SağlıkGenelGüncel

Corona virüs vücutta hasar bırakır mı, virüs vücutta kaç gün kalır?

Çin’de başlayan ve tüm dünyada pandemi haline gelen corona virüsü(Covid-19), ülkemizde de can almaya devam ediyor. Virüse karşı olağanüstü önlemler alınırken insanlar virüs hakkında her şeyi araştırmaya devam ediyor. Covid – 19 hakkında merak edilen sorulardan biride ‘virüs vücutta kalıcı hasar bırakır mı?’ 

Corona virüsü vücutta kalıcı hasar bırakır mı? Virüs vücutta kaç gün kalır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

CORONA VİRÜSÜ VÜCUTTA KALICI HASAR BIRAKIR MI?

Covid-19 salgını, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de can almaya devam ediyor.  Çoğunlukla yaşlılarda görüldüğü düşünülsede aslında tüm yaş gruplarının hastalıktan etkilendiği anlaşıldı.  Hastalığın görülmesinde yaşlılar çoğunlukta olsa da, yeni doğan bebeklerde, çocuklarda, gençlerde, hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerde de virüsün etkili olduğu ortaya çıktı.

Birçok hastalıkta olduğu gibi corona virüsünde de hastalığın seyri kişilere göre değişiklik gösterir.  Bazı kişiler hastalığı hiç anlamadan atlatırken, bazı kişilerde hastalığın etkilerini şiddetli geçirirler. 

Corona virüsünden en çok etkilenen organ akciğerdir, fakat virüs kana karıştığı için kanın gittiği tüm organlara da ulaşır.

Virüsün vücutta barınabilmesi için ACE-2 olarak adlandırılan ve hücrelerin duvarında normalde olan  bir alıcıya ihtiyaç duyar. ACE-2 alıcısını bulan virüs, hücre içine girer ve burada çoğalır. ACE-2 akciğerde olduğu gibi, kalp, damarlar, beyin ve böbrekte de vardır.

Kan ile vücutta dolaşan virüs, ACE-2 alıcısını bulduğu diğer organlara da bulaşır ve o organa hasara yol açar.

Corona virüsünün akciğerden sonra barındığı en önemli organ kalptir. Virüs sonrası, kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu hatta kalp krizine neden olabilir.

Beyinde Covid-19’dan etkilenen diğer bir organımızdır. Beyine virüs sadece kanla bulaşmaz, burun tavanındaki koku alan sinirler sayesinde de beyine virüs ulaşabilir. Bunun sonucu geçici veya kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Virüs bulaştığında ortaya çıkan tat ve koku alma hissinin kaybolmasının nedeni budur.

Enfekte olan kişide görülen ishal ise, virüsün bağırsağa tutulumu sonucu ortaya çıkar. İnce bağırsakta ve bağırsakta bulunan virüs ishal şikayetini ortaya çıkarır. Bunun bir etkiside virüsün dışkı ile bulaşabilir olmasıdır.

Hong Kong Hastanesi İdaresi, Covid-19 hastalığından iyileşen kişilerin hızlı yürüyüş yaparken akciğer fonksiyonunun azalması sonucu nefes darlığı olabileceğini belirtti. Araştırmanın hastalığı atlatmış 12 kişi üzerinden yapıldığı açıklandı. Yine Hong Kong Hastanesinin yaptığı araştırmaya göre, virüsten iyileşen  kişilerden iki veya üçünün akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 ila 30 arası düşüş olduğunu açıkladı. Hastaların akciğerlerini güçlendirmek için fizyoterapi tedavisi uygulandığı öğrenildi.

Corona virüsü sigara ve nargile içen kişilerde daha fazla hasara yol açtığı tüm uzmanların ortak görüşü. 

Çin’de Zhongnam Hastanesi’ndeki bilim insanları ise, hastalığa yakalanan 140 kişinin akciğer filminin tümünde ‘ akciğerde buzlu cam benzeri yapılar’ rastlandığını açıkladı.

Hastalıktan iyileşen kişilerde akciğer sertleşmesi olup olmadığının ise incelemeleri devam 

ediyor.

CORONA VİRÜS (COVİD-19) VİRÜSÜNE YAKALANANLAR İYİLEŞME SÜRESİ NE KADAR?

Covid-19’a yakalananların iyileşme süreleri, hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir.  Bir çok kişi hastalığı hiçbir belirti göstermeden atlatırken, yoğun bakımda tedavi gören kişilerin eski sağlığına kavuşma sürelerinin bir yılı bulacağı düşünülmektedir.  Hastalığı şiddetli geçiren kişilerde kalıcı hasarlar görülebilir.

Hastalığın iyileşme sürecinde cinsiyet, yaş ve sağlık durumu da belirleyici etkendir.

CORONA VİRÜSÜ VÜCUTTA KAÇ GÜN KALIR?

Pekin bilim insanlarının yaptığı incelemeler sonucu, Covid-19’un vücutta ne kadar kaldığı belli oldu.  Araştırmalar sonucu, corona virüsüne yakalanan kişilerin yarısında virüsün, semptomları yok olduktan sonra 1 ila 8 gün arası vücutta barındığı öğrenildi.

Bu araştırma, yaş ortalaması 35.5 olan hastalar üzerinde yapıldı. 

Bilim insanları, yaşlılarda durumun biraz daha farklı olduğunu belirtti. Yaşlı hastaların bağışıklık sisteminin daha zayıf olması sonucu, virüsün vücutta daha uzun kalacağını kaydetti.

CORONA VİRÜS (COVİD-19) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Corona virüsü(covit 19),  üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi belirtiler gösterir. Hastalığın belirtileri şunlardır;

  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • İştahsızlık
  • Ateş
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Konjonktivit 

Bunların dışında bağışıklık sistemi güçsüz olanlar, yaşlılar, küçük çocuklar için virüs bronşit ve zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir.

KONJONKTIVIT NEDİR?

Amerikalı bilim insanları, Covid-19’un belirtilerinden birinin de konjonktivit olduğunu belirtti.

Çin’de corona virüsüne yakalanan 30 hastadan birinde konjonktivit tanısı konulduğu belirtildi.

Konjonktivit, göz kapaklarının içinin ve gözün beyaz kısmında alerji sonucu gelişir.

Gözlerde kızarıklık, kaşınma, sulanma şikayetlerine yol açar. Bazende gözlerde yanma, göz kapaklarında şişlik, ödem ve gözde yanma, ışığa karşı hassaslık  gibi şikayetlere yol açar.

Çoğunlukla toz, polen gibi dışarıdan gelen alerjenler sebep olur. Halk arasında ‘göz alerjisi’ olarak da bilinir.

Konjonktivit görülen kişilerde astım, nezle, egzama ve nezle gibi rahatsızlıklarda görülebilir.

CORONADAN İYİLEŞEN HASTALAR TEKRAR CORONA VİRÜSÜNE YAKALANIR MI?

Aralık ayından beri corona virüsü ile savaş veren  Çin’de , virüsten iyileşen hastalarda yapılan ‘corona’ testlerinin tekrar pozitif çıktığı belirtildi.

Taburcu oldukları halde testleri tekrar pozitif çıkan iki corona hastası tekrar hastaneye yatırıldı. Tekrar hastaneye yatırılan 2 hastanın testlerinin neden pozitif çıktığı ise henüz bilinmiyor..

Uzmanlar, corona virüsünün minimum semptomla ‘uykuda’ kalabileceğini ve sonrasında aktif hale gelebileceğini belirtti.

COVİD-19’DA YOĞUN BAKIM TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bu hastalığa yakalananlar birçoğu hafif belirtilerle hastalığı atlatırlar. Bazı kişiler ise hastalığı daha ağır semptomlarla atlatabiliyor. Hastalar  enfekte olduktan 7 ila 10. gün arası hastanın durumu ağırlaşabiliyor. Hastaların durumu birden ciddileşebiliyor. Nefes darlığı şikayeti ile birlikte akciğerde yanma görülüyor.  Bu durumda olan hastanın hastanede oksijen desteği alması gerekiyor. Durum daha da ciddileştiğinde ise yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyuluyor. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar ilaçla uyutulup, solunum cihazına bağlanabiliyor.

Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar önce normal odalara alınır, sonrasında dinlenmeye evde devam ederler. Yoğun bakım tedavisi gören hastalar uzun süre yatmak zorunda kalabildikleri için  kas kaybı görülebilir. Kas gücünü geri kazanmak için fizik tedavi tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu