Sağlık

Muskat Nedir, Nasıl Kullanılır? Muskatın Faydaları Nelerdir?

Hint mutfağından Türk mutfağına transfer olan muskat (hint cevizi) nedir? Muskat nasıl kullanılır, muskatın faydaları nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

MUSKAT NEDİR?

Mutfağımızda son günlerde oldukça popüler olan muskat, hint cevizi veya küçük hindistan cevizi olarak da bilinir. Tropik bir ağacın meyvesidir. Amerika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişir Özellikle Karayip bölgesinde, Granada’da bu ağaç büyür.  Baharat olarak yemekleri, sosları ve içecekleri lezzetlendiren bu bitki, ismini Umman’ın başkenti Maskat’dan aldığı düşünülür. Ağacı portakal ağacını andırır. Baharat olarak kullanılan kısmı ise ağacın meyvesidir. Bu meyveler 2-3 cm çapta ve oval şekilde, bir zeytinden az büyük  olur. İçeriğinde uçucu yağ, sabit yağ ve rezin barındırır. Küçük hindistan cevizine benzerliği dikkat çeksede hindistan cevizi ile bir ilgisi yoktur. 

Çoğunlukla rendelenerek veya direk toz halinde alınarak kullanılır.

Muskat

MUSKATIN FAYDALARI NELERDİR?

Soslara, yemeklere, içeceklere kendine has aromasını veren muskatın sağlığa da oldukça faydası vardır. İşte muskatın faydaları:

  • Lezzet kaynağı olarak kullanılan hint cevizi, mide ağrısı, kasılma ve kramp gibi şikayetleri önlemede etkilidir.
  • Bu baharat sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, böylelikle hazımsızlık, şişkinlik sorununu önler.
  • Hindistan cevizinin küçüğüne benzeyen bu baharat, bağırsak hareketlerini düzenler, gaz sorunu şikayetlerini giderir.
  • Antiseptik olan hint cevizi, vücudu zararlı ve yabancı maddelerden korur bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
  • Muskat, zayıflıktan şikayetçi olan, kilo almak isteyen kişilerinde yardımına koşuyor. İştah açıcı etkisi sayesinde, iştahsızlık şikayeti olanlara yardımcı olur.
  • Minik cevizi andıran bu baharat, sakinleştirici görevi de görür. Doğal bir sakinleştiricidir, stres, sinir ve ruhsal sorunlara iyi gelir.
  • Bu baharatı düzenli tüketmek ağız kokusunu önler.
  • Doğal sakinleştirici olan muskatın, uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin yardımına yetiştiği bilinir.
  • Sakinleştirici özelliği olan hint cevizi, baş ağrısını gidermekte de etkilidir.
  • Afrodizyak olan bu baharat, cinsel sorunlara da yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını korur, sivilce ve akne sorununu tedavisinde etkilidir.

MUSKAT NASIL KULLANILIR?

Muskat, küçük ceviz şeklinde bütün olarak alındıysa rendelenerek kullanılır, yada toz halinde alınarak kullanılabilir. Bu baharatı belirtilen ölçüde kullanmak önemlidir. Belirtilen miktardan fazla kullanılan muskatın yan etkileri olabilir.

Muskat bir çok yemek ve soslarda kullanılır. Bunun yanında şerbet ve içeceklere de ayrı bir lezzet verir. Beşamel sos yapımında karabiber ile beraber muskat kullanılarak sosun lezzetine lezzet katılır. Ayrıca; kurabiye, poğaça, kek gibi hamur işlerinde de tercih edilir. 

Bu baharat kullanılmadan önce taze rendelenmelidir ve yemekler pişmeden yaklaşık yarım saat önce yemeğe ilave edilir.

MUSKAT NERELERDE KULLANILIR?

Minik cevizleri andıran bu baharat, özellikle Hint mutfağının vazgeçilmezidir. Bir çok baharatın içinde vardır. Orta Doğu’da öğütülmüş olarak yemeklerde tercih edilir. Avrupa’da ise et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Komşumuz Yunanistan tuzlu yemeklerde bu baharattan faydalanır.  Japonya’ya geldiğimizde ise köri sosunun içinde muskatın tadını alabilirsiniz.

Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Bu baharatı toz olarak kullanmak yerine bütün ceviz halinde kullanmakta fayda vardır. Ceviz halinde rendelenerek kullanılan bu baharat taze ve aroması daha güçlü olur. Toz  halinde alınan muskatın bayat olma ihtimali vardır. Bu da aroması ve lezzetini düşürür.

Muskatın kullanıldığı bazı yemekler ve soslar:

  • Beşamel sos da tercih edilir.
  • Patates püresini birde muskat ile beraber deneyin.
  • Kremalı makarna yaparken sosuna bu baharatı eklemeyi unutmayın.
  • Vazgeçilmezimiz olan çorbalara da oldukça yakışıyor.
  • Havuçlu, tarçınlı, haşhaşlı kek olur da muskatlı olmaz mı?
  • Sadece keke değil kurabiyelere, poğaçalara da bu baharat lezzet verir.
  • Puding gibi tatlılarda  da rahatlıkla ilave edebilirsiniz.
  • Şerbet gibi içeceklere bu baharatı ilave ederek lezzete lezzet katarsınız.

MUSKATIN ZARARLARI NELERDİR?

Muskatın sağlığa olan faydalarını yukarıda belirttik. Ancak bu lezzetli ve faydalı baharatı kullanırken ölçü çok önemlidir. İçerisinde barındırdığı rezin maddesi ve uçucu yağlar sayesinde  gereğinden fazla kullanılan muskat istenmeyene olumsuz etkiler yapabilir. Günlük alınan 7-8 gram muskat vücutta yan etkiler yapabilir.

Muskatın zararları şunlardır:

  • Muskat, süt ile beraber kullanılacağı zaman ölçüsüne çok dikkat edilmesi gereken bir baharattır. Fazla ölçüde süte eklenen muskat, halüsinasyonlar ve sanrılara görülmesine neden olabilir. Bu nedenle süt ile beraber kullanılması gerektiği zaman çok dikkat edilmesi gerekir.
  • Ruhsal sorunlar doğurabilir.
  • Önerilenden fazla miktarda muskat tüketmek, baş dönmesi yapabilir. Ayrıca idrar yapamama ve beyin kanaması gibi ciddi yan etkileri vardır.
  • Bunların yanında; ağız kuruluğu, mide bulantısı, kalp ritminin düzensizleşmesi, yüzde kızarıklık, kabızlık gibi ciddi yan etkiler doğurabilir. 
  • Kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler bu baharatı kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

MUSKAT NEREDEN ALINIR, FİYATI NEDİR?

Bu baharatı, güvenilir aktarlardan, marketlerden, internet üzerinden rahatlıkla toz veya cevizi andıran bütün formunda bulabilirsiniz.

Muskat fiyatları değişiklik gösterebilir. Bu baharatı kilo işi alabileceğiniz gibi tane ve gram işi de alabilirsiniz. Bu baharat alındıktan sonra serin, güneş görmeyen, kuru yerde saklanmalıdır.

MUSKAT NE KADAR KULLANILMALIDIR?

Kendine has aroması ve lezzeti olan bu baharatı günlük 7-8 gram almak yan etkilere neden olur.  Yan etki yapmaması için içeceklerde, yemeklerde, soslarda veya hamur işlerinde kullanılan muskatın miktarı en fazla 1 çay kaşığıdır.

BİR ADET MUSKAT  KAÇ DEFA KULLANILIR?

Bir adet muskat baharatını rendelenerek 7 ila 10 arası ürünlerde kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu