Miyom nedir? Miyom belirtileri ve nedenleri nelerdir?Soğan Kürü Nedir?
Miyom tedavisi nasıl olur?
Sebebi tam olarak bilinmeyen, kadınlarda östrojen hormonu seviyesi yükselmesiyle oluştuğu düşünülen miyom nedir? Miyom belirtileri nelerdir? Miyom tedavisi nasıl yapılır? Doğal tedavi yöntemleri var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Miyom Nedir?
Rahimde oluşan normal olmayan düz kasların artması olarak bilinen miyom, iyi huylu bir tümördür. Kadınların % 20’sinde görülür. Oluşmasında genetik faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca östrojen hormonu seviyesinin artması miyom nedenleri arasında yer alır. Hormon kaynaklı tümör olan miyomlar bazen birden fazla görülür. Çoğu kadınlar kendilerinde miyom olduğunu fark etmez. Bunun sebebi, miyomların küçük kalabilmeleri dir.
Kadınların menopoz dönemiyle beraber hormon seviyeleri azalır bu da miyomların küçülmesine neden olur.
Fazla kilolu ve doğum yapmayan kadınlarda risk daha fazladır.
Miyomlar büyüme biçimlerine göre farklılık gösterir, yavaş ya da hızlı büyüyebilir ve ya aynı büyüklükte kalabilir.
Gebelik sırasında mevcut olan miyomlar, doğum sonrası rahmin normal haline dönmesiyle küçülerek yok olabilirler.
Miyom Nedenleri
Miyomların sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar genetik ve hormonal sebeplerin etkili olduğunu düşünülmektedir.
Genetik
Genetik etkenlerin miyom oluşmasında yüksek oranda etkili olduğu düşünülmektedir.
Hormonlar
Yapılan araştırmalar gebelik ve adet döngüsünde önemli rol oynayan progesteron ve östrojen hormonlarının miyomların büyümesinde etkili olduğunu tespit etmiştir. Miyomların içinde normal rahim kaslarından olandan daha fazla östrojen ve progesteron hormonları vardır. Kadınların adet döngüsünün bittiği menopoz döneminde bu hormonlar azalır ve miyomlar küçülür.
Diğer faktörler
- Obezite ve aşırı kilo miyom oluşmasına destek olur.
- İnsülin gibi maddeler sebep olabilir.
- Araştırmalar miyomların rahim düz kaslarında tek hücrenin üst üste bölünmesi sonucuda oluşabileceğini tespit etmiştir.
Miyom Türleri
Submuköz miyomlar
Rahmin iç katmanında meydana gelen ve rahmin boşluğuna doğru gelişen miyom çeşididir. Bu tür kadınlar arasında en az rastlanan miyomdur. Fazla kanamaya neden olur bu sebeple adet döneminin süresini uzatır.
Subseröz miyom
Rahimin dış katmanında oluşan ve dışa yönelik gelişme gösteren miyomdur. Fazla kanamaya neden olmaz ama karın ağrısı, şişlik, fazla idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetler oluşturur.
İntramural miyom
Bu miyom türü en fazla rastlanan çeşittir. Rahmin kas katmanında oluşur. Adet kanamasını artırır ve adet süresini uzatır. Uzun ve kanamalı süren adet döngüsü kansızlık şikayetine yol açar. Bunun yanında rahim büyümesi, karın ağrısı, şişlik, mesaneye baskı, sık idrara çıkma gibi sorunlar oluşturur.
Miyom Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Miyom, birçok kadında hiçbir şikayete sebep olmaz. Şikayet yaratan durumlar şunlardır:
- Düzensiz adet döngüsü
- Adet döneminin fazla kanamalı geçmesi
- Anemi
- Erken yorulma, halsizlik
- Pelvik baskı ve ya ağrı
- Karında şişlik
- Hazımsızlık
- Sık idrara çıkma
- Kabızlık
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Enfeksiyon sebebiyle kötü koku ve akıntı
- Sırt ağrısı
- Bacak ağrısı
- Düşük ve kısırlık
Erken doğum veya düşüğe neden olabilir
Miyomlar gebe kalmak isteyen kadınlara engel olabilir. Çoğunlukla gebeliğe zarar vermeyip, tedaviye gerek kalmaz. Fakat miyom rahim kanalı içerisinde oluşmuş ise ve kanala baskı yapıyorsa gebeliğin başlarında düşüğe hatta erken doğuma neden olabilir. Büyük miyomlar bebeğin doğum kanalına girmesini engelleyebilir bunun sonucu sezeryan doğum olabilir ve doğum sonrası fazla kanamaya neden olabilir.
Tanı Nasıl Konur?
Pelvik muayene ve ultrason ile tanı konulur. Bazı durumlarda üç boyutlu USG, MR ve tomografiye de başvurulabilir.
Miyom Tedavisi
Şikayet oluşturmayan miyomlar, küçük olan miyomlar tedavi gerektirmeyebilir. Ayrıca menopoz dönemine yaklaşmış olan kadınlarda da tedavi uygulanmayabilir.
Şikayetlere yol açan ve belirti gösteren durumlarda tedavi uygulanır.
Tedavi gerektiren durumlar şunlardır:
- Adetler arasında kanama( düzensiz adet döngüsü)
- Ağrılı ve fazla kanamalı adet süreci
- Miyomun hızlı büyümesi
- Kasık ağrısı
- Kısırlık
Miyomların tedavisinde ilaçlar kullanılabilir. Gerekli durumlarda ise cerrahi operasyon uygun görülebilir.
Miyom tedavi yöntemleri şunlardır:
Myomektomi
Bu yöntemle rahim kas duvarından miyomlar alınır. Doğurganlık çağında olan ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara uygulanır. Miyomun büyük olması veya rahmin farklı yerlerinde görülmesi durumunda bu yöntem kullanılmayabilir.
Histerektomi
Bu yöntem rahmin vücuttan çıkartılmasıdır. Yumurtalıklar duruma göre çıkarılır.
Rahim, karından bir kesiden veya vajinadan çıkarılabilir. Kullanılan yöntemi miyomun büyüklüğü belirler. Genel anestezi veya bölgesel anestezi uygulanabilir. Operasyon sonrası birkaç gün hastanede kalınır.
Endometrial ablasyon
Bu işlemle rahim içindeki astar alınır. Miyomlar rahmin iç yüzeyine yakın olduğu durumlarda uygulanır.
Uterin arter embolizasyon ( BAE)
Rahime giden kan kaynağının kesilmesi miyomu küçültür. Floroskopik X- ışını görüntülemesinin önderliğinde, bir kateterden herhangi bir fibroide kan sağlayan arterlere kimyasal enjekte edilir. Bu tedavi yöntemi % 90 başarı sağlar. Ancak gebelerde ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda uygulanmaz.
Soğan Kürü ile Miyom Tedavisi
Miyom tedavisinde soğan kürü çok kullanılan bir yöntemdir. Tedavi de etkili olan soğan kürü tarifini sizlerle paylaşıyoruz.
Soğan Kürü
Bir adet soğan kabukları soyulur ve dört eşit parçaya bölünür.
Sonrasında 2 su bardağı su kaynatılır ve eşit parçaya bölünen soğan suyun içine atılır. Beş dakika kaynatılır.
Bu karışım içine başka bir malzeme ilave edilmez. Soğan kürü sabah ve akşam içilir. Soğan küründe sadece suyu içilir, soğanlar yenmez.