SağlıkYemek

Isırgan otunun faydaları. Isırgan Çorbası nasıl yapılır?

Isırgan otu, temas edildiği takdirde can yakıcı olan bu ot aslında tam bir şifa deposudur.  Ayrıca çok lezzetli çorbası ve yemeği olur. Peki,  ısırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Isırgan otu yemeği nasıl yapılır? Isırgan otu çorbası tarifi nedir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Isırgan otu

Isırgan otu, ülkemizde neredeyse her yerde yetişebilen yabani bir bitkidir. Aslında, Kuzey Asya kökenli olan bu bitki, tüm dünyada da yaygın olarak yetiştirilir ve kullanılır. Çoğunlukla köklerinden ve yapraklarından faydalanılsa  da, son zamanlarda ısırgan otu tohumu da sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Isırgan otu tam bir şifa deposudur. Özellikle kalp damar hastalıkları, böbrek ve kemik sağlığı için sıkça kullanılır. 

Bu otun en bilinen özelliği ise, dokunduğu yeri tahriş etmesidir.  Yapraklarında bulunan tüp biçiminde olan tüylerde kimyasal asit bulundurur. Bu tüylere dokunulduğunda ciltte yanma, kabarma ve tahriş meydana gelir.

Bazı bölgelerde sırgan olarak bilinir ve lezzetli yemeği, çorbası yapılır. Hatta, böreklere ve gözlemelerin içine iç malzeme olarak kullanılır.

Isırgan otu ısırdığı zaman ne yapılmalı, Isırgan yaktığı zaman ne yapılmalı?

Isırgan otu, yaprağında bulunan tüp şeklindeki tüylerde kimyasallar barındırır. Bu kimyasallar temas ettiği bölgede yanma, kabartı ve tahriş oluşturur. Bu tahriş ısırganın cinsine ve barındırdığı kimyasalın gücüne göre değişir.

Isırgan otu ısırdığında veya yaktığında ilk yapılması gereken bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Koli bandı vücutta kalan ısırgan tüylerini çıkarmada yardımcı olabilir. Ayrıca, sinir otu, aloe vera, kelamin kremi, soğuk uygulamada ısırgan ısırığının acısını dindirmeye yardımcı olur.

Isırgan otuyla temas halinde tahriş olması sonucu, o bölgeyi fazla kaşımamalı ve çizmemelidir.

Isırgan otunun (sırganın) faydaları nelerdir?

Böbrek sağlığını korur, böbrek taşını düşürür

Dokunduğu bölgeyi tahriş etsede sağlık bakımından oldukça faydalıdır.  İdrar söktürücü özelliği vardır. Ayrıca, safra kesesi ve mesanede oluşan taş ve kumun vücuttan atılmasını sağlar ve vücutta taş ve kum oluşmasını önler. Bu özellikleri sayesinde böbrek sağlığını korur, enfeksiyon riskini kaldırır.

Ödem atar

Bu bitki, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu sayede vücutta toplanan fazla sıvıları uzaklaştırır, vücuttan ödem atılmasını sağlar.

Vücudu temizler

Isırgan otu, vücutta biriken fazla toksinleri uzaklaştırır. İdrar söktüren bu bitki, vücutta biriken fazla toksinleri hızlı bir şekilde idrar ile uzaklaştırır. Böylelikle, bağırsakların besin alımını kolaylaştırır, sindirimin hızlı olmasını sağlar. Ayrıca, bağırsaklarda zararlı toksinlern birikmesini önler.

Kalp sağlığını korur

Bu şifa deposu bitkinin çayı da oldukça faydalıdır. Isırgan otu çayı düzenli tüketildiği takdirde tansiyonu düşürür, dolaşım sisteminin gerginliğini alarak rahatlatır.

Kanın temizlenmesine yardımcı olur

Isırgan otu tam bir C vitamini deposudur, ayrıca demir barındırır. Bu özellikleri sayesinde kırmızı kan hücre üretimini artırır, anemiyi önler.  Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar, kronik yorgunluğu giderir ve enerji verir.  

Solunum sorunlarını giderir

Isırgan otu dokunduğu yeri ısırsa da, saman nezlesi ve astım gibi solunum hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca, mevsimsel alerjileri önlemede yardımcı olur.

Araştırmalar, ısırgan otundan alınan bazı ekstrakt birleşimlerin, alerjik reaksiyonları büyük oranda azalttığını göstermiştir.  Özellikle çayı, astım ve diğer alerjik durumların tedavisinde etkilidir.

Saç dökülmesini önler

Bu bitki zengin içeriği sayesinde saç dökülmesini önler.  Ayrıca, saçlarda oluşan kepeği yok eder, canlı ve hacimli saçlara sahip olmayı sağlar.  Saç dökülmesi ve kellik tedavisi için sıkça kullanılan ısırgan otu, birçok ürünün içinde de kullanılır.

Saç dökülmesi ve kellik tedavisi için, ısırgan yaprakları kaynatılır ve bu suyla saçın son durulama işlemi yapılır. Ayrıca, ısırgan otu çayı içilerek tedavi desteklenir.

Sivilceleri ve lekelerini yok eder

Isırgan otu, sivilce oluşumunu önler, oluşmuş sivilceleri yok eder. Antioksidan özelliği sayesinde sivilce izlerini, yara izlerini  yok etmede etkilidir. Çoğunlukla tonik veya maske olarak tercih edilir.

Cildi yeniler

Isırgan otu, bakteriyel enfeksiyonları önler, su çiçeği, egzama gibi hastalıkların yarattığı tahribi onarır. Ayrıca, zeytinyağ ile karıştırılarak yanık tedavisinde kullanılır.

Prostat sağlığını korur

Bu bitki, prostatla ilgili sorunları gidermede etkilidir. Düzenli kullanıldığı takdirde idrar yapma, idrar torbasının boşaltılması ve sancılı idrara çıkma gibi sorunları giderir. 

Kemik sağlığı

Isırgan otu içeriğinde bor minerali barındırır. Bor minerali, kemik sağlığı için çok önemli bir mineraldir.  Bu mineral sayesinde kemiklerde bulunan kalsiyum içeriği korunur. Bu sayede kemik sağlığı korunmuş olur, osteoporoz riski azalır.

Gut hastalığına iyi gelir

Isırgan otunun içinde bulunan inflamatuar özelliği kronik kas ağrılarını giderir. Özellikle ısırgan otu çayı gut tedavisinde etkilidir.

Kireçlenme, eklem ağrısı

Kireçlenme ve eklem ağrısı çoğunlukla eller, dizler, kalçalar ve omurgada görülür. Isırgan otu çayı sayesinde  kireçlenme ve eklem ağrıları tedavi edilir. Çayı içilebileceği gibi, ağrılı bölgeye de sürülebilir. Ayrıca, ısırgan otu banyosu da eklem ağrılarını gidermede etkilidir. Kaynatılan ısırgan otu romatizma ve eklem ağrısı bulunan bölgeye masaj olarak uygulanır.

Kabızlık sorununu giderir

Metabolizmayı çalıştıran ısırgan otu, kabızlık sorununa da çare olur.

Isırgan otu zayıflatır mı?

Isırgan otu, kan şekeri seviyesini düşürür, kan şekerini dengeler. Bu sayede açlık ve tatlı krizlerini önler. Ayrıca, kas dokusunda toplanan zararlı atıkları uzaklaştırır, vücuttan ödem attırır. Tüm bu özellikleri sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.

Isırgan otu nasıl kullanılır?

Isırgan otu, tentür ve ekstre olarak haricen kullanılır. Bu yöntemler sayesinde vücudun ağrılı bölgesine direk uygulanır.

Ayrıca çay olarak kullanılır.

Isırgan otunun çayı nasıl yapılır?

Isırgan otunun çayı için kurutulmuş ısırgan otu yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Bir bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ısırgan otu katılır ve 5 dakika demlenir. Ayrıca, ısırgan kökü ve ısırgan tohumu da çay yapımında kullanılır

Isırgan kökünden çay, yapraklarından farklı yapılır. Isırgan kökleri soğuk suya katılır ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra 5 dakika demlenir ve soğuk tüketilir.

Isırgan tohumundan yapılan çay ise, ezilmiş tohumlarla yapılır.  Ezilen tohumlar kaynar suya atılır ve 5 dakika demlenir. Ilıyınca tüketilir.

Isırgan otu tohumunun faydaları

  • Isırgan otu tohumu, başta prostat kanseri olmak üzere kanser tedavisini destekler.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Enerji verir, kronik yorgunluğu giderir.
  • Bağırsakları temizler, şişkinlik, gaz sorununu çözer.
  • Kan şekerini düşürür.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır, bu sayede vücuttan ödem atar.
  • Akciğer sağlığını korur, alerji hastalığına iyi gelir.
  • Kadın hastalıklarına iyi gelir.

Isırgan otunun zararları

  • Isırgan otu, adet döngüsünü etkiler. Bu nedenle hamile kadınların rahim kasılmasını başlatabilir. Hamile kadınların ısırgan otu kullanması tavsiye edilmez.
  • Kan şekerini etkileyen ısırgan otunu, şeker hastaları doktora danışmadan kullanmamalıdır.
  • Kan basıncını artıran bu bitki aşırı tüketildiğinde tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
  • Kan inceltici ilaç kullananlar doktora danışmadan ısırgan otu kullanmamalıdır.
  • Kronik hastalar, kronik ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Isırgan otu yemeği nasıl yapılır?

Isırgan otu yapraklarının ıspanak gibi yemeği yapılabilir. Yine, çorba olarak da afiyetle içilebilir. Isırgan otu yaprakları çok az haşlandıktan sonra börek, gözleme harcı olarak kullanılabilir. Biz sizlere Karadeniz’de sıkça yapılan ısırgan otu yemeğinin tarifini veriyoruz…

Malzemeler

Isırgan otu

3-4 diş sarımsak

 3-5 yemek kaşığı mısır unu veya beyaz un

1 yemek kaşığı tereyağ

Tuz, nane, karabiber

Isırgan otu yemeği yapımı

Isırganları kaynar suyun içine atın ve 5 dakika haşlayın, ardından kaynar sudan süzerek çıkarın.

Haşlanan ısırgan otunu blendırdan geçirin ve tencereye alın.

Tencereyi ocağa alın ve içine mısır unu veya beyaz unu, tuzu ve ezilmiş sarımsağı   ilave edin, kıvamı muhallebiden sulu, çorbadan koyu olması lazım.

Kıvam alan ısırgan yemeğinin altını kapatın.

Üzerine tereyağ, nane, karabiber ilave edin. 

Afiyet olsun…

Not:

Isırgan yemeğinin başlangıcında ısırganları haşladık. Bu suyu dökerek israf etmek yerine içebilirsiniz.

Isırgan çorbası nasıl yapılır?

Malzemeler

Isırgan otu

1 su bardağı süt

2-4 yemek kaşığı arası un

1 yemek kaşığı tereyağ

Su

Nane, pul biber, karabiber

Yapılışı

Isırganların üzerine çıkacak kadar su ilave edelim ve tencereyi ocağa alalım.

Isırganları 10 dakika pişirelim.

10 dakika sonrasında blender yardımıyla ezelim.

Başka bir tencerede tereyağ ve unu kavuralım.

Üzerine ezilen ısırganları ve sütü ilave edelim.

Çorba kıvamı alana kadar pişirelim.

Son olarak nane, karabiber ve pul biberi ilave edelim.

Isırgan çorbanız hazır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu