Sağlık

Unutkanlık

İnsanın günlük hayatını olumsuz etkileyen, etkinliklerini kısıtlayan bellek hasarı sonucu ortaya çıkan duruma unutkanlık denir. Peki unutkanlık hastalık mıdır?Unutkanlığın çözümü nedir? Unutkanlığı etkileyen faktörler nelerdir? Bu soruların cevabı ve daha fazlasını sizler için derledik…

Son zamanlarda hemen hemen herkesin ortak derdi unutkanlık. Dolabın kapağını açıp ‘ben ne yapacaktım?’ demeler, telefonu, anahtarı, kalemi nereye koyduğunu hatırlayamama, alışverişte ihtiyaçları unutma, hatta unutmaya tedbir olarak ihtiyaç listesi yapıp, sonra o listeyi unutma, alışverişte para üstünü almayı unutma gibi bir sürü örnek mevcut. Unutmak bezen günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilir. Sadece kişinin kendi yaşantısını değil, ailesini, çevresini de olumsuz etkiler. Randevuları unutma, bazende evine gelecek misafiri unutma hatta çocuğunu okulda unutma da günlük hayatta insanların maruz kaldığı unutkanlık kaynaklı sıkıntılara örnektir.

Erken Yaşta Unutkanlık

Unutkanlık her yaşta görülebilecek bir problemdir. Beyinin en önemli işlevi olan bellek,  farklı beyin bölgelerinin beraber çalışması sonucu meydana gelir. Unutkanlık ise bellekte saklanan bilgilerin bir sebeple yok olmasıdır.

Unutkanlık bazen hastalık kaynaklı olabilir ama her unutkanlık hastalık değildir.

40- 50 yaşlarından sonra unutkanlık başlamış ise, yaş ilerlemesiyle meydana gelen bunama unutkanlığa sebep olabilir. Bu durumda doktora başvurmak gerekir.

Ancak daha erken yaşlardaki unutkanlık psikolojik kaynaklı olma ihtimali yüksektir.

Unutkanlığın Sebepleri

Halk arasında yaygın olan, ‘elektronik cihazlar, bilgisayar, telefon unutkanlık yapar’ düşüncesi kanıtlanmış değildir. Bunun yanı sıra, stres, psikolojik etkenler, uykusuzluk unutkanlığa sebep olabilir.

Travma

Travmatik bir olay sonucu unutkanlık meydana gelmiş ve sadece yaşanılan olayla ilgili unutkanlık var ise, bu psikolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilebilir.

Unutkanlığın tam kaynağını bulmak için, hastanın hikayesini eksiksiz bilmek gerekir. Travma kaynaklı unutkanlık var ise, onu psikolojik olarak yorumlamak yanlış olabilir. Ruhsal travma olup olmadığı, hastanın aile öyküsü, başka bir hastalık olup olmadığı, depresyon gibi birçok etken araştırılmalıdır. Unutkanlık ciddi boyutlarda ve sürekli devam ediyorsa nöroloji uzmanının görmesi gerekebilir.

Uykusuzluk

Uyku düzeninin bozuk olması, gerektiğinden az uyumak yorgunluğa, konsantrasyon bozukluğuna ve unutkanlığa yol açabilir. Uykusuzluk sürekli oluyorsa ve yaşantıyı olumsuz etkiliyorsa uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Depresyon

Depresyon gibi ruhsal sebeplere bağlı unutkanlık görülebilir. Ruhsal sebeplerden kaynaklanan unutkanlığın ilaç ve terapi yöntemleri ile tedavisi mümkündür.

Unutkanlık Hastalık Belirtisi midir?

Her unutkanlık Alzheimer belirtisi değildir. Unutkanlık hastalık kaynaklı ise, bunun birçok nedeni olabilir. İlk akla Alzheimer gelse de, tiroit hastalıkları, damar tıkanıklığı, B12 vitamini eksikliği, Karaciğer hastalığı, kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalığı, vitamin ve mineral eksikliği de unutkanlığa sebep olur.

Unutkanlığın görüldüğü durumlarda akla gelen diğer bir hastalık ise, hipotiroidi yani tiroit bezinin gerektiği kadar hormon salgılamaması. Unutkanlık, hipotiroidi kaynaklı ise, tedavi sonrası ortadan kalkar.

Günlük Yaşamı Olumsuz Etkiler

Unutkanlık günlük yaşamı önemli derecede olumsuz etkiler. İster hastalık sebepli olsun, ister diğer sebeplerden unutkanlığın kaynağı araştırılıp tedavisi edilmesi gerekir. Unutkanlığın ortadan kaldırmak için şunlar yapılabilir:

Tiroit sorununuz var mı baktırın

Tiroit kaynaklı hastalıklar hafızayı olumsuz yönde etkiler. Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik gibi etkileri olan tiroit hastalıkları, tedavi ile ortadan kalkabilir. Tedavi sonrası tiroit kaynaklı unutkanlık ve diğer belirtiler ortadan kalkar.

Vitamin değerlerinize baktırın

Özellikle B12 vitamini ve folik asit eksikliği unutkanlığa sebep olabilir. Vitamin ve mineral değerlerine baktırılıp, doktorun verdiği tedavi uygulanmalıdır.

Egzersiz yapın

Egzersiz yaparak, kan akımını ve beyin oksijen miktarını artırır. Bu da beyin sağlığı ve kalp damar sağlığını korur. Ayrıca egzersiz ve spor stresi azaltır bunun sonucu depresyona yakalanma ihtimali düşer.

Unutkanlığa İyi Gelen Besinler

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yüksek oranda demir ve bakır beyin sağlığı için önemli minerallerdir. Kabak çekirdeği ayrıca bağışıklık sistemimizi de güçlendirir, hastalıklara karşı korur.

Meyve ve sebzeler

Mevsiminde doğal meyve sebzeler antioksidan zenginidir. Bağışıklık sistemini güçlü kılar, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır, beyin sağlığını koruyarak unutkanlığı engeller.

Özellikle domates gibi kırmızı sebzeler de bulunan likopen yüksek antioksidan içerir.

Ispanak gibi yeşil renkli sebzeler ise demir içerir. Demir beyin sağlığı için gerekli minerallerden biridir.

Balık

Balığın içinde olan Omega-3 beyin sağlığı için gerekli olan yağlar arasındadır. Unutkanlığın da önemli sebeplerden birisi, Omega- 3 eksikliğidir.

Hem lezzetli,hem sağlıklı olan balık bol bol tüketilmelidir. Özellikle Omega-3 zengini olan sardalya, somon ve ton balığı tercih edilmelidir.

Tarçın

Tarçın denildiğinde ilk akla kan şekerini düzenlediği gelsede, son zamanlarda hafıza üzerindeki olumlu etkileri de araştırmalarda bulunmuştur. Tarçın zihni canlı tutar, hafızayı güçlendirir.

Herkesin sevdiği çikolata ama bitter

Çikolatayı sevmeyen yoktur herhalde. Bu kadar sevilen bir gıdanın sağlığa da faydalı olması ne güzel… Günlük hayatta bir parça bitter çikolata tüketmenin, sağlığa faydalı olduğunu uzmanlar söylüyor.

Kakao oranı daha fazla olan bitter çikolata, polifenoller açısından da zengindir. Polifenoller beyin sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir.

Unutkanlığı Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

  • Sağlıklı beslenilmeli
  • Bulmaca, sudoku gibi bulmacalar çözülerek zihin aktif tutulmalı.
  • Kitap okunmalı
  • Egzersiz, spor düzenli olarak yapılmalı
  • Sebze ağırlıklı beslenmeli
  • Bol bol balık tüketilmeli
  • Alkolden uzak durulmalı
  • Sigara içilmemeli
  • Stresten uzak durulmalı
  • Düzenli uyunmalı
  • Hastalık kaynaklı ise ilaçlar düzenli alınmalı
  • Yüksek tansiyon var ise kontrol altına alınmalı
  • Kolesterol seviyesi dengelenmeli
  • Düzenli yürüyüş yapılmalı
  • Mevsiminde, doğal beslenilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu