Sağlık

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir, Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı, çoğunlukla uzun bir süreç sonrası ortaya çıkar.  Boyun tutulması olarak da adlandırılır ve neredeyse her yaş grubunda meydana gelir.

Boyun ağrısı nedir, neden olur?  Boyun ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, doğal tedavi yöntemleri nelerdir?  Boyun tutulmasına evde ne iyi gelir? Boyun ağrısına sıcak mı, soğuk mu uygulanmalıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Toplumda oldukça sık rastlanan boyun ağrısı, aslında uzun bir süreç sonrası ortaya çıkar. Özellikle kas kökenli ağrılar en yaygın ağrı çeşididir. Aşırı stres ve kullanım sonucu kasların yorulmasına ve ağrıya neden olur.  Boyun tutulması, kasların zayıf düşmesi, duruş bozukluğu, dengesiz uyku, klima altında fazla kalmak,  stres kaynaklı boyun ağrısı, boyun fıtığı, migren gibi şiddetli baş ağrısı, menenjit, boyun kireçlenmesi, omurilik sıkışması, boyun düzleşmesi,  disk hasarı gibi birçok etken boyun ağrısına neden olur. Magnezyum, kas gerilmesini ve kas spazmını önlemede önemli bir rol oynar,  vücutta meydana gelen magnezyum eksikliği ağrılara neden olabilir.

Boyunda hissedilen ağrı günlük yaşamı oldukça etkiler ancak  çoğunlukla tek başına önemli bir sorun oluşturmaz. Fakat boyun ağrısının yanında kol ve bacağa dağılan ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı, kilo kaybı, yüksek ateş gibi belirtiler varsa mutlaka doktora gidilmelidir.  Bazen de kaza gibi travma sonrası boyunda ağrı meydana gelebilir.

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı çoğunlukla duruş bozukluğu, yanlış oturma, uzun süre aynı pozisyonda kalma gibi günlük yaşamda yapılan hareketler sonucu ortaya çıkar.

Boyun ağrısını önlemek için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Uzun süre aynı pozisyonda durmak boyun ağrısını tetikler, bu nedenle uzun süre aynı pozisyonda durulmaması gerekir.
  • Özellikle masa başı işi yapanlar en az yarım saatte bir ayağa kalkmalı ve hareket etmelidir.
  • Bilgisayar başında uzun süre iş yapanlar bilgisayarın göz hizasında olmasına dikkat etmelidir.
  • Cep telefonunu boyun ve kulak arası tutarak uzun süre görüşme yapmak boyun ağrısı nedenlerinden biridir. Uzun süreli telefon görüşmelerinde kulaklık kullanılması tavsiye edilir.
  • Kalın yastıklar boyun ağrısına neden olabilir.
  • Uyku düzensizliği kas ve iskelet şikayetlerine yol açabilir, bu nedenle uyku düzenine özen gösterilmesi önemlidir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Özellikle magnezyum kaynağı olan besinleri tüketmeye özen gösterin.
  • Boyun ağrısı ve boyun tutulmasının azalması için evde yapılan germe egzersizleri oldukça faydalıdır. Özellikle sıcak uygulama sonrası egzersizler daha fazla etki eder.
  • Masaj yaptırın. Masaj, kas ve tendonlara uygulanan kas gerilimini ve basıncı azaltır, rahatlama sağlar.
  • Omurga kaslarını güçlendirmek için yüzme gibi egzersiz yapın.

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrısının birçok nedeni vardır. Bu ağrılar çoğunlukla ciddi sorun oluşturmaz. Halk arasında ‘boyun tutulması’ olarak bilinen başın öne, arkaya, sağa, sola hareket ettirirken zorluk çekme bu ağrının sebeplerinden biridir. Yanlış pozisyon, yanlış yastık tercihi, spor kazaları, uzun süre telefon konuşmaları boyun tutulmasına neden olabilir.  Boyun tutulması sonucu ortaya çıkan ağrılar için evde uygulanabilecek doğal yöntemler şunlardır:

Elma sirkesi

“Elma sirkesi boyun ağrısına iyi gelir mi?” Bu sorunun cevabı çok şaşırtıcı olsa da  evet.

Neredeyse her derde deva olan  elma sirkesi, boyun ağrısına da iyi gelir.  Elma sirkesi, antienflamatuar ve antioksidandır, bu özellikleri sayesinde ağrı kesici özelliğe sahiptir. Ağrıyan bölgeye elma sirkesi ile masaj yapılabilir.  Temiz bir bezin içine elma sirkesi dökülür ve boyun bölgesinde bir iki saat bekletilir. Bu uygulama ağrı geçene kadar yapılabilir. Uygulamanın etkisi için elma sirkesinin kalitesi, doğal olması önemlidir.

Hardal yağı

hardal yağı, kas gerginliğini giderir, eklem ve kas ağrılarını azaltır. Bu etkileri sayesinde boyun ağrısını gidermeye yardımcı olur. Hardal yağı hindistan cevizi yağı gibi başka yağlarla karıştırılarak kullanılır. Başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırılan hardal yağı sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanır.

Biberiye yağı

Biberiye yağı ağrı kesici etkisi sayesinde eklem ve kas ağrısı, romatizmal ağrılara iyi gelir. Biberiye yağı sorunlu bölgeye masaj yapılarak uygulanır.

Zencefil

Antienflamatuar özelliği olan başka bir kaynakta zencefildir.  Zencefil aynı zamanda iltihap kurutucu özelliği de sahiptir. Bu özellikleri sayesinde boyun ağrısı şikayetine iyi gelir.

3 yemek kaşığı zencefil temiz bir bezin içine sarılır. Bez sıcak suyun içinde 1 dakika bekletilir, ardından çıkarılır ve ılıması beklenir. Ilıyan zencefilli bez 15 dakika boyunca sorunlu bölgede bekletilir.

Lavanta yağı

kokusuyla kendine hayran bırakan, doğal parfüm yerine de kullanılan lavanta yağı boyun ağrısına da iyi gelir. Lavantanın ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliği oldukça fazladır. Sakinleştirici etkisi sayesinde strese bağlı boyun ağrılarının geçmesine yardımcı olur.  Ağrılı bölgeye lavanta yağıyla masaj yapılır. Bu sayede ağrıyan bölge rahatlar, kaslar gevşer.

Acı biber

Adı sizi aldatmasın…. Acı biber içinde kapsaisin barındırır, bu madde sayesinde ağrı kesici özelliği vardır. Bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı acı biber hafif şekilde ısıtılır, zeytinyağ asla yakılmamalıdır. Bu karışım sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanır.

Boyun Ağrısına Sıcak mı, Soğuk mu?

“Boyun ağrısı için sıcak mı, soğuk mu uygulanır?”

Bu soru arama motorlarında sıklıkla aranan sorular arasında yer alır. Sorunun cevabı da aslında her ikisidir.

Sorun oluştuğu ilk 24-48  saat içinde iltihap ve ödem oluşmasını önlemek için  soğuk uygulama yapılır.  Ödem ve iltihap engellendikten  sonra şikayet olan bölgeye sıcak uygulama yapılabilir.

İster soğuk, ister sıcak uygulama olsun uygulama 20 dakikadan fazla yapılmamalıdır. Uygulama yapılan cildin hasar görmemesi için mutla ince bir bez kullanılmalıdır.

Uyarı!

Boyun ağrısı çoğunlukla ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ancak mutlaka doktor tavsiyesi ile tedavi edilmelidir. Uzun süren ve geçmeyen boyun ağrısı durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu