Sağlık

HEMOROİD (BASUR)

          Hemoroid, halk arasında mayasıl veya basur olarakta adlandırılan yaşam standartlarını düşüren bir rahatsızlıktır. hemoroid bazen ağrılı, can acıtıcı olabilir.

HEMOROİD / BASUR NEDİR ?

Hemoroid Görüntüsü

          Kalın bağırsağın son bölümü anüs olarak adlandırılır. Anüste veya  makat bölgesindeki damarların büyümesi veya şişmesi ile oluşan rahatsızlığa hemoroit denir. Hemoroid  insanlar arasında yaygın bir hastalıktır. Her 4 kişiden birinde hemoroit (basur) görülür. Genelde 30 yaş üstünde daha sık görülür . Beslenmede dikkatsiz olma ve taharet de dikkatsiz olma, uzun süre tuvalette kalma, fazla ıkınma, kabızlık, aşırı stres hemoroid oluşmasını tetikler.

BASUR (HEMOROİD) NEDEN ÇIKAR ?

BASUR
Hemoroid Görüntüsü
  • Hamilelik
  • Beslenme düzensizliği
  • Yanlış yapılan diyetler
  • Kabızlık
  • Çok fazla oturur pozisyonda kalmak
  • Hijyen dikkatsizliği 
  • Pelvik bölgede oluşan tümörlü hücreler
  • Bazen bağırsak kanseri de hemoroid oluşmasını sağlar

HEMOROİD / BASUR BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Perianal bölgede ( makat) kaşıntı
  • Perianal bölgede şişlik
  • Dışkılamada ağrı ve kanama
  • Oturma da ve uzanmada ağrı oluşması
  • Basurun sarkarak elle hissedilmesi

HEMOROİD EVRELERİ

İç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır.

Dış hemoroid

Dış hemoroid de,   sancı, ağrı, şişlik ve kızarıklık görülebilir.İç hemoroid de ise ağrı, sancı, kızarıklık  çok görülmez.

İç hemoroid

İç hemoroid de 4 çeşit evre vardır 

1. Evre: Hemoroid belirtisi olarak küçük kanamalar oluşur. Bu kanamalar tuvalet kağıdında veya damlalar halinde görülür.

2. Evre: Hemoroidler büyük abdest bozma ile birlikte dışarı sarkarak kendini belli eder. 2. Evre de hemoroidler tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra kendiliğinden geri giderler.

3. Evre: Bu evrede hemoroid memeleri perianal bölgede  kendini gösterir. Sık sık ağrı ve sancı oluşturur.

4. Evre: Hemoroidlerin perianal bölgeden dışarı sarktığı  aşamadır. Hemoroit memeleri genelde nemlidir ve daha büyüktür. 

hemoroid
Hemoroid Görüntüsü

HEMOROİD/ BASUR İÇİN NE YAPILIR ?

         Hemoroid perianal (makat) bölgede olduğu için doktora muayene olmaktan çekinen insanlar olabiliyor. Bu ihmalin sonucunda hemoroid memlerinde hızlı büyüme ve artma oluşabilir. Geç kalınan tedavi daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

         Hemoroid tedavisinde ilk amaç bağırsak hareketlerinin düzeltilmesi dir. Uzun süreli kabızlık yada ishal durumu var ise, bu sorunların sebebi bulunup, uygun tedavi yapılır.

Ekseriyetle 1. evre ve 2. evrede ilaç tedavisi önerilir. 

          Başka bir tedavi yöntemi de  ılık suda oturma dır. Büyük abdest ihtiyacı giderildikten sonra,  ılık su konmuş küvette 15-20 dk oturulur.

         Skleroterapi ise başka bir hemoroid tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, hemoroidli bölgeye ilaç enjekte edilir böylelikle sarkmaların giderilmesi amaçlanır. Ağrısız ve kısa sürede uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genelde narkoza gerek duyulmaz.

         Boğma tedavisi ise uygulanan başka bir yöntemdir. Bu yöntemle hemoroid memesinin etrafına lastik takılarak, hemoroid memesinin çürümesi sağlanır.

         Hemoroid tedavisi, hastalığın durumuna göre cerrahi yöntemde uygulanabilir. 3. ve 4. evre hemoroidlerde ameliyat tercih edilir. Ameliyat tedavisinde genel veya bölgesel anestezi uygulanır. Hemoroid evresinin durumuna göre, doktor lazer tedavisi de tercih  edilebilir. 

Basura Ne İyi Gelir?

Sardunya yağı

Sardunya yağı; yara, kesik, iltihaplı yaralar, mikrobiyal enfeksiyonlarda tedaviye destek olur. Barındırdığı fitokimyasallar sayesinde kuvvetli bir antienflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidandır. Bu özelliği sayesinde Çin ve İran gibi ülkelerde tedavi amaçlı sıkça kullanılır.

Sardunya yağı sayesinde basurun neden olduğu hazımsızlık ve kabızlık sorununa da çözüm bulunur.  Basur için sardunya yağı tek başına kullanılmaz. Sardunya yağı; kantaron yağı, hint yağı veya zeytinyağı gibi yağlarla karıştırılır. Aynı oranda karıştırılan yağlar pamuk yardımıyla basur üzerine uygulanır.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, antiseptik, antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikleri olan bir yağdır. Bu özellikleri sayesinde yaraları iyileştirir, cilt lekelerini giderir, sedef ve alerji gibi durumlarda tedaviye destek olur. 

Çay ağacı yağının bir özelliğide kan damarlarında meydana gelen hasarı onarmasıdır. Çay ağacı yağı tek başına kullanılabilir veya kantaron yağı, zeytinyağı  gibi başka yağlarla karıştırılabilir. Bir parça pamuğun üzerine çay ağacı yağı dökülür ve basur üzerine masaj yaparak uygulanır. Bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir, bu nedenle ufak denemeler yapılarak başlanmalıdır.

Lavanta yağı

Kokusuyla rahatlık ve sakinlik veren bu yağ, geniz akıntısına iyi gelir ve ağrı kesici etki gösterir. Aynı zamanda aneljezik ve antienflamatuar özelliği vardır ve kan dolaşımını hızlandırır. Bu özelliği sayesinde basur memelerinde şişmeyi önler, ağrı ve sancıya engel olur.

Lavanta yağı oldukça etkili bir yağdır, bu nedenle tek başına kullanılması önerilmez. Zeytinyağı, jojoba yağı ve ya kantaron yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılır. Başka yağlarla karıştırılan lavanta yağı bir parça pamuk yardımıyla sorunlu bölgeye uygulanır.

Ardıç yağı

Antienflamatuar, antimikrobiyal, antirümatik olan ardıç yağı, idrar söktürür, iltihaplanmayı önler ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde basurun neden olduğu ağrı, şişme, iltihap ve kanama şikayetlerinde tedaviyi destekler.

Ardıç yağı, hint yağı, kantaron yağı, veya badem yağı ile karıştırılır ve basur olan bölgeye pamuk yardımıyla uygulanır.

Dereotu yağı

Özellikle salataların vazgeçilmezi olan dereotu, son zamanlarda yağı ile de mutfaklarda kullanıma başlanmıştır. Dereotu ve dereotu yağı, şişkinlik, hazımsızlık, mide ağrısı gibi şikayetleri gidermede oldukça etkilidir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır. Bu özelliği sayesinde dış hemoroit tedavisinde kullanılır. 

Dereotu yağı tek başına kullanılmaz, zeytinyağı ve ya hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Başka bir yağ ile karıştırılan dereotu yağı basur olan bölgeye pamuk yardımıyla uygulanır.

Kantaron yağı

Hücre yenileyen, kan dolaşımını hızlandıran kantaron yağı, yanık tedavisi, güneş lekesi, sivilce lekesi, mide sorunlarını gidermede oldukça etkilidir. Ağrı kesici etkisi sayesinde bel ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı gibi ağrıları önler. Kantaron yağının bir özelliğide damarları büzerek kanamayı durdurur, varisleri tedavi eder. 

Bir miktar pamuğa kantaron yağı damlatılır ve basur olan bölgeye masaj yapılarak uygulanır. Bu yağ tek başına kullanılabilir.

Kudret narı

Kudret narı, hücre yeniler, iltihap kurutur, kanamayı önler. Kanserden tutunda mide sorunlarına kadar birçok sağlık sorununda tedaviyi destekler. 

Kudret narı, basur sorununa da oldukça faydalıdır.  Basur memelerinde meydana gelen şişlik, enfeksiyon ve kanama şikayetlerini önler, ağrı kesici özelliği sayesinde basur ağrılarını dindirir.

Kudret narı doğal zeytinyağı içerisinde bekletilir. Bekleme süresi en az 45 gün olmalıdır. Kudret narı zeytinyağında ne kadar bekletilirse faydası o kadar artar. Bekletilen kudret narının yağı pamuk yardımıyla sorunlu bölgeye uygulanır.

Not: Yukarıda bahsettiğimiz yağların birine veya birkaçına alerjiniz var ise kullanmayın. Bitkilerinde yan etkileri olabileceğini unutmayın. Ağız yoluyla kullanılacak bitki ve yağlar küçük dozlarda başlanmalı, beklenmedik etki görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Basura İyi Gelen Kürler

Patlıcan Sapı Basura İyi Gelir mi?

Eski insanlar tarafından  patlıcanı süs bitkisi olarak kullanıldığını biliyor musunuz? Evet, mutfağımızın baş lezzetlerinden olan patlıcan zamanında süs olarak kullanılmış. Zamanımızda hem yemeklerde hem de alternatif tıpta oldukça kullanılmakta. Patlıcan zengin vitamin ve minerallere sahiptir. Aynı zamanda yüksek oranda nikotin barındırır. İnsan vücudunun gerek duyduğu nikotinin yüzde 80’ne yakınını tek başına karşılar. Bu özelliği sayesinde sigarayı bırakmak isteyenlere de yardımcı olur.

Patlıcan sapının içinde B2,A vitaminleri vardır, ve yüksek oranda demir barındırır, hücre yeniler.

4 -5 adet patlıcan sapı ve 4 su bardağı su bir tencerede patlıcan sapları yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Sonrasında ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Soğumuş olan patlıcan sapı suyu sabah aç karna içilir.

Hevhulma

Hevhulma, yaz aylarında kırmızı ve mor renk çiçek açan, göl, dere,ve sulak yerlerde, çeltik tarlalarında yetişen bir bitkidir. Temmuz ayında çiçek açan bu bitki kanamayı durdurur, bakteri ve mikropları öldürür. Damar büzücü ve kanamayı durduran etkisi sayesinde basur tedavisinde oldukça etkilidir.

Kurutulmuş çiçekli hevhulma dalları su yardımıyla lapa haline getirilir. Bu lapa basur olan bölgeye günde 2 defa uygulanır. 

Hazanbel

Hazanbel, dere kenarları, su kenarları veya bataklık alanlarda büyüyen, boyu yaklaşık olarak 1.5 metreye kadar uzayan, çok yıllık , otsu bir bitkidir. Halk arasında “eğir otu”, “azak eriği, gibi adları da vardır. Genellikle kökü kullanılır.

Hazanbel ve pelin otu beraber çay yapılır ve sabah aç karna içilir.

Çoban çantası

Beyaz renk çiçekleri olan çoban çantası, turpgiller ailesine ait yabani bir bitkidir. Yol ve taral kenarlarında doğal olarak büyür. 

Kanamayı durdurur, damar büzücü özelliği vardır. Bir tatlı kaşığı çoban çantası, bir su bardağı su ile 2-3 dakika kaynatılır. Sıcakken süzülür ve akşam aç karna içilir. Bu çaya bir ay devam edilir.

Ayrıca lapa haline getirilen çoban çantası harici olarak basur olan bölgeye uygulanır.

At kestanesi

At kestanesi, kanamayı durdurur, damar büzücü etkisiyle basur tedavisinde kullanılır. At kestanesi yağı basur üzerine direkt uygulanabilir. At kestanesi insan için zehirli maddeler barındırır. bu nedenle ağız yoluyla kullanırken dikkatli olunmalıdır, dozu aşılmamalıdır.

Sonbahar aylarında toplanan at kestaneleri rendelenir ve cam kavanoza eklenir. Üzerine zeytinyağı ilave edilir. Gölgede 40 gün kadar bekletilir. Hazır olan at kestanesi yağı basur olan bölgeye uygulanır. Ayrıca bir fincan suya 2 damla at kestanesi yağı damlatılarak içilebilir, at kestanesi yağı dozu aşılmamalıdır.

At kestanesini şu şekilde de kulLanabilirsiniz;

Bir adet at kestanesi rendelenir ve 1 tatlı kaşığı kantaron yağı, bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırılır. Bu karışım basurlu bölgeye masaj halinde uygulanır.

Ayrıca at kestanesi kremi de basur üzerine uygulanabilir.

Isırgan veya sırgan

Bir su bardağı ısırgan yaprağı bir çay bardağı su ile kaynatılır ve lapa haline getirilir. Lapa haline gelen ısırganın dayanılabilecek ısıya gelmesi beklenir ve içine 1 tatlı kaşığı kantaron yağı eklenir. Bu kür hemoroid olan bölgeye uygulanır. Kürün sıcak olması önemlidir.

Kuşburnu

Bir avuç kuşburnu yıkanır ve ufak bir kabın içine alınır. Üzerine bir çay bardağı su ilave edilir. Lapa kıvamına gelene kadar pişirilir. Lapa olan kuşburnu dayanılacak ısıya gelmesi beklenir ve içine 1 tatlı kaşığı kantaron yağı eklenir. Bu kür basur üzerine uygulanır.

Ebegümeci

Ebegümeci su ile pişirilerek lapa haline getirilir. İçine kantaron yağı ve ya ardıç yağı eklenir. Bu kür hemoroit üzerine uygulanır.

Yoğurt ve kefir

Hemoroid sorunu olan kişilerin karşılaştığı başka sorun ise kabızlıktır. Hemoroid kabızlığı tetikler, kabızlık hemoroid kaynaklı şikayetleri artırır. Bu yüzden basur olan kişilerin beslenmelerine özen göstermeli ve kabızlık sorununu önleyen besinler tüketmelidir. Yoğurt ve kefir kabızlığı önleyen başlıca besin kaynaklarıdır. Düzenli olarak tüketilen yoğrut ve kefir sayesinde kabızlık şikayeti oluşmaz.

Basura İyi Gelen Oturma Banyoları

Soğan

Bir adet büyük boy soğanı 4’e bölün ve 2 litre süt ile lapa olana kadar kaynatın. Sonrasında uygun bir leğene bu sütü boşaltın. Yaklaşık 10 dakika bu süt içinde oturma banyosu yapın. Bu banyoyu haftada 2 defa tekrarlayın.

At kuyruğu

3 litre suyu kaynatın ve içine 1 yemek kaşığı at kuyruğu bitkisi atın, ocağı kapatın. At kuyruğunu en az 2 saat suyun içinde bekletin ve sonra süzün. Süzülmüş olan suyu leğenin içine boşaltın ve içinde 15 dakika oturun. Bu banyoyu haftada 2 defa tekrarlayın. Banyo sırasında içine kantaron yağı da ekleyebilirsiniz.

Karahindiba

Bir litre suyu kaynatın ve içine bir yemek kaşığı karahindiba atın, 10 dakika kaynatın.

Ardından karahindibayı süsün ve suyu leğene boşaltın. İçine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. 10 dakika içinde oturun. Bu uygulamayı haftada 2 defa tekrarlayın.

Uyarı! 

Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır, herhangi bir hastalık durumunda önce doktora başvurunuz. Kronik hastalar, kronik ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler, çocuklar doktora danışmadan herhangi bir alternatif tıp yöntemi kullanılmamalıdır.

Unutulmaması gereken, hastalıklar kişiden kişiye değişir. Hemoroid tedavisinde de doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu