Sağlık

Ebegümeci Nasıl Toplanır, Hazırlanır? Ebegümeci Salatası Nasıl Yapılır? Neye Yarar?

Ülkemizde 8 türü olan ebegümeci, salata, çay, yemek yapımında sıklıkla kullanılır.  Sağlığa da oldukça faydalı olan ebegümeci nedir? Ebegümeci nasıl ve ne zaman toplanır? Ebegümeci nasıl yapılır? Ebegümeci salatası tarifi. Ebe gümeci neye yarar? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Ebegümeci Nedir?

Ebegümeci, ebegümeci ailesinin üyesi olan 1500 bitki türünün genel ismidir, yapraklarından sarma, saplarından ise turşu ve salata yapılır. 

Ülkemizde sekiz türü yetişir. Ebegümeci, yaprakları yuvarlağımsı şekilli, kenarları dili, uzun saplı, tüylü doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir,Devalangir, kazan karası veya ilbik gibi isimleri de vardır.  Salata, yemek olarak sıklıkla kullanılan bu bitkinin sağlığa faydaları da oldukça faydalıdır. Ayrıca, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Ebegümeci, maldivin ve malvin maddeleri içerir. Bu maddeler ağız ve diş sağlığı için koruyucu etki sağlar. Ebegümecinden yapılan gargara sayesinde faranjit, ağız içi yaralar, diş eti sağlığı ve bademcik iltihaplanması gibi hastalıklar önlenir.

Latince ismi “Malva sylvestris” olan ebegümeci çok güçlü bir pro-oxidant özelliğe sahiptir.

Ebegümeci Faydaları Nelerdir?

  • Banyo suyuna katılan ebegümeci; ayak şişkinlikleri, ezik, kırık ve çıkık kaynaklı şişlikler için faydalıdır.
  •  Göğsü yumuşatır, balgam söktürücüdür. Akciğerlerde toplanan balgamı söker.
  • Kronik öksürük ve ses kısıklığı tedavisinde kullanılır.
  • Bronşit, astım gibi hastalıklara faydalıdır.
  • Göz altında oluşan şişlik ve kararmayı geçirir.
  • Akciğeri temizler, sigarayı bırakan kişilerin akciğerlerini onarmaya yardımcı olur.
  • Ebegümeci çayı göz kuruluğuna iyi gelir.
  • Sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığa iyi gelir.
  • Mide bulantısı ve kusmayı önler, mideyi kuvvetlendirir.
  • Burun kanamasını durdurur, burun tıkanıklığını giderir.
  • Yara iyileştiricidir.
  • Saç ve saç derisi sağlığını korur.
  • Yüksek ateşi düşürür, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların tedavisine iyi gelir.
  • Taze ebegümeci lapası çıban, apse gibi iltihaplı sorunların giderilmesine yardımcı olur.
  • C vitamini zenginidir, bu sayede bağışıklık sistemini korur.
  • İçeriğinde barındırdığı malvin ve malvidin maddeleri sayesinde ağız sağlığını korur. Diş eti kanamasını önler, ağızdaki bakterileri öldürür, dişlerin çürümesini engeller.
  • Bu bitkiden yapılan gargara boğaz ağrısı, boğaz iltihabı, bademcik, faranjit gibi hastalıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Kalsiyum ve fosfor barındıran bu bitki, kemik  ve kıkırdak sağlığını korur.
  • Gırtlak kanserine karşı koruyucudur.

Ebegümecinin Cilde Faydaları

Ebegümeci, zengin bir içeriğe sahiptir.  Bol miktarda barındırdığı C vitamini, kalsiyum ve fosfor sayesinde güçlü bir antioksidandır. Antioksidan etkisi sayesinde kan dolaşımını artırır, hücre yenilenmesini sağlar. Bu sayede, cilt sağlığını korur,  cildin yenilenmesini sağlar, sivilce ve akne oluşmasını önler. Ebegümeci çayı tonik olarak cilde uygulanır.

Ebegümeci Nasıl Kullanılır, Tüketilir?

Ebegümecinin yemeği, salatası, yapraklarından sarması, turşusu yapılır. Ayrıca, çay olarak da sıklıkla tüketilir. Taze ebegümeci yapraklarından lapa yapılır ve iltihaplı sivilce, çıban gibi sorunlar için kullanılır. Ebegümeci diğer bitkilerle muhteşem uyumlu olan bir şifa deposudur. Kendi şifası yanında kullanılan bitkinin şifalı etkisini artırır.  Yalnız, ebegümeci her bitkiyle karıştırılmaz, yanlış yapılan karışım sonucu, kullanılan bitkinin etkilerini neredeyse sıfıra indirebilir. Ebegümeci ısırgan, adaçayı gibi bitkilerle oldukça uyumludur. Örneğin; ısırgan bitkisi akciğer kanseri tedavisini destekler. Ancak, ebegümeci ile karışan ısırgan otunun etkisi daha fazla olur. Ebegümeci tek başına akciğer kanserine etkisi yoktur, ancak ısırgan ile karıştığında, barındırdığı maddeler nedeniyle ısırganın etkisini artırır.

Ebegümeci İltihaba İyi Gelir mi?

“Ebegümeci iltihaba iyi gelir mi?” Bu sorunun cevabı “evet”, ebegümeci iltihaba iyi gelir. Özellikle kronik bademcik iltihabı ve boğaz iltihabında etkilidir. Ebegümecinin etkisini artırmak için adaçayı ile beraber içilir. Bu bitki, adaçayının etkisini artırarak kronik bademcik ve boğaz iltihabını tedavi eder.  Ebegümeci ve adaçayı karışımında oran önemlidir. Ebegümeci, adaçayının 3 de 2’si kadar eklenir.

Ebegümeci Topuk Çatlağına İyi Gelir mi?

Kısır yapımında bile kullanılan ebegümeci, topuk çatlağını gidermede oldukça etkilidir. Ebegümeci suyu olan bir kapta ayaklar bekletilir. Bunun için taze ebegümeci yaprakları ve çiçekleri ya da kurutulmuş hali kullanılabilir.

Ebegümeci Çayı Neye İyi Gelir?

Ebegümeci çayının faydaları şunlardır:

  • Kronik boğaz iltihabı
  • Kronik bademcik iltihabı
  • Ağız ve diş eti yaraları
  • Diş sağlığı
  • Cilt bakımı
  • Akciğerde toplanan balgamı söker
  • Kronik öksürük, faranjit
  • Ebegümeci çayından yapılan pansuman göz kuruluğuna iyi gelir
  • Kırık, çıkık
  • Mide ve bağırsakların çalışmasını sağlar
  • Kabızlığa iyi gelir
  • Doğal gargara olarak kullanılır
  • Gırtlak kanseri riskini azaltır

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?

Ebegümeci yaprakları sarma yapımında kullanılır. Sapları ise; salata, kısır, turşu gibi yemeklerinden yapımında sıklıkla tercih edilir. Ebegümeci çay olarak da oldukça tercih edilen bir bitkidir. Tek başına yapıldığı gibi, adaçayı ile beraber de çay yapılabilir. Taze ebegümeci yapraklarından çay yapılabilir. Yine, bu bitkiyi kurutarak da çay yapılabilir.

Taze ebegümeci çayı için; bir bardak kaynar suyun içine bir tutam taze ebegümeci yaprakları ya da çiçekleri atılır. 3-4 dakika bekletilir. Ardından süzülerek içilir. Tercihe göre bal ile tatlandırılabilir.

Kurutulmuş ebegümeci çayı için; bir bardak kaynar suyun içine bir tutam kurutulmuş ebegümeci atılır ve 3-4 dakika kaynatılır. Ardından süzerek içilir.

Ebegümeci Çayı Nasıl Kullanılır?

Bu bitkiden yapılan çay, cilt toniği, gargara, banyo suyu, ayak banyosu olarak kullanılır. Tonik olarak kullanılan ebegümeci çayı, cildi temizler, sivilce ve akne oluşmasını önler, yaşlanmayı geciktirir.

Ayak banyosu olarak kullanılan çay, özellikle topuk çatlakları için faydalıdır.

Geçmeyen bademcik iltihabı, faranjit için gargara olarak kullanılır.

Bronşit gibi üst solunum yolu hastalıkları için, balgam ve öksürük için tüketilir.

Göz altı şişlikleri için tonik olarak kullanılır.

Kırık, çıkık, kaynaklı şişlikler için banyo suyuna katılır.

Deri yaralanmaları, deri döküntüleri, kaşıntı, egzama, deri alerjileri için banyo suyuna katılır.

Ebegümeci çayı, günlük taze olarak yapılması gerekir. Günde 2 bardak kadar içilebilir.

Ebegümeci Nerede Yetişir,  Nasıl ve Ne Zaman Toplanır, Nasıl Kurutulur?

Ebegümeci, neredeyse doğada her yerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Ancak, bu bitkinin kıymetini Egeliler biraz daha fazla bilir. Ege pazarlarında bu bitki mutlaka olur ve salata, ebegümeci sarması, kısır, turşu gibi yemekler yapmak için mutlaka alınır.

Ebegümeci çiçeği Mayıs ve Haziran aylarında açar. Halk arasında kazankarası, ilbik ve develangir gibi isimlerle de bilinen ebegümeci, yol kenarlarında, boş olan arazilerde kısaca her yerde yetişebilir.  Çiçekleri büyüdükten sonra, Haziran ayının başından Eylül ayının sonuna kadar toplanabilir. Hatta, Adana gibi kışların ılıman geçtiği bölgelerde Aralık ayında bile pazarlarda bulmak mümkündür. 

Gelelim “ ebegümeci nasıl toplanır?” sorusunun cevabına; Ebegümeci, yaprakları ve sapları kullanılan bir bitkidir. Bazı bölgelerde köküyle beraber toplanır, bazı bölgelerde ise saplarından koparılarak toplanır. Toplanan bitkinin çiçekleri, yaprakları ve sapları kullanılır.

Peki, Ebegümeci nasıl kurutulur?

Toplanan ebegümeci, önce köklerinden ayıklanır.  Ayıklanan bitkinin sapları, yaprakları ve çiçekleri güneş görmeyen gölge bir yerde kurutulur. Kurutulan ebegümeci yaprakları, çiçekleri ve sapları rutubetsiz bir yerde saklanmalıdır.

Ebegümeci Corona Virüse (Covid-19) İyi Gelir mi?

C vitamini ve antioksidan deposu olan ebegümeci, corona virüse karşı koruyucudur. Özellikle, adaçayı ile beraber yapılan ebegümeci çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, mikrop, virüs ve bakterileri yok eder, böylelikle corona  gibi hastalıklara karşı koruyucu olur. Bu çay burun içine damlatılarak da kullanılır. Burun içine damlatılan ebegümeci çayı, burada olan virüs ve mikropları yok eder, hastalıklara karşı korur.

Ebegümecinin Zararları

Bademcik iltihabından, gırtlak kanserine kadar birçok faydası olan, topuk çatlakları için en etkili bitkilerden biri olan ebegümeci hamilelere ve bebek sahibi olmak isteyenlere tavsiye edilmez.  Özellikle bebek sahibi olmak isteyen hanımlar ebegümeci çayından, sarmasından, kısırından uzak durmalıdır. Bu bitki yumurtayı kistik yapıya dönüştürebilir. Yine, kadınlarda adet döngüsünü bozabilir. Kronik ilaç kullananlar, kronik hastalığı olanlar doktora danışmadan bu bitkiyi kullanmamalıdır.

Ebegümeci Salatası Nasıl Yapılır?

Malzemeler

1 Demet taze ebegümeci

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağ

Su

Ebegümeci salatasının püf noktaları

Taze ebegümeci sapları ve yaprakları ayrı doğranır. Kaynar suya önde sap bölümleri atılır. Bunun nedeni, ebegümeci saplarının yapraklarına göre daha geç haşlanmasıdır. Yapraklar saplardan 5 dakika sonra kaynar suya atılır.

Haşlanan ebegümeci, süzüldükten sonra soğuk suyun içine atılır. Bu sayede rengi yeşil kalır ve sararmaz.

Taze ebegümeci yaprakları ve saplarının haşlandığı su miktarının fazla olmasına gerek yoktur, bitki de haşlanma sırasında kendi suyunu salar.

Ebegümeci Salatası Tarifi

  • Uygun bir tencereye  2-3 su bardağı su konulur ve kaynaması için ocağa bırakılır.
  • Taze ebegüçemlerinin kökleri ayrılır ve teker teker yıkanır.
  • Saplaı ve yaprakları birbirinden ayrılır ve doğranır.
  • Kaynayan suyun içine ilk önce, doğranmış ebegümeci sapları etılır ve 5 dakika kaynatılır. Bu süre ebegümecinin tazelik ve kalınlık durumuna göre değişir.
  • Ardından, doğranmış ebegümeci yaprakları suya eklenir ve 5 dakika kaynatılır.
  • Haşlanan ebegümeci süzülür ve soğuk suyun içine atılır. Soğuk suyun içinde 10 dakika bekletilir, sonra suyundan süzülür.
  • Tamamen suyu süzüldükten sonra uygun bir kaba alınır.
  • Bir tabakta iki diş sarımsak ve bir çay kaşığı tuz bereber ezilir.
  • Üzerine limon, nar ekşisi ve zeytinyağ eklenir.
  • Hazırlanan sos ebegümecinin üzerine gezdirilir ve iyice karıştırılır.
  • Salatanız hazır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu