Sağlık

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Kuyruk Sokumu Kayması / Pöçük Ağrısı Neden Olur?

Halk arasında ‘poçik’, ‘pöçük’ olarak bilinen kuyruk sokumu bazı nedenlerden dolayı ağrıya neden olabilir. Günlük yaşantıyı oldukça zorlaştıran kuyruk sokumu ağrısı tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.  Peki, kuyruk sokumu nedir? Kuyruk sokumu ağrısı neden olur? Bu ağrıya ne iyi gelir, tedavisi nasıl olur? Kuyruk sokumu el ile çekilir mi? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kuyruk Sokumu (Pöçük, Pöçik) Nedir?

Kuyruk sokumu, insan bedeninde bulunan 33 omurun en son bölümüdür, 4 kemiğin kaynaşmasından oluşur ve üçgemsi bir yapıya sahiptir. Leğen kemiğinin içinde bulunan organlara destek verir.  Tıp dilinde “koksiks” olarak bilinir, ancak halk arasında “pöçük kemiği” “pöçik” gibi isimleri vardır.

Kuyruk sokumu ağrıları erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bir şikayettir. Kadınlarda neredeyse 5 kat daha fazla pöçük ağrısı oluşur. Bunun en büyük nedeni kadının pelvis yapısıdır. Kadın pelvis yapısı, erkek pelvis yapısına göre daha korumasızdır.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Bulunduğu yer ve görevi nedeniyle vücut için oldukça büyük öneme sahip olan kuyruk sokumu, bazı nedenlerle ağrıya neden olabilir. Kuyruk sokumu (pöçük kemiği) ağrısının başlıca nedenleri şunlardır:

  • Ağır yük kaldırma sonucu hasara uğrama, zedelenme
  • Doğumsal bozukluklar
  • Zorlu antrenmanlar
  • Kuyruk sokumu üzerine düşme
  • Kazalar
  • Ezilme, kırık ve çıkıklar
  • Uzun süre sert zemin üzerinde oturmak
  • Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen kıl dönmesi
  • Dolaşım sorunları
  • Kemik hastalıkları
  • Apse gibi iltihaplar
  • Doğum yapmak
  •  Uzun süre seyahat etmek
  • Aşırı kilo
  • Aşırı zayıf olmak
  • Sinir sıkışması
  • Kabızlık ve hemoroid nedeniyle zorlama
  • Yaşlılık
  • Kanser gibi ciddi hastalıklar
  • Kuyruk sokumu çatlağı
  • Kadınların adet döngüsü

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Pöçik kemiği ağrısının en büyük belirtisi sert bir yere oturulduğunda kuyruk sokumu bölgesinde oluşan ağrıdır. Kuyruk sokumu ağrısı hakkında merak edilen sorulardan biri de “ kuyruk sokumu ağrısı nereye vurur, kuyruk sokumu ağrısı nerede hissedilir?”

Kuyruk sokumu ağrısı bacağa da yayılabilir, bacak bölgesinde hissedilebilir. Bazen de cinsel birleşme sırasında bu ağrı hissedilebilir.

 Kuyruk sokumu ağrısının belirtileri şunlardır:

  • Cinsel birleşme sırasında ağrı
  • Ayağa kalkarken meydana gelen şiddetli ağrı
  • Bağırsak hareketleri ve dışkılama sırasında meydana gelen ağrı
  • Araba kullanırken, yürürken, günlük işleri yaparken artan ağrı

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir, Hangi Doktora Gidilir?

Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanlar ortopedi doktoruna gitmeleri gerekir.  Doktorunuz tanıdan önce tıbbi geçmişinizi inceler. Daha önce yapılan doğumlar, gastroentinal sorunların olup olmadığı, kas sorunları olup olmadığını öğrenir. 

Ağrının sebebini bulmak için pelvik ve rektal kontrol istenebilir.

Ayrıca röntgen, manyetik rezonans, kan testlerine ihtiyaç duyulabilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Pöçik kemiği ağrısı tedavisi, ağrıya neden olan kaynağa göre değişir. 

Ağrının ana kaynağına göre şu tedavi yöntemleri uygulanır:

  • Fizik tedavi
  • Reçeteli ağrı kesici ilaçlar
  • Enjekte edilen ilaçlar
  • Cerrahi işlemler
  • Psikoterapi
  • Altta yatan tıbbi sorunun tedavisi

Kuyruk sokumu ağrısının kaynağı çevre kaslar ise fizik tedavi ile kaslar güçlendirilir. Bu sayede pelvik tabanı desteklenir ve oluşan hasar onarılmaya çalışılır.  Bazı durumlarda ise cerrahi işlemlere gerek duyulabilir. Pelvik taban prolapsusu fıtıklaşması bunlardan biridir. Geçmeyen kronik ağrılarda ise psikoterapi tercih edilen bir yöntemdir.

Hemoroit kaynaklı kuyruk sokumu ağrılarında ise oturma banyoları, hemoroit ameliyatı tercih edilebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kuyruk sokumu ağrısı için reçetesiz satılan ibuprofen içeren ilaçlar kullanılabilir. Yine reçetesiz satılan tropikal kremler uygulanarak ağrı azaltılabilir. 

Yumuşak esneme egzersizleri

Kuyruk sokumu ağrısına yumuşak egzersiz hareketleri iyi gelir. Özellikle yoga ve pilates gibi sporlar tavsiye edilir. Bu sayede kuyruk sokumu çevresindeki kaslar güçlenir, oluşan hasar daha hızlı tedavi edilir.

Hareket etmek

Özellikle uzun süre masa başında iş yapan kişiler, sık sık mola vermeli ve ufak yürüyüşler yapmalıdır.

Oturma yastıkları

Özellikle hemoroit kaynaklı kuyruk sokumu ağrıları için tavsiye edilir. Oturma simidi olarak da bilinen bu yastıklar, kuyruk kemiğine oluşan baskıyı azaltır, ağrının dinmesine yardımcı olur.

Soğuk-sıcak uygulama

İltihap nedeniyle meydana gelen ağrılar için bu yöntem çok etkilidir. Soğuk-sıcak uygulaması arasında ki geçiş kan akışını artırır ve iltihaplanmayı azaltır. Bu uygulama şu şekilde yapılır;

15 dakika sıcak kompres yapılır. Sonrasında 15 dakika dinlenilir. Ardından soğuk uygulama yapılır. Bu işlem günde birkaç kez tekrarlanabilir.

Epsom tuzu

Epsom tuzu hemoroit ya da rektal ağrı nedeniyle meydana gelen kuyruk sokumu ağrılarında etkilidir. 

Masaj

Kuyruk sokumu ağrısı için masaj rahatlatıcı bir yöntemdir. Ağrı kesici etkisi olan masaj yağlarıyla sorunlu bölgeye nazik hareketlerle masaj yapılabilir.

Soğuk uygulama

Özellikle düşme, çarpma, kaza sonucu meydana gelen kuyruk sokumu ağrısında soğuk uygulama oldukça önemlidir. 

Kuyruk Sokumu Ağrısı Evde Tedavi

Isırgan lapası

Isırgan otundan hazırlanan lapa sorunlu bölgeye, ılık olarak uygulanır. Bu sayede bölge rahatlar, ağrı hafifler.

Patates

Bir orta boy patates haşlanır ve püre kıvamına getirilir.   Ardından içine bir yemek kaşığı ozon yağı, bir yemek kaşığı susam yağı, bir yemek kaşığı biberiye yağı eklenir. Tüm malzeme güzelce karıştırılır ve 1-2 dakika ısıtılır. Dayanılacak ısıya geldiğinde streç filme patates püresi alınır ve kuyruk sokumu bölgesine uygulanır. Püre soğuyana kadar sorunlu bölgede bekletilir.

Kantaron yağı

Sarı kantaron yağı ağrı kesici, kas gevşetici özelliklere sahiptir. Ayrıca hücre yeniler yaraların hızlı tedavi olmasını sağlar.  Sarı kantaron yağı hemoroid kaynaklı kuyruk sokumu ağrısında etkilidir. 

Zeytinyağı

Zeytinyağı ağrı kesici etkisi olan yağlar arasında yer alır. Ayrıca, hücre yeniler ve cildin kendini onarmasını sağlar. Bir miktar zeytinyağı hafif ısıtılarak sorunlu bölgeye masaj hareketleriyle uygulanabilir.

Susam yağı

Susamyağı özellikle sinir sıkışması, kas ağrısı kaynaklı kuyruk sokumu ağrısını giderir. Susam yağı sorunlu bölgeye masaj olarak uygulanır.

Elma sirkesi

Antibakteriyel ve ağrı kesici olan elma sirkesi özellikle iltihap ve enfeksiyon kaynaklı kuyruk sokumu ağrısında etkilidir. Elma sirkesi sorunlu bölgeye sürülerek uygulanır. Zeytinyağ ile karıştırılarak da elma sirkesi kullanılabilir.

Kuyruk yağı

D vitamini deposu olan kuyruk yağı aynı zamanda ağrı kesici ve iltihap kurutucudur. Kuyruk yağı ısıtılarak eritilir. Dayanılacak sıcaklığa geldiğinde sorunlu bölgeye uygulanır.

Kuyruk Sokumu Eğriliği Nasıl Düzeltilir/ El İle Kuyruk Sokumu Düzeltme

Pöçük kemiği ağrısı tedavisinde elle tedavi ya da manuel tedavi de yöntemler arasında yer alır. 

Manuel tedavide amaç sorunlu bölgenin ağrısını dindirmektir. Kuyruk sokumu kemiğini el ile düzeltmek için mutlaka bu işin eğitimini almış sağlık çalışanlarına gidilmelidir.

Halk arasında kırıkçı, çıkıkçılar tarafından “kuyruk kemiği çekme, kuyruk kemiği düzeltme” olarak bazı yöntemler sıkça uygulanır. Ancak, işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan kuyruk kemiği düzeltme ve çekme yöntemi başka sorunlara neden olabilir.

Kuyruk kemiği ağrısı nadir de olsa çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Birkaç güne geçmeyen ağrı durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu