Sağlık

Karaciğer Yağlanması Neden Olur, Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Olur? Bitkisel Tedavileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması, türlü sebeplerden dolayı karaciğerde olması gerekenden fazla yağ toplanmasıdır. Halk arasında 4-5 kişi arasında görülen karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması neden olur? Tedavisi nasıl olur? Bitkisel tedavisi nedir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?

Karaciğerde olması gerekenden fazla miktarda yağ toplanmasına karaciğer yağlanması denir.  Sağlıklı kişilerin de karaciğerinde az seviyede yağlanma olur ve bu normaldir. Bu yağlanma seviyesi korunduğu müddetçe sağlık şikayeti oluşturmaz. Ancak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam stili zararlı alışkanlıklar gibi etkiler nedeniyle yağ oranı artar. Karaciğer yağlanması oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında ortalama 5 kişiden birinde karaciğer yağlanması vardır. Karaciğerde meydana gelen bu yağlanmanın seviyesi arttıkça ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar.  Karaciğerde iltihaplanma meydana gelir ve karaciğerin çalışması sağlıklı olmaz. İlerleyen durumlarda karaciğer hücrelerinde hasar oluşabilir ve bunun sonucu karaciğer kanseri ve siroz gibi ciddi hastalıkların riski artar. Karaciğer yağlanması( hepatosteatoz olarak da bilinir) kendini belli etmeyen, sinsi bir hastalıktır. Çoğunlukla farklı bir hastalık şikayetiyle gidildiği zaman ortaya çıkar. Ancak hepatosteatozun ilerlemesi sonucu karaciğer sağlığı ciddi tehdit altında kalır.

Hepatosteatoz tanısı konulan hastalar tedavi altına alınmalı ve düzenli kontrolleri sağlanmalıdır.

Karaciğer yağlanması genel olarak 3 durumda ortaya çıkar, bun durumlar şunlardır:

  • Hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan yağlanma
  • Alkol gibi zararlı alışkanlıklar sonucu ortaya çıkan yağlanma
  • Alkol veya gebeliğe bağlı olmayan basit karaciğer yağlanması

Karaciğer yağlanması evreleri şunlardır:

  1. evre: Karaciğer yağlanmasının en hafif seviyesidir. Bu evrede olan yağlanma karaciğer hasarına yol açmaz.
  2. evre: Alkol gibi zararlı alışkanlıkların  yol açmadığı steatohepatit olarak isimlendirilen bu evrede  yağlanma sonucu inflamasyon şikayetleri ortaya çıkar.
  3. evre:Bu evrede karaciğer dokuları sertleşir ve karaciğer hasarı oluşmaya başlar.
  4. evre: Bu evre yağlanmanın en ileri seviyesidir. Bu seviyede olan yağlanmada karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

KARACİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karaciğer yağlanmasının  kendine has belirtisi veya bulgusu yoktur. Özellikle yağlanmanın başlangıcında hiçbir belirti vermez, hastalarda hiçbir şikayete neden olmaz. Fakat yağlanmanın seviyesi arttıkça kişilerde bazı şikayetlere yol açabilir. İlerleyen yağlanma bazı kişilerin karnının sağ üst tarafında basınç ve dolgunluk hissetmesine neden olabilir. Bu şikayet yağlanan karaciğerin büyümesi sonucu etrafındaki dokulara yaptığı baskı nedeniyle oluşur. İleri seviyede yağlanma olan hastanın karaciğer kaburgalarının arasına doğru yapılan basınç ile doktor tarafından tanı konulabilir. Karaciğer yağlanmasının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk ve çabuk halsiz düşme
  • Enerji düşüklüğü
  • Karnın sağ üst tarafında dolgunluk
  • Sarılık
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nadir de olsa ciltte kaşıntı ve bunun sonucu kızarıklık
  • Nadir olarak ciltte pullanma

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer vücutta önemli işlevleri olan bir organdır. Yağ metabolizmasında önemli görevlere sahiptir.  Çeşitli nedenlerle enzim oranları ve karaciğerin çalışması bozulduğunda, karaciğerde yağlanma meydana gelir. Bu durumun oluşmasında başlıca etkenler şunlardır:

  • Sağlıksız ve düzensiz beslenme
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Aşırı kilo, obezite
  • Hızlı kilo değişimleri
  • Hareketsiz yaşam biçimi
  • Düzenli kullanılan bazı ilaçlar
  • Yüksek kolesterol seviyesi
  • Hamilelik
  • Toksin değerleri fazla olan gıdaları tüketmek
  • İnsülin direnci
  • Şeker hastalığı
  • Protein içeren gıdaları daha az tüketmek
  • Yüksek tansiyon 
  • Aşırı A vitamini takviyesi
  • Uzun zaman damar yolu ile beslenme
  • Bazı cerrahi operasyonlar
  • Kortizon içeren ilaçlar

Karaciğer Yağlanması Kimlerde Görülür?

Karaciğer yağlanması erkeklerde ve kadınlarda neredeyse aynı oranda görülür. Orta yaş ve üzeri kişilerde görülme ihtimali genç yaşta olan kişilere göre daha yüksektir. Yetişkin kişilerin yüzde 30’unda karaciğer yağlanması görülür.

TEŞHİS NASIL KONUR?

Hastanın öyküsü önemlidir. Hastada kronik rahatsızlık var mı? Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar var mı? Bu soruların cevabı öğrenilir.  Tüm bu soruların cevabı alındıktan sonra kan testleri istenir. Bu testlerde  Hepatit B ve C virüsleri de araştırılır. Kesin tanı konması için karaciğer ultrasonografisi, tomografisi, manyetik rezonans ( MR) ve karaciğer biyopsisi istenebilir. 

KARACİĞER YAĞLANMASININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Karaciğer yağlanmasının yanında görülen diğer hastalıklar, yağlanmanın ne kadar süre devam ettiği, yağlanmanın seviyesine göre tedavi belirlenir.

Yağlanmanın başlangıç seviyesinde olan hastaların kilosuna bakılır. Hastanın fazla kilosu var ise öncelikle fazla kilolarından kurtulması yönünde tedavi yöntemi izlenir. Diyetisyen eşliğinde yapılan tedavi ve fiziksel etkinlikler artırılarak fazla kiloların verilmesi sağlanır.

Diyabeti olan hastalar için gerekli durumlarda insülin tedavisine başlanabilir. Tüm bu tedavilere rağmen  karaciğer enzimlerinde yükseklik devam ediyorsa biyopsi uygun görülebilir. Tedavi süresince yaşa bağlı olarak 3 yada 6 ayda rutin kan tahlilleri yapılmalıdır. 

KARACİĞER YAĞLANMASINA NE İYİ GELİR?

Karaciğer yağlanmasında sağlıklı beslenme çok önemlidir. Doğanın bize sunduğu nimetlerden yararlanarak bu sorunun çözümünü daha kolay bulabiliriz. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler:

Elma sirkesi

Faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesinin karaciğer yağlanması tedavisinde oldukça etkilidir. Elma sirkesi sayesinde karaciğer ve etrafında oluşan fazla yağlanmadan kurtulabilirsiniz. Yemeklerden önce aç karnına içilen elma sirkesi yağlanmadan kurtulmak için oldukça etkilidir. Bir bardak suyun içine elma sirkesi ekleyerek  yemeklerden önce günde 2 defa içilir. Bu kür düzenli olarak 2 ay kullanılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken elma sirkesinin doğal olmasıdır.

Limon

C vitamini karaciğerin enzim üretmesine yardımcı olur. C vitamini zengini limon bu özelliği sayesinde karaciğer sağlığını destekler ve yağlanmayı önler. Bir bardak suyun içine yarım limonun suyu sıkılır ve bu karışım günde 2 defa içilir.

Yeşilçay

Yeşil çayın sağlığa faydaları oldukça fazladır. Bunlardan biride karaciğerde biriken yağ oranını azaltmasıdır. Her gün içilen 2 fincan yeşil çay sayesinde karaciğerde oluşan basit yağlanmanın önüne geçilebilinir.

Karahindiba

Karahindiba da karaciğer yağlanmasının önüne geçen bir bitkidir. Bir fincan kaynar suya 1 tatlı kaşığı karahindiba ilave edilir ve 5-7 dakika demlendirilir. Bu çay bir kaç hafta boyunca günde 1 defa içilir. Ancak bu çayı hamileler ve şeker hastaları tüketmemelidir.

Zerdeçal

Zerdeçal tam bir antioksidan kaynağıdır.  Ayrıca yağ yakma özelliği sayesinde karaciğerde biriken fazla yağları yok etmede etkilidir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı zerdeçal ilave edilir. Bu karışım birkaç hafta günde 2 defa tüketilir.

KARACİĞER  YAĞLANMASINA İYİ GELEN MAYDANOZ LİMON KÜRÜ

Maydanoz limon kürü, karaciğer yağlanmasın karşı oldukça etkilidir. Karaciğeri güçlendirir, cild sağlığını korur ve idrar söktürür. Bunların yanında vücuda enerji ve zindelik verir.

MAYDANOZ LİMON KÜRÜ NASIL YAPILIR?

14-16  sap maydanozu sapları ile beraber parçalanır ve blendera atılır. Üzerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve bir su bardağından biraz az su ilave edilir. 2 -3 dakika blenderdan geçirilir. Bu kür sabah aç karnına  tüketilir. Maydanoz limon kürüne 15 gün devam edilir, 15 gün sonra 5 gün ara verilir. Aranın ardından 15 gün daha küre devam edilir.

Maydanoz düşük ihtimalini artırabileceği için, hamilelerin bu kürü tüketmesi tavsiye edilmez.

UYARI!

Bu yazı bilgi amaçlı hazırlanmıştır, tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalık durumunda önce doktora başvurunuz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu