Sağlık

Zona Hastalığı Nedir? Zonanın Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur?

Bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesi, yaşanan yoğun stres sonrası ortaya çıkan zona hastalığı nedir? Zona hastalığının belirtileri nelerdir? Zona hastalığının tedavisi nasıl olur? Doğal tedavisi var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı, varicella zoster olarak bilinen virüsün neden olduğu, duyusal sinir hücrelerinde meydana çıkan, döküntülü, ağrılı bir cilt hastalığıdır. Zona hastalığına neden olan varicella zoster virüsü, çocukluk zamanında geçirilen su çiçeği hastalığına neden olan virüstür. Yetişkin kişilerde zona hastalığı olarak kişileri etkiler. Virüs su çiçeği hastalığı sonrası uyur vaziyete geçer. Bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesi, yoğun stres yaşanması gibi durumlarda virüs aktif olur ve zona hastalığı meydana gelir. Kuvvetli ağrılı ve döküntülü olan zona hastalığı halk arasında gece yanığı olarak da bilinir.

Zona Hastalığı

Zona Nerelerde Çıkar?

Zona hastalığı, her yaşta görülebilir, ancak 45 yaş üzeri kişilerde daha sık görülür. Zona hastalığının oluşmasını sağlayan virüs, sinir trasesi üzerinden lokal olarak cilt yüzeyine ulaşır ve burada döküntülere neden olur. Hastalık, çoğunlukla vücudun bir yarısında oluşur. Vücudun diz, dirsek altında kalan tarafında oldukça az meydana gelir.

Zona hastalığı, 3. gün sonunda kabarcıklı ve en şiddetli hale gelir. 3. günden sonra kabarcıklar patlar ve kabuk bağlamaya başlar. Zona hastalığı boyunca ağrı, ateş, kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi görülebilir. Hastalığın geçmesi 2-3 haftaya göre değişir. Hastalığın tedavi sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Bazı durumlarda zona hastalığı sonrası aylar geçse de ağrı görülebilir. Hastalığın iyileşmesinden sonra geçmeyen ağrıların nedeni iltihaplanan sinirin tedavi olmaması olabilir.

Zona kaynaklı döküntüler yaş ve bağışıklık sistemine göre şiddeti değişir. Yaşlılar ve başka hastalığı olan kişilerde döküntüler daha şiddetli olurken, gençler ve bağışıklık sistemi güçlü olanlarda birkaç döküntü ile hastalık atlatılır.  Döküntüler bazen baş bölgesi, yüz  ve gözleri etkileyebilir. Hastalığın döküntüleri nadirde olsa iç organlarda, ağız ve dilde görülür. Ağız ve dil de oluşan döküntüler oldukça can acıtabilir. Göz ve kulak içinde çıkan döküntüler ciddi sorunlara neden olabilir. Zona hastalığında erken tedavi önemlidir.

Zona  Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Hastanın yaşı, bağışıklık sisteminin durumu gibi nedenler hastalığı etkiler. En sık görülen belirti ciltte meydana gelen döküntüler dir. Döküntülerden birkaç gün önce ağrı, ciltte kaşınma, yanma görülebilir. Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde ağrı şiddetli olabilir. 

Zona hastalığında en büyük şikayet ağrı ve kaşıntı olabilir. Bazen bu şikayetler başka hastalıklarla karıştırılabilir, bu da tedavi süresini uzatabilir.  Erken tedavi sayesinde döküntü ve ağrı şikayeti en aza indirilir.

Zona hastalığı tedavisine geç kalınması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Geç kalınan tedavi işitme kaybı, kasların hareketlerinin kısıtlanması, görme kaybı, yüz felci, enfeksiyon gibi kalıcı sorunlara neden olabilir.

Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır:

Döküntü, kaşıntı, ağrı, acı, yanma, uyuşma, yorgunluk, mide ekşimesi, lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, ateş, titreme,kas yorgunluğu, içi su dolu kabarcıklar, kırmızı döküntü, temasa duyarlılık.

Zona Neden Olur?

Küçük yaşlarda geçirilen su çiçeği hastalığına neden olan virüs vücutta sinirlere yerleşir. Bu virüs herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan yıllarca vücutta uyku halinde kalabilir.  Ancak, bağışıklık sisteminin zayıflaması bu virüsü aktif hale getirir ve zona hastalığı oluşur. 

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan etkenler şunlardır:

  • İlerleyen yaş
  • Kronik hastalıklar
  • Romatizmal hastalıklar
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme
  • Yanlış yapılan diyetler
  • Kanser ve kanser tedavisi
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • AİDS, zatürre gibi ciddi enfeksiyonlar
  • Corona virüsü
  • Fazla kilo
  • Yoğun stres, sıkıntı
  • Depresyon
  • Aşırı yorgunluk
  • İlerleyen yaş

Bu sebeplerin biri veya birkaçı uyuyan virüsü aktif hale gelmesine neden olabilir.  Zona hastalığı yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde su ve kan dolu kabarcıklara neden olabilir.

Zona Bulaşıcı mıdır?

Zona hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.  Fakat zona hastalarında oluşan kabarcıklara, yaralara dokunmamak gerekir. Daha önce su çiçeği geçirmeyen kişiler, bu yaralara temas etmesi durumunda su çiçeği olabilir. Kısaca zona bulaşmaz ama su çiçeği geçirmeyenlere, su çiçeği bulaştırır.

Su çiçeği geçirmiş ya da su çiçeği aşısı olmuş kişiler için bulaşma riski yoktur. 

Hamilelikte Zona

Zona, çoğunlukla yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Hamilelik döneminde az rastlanır. Hamilelik döneminde geçirilen zona hastalığı bebeği etkilemez. Ancak anne adayı hastalığın tedavisini geciktirmemesi gerekir.

Tanı Nasıl Konur?

Hastalığın tanısı, yapılan fiziksel muayene sonu konulabilir. En belirgin özellik olan ağrılı, içi su dolu kabarcıklar hastalığın tanısı için yardımcı olur. 

Zona Tedavisi Nedir?

Hastalığın tedavisinde ağızdan alınan antiviraller önemli yer kaplar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için B vitamini ve diğer vitaminler takviye edilir. B vitamini, hastalığın neden olduğu ağrıları gidermekte de etkilidir.

Bunların yanı sıra ağrı kesiciler, antidepresanlar, anestezi etkili kremler, akupunktur, soğuk uygulama gibi tedavi yöntemleri vardır. Bu hastalığın tedavisinde en önemli konu bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Zayıf bağışıklık sistemi hastalık kaynaklı ağrıların uzun süre kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yaşlıların hastalığı atlatma süresi daha uzun olabilir.

Zona Tekrarlar mı?

Hastalığın tekrar etmesi çok çok nadirdir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda hastalık tekrar etmez.  Bağışıklık sistemi güçlü tutularak bu hastalıktan korunulur.

Zonada Kaşıntı Olur mu?

Zona hastalığında da su çiçeğinde olduğu gibi döküntü, içi su dolu kabarcıklar ve kaşıntı olur.

Zona Hastalığının  Aşısı Var mı?

Zona hastalığına, su çiçeği hastalığına neden olan virüs sebep olur. Bu hastalıkların aşısı vardır. Ancak, aşı hayatında bu virüsle karşılaşmamış kişilerde etkili olur. Bu yüzden zona aşısı küçük yaşta yapılmalıdır.  Zona aşısı ortalama 5 yıl koruyucudur.  Bazı araştırmalar 10 yıla kadar koruduğunu göstermiştir.

60 yaş üstü, zona hastalığı için risk taşır. Bu nedenle 60 yaş üstü kişilere de aşı önerilir. 

Zona aşısı, zayıflatılmış virüs taşır. Bu nedenle kanser hastalarına, bağışıklık sistemi zayıf olanlara, kollajen dokusunda hasar olanlara, steroid tedavi görenlere aşı önerilmez. 

Su çiçeği olmayanlar zona geçirir mi?

Zona hastalığına neden olan virüs, su çiçeği virüsüdür. bu nedenle su çiçeği geçirmeyen kişiler zonaya yakalanmaz.

Zona Hastalığında Banyo Yapılır mı?

Hastalığın tedavisinde bol bol dinlenmek, kaşıntıyı gidermek için kalamin losyonu sürmek ve jel formunda olan buğday ezmesi ile banyo yapmak vardır.

Zona Hastalığı Kanser Yapar mı?

Bu hastalık cilt hastalığıdır, kansere neden olmaz.

Zona Hastalığı İyi Gelen Bitkiler

Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?

Bu hastalığın en büyük tedavisi güçlü bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutarak hastalığın tedavisini hızlandırabiliriz. Zonaya iyi gelen yiyecekler şunlardır:

Kuşburnu

Kuşburnu, tam bir C vitamini deposudur. Bağışıklık sistemini güçlü tutar. Kuşburnunun başka özelliği ise zona hastalığı nedeniyle oluşan ağrıları dindirmeye yardımcı olmasıdır.  Günde 2 fincan kuşburnu çayı içerek bu hastalığın tedavisini hızlandırabilirsiniz.

Bal

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan en güzel besinlerden biri baldır. Sabah, akşam bir tatlı kaşığı  doğal bal sayesinde bu hastalık daha kolay tedavi edilir. Bal alerjisi olan kişilerin kullanması tavsiye edilmez.

Zerdeçal

İçeriğinde  olan curcumin sayesinde sağlığa faydaları saymakla bitmez. Zerdeçal, virüs ve bakterilerle savaşır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Toz haline getirilmiş zerdeçal süt ile beraber içilebilir, ya da kök zerdeçaldan çay yapılarak tüketilebilir.

Aloe vera

Zona Hastalığı iyi gelen bitkiler

Bu mucizevi bitki sayesinde zona kaynaklı cilt hasarları onarılır. Kaşıntı ve ağrı giderilir. Aloe vera jeli direk zona olan bölgeye sürülebilir veya aloe vera jeli içeren kremler kullanılabilir.

Meyan kökü

Meyan kökü denildiğinde ilk akla şerbeti gelse de tam bir şifa kaynağıdır. Meyan kökü, ağrı kesici ve iltihap yok edici etkiye sahiptir.

Meyan kökü kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Ilıyan meyan kökü suyu zona olan bölgeye uygulanır.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, hücre yenileyici, nemlendirici özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde zona tedavisine yardımcı olur.  Hindistan cevizi yağı zona olan bölgeye masaj yapılarak uygulanır. Bu şekilde cilt üzerinde olan hasarın onarılmasında yardımcı olur, ağrıyı giderir.

Lahana yaprağı

Lahana yaprağı, kaşıntı ve iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu nedenle zona hastalığı tedavisine yardımcı olarak kullanılır. 5-6 adet lahana yaprağı blendırdan geçirilir. Sonrasında zona olan bölgeye uygulanır. Üzeri temiz bir bez ile örtülür, 1-2 saat bekletilir.

Oğul otu

Oğul otu, zona tedavisine yardımcı olan diğer bir bitkidir. Çay olarak içilebilir ve ya zona üzerine uygulanabilir.

Yarım çay kaşığı oğul oyu, bir su bardağı su ile kaynatılır, 10 dakika demlemeye bırakılır. Ardından bu çay ister içerek tüketilir, ister zona lezyonlarının üzerine uygulanır.

Zencefil

Ağrı kesici olan ve iltihapları yok eden zencefil, zona tedavisini destekler. Günde 2 fincan zencefil çayı içerek zona tedavisini destekleyebilirsiniz.

Kantaron yağı

Kantaron yağı, hücre yenileyici, ağrı kesici özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde zona tedavisinde etkilidir. Zona lezyonlarına masaj yapılarak uygulanabilir.

Propolis

Doğal ve güçlü bir antibiyotik olan propolis, zona kaynaklı şikayetleri gidermede etkilidir. Deri hasarını tedavi eder, kaşıntı ve ağrıyı giderir.

Propolis çok güçlü ve zengin içeriğe sahiptir. Bu nedenle dozajına dikkat edilmesi gerekir. Doktor veya uzman bir kişiye danışılmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca bal ve arı sokmasına alerjisi olan kişilere tavsiye edilmez.

Kudret narı yağı

Kudret narı yağı, ağrı kesici, hücre yenileyici etkiye sahiptir. Yara, yanık, iltihap gibi sorunları tedavi etmekte etkilidir. Bu özellikleri sayesinde zona kaynaklı ağrı ve lezyonların tedavisinde yardımcı olur.

Nane yağı

Antioksidan özelliği olan nane yağı, hücre hasarını onarır, zona hastalığı kaynaklı ağrıyı dindirir ve rahatlama sağlar.

Çörek otu yağı

Çörek otu yağı, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarında oldukça yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren çörek otu yağı, zona tedavisini de hızlandırır. Çörek otu yağının soğuk sıkım olması gereklidir. Günde bir tatlı kaşığı soğuk sıkım çörek otu yağı tüketilebilir.

Ekinezya

Ekinezya çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Yemeklerden sonra 1 bardak ekinezya çayı sayesinde zona hastalığını daha hızlı atlatabilirsiniz.  Ayrıca melissa, papatya, ısırgan otu,adaçayı, rezene, keten tohumu tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

Uyarı!

Zona hastalığı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.  Yazımızda yer alan bilgiler ve öneriler tedavi amaçlı değildir. Zona hastalığı durumunda mutlaka doktora gidilmeli, doktor gözetiminde tedaviye devam edilmelidir.

Bir Yorum

  1. Zona hastalığının modern tıpta tedavisi yoktur.Kimyasal bazlı sentetik antiviral ilaçlarla uygulanan tedavi yöntemleri,
    tedaviden çok,günü kurtarmaya geçici rahatlamaya yöneliktir.Halbuki doğal bir tedavi yöntemi olan Apiterapi ile zonanın kesin,kalıcı,yanetkisiz,
    güvenilir tedavisi mümkündür.
    Propolis en güçlü sentetik antiviral den 100 misli daha güçlüdür. Propolis,Flavonoller ve luteolin içeriği ile
    Herpes Zoster ve Herpes Simplex Virüslerini engeller ve tedavi eder.Propolisin yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek,
    kesin,kalıcı tedavi sağladığı akademik,bilimsel araştırmalarla ıspatlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu