Sağlık

Huzursuz Bacak Sendromu Nedeni ve Tedavileri Nelerdir?

Özellikle geceleri görülen, ancak gündüz de şikayetlere yol açan huzursuz bacak sendromu nedir? Huzursuz bacak sendromu neden olur? Tedavisi nedir? Huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Özellikle dinlenme sırasında , yatarken, uyumak üzereyken, hareketsiz sabit kalındığında bacaklarda oluşan karıncalanma, batma hissi, yanma hissi, ağrı durumu oluşması kişileri oldukça rahatsız eder. Bu durum “huzursuz bacak sendromu” olarak adlandırılır. Huzursuz bacak sendromu, özellikle uykuya geçiş sırasında şikayetlere yol açar, bazende uykudan uyandırır. Bu durum sonucu kalitesiz bir uyku meydana gelir ve yaşam kalitesi oldukça düşer. Düzgün olmayan uyku gün içinde yorgunluk, halsizlik , asabiyet gibi şikayetlere de neden olur.

Huzursuz Bacak Sendrom

Huzursuz Bacak Sendromu Hangi Durumlarda Görülür?

Huzursuz bacak sendromu, sadece uyku öncesi ortaya çıkmaz. Gün içinde hareketsiz olan kişilerde, masa başında iş yapanlarda, uzun yolculuk nedeniyle sabit kalma durumlarında, uçak yolculuklarında, Fazla kilodan dolayı hareketleri kısıtlı olan kişilerde görülür. Bazende gün içinde görülmez, günün yorgunluğuyla beraber gece ortaya çıkar. Uzun süre sabit kalmaktan rahatsız olan bacaklar, ayağa kalkıldığında biraz rahatlar, şikayetlerde azalma görülür.

Rahatsızlık bir müddet sonra kronik hal alabilir. Bu şikayetlerin uzun sürmesi kişiyi ruhsal olarak çökertebilir hatta depresyona sokabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?

Huzursuz bacak sendromu olan kişilerde çoğunlukla genetik faktör etkilidir. Ailesinde bu sendrom olan bireylerde oluşma ihtimali yüksektir. Genetik etkinin dışında hastalıklar, kötü alışkanlıklar, bazı ilaçlarda sendromun nedenleri arasında yer alır. Sendrom yaz aylarında daha fazla şikayetlere yol açar. Hava ısısının artması huzursuz bacak sendromunu olumsuz etkiler.

Genetik faktör dışında diğer nedenler şunlardır:

  • Böbrek yetmezliği
  • Diyabet hastalığı
  • B12 vitamini eksikliği
  • Folik asit eksikliği
  • Magnezyum eksikliği
  • Bazı cerrahi işlemler
  • Fiziksel hareketsizlik
  • Stres, gerginlik
  • Dolaşım sorunları
  • Fibromiyalji( sırt, boyun kasları başta olmak üzere kas ağrısı)
  • Kas rahatsızlıkları
  • Üre kreatinin eksikliği
  • Parkinson
  • Demir eksikliği 
  • Anemi
  • Hamilelik
  • Sigara, nargile gibi zararlı alışkanlıklar
  • Fazla alkol tüketimi
  • Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

  • Ayaklarda ve bacaklarda huzursuzluk 
  • Ayaklarda ve bacaklarda oluşan huzursuzluk nedeniyle hareket ihtiyacı
  • Bacaklarda seğirmeler
  • Gece saatlerinde fazlalaşan huzursuzluk ve ağrı hissi
  • Hareket halinde huzursuzluk ve ağrının azalması

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Huzursuz bacak sendromu, görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemez. Hastanın aile öyküsü ve şikayetlerine göre tanı konur. Bazı durumlarda uyku testleri kesin tanı koymak için uygulanır.  Uyku testlerinde hastanın, ne kadar sürede uykuya daldığı, uyku sırasında bacak hareketleri gözlenir.

Sendroma neden hastalık var ise o hastalık tedavi edilir. Vitamin ve mineral değerlerinde eksiklik olması durumunda takviye vitamin ve mineral verilebilir. Bazı hastalarda ilaç tedavisi çok fazla etki etmez, bazı hastalarda ise ilaç tedavisi cevap verir.  Tedavi uzun süreli olabilir. Hatta ömür boyu ilaç kullanan hastalar mevcuttur. 

Huzursuz Bacak Sendromu Kimlerde Görülür?

Bu sendrom kadınlarda daha sık görülür. Hamilelik döneminde sıvı elektrolit azalması bu sendromu ortaya çıkartır. Kadınlarda daha sık görülse de, erkeklerde de sıkça rastlanan hastalıklardandır. Çoğunlukla 20-30 yaş aralığında huzursuz bacak sendromu görülsede, her yaş grubunda görülen bir hastalıktır.

Huzursuz Bacak Sendromuna Hangi Doktor Bakar?

Bu hastalıktan şüphelenen kişiler “Nöroloji” bölümüne gitmelidir.

Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir?

Lavanta yağı

Lavanta  sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir.  Ayrıca sinirleri yatıştırır, günün yorgunluğunu azaltır, kan dolaşımını hızlandırır. Yatmadan önce lavanta yağı ile bacaklarınıza masaj yaparak rahat bir uyku çekebilirsiniz. Böylelikle rahat ve huzurlu bir uyku çekebilirsiniz. Ayrıca yastığın altına küçük lavanta sabunları da konulabilir.

Nane

Yüksek miktarda mentol içeren nane ve nane yağı, huzursuz bacak sendromunu  rahatlatan doğal yöntemlerdendir. Yatmadan önce nane çayı içilebilir veya nane yağı ile bacaklara masaj yapılabilir. Böylelikle günün yorgunluğundan kurtulunur, kaslar rahatlar ve rahat bir uyku sağlanır.

Papatya

Papatyanın sakinleştirici etkisini bilmeyen yoktur.  Yatmadan önce içilen bir fincan papatya çayı sayesinde sinirler rahatlar, kaslar gevşer. Böylelikle rahat bir uyku çekilir. Papatya yağı bacaklara masaj olarak uygulanabilir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, kan dolaşımını artırır ve damarları rahatlatır.  Huzursuz bacak sendromu kaynaklı şikayetleri azaltır. Yatmadan önce bacaklara hindistan cevizi yağı ile masaj yapılır.

Çörek otu yağı

Çörek otunun ağrı kesici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırır, damarları rahatlatır. Çörek otu yağı ile bacaklara masaj yapılır, böylelikle huzursuz bacak sendromu şikayetleri azalır. Bu yağın soğuk sıkım olmasına dikkat edilmelidir.

Kantaron yağı

Her derde deva olan bu bitki, huzursuz bacak sendromunda da oldukça faydalı.

Kantaron yağı, ağrı kesici, sakinleştirici etkiye sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırır, kas ağrılarını dindirir. Bu özellikler sayesinde huzursuz bacak sendromuna iyi gelir. Kantaron yağı bacaklara masaj yapılarak uygulanır.

Bamya tohumu

Bamya Tohumu Yaraları

Bamya tohumu özellikle eklem ağrılarını yok etmekle bilinir. Ayrıca dizlerde meydana gelen sıvı kaybını önler, eklem ve kas sağlığını korur. Bamya tohumu toz haline getirilerek 1 çay kaşığı tüketilebilir yada 7 adet bamya tohumu su ile beraber tüketilir.

Hardal tohumu

İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği bu yöntem, huzursuz bacak sendromu için oldukça etkilidir. 1 çay kaşığı siyah hardal tohumu bol su ile beraber tüketilir.  Bu yöntem sayesinde huzursuz bacak sendromu şikayetleri ortadan kalkar. Ayrıca, su dolu leğene 4 hırsız sirkesi eklenir ve ayaklar bu suda 15-20 dakika bekletilir. 4 hırsız sirkesi yok ise elma sirkesiylede aynı işlemler yapılabilir.

4 hırsız sirkesi

4-hirsiz-sirkesi-tarifi
Dört Hırsız Sirkesi

Elma sirkesi ve birçok bitkilerden yapılan 4 hırsız sirkesi, ağrı kesici etkiye sahiptir. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırır, bacaklardaki yorgunluğu giderir. Bir su bardağı suyun içine bir yemek kaşığı 4 hırsız sirkesi eklenir ve içilir.

Kakule

Kakule Çayı

Doğal sakinleştirici olan kakule, aynı zamanda ağrı kesici özelliğe sahiptir.  Yatmadan önce içilen kakule çayı sayesinde vücut rahatlar, kan dolaşımı düzelir ve bacaklarda oluşan şikayetler ortadan kaybolur. Bir tatlı kaşığı kakule tohumu bir su bardağı kaynar suya eklenir ve 10 dakika demlenir. Bu çay sıcak olarak tüketilir.

B12 vitamini

Huzursuz bacak sendromunun nedenleri arasında B12 vitamini eksikliğide vardır. B12 vitamini zengini gıdalar tüketerek huzursuz bacak sendromundan kurtulabilirsiniz. 

Karaciğer, dalak, midye, istiridye, karides, alabalık, ton balığı, uskumru, yumurta, peynir, yoğurt, kefir gibi ürünler B12 vitamini bakımından zengindir.

Demir takviyesi 

Kandaki demir değerinin eksik olması huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Bunu önlemek için demir içeren besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez gibi ürünler demir bakımından zengin besin kaynaklarıdır.

D vitamini

D vitamini eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açabilir. Bol bol güneşe çıkılmalı, süt, yoğurt, kefir,ton balığı, somon, yumurta gibi gıdalar bol bol tüketilmelidir.

Magnezyum

Magnezyum eksikliğide bu sendromun nedenleri arasında yer alır. Süt ürünleri, kuruyemiş, tahıllar ve meyvelerde magnezyum bulunur. Bu ürünler tüketilerek magnezyum eksikliği tamamlanabilir veya magnezyum yağı ile bacaklara masaj uygulanabilir.

At kestanesi

At kestanesi, kas ağrısını giderir, vücuda sakinlik verir ve kan dolaşımını rahatlatır. At kestanesi içeren kremler veya at kestanesi yağı ile bacaklara masaj yapılabilir.

Hacamat, sülük 

Hacamat ve sülük yöntemleri yüzyıllardır alternatif tıp alanında kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerle vücuttan zararlı maddeler, toksinler uzaklaştırılır. Bu sayede vücut, kaslar rahatlar, kan dolaşımı hızlanır. Huzursuz bacak sendromu olan kişilere hacamat veya sülük yöntemi tavsiye edilir.

Uyarı!

Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır, bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Herhangi bir hastalık durumunda önce doktora başvurulmalıdır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu