygulanır.
İt üzümü ağız yoluyla alındığı zaman dikkatli olunmalıdır. Dozajını aşıldığı zaman zehirlenmelere neden olabilir.
Enginar yaprağı
Enginar yaprağı, kemik sağlığını korur, doku hasarını önler. Bir avuç enginar yaprağı ezilir ve lapa kıvamına getirilir. Ardından bir Türk kahvesi fincanı toz şeker eklenir. Bu karışım ezik ve yara olan bölgeye uygulanır.
Eşek kulağı ( karakafes otu, mayasıl otu, çıkrık otu, kemik örgüsü)
Eşek kulağı, halk arasında farklı isimlerle bilinir. Bunlar, karakafes otu, mayasıl otu, çıkrık, otu, kemik örgüsüdür. Romalılar zamanından beri kırık, çıkık, ezik, yara, burkulma tedavisinde kullanılır. Ağrı kesici etkiye sahip olup, doku hasarını önler.
200 gr. karakafes otunu kökü, 1 litre suyun içine atın. Karakafes otu, suyun içinde 4-5 saat kadar bekletin. Ardından süzün. Elde edilen bu sıvıyla hasarlı bölgeye masaj yapın.
Kantaron yağı
Kantaron yağı, ağrı kesicidir. Aynı zamanda yaraları çabuk iyileştirir. Ezik olan bölgeye kantaron yağı ile masaj yapılır.
Kudret narı
Mide dostu olarak bilinen kudret narı, yaraları hızlı iyileştirme de oldukça etkilidir. Taze kudret narı ezilerek ezik ve yara olan bölgeye uygulanır ve yarım saat bekletilir ya da zeytinyağında bekletilen kudret narı, ezik olan bölgeye uygulanır.
Siyah üzüm
Bir avuç siyah üzüm ezilir ve lapa haline getirilir. Hazırlanan bu lapa eziğin üzerine uygulanır.
Maydanoz tohumu
50 gr maydanoz tohumu, bir bardak kaynamış suyun içine atılır. 5 dakika bekletilir. Sonrasında bu su ile ezik olan bölgeye masaj yapılır.
Tüm bunların yanında soğan kürü, sarımsak kürü de ezik tedavisinde etkilidir.
Arnika
Arnika, iltihaplanmayı önler, ağrıyı dindirir. Doku zedelenmeler, eklem ağrıları, yaralanma sonucu şişlikler ve morlukların tedavisinde etkilidir. Arnika bitkisinin merhemi, spreyi, yağları ve jelleri vardır.
Aynısafa
Ağrı kesici, mikrop öldürücü olan aynısefa, ezik ve yara tedavisinde etkilidir. Aynısefa yağı ile hasarlı bölgeye masaj yapılır.
Sinir otu
Ülkemizde her yerde rahatlıkla yetişen sinir otu, doku hasarı, deride olan tahriş,yara, çıban ve apse tedavisinde oldukça etkilidir. Sinir otu lapa kıvamına getirilir, içine bir miktar zeytinyağ eklenir. Hasarlı bölgeye bez yardımıyla uygulanır.
Morluk nasıl geçer?
Çoğunlukla basit yüzeysel hasarlar sonucu oluşan morlukların doğal tedavi yöntemleri şunlardır:
Zencefil
Zencefil, iltihap önleyici ve yok edicidir, bağışıklık sistemini korur. Toz zencefil su ile lapa haline getirilir ve morluk üzerine uygulanır.
Tuz
Deride meydana gelen morluğun üzerine ince bir tabaka tuz sürülür. Bu sayede hem ağrı azalır hemde morluk geçer. Tuzun deride kalması için limon suyuyla karıştırabilirsiniz.
Soğan
Bir adet kuru soğan ortadan ikiye bölünür. Morluk olan bölgeye soğan ile masaj yapılır.
Maydanoz
Taze maydanoz ezilerek lapa kıvamına getirilir. Maydanoz lapası morarmış bölgeye uygulanır.
Sirke
Sirke, kan akışını hızlandırır ve moraran bölgenin tedavisini hızlandırır. Sirke su ile seyreltilmelidir. Seyreltilmiş sirke morluk olan bölgeye uygulanır.
Buz
Yaralanma meydana geldiği zaman ilk yapılması gereken buz uygulamasıdır. Buz uygulaması, kan damarlarını büzer, iltihaplanmayı önler. Böylelikle morarma ve şişmeyi önler.
Aloe vera
Cilt sağlığına oldukça faydalı olan aloe vera, morarmaları geçirmede de etkilidir. Aloe vera jeli hasar görmüş bölgeye masaj yaparak uygulanır. Bu uygulama günde 3 defa yapılmalıdır.
Şeker
Bol şekerle hazırlanmış şekerli su, bir beze veya pamuğa dökülür. Hasar gören bölgeye uygulanır. Bu uygulama 5 dakikada bir tekrar edilir.
Üzüm çekirdeği yağı
Üzüm çekirdeği yağı, yaraları hızlı iyileştirir, hasar görmüş kılcal damarları onarır, hücre hasarını önler. Hasar görmüş bölgeye üzüm çekirdeği yağı ile masaj yapılır. Böylelikle şişmesi ve morarması önlenir.