Sağlık

Siğil Nedir, Siğil Tedavisi Nasıl Olur? Siğil Duası Nedir?

Vücudun her bölgesinde çıkabilen siğil nedir? Siğil tedavisi nasıl olur? Doğal siğil tedavileri nelerdir? Siğil duası nedir, nasıl okunur? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Siğil Nedir?

Siğil, derinin üst katmanında HPV( human papillomavirus) virüsü yerleşmesi nedeniyle meydana gelen, iyi huylu cilt kabarcıklarıdır. Deride meydana gelen kesik, yaralanma, zedelenme sonucu  HPV virüsü kapılabilir. Siğiller vücudun her yerinde çıkabilir. Bu iyi huylu kabartılar, çoğunlukla cilt rengine yakın, sert ve pürüzlü yapıda olurlar. Bunun yanında koyu renkli, yumuşak ve pürüzsüz siğillerde vardır. Özellikle ayak tabanında oluşan siğiller düz, pürüzsüz ve ağrılı olurlar. Bu nedenle nasır ile karıştırılabilirler.

Siğil Bulaşır mı?

Siğiller iyi huylu olduğu için sağlığa zararı yoktur fakat oldukça bulaşıcıdır. Bunun nedeni, siğillerin virüs kaynaklı olmasıdır.  Siğile temas etmek veya siğile temas eden eşyaya dokunmak siğilin bulaşmasına neden olur. Özellikle ellerde, ayaklarda ve parmaklarda sıkça görülür.

Kimlerde Siğil Çıkar?

Siğil, kadın, erkek, çocuk herkeste görülebilir. Fakat bazı kişiler HPV virüsüne karşı daha hassastır. Bu kişilerde siğıl çıkma ihtimali daha yüksektir.

Çocuklar, gelişim çağında olan ergenler, tırnağını yiyenler, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde siğilin çıkma ihtimali daha yüksektir.

Çocuklarda Siğil

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı çok sık görülür. Bu nedenle çocuklarda siğil çıkabilir. Çocuklarda çıkan siğıl bazen tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer.  Bazı durumlarda ise siğıl, ağrı yapar ve fazla çoğalır. Bu durumda olan çocuklar mutlaka doktora gitmelidir.

Siğile Hangi Doktor Bakar?

Siğil her yaşta ve her kişide görülebilen bir cilt oluşumudur. Bu durumdan şikayetçi olan kişiler bir cilt uzmanına gitmelidir.

Siğil İçin Hangi Doktora Gidilir

Siğil Neden Olur?

Siğilin oluşmasına HPV virüsü neden olur. Bu virüsün bulaşmasını etkileyen sebepler şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Alerjik bünyeye sahip olan kişiler
  • Kuaför, berber, güzellik salonu gibi mekanlarda temizliğe dikkat edilmemesi
  • Bazı hastalıklar
  • Kronik kullanılan ilaçlar
  • Cinsel birliktelik ( özellikle genital bölgede meydana gelen siğiller için)
  • Hamam, havuz, banyo, duş, kaplıca, tuvalet, hamam gibi ortak kullanılan ıslak ve sıcak mekanlar
  • Tırnak yemek
  • Siğile direk temas etmek
  • Ortak kullanılan bornoz, havlu, terlik, ayakkabı gibi ortak kullanılan eşyaların hijyenik olmaması
  • Traş sırasında oluşan kesikler
  • Stres, sıkıntı
  • Yorgunluk
  • Yanlış ve yetersiz beslenme
  • Kansızlık, yanlış diyet

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğiller bazen kendiliğinden geçebilir. Ancak, ağrılı ve çoğalan siğillerde mutlaka doktora gidlmelidir. Siğilin tedavisinde amaç ciltte meydana gelen kabartıları yok etmektir. Bu amaçla salisilik asit içeren ilaçlar, doktor tarafından uygulanan koter ile siğilleri yakma,  siğilleri dondurma, lazer tedavi uygulanır. İlerleyen durumlarda cerrahi işlemler uygun görülebilir.

Siğilin tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda tedavi gören siğiller tekrar çıkabilir.

Genital Bölgede Siğil

Cinsel beraberlik, elde siğilin olması veya hijyen sorunları nedeniyle genital bölgede siğıl çıkabilir. Genital bölgede meydana gelen siğiller için doktora gidilmesi gerekir.

Doğal Yöntemlerle Siğil Tedavisi

Karbonat

Karbonat, bakteri ve virüslerin yok edilmesinde oldukça etkilidir. Ağız kokusunu giderme, arı, böcek ısırıklarında sıkça kullanılan karbonat, siğil tedavisinde de önemli rol oynar.

Karbonatı elma sirkesi veya beyaz sirke ile macun kıvamına getirin. Bu karışımı siğilin üzerine sürün 20 dakika bekletin. Sonra ılık su ile yıkayın.

Sarımsak

Sarımsağın sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Bunlardan biride siğilleri yok etmektir. Sarımsak ezilir ve elma sirkesi ile karıştırılır. Bu karışım siğilin üzerine uygulanır. 20 dakika bekletilir ve sonra yıkanır. Sarımsak, siğilin üzerine direk de uygulanabilir. Ayrıca yemeklere, salatalara veya sade tüketerek bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Elma sirkesi

Bakteri ve virüs düşmanı olan elma sirkesi, siğil tedavisinde de etkilidir. Antifungal özelliği olan elma sirkesi, siğilin üzerine uygulanır ve yara bandıyla o bölge kapatılır. 3-4 saat bekletilir.

Çay ağacı yağı

Siğil tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem de çay ağacı yağıdır. Bir damla çay ağacı yağı siğilin üzerine damlatılır, masaj yaparak yedirilir. 20 dakika sonra temizlenir. Bu uygulama günde 2-3 defa yapılabilir.

Soğan suyu

Bir sağlık dostuda soğandır, bakteri ve virüslere karşı sağlığı korur. Bu özelliği sayesinde siğilleri yok etmekte etkilidir. Soğan küçük küçük doğranır. Doğranan soğanın üzerine bir miktar tuz eklenir. 3-4 saat, suyu çıkana kadar bekletilir. Soğan suyu direk siğilin üzerine sürülür. Bu  uygulamaya diğer günlerde devam edilir.

Aloe vera

Cilt sağlığı denildiğinde ilk akla gelen aloe vera bitkisi olur. Aloe vera jeli siğilin üzerine uygulanır. Gün içinde bir kaç defa tekrar edilebilir.

C vitamini

C vitamini içeriği sayesinde siğilleri yok etmede etkilidir. Bir adet C vitamini tableti ezilir ve siğilin üzerine sürülür. 20 dakika bekletilir ve temizlenir.

Hint yağı

Hint yağı karbonat ile karıştırılır. Bu karışım siğillerin üzerine sürülür, üzeri yara bandıyla kapatılır. 1 saat sonra temizlenir.

Karahindiba

Karahindiba bitkisinin sap kısmında olan süt, siğil tedavisinde etkilidir. Karahindiba sapı direk siğıl üzerine uygulanır.

Limon suyu

Limon içeriği sayesinde siğil tedavisinde önemli rol oynar. Limon suyu direk siğil üzerine uygulanabilir ya da karbonat ile karıştırılarak uygulanabilir. Bu uygulama günde bir kere, 30 dakika süre ile yapılır.

İncir  sütü

İncir sütü, siğil tedavisinde yıllardır kullanılır.  İncir  sütü, siğıl üzerine direk sürülür. Günde bir kere, 20 dakika uygulanır. İncir sütü ile yapılan diğer tedavi yöntemi ise şu şekildedir.

Bir tatlı kaşığı incir sütü arpa unu ile macun haline getirilir. Bu macun siğılüzerine sürülür ve kuruması beklenir.  Bu uygulama haftada 2 defa yapılır. 

Sütleğen otu

Sütleğen otu, adı kulağa hoş gelsede doğru kullanılmadığı takdirde zehirli bir bitkidir. Sütleğen ağız yoluyla kullanılmaz, zehirlidir. Ancak bu bitkinin öz suyu yani sütü direk siğıl üzerine sürülebilir.  Narin cilde sahip olanlara kızarıklık yapabilir.  Sütleğen yağı ise kızarıklık ve tahriş yapmaz. Bu bitkiyi kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar ve hamileler kullanmamalıdır.

Camu camu meyvesi

Amazonlarda yetişen, küçük çalımsı bitkilerde büyüyen iri bir eriği andıran meyvedir. Ülkemizde meyvesini bulmak çok zordur. Fakat kurutulmuş camu camu meyvesinden yapılan tozu bulunmaktadır. Camu camu tozu, yüksek oranda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde siğıltedavisinde etkilidir. 1 çay kaşığı camu camu tozu su veya limon ile macun haline getirilir. Bu macun siğil üzerine sürülür ve üzeri yara bandıyla kapatılır. 3-4 saat sonra yıkanabilir. Gün içinde 2 defa yapılabilir.

Propolis

Propolis, çok güçlü, doğal antibiyotikler. Vücudu virüslere ve bakterilere karşı korur. Bu şifa deposu siğillerin tedavisinde de etkilidir. Propolis, siğilin üzerine damlatılır ve yara bandı ile kapatılır. 20 dakika sonra temizlenir.

Siğil Duası (Temren Duası) Nedir. Nasıl Okunur?

Bir çok kişi siğillerden muzdariptir. Türlü tedavi yöntemi yaptığı halde kurtulamayanlar son çare olarak siğilleri okutmaya başvurur.  Manevi inancı olan kişiler dua sayesinde siğillerden kurtulduklarını söylerler. 

Rivayete göre; peygamber efendimiz(s.a.v) eşlerinin birinin elinde siğil çıktığını görür ve ona siğil duasını(temren duasını) okumasını söyler. Peygamberimizin( s.a.v) hanımı siğılduasını okuduktan sonra siğillerden kurtulur.

Siğil duası okunurken, siğilin üzerinde işaret parmağı gezdirilir veya siğilin etrafı kalem ile çizilir. Siğil duası( temren duası) 3-5-7- veya 40 defa okunur.

Çocuklarda çıkan siğıl için, yetişkinler bu duayı okuyabilir.

Duayı okumadan önce abdest alınmalı ve niyet edilmelidir.

1. Siğil Duası:

“Em ebremu emren fe inna mübrimün.”

Anlamı: Yoksa onlar işi sağlam mı tuttular? Muhakkak ki asıl biz, işi sağlam tutanlarız.

2. Siğil Duası:

Allahümme müsağğira’l-kebiri ve mükebbira’s-sağiri sağğir ma bi.”

Anlamı: Büyüğü küçülten ve küçüğü büyülten Allah’ım! Bu bendekini (siğilleri) küçült.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu