SağlıkGenel

Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde Tedavisi

Hemen hemen herkesin bir kere başına gelen diş ağrısı, dayanması zor bir ağrıdır. Hatta halk arasında “ölüm acısına eş” olarak tanımlanır.  Özellikle de gece başlayan diş ağrısının evde tedavi yöntemi nedir, diş ağrısına ne iyi gelir? Merak edilenleri sizler için araştırdık…

Diş Ağrısı Neyle Geçer?

Karanfil yağı

Karanfil yağı,  öjenol içerir, bu sayede doğal anestezik etki yapar. Diş ağrısını gidermede etkilidir.  Bir parça pamuğa karanfil yağı damlatılır. Pamuk ağrıyan dişin üzerinde 5 dakika tutulur. Karanfil yağı diş etine temas etmemelidir, diş etini tahriş edebilir.

Çörek otu yağı

Çörek otu yağı , kas, eklem ağrılarına iyi geldiği gibi diş ağrısını geçirmekte de etkilidir. Bir parça pamuğa çörek otu yağı damlatılır ve ağrıyan dişin üzerinde 5 dakika bekletilir. Soğuk sıkım ve katkısız olması önemlidir. Alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Çörek otu yağı uzun süre kullanılmamalıdır.

Soğuk kompres

Diş ağrısının yanında şişlik de var ise soğuk uygulama oldukça faydalıdır.  Ağrı olan yanağa 20 dakika aralıklarla soğuk kompres yapılmalıdır.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, iltihaplı diş ağrılarını geçirmede önemli rol oynar. Bir su bardağı suyun içine 2-3 çay kaşığı çay ağacı yağı, bir çay kaşığı tuz eklenir. Bu karışım ile gargara yapılır.

Ada çayı

Adaçayı, ağrı kesici, iltihap önleyici etkilere sahiptir. Adaçayı ile yapılan çayla gargara yapılır. Böylelikle diş eti iltihabı gider, ağrı azalır.

Karabiber

Yemeklerin vazgeçilmez baharatı olan karabiber, doğal antibiyotikdir. Diş ağrısı tedavisinde oldukça etkilidir. Ağrıyan dişin üzerine karabiber konur ve bir müddet beklenir.

Sarımsak

Doğal antibiyotik denildiğinde ilk akla “sarımsak” gelir. Sarımsak, bakterileri öldürür, diş minesini temizler.  Bir diş sarımsağı tuz ile beraber ezin ve ağrıyan dişin üzerinde bekletin.

Zerdeçal

Hindistan’dan çıkıp ülkemizde de tanınan zerdeçal, sağlığa oldukça faydalıdır. Bunlardan biri de antiseptik özelliği sayesinde ağrı kesici ve bakteri öldürücü olmasıdır. Zerdeçal su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Bu macun ağrıyan dişin üzerine uygulanır.

Vanilya

Keklere muhteşem aroma ve koku veren vanilya, diş ağrısını gidermede de etkilidir. Vanilya, bakterileri yok eder, iltihaplanmayı önler. Ağrıyan dişin üzerine vanilya özü uygulanır.

Kekik

Kekik, antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede diş ağrılarını geçirmede etkilidir. Kekik çayı ile gargara yapılabilir. Ayrıca kekik yağı kullanılarak diş ağrısı giderilebilir. Bir parça pamuğun üzerine biraz su ve birkaç damla kekik yağı eklenir. Ağrıyan dişe bu pamuk uygulanır.

Sirke

Sirkenin antibakteriyel özelliği vardır. Bir su bardağı suyun içine 3 yemek kaşığı sirke ekleyin ve gargara yapın. Sirke, elma sirkesi, üzüm sirkesi, dört hırsız sirkesi veya beyaz sirke olabilir.

Isırgan otu

Isırgan otu, antimikrobiyal, antioksidan, ağrı kesici özelliklere sahiptir. Taze ısırgan otu ezilir ve içine zeytinyağı eklenir. Bu karışım ağrıyan dişe uygulanır. Kuru ısırgan otundan çay yapılır ve bu çay suyuyla gargara yapılır.

Söğüt ağacı kabuğu

Söğüt ağacı, ağrı kesici etkiye sahiptir. Bu özelliğin başlıca nedeni içinde barındırdığı “salisin” maddesidir. Salisin, aspirinin içinde olan ve ağrı kesici etkisi olan bir maddedir.

Bir tatlı kaşığı söğüt kabuğu, bir bardak kaynar suyun içinde 10 dakika bekletilir. Bu suyla gargara yapılır. 

Kakule

Kakule Çayı

Antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterileri öldürür, ağrıyı dindirir. Aktarlarda sakız formunda satılan kakule kapsülleri kullanılabilinir. Veya kakule tohumlarından çay yapılır ve bu çayla gargara yapılır. Kakule ayrıca ağız kokusunu önlemede de oldukça etkilidir.

Sinirli ot

Sinirli ot, özellikle apse tedavisinde oldukça önemli rol sahibidir. Taze sinirli ot yaprakları ezilir ve zeytinyağı ile karıştırılır. Ağrıyan dişin üzerine uygulanır.

Nane yağı

Nane, barındırdığı mentol sayesinde ağrı kesici etki gösterir. Bir pamuk yardımıyla ağrıyan diş üzerine nane yağı uygulanır. Ayrıca taze nane yaprakları çiğnenerek de ağrı kesici etki gösterir.

Tuzlu su

Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı tuz eklenir, tuz eriyinceye kadar karıştırılır.  Bu karışımla gargara yapılır. Bu karışımın içine elma sirkesi de eklenebilir.

Okaliptus yağı

Okaliptus yağı, bakterileri yok eder, diş çürümelerini önler, ağız bakımı yapar ve ağrı kesici etki gösterir. 1-2 damla  okaliptus yağı bir parça pamuk yardımıyla ağrılı bölgeye uygulanır. Ayrıca çayı ile gargara yapılabilir.

Guava yaprağı

Guava yapraklarının iltihap giderici ve ağrı kesici özelliği vardır.  Aynı zamanda şişmiş diş etlerini de tedavi eder.  Guava yapraklarından yapılan çay ile gargara yapılır ama yutulmaz. Ya da taze yapraklar çiğnenebilir, yutulmaz.

Buğday çimi

Buğday çimi, antibakteriyeldir, iltihabı önler, ağrıyı dindirir. Buğday çimi suyuyla gargara yapılır veya buğday çimi çiğnenir. Buğday çimi yutulmaz.

Kantaron

Neredeyse her derde deva olan bu bitki diş ağrısı tedavisinde de kullanılır. Kantaron yağı, yara iyileştirici, hücre yenileyici, sakinleştirici ve ağrı kesici etkilere sahiptir.  Kantaron yağı kullanırken başka ilaç alınmamalıdır, yoksa diğer ilaçlarla etkileşime geçebilir.  1-2 damla sarı kantaron diş üzerine uygulanır. Ya da bir bardak suyun içine kantaron yağı damlatılır ve bu suyla gargara yapılır.

Zeytin

Zeytin, sakinleştirici ve ağrı kesicidir.  Barındırdığı yağ sayesinde bedeni rahatlatır. Bir adet etli siyah zeytin alınır ve çekirdeği çıkartılır.  Zeytin ağrı olan dişin üzerine bastırılır ve ısırılarak 15 dakika beklenir. Bir müddet sonra hafif uyuşma olması zeytinin işe yaradığını gösterir. Siyah zeytin yoksa diğer zeytinler de kullanılabilir, fakat siyah zeytin olması tercih edilir. 

Mercan köşk

Mercan köşk, iltihaplanmayı önler, yaraları iyileştirir, ağrıyı dindirir. Mercan köşk çayıyla gargara yapılabilir. Ya da bir su bardağı suya 2 damla mercan köşk yağı damlatılır ve gargara yapılır.

Zencefil

Zencefil, bakteri ve mikropları yok eder, iltihaplanmayı önler, ağrıyı dindirir. Yarım çay kaşığı zencefil, su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macun ağrılı dişe uygulanır. Bu karışım diş etine değdirilmemelidir.

Acı biber

Zeytinyağın içerisinde bekletilen acı biber, diş ağrısına iyi gelir. Acı biberli zeytinyağı ufak bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişe uygulanır.

Tüm bunların yanında diş ağrısını gidermek için, diş fırçalanmalı, diş ipi kullanılarak diş temizlenmeli, karbonatlı suyla gargara yapılmalı ve en kısa zamanda doktora gidilmelidir.

Diş ağrısı için alkol kullanılır mı?

Diş ağrısını geçirmek için sıklıkla alkol önerilir. Bu yanlış bir uygulamadır. Alkol, diş eti veya boğazı tahriş edebilir, ağız içinde alkol yanıkları oluşabilir.

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık olduğunda önde doktora başvurunuz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu