SağlıkGenel

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir, Güneş Yanığı Nasıl geçer?

Yaz aylarının gelmesiyle artan sıcaklık farkında olmadan olumsuz etkilere neden olabilir. Güneş yanığı yaz aylarında oluşan olumsuz etkilerin başında gelir. Özellikle tatil sırasında, deniz kenarında güneşin yakıcı ışınlarına maruz kalırız, tatlı tatlı güneşleneyim derken bazen yanık gibi kötü sürprizler başa gelir. Güneş yanığı nedir, neden olur? Güneş yanığına ne iyi gelir? Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığı iz bırakır mı? Sırtta, kolada yüzde oluşan güneş yanığı nasıl geçer?

Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Güneş Yanığı Nedir, Neden Olur?

Yaz aylarında en sık rastlanan sorunlar başında güneş yanığı gelir. Çoğunlukla güneş kremi kullanmadan belirli saatlerde güneş ışığına maruz kalması sonucu oluşan yanıklara güneş yanığı denir. Bazen gölgede ve serin havalarda da bu yanık oluşabilir.

Cildin dış bölümüne rengini veren pigmente “melamin” denir. Vücut güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman kendini korumak ister ve daha fazla melamin üretir. Bunun sonucu ciltte renk bronzlaşma olarak bilinen renk koyulaşması oluşur. Ancak aşırı maruz kalınan UV ışınları sonucu cilt kendini artık koruyamaz ve yanık meydana gelir.

Nemli ve ıslak ciltler yanmaya daha meyillidir, bu nedenle denize girmek, vücudu ıslatmak yanık riskini artırır.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı meydana geldikten sonra soğuk uygulama oldukça rahatlatıcı olacaktır. Tazyikli olmayan suyla soğuk banyo sık sık yapılmalıdır. Ayrıca soğuk suya batırılan temiz bir bez ile kompleks yapılabilir.  Güneş yanığı oluşmuş bölgeye hiçbir kimyasal ürün kullanılmamalıdır. Kimyasal içerikli ürünler hasar görmüş cildi daha kötü hale getirebilir.

Yanık meydana gelen kişi bol bol su içmelidir. Reçetesiz satılan ağrı kesici kremler, yanık kremleri kullanılabilir.  Güneş bazı hassas cilde sahip olan kişilerde 3. derece yanık gibi ağır yanık oluşturabilir bu durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Güneş yanığı yetişkin ve çocuklar için ağrılı olabilir,  bu ağrılar 1-2 gün devam edebilir. 1-2 gün içinde geçmeyen ağrılar için doktora gidilmelidir.

Güneş yanığı şişlik yapar mı?

Bu sorunun cevabı “evet” güneş yanıkları şişlik yapar. 

Güneş yanığı belirtileri şunlardır:

  • Deride kızarıklık
  • Hasar oluşan bölgede ağrı ve acı
  • Normalden daha sıcak ve gergin cilt
  • Deri üzerinde şişme ve ödem

2. ve 3. derece güneş yanığı belirtileri şunlardır;

  • Üşüme
  • Halsizlik
  • Titreme
  • Yüksek ateş
  • Hızlı nefes alma
  • Yüksek nabız
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Susuzluk
  • Mide bulantısı 
  • Baş ağrısı

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanıkları çoğunlukla 1. derece yanıklardır. Bu yanıklar için evde yapılan doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Güneş yanığı için evde uygulanacak yöntemler şunlardır;

Papatya

Papatya içeriği sayesinde sakinleştirici ve hücre yenileyicidir.  Papatyanın içinde bulunan bisabolol  yanık oluşan bölgenin ağrısını keser, hasar görmüş cildi onarmaya yardımcı olur. Soğuk papatya çayı yada papatya yağı olarak kullanılır.

Aloe Vera

Cilt sağlığı denildiğinde ilk akla gelen doğal ürünlerden biri aloe vera’dır. Aloe vera, cildi onarır, ciltte meydana gelen hasarları giderir, ağrı ve yanmayı yok eder. Aloe vera jeli içeren ürünleri sorunlu bölgeye kullanabilirsiniz.

Meyan kökü

Meyan kökü enflamatuar özelliği olan bitkiler arasında yer alır.  Bu sayede hasarlı bölgeyi rahatlatır ve hızlı tedavi olmasına yardımcı olur.

Salatalık

Her evde kolaylıkla bulunan salatalık sadece sofraları süslemez. Salatalık güneş yanığı kaynaklı şikayetleri gidermede etkilidir.  İçinde bulunan bol su sayesinde hasarlı bölgey nemlendirir ve rahatlatır.

Lavanta yağı

Doğal bir sakinleştirici olan lavanta yağı aynı zamanda ağrı kesici özelliği de sahiptir.  Lavanta yağı sayesinde hasar gören cilt onarılır ve yanık kaynaklı ağrılar yok olur.  Ayrıca doğal nemlendirici olan bu yağ kuruyan cilde iyi gelir.

Çay

Çayın insanlar için ayrı bir önemi vardır. Yorgunluğu gidermek için, keyifli zamanlarda, sohbet ortamlarında ilk akla gelen içecek genelde çay olur. Bu kadar önemli yere sahip olan bu içecek yanık tedavisinde de etkilidir. Banyo suyuna katılan çay sayesinde yanık kaynaklı ağrı ve acı azalır, tedavi daha hızlı olur.

Elma sirkesi

Elma sirkesi ağrı kesici, cilt yenileyici özelliğe sahiptir.  Ayrıca cildin PH dengesini ayarlar. Bu özellikler sayesinde elmas sirkesi yanık tedavisini hızlandırır. Ancak, elma sirkesi doğal ev yapımı olmalıdır ve sulandırılarak kullanılmalıdır.

Kantaron yağı

Kantaron Osmanlı zamanında savaşlarda kullanılan oldukça etkili bir bitkidir. Kantaron meydana gelen yara ve cilt hasarını onarır, yeni hücre oluşmasını sağlar. Kantaron yağını yanık olan bölgeye direk uygulayabilirsiniz, ayrıca kantaronu banyo suyuna ekleyerek faydasından yararlanabilirsiniz.

Hava civa

Hava civa ağrı kesici, ve cilt yenileyicidir. Yanık kaynaklı ağrı ve yanmayı giderir, iyileşmeyi hızlandırır. Ancak hava civa kökü çok tesirlidir. Bu nedenle yüz bölgesinde kullanıması önerilmez. 

Yüzdeki Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Vücudun büyük bölümünü kıyafetlerle güneşin UV ışınlarından koruyabiliriz. Ancak yüzümüz bu konuda risk altındadır. Bu nedenle yüz bölgesinde oluşan yanıklar oldukça fazladır. Yüzdeki güneş yanıkları için kantaron yağı, salatalık, yoğurt, doğal sirke, papatya, aloe vera gibi doğal ürünler  kullanılabilir. Yüzdeki güneş yanığı için hava civa yağı veya kremi önerilmez.

Kol ve Sırttaki Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Kol ve sırt bölgesi yanığa maruz kalan diğer bölgelerdir. Özellikle sırtta oluşan yanık günlük yaşamın kalitesini oldukça düşürür. Kol ve sırt bölgesinde oluşan yanıklar için tavsiye edilen yöntemler kullanılabilir. 

Kırmızı Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Daha yeni oluşmuş güneş yanığı kırmızı renkte olur ve canı yakacak şekilde ağrı, acı yapar. Kırmızı güneş yanığının neden olduğu ağrı ve acıdan kurtulmak için aloe vera içeren ürünler kullanılabilir. Yine ağrı kesici ilaçlari kremler tercih edilebilir.

Yoğurt Güneş Yanığına İyi Gelir mi?

Belkide bilinen en eski yanık ilaçlarından biri  yoğurttur. Hatta filmlerde bile karşımıza çıkar. Peki cidden yoğurt güneş yanığına iyi gelir mi?

Bu sorunun cevabı kocaman bir “evet”, yoğurt güneş yanığına  iyi gelir. Ancak ev yapımı yoğurt olması önemlidir.  Yoğurt cildi nemlendirir ve rahatlatır, bu sayede hasar görmüş cildi sakinleştirir. Günde 3 defa uygulanabilir.

Diş Macunu Güneş Yanığına İyi Gelir mi?

Halk arasında bilinen diğer geleneksel güneş yanığı tedavisi diş macunudur.  Flor içeren diş macunları yanık oluşmuş deriyi nemlendirir ve rahatlatır.

Vazelin Güneş Yanığına İyi Gelir mi?

Güneş yanıkları için vazelin rahatlatıcı etki gösterir. Özellikle zeytinyağı vazelin karışımı sorunlu bölgeyi nemlendirerek rahatlatır.

Doğal Güneş Yanığı Kremi

Evde doğal güneş kremi  yapılabilir. Evde doğal güneş kremi için gerekli malzemeler şunlardır:

1 su bardağı kantaron yağı

10 gr bal mumu

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı

Evde yanık kremi nasıl yapılır tarifi:

1 su bardağı sarı kantaron yağını ısıya dayanıklı cam bir kabın içine alın.  Uygun bir kabın içine su ekleyin, su dolu kabın içine sarı kantaron yağı olan cam kabı yerleştirin. Suyun sarı kantaron yağının içine girmemesine dikkat edin.  Su dolu kabı ocağa alın ve kantaron yağını benmari usulü ısıtın.

Isınan yağın içine bal mumunu ekleyin, balmumu eriyene kadar karıştırın. Balmumu erdiğinde ocağı kapatın. Kantaron yağını cam bir krem kabına alın ve içine hindistan yağını ekleyin. Ev yapımı doğal yanık kremi hazır. Sarı kantaronlu yanık kremi kırmızı güneş yanığına, koldaki güneş yanığına, sırt ve yüzde oluşan yanıklara  kullanılabilir.

Güneş yanığı çoğu zaman birince derece yanıklardan oluşur.  Yanık oluştuktan birkaç saat sonra acısı ve ağrısı ortaya çıkar.  Çoğu zamanda birkaç gün içinde iyileşme gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda 2. derece hatta 3. derece ciddi yanıklar meydana gelebilir. 2. derece ve 3. derece güneş yanıklarında doktora gidilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu