
Kaşıntı Neden Olur, Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Birçok kişinin ortak şikayeti olan kaşıntı neden olur? Kaşıntıya neden olan hastalıklar nelerdir? Kaşıntıya iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Kaşıntı Nedir?
Kaşıntı, vücudun bir bölümünde ya da, vücudun tamamında hissedilen bir dürtüdür. Normalde doğal bir dürtü olan kaşıntı, böcek ısırması, vücuda temas eden dış etkenler, hastalıklar, toksik maddelere karşı vücudun histamin salgılamasını sağlamak için meydana gelir. Bazen keyiften tatlı tatlı kaşıntı olsada, bazen çok rahatsız edici hal alabilir. Günlük yaşantıyı zorlaştıran, büyük şikayetlere yol açan durumlara da ulaşabilir. Kaşıntının yanı sıra ciltte kızarıklık, kabarma, su toplama gibi şikayetlerde oluşabilir.
Hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı kişiler bile günde en az 100 defa kaşınır. Fakat ileri derecede hissedilen kaşıntı, uykusuzluk, yorgunluk, sinir, asabiyet, depresyon, deride enfeksiyon gibi ciddi sorunlara da yol açabilir.
Kaşıntı Neden Olur?
Vücudun bir bölümünde ya da bütününde meydana gelebilen kaşıntının birçok nedenleri vardır. Böcek ısırması, alerji, sentetik kıyafetler, ter, cildin kuruması, cilt rahatsızlıkları, iç hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, stres, bazı gıdalar kaşıntıya neden olan etkenlerdir.
Kaşıntıya Neden Olan Hastalıklar
Kaşıntıya neden olan hastalıkların başında cilt hastalıkları gelir. Kaşıntıya neden olan cilt hastalıkları şunlardır:
Egzama
Deri üzerinde kızarıklık, iltihaplı kabarcıklara neden olan egzama cilt kuruluğu ve kaşıntı yapar. Egzama kaynaklı kaşıntı çoğunlukla kroniktir.
Cilt kuruluğu
Cildin kuruması sonucu meydana gelen pullanma, çatlama kaşıntıya yol açar. Çoğunlukla kol ve bacaklarda görülür. Yetersiz sıvı alımı, sıcak hava, aşırı sıcak suyla banyo yapma, bazı ilaçlar ciltte kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğunu önlemek için bol bol su içilmeli, sabun tercihinde dikkatli olunmalı, kışın soğuktan, yazın sıcaktan cildi korumalı ve nemlendirici kullanılmalıdır.
Uyuz
Cildin altını yer edinen bir tür akar sonucu meydana gelen hastalıktır. Sivilceyi andıran sulu kabarcıklar oluşur ve şiddetli kaşıntıya neden olur. Cilt döküntüsü de meydana gelebilir. Çoğunlukla parmak aralarında, diz ve dirsek kıvrımlarında kaşıntı şiddetli oluşur. Bulaşıcı bir hastalıktır. İlaç tedavisi yanında temizliğe önem vererek bu hastalıktan kurtulunur.
Sarılık
Sarılık, gözde ve ciltte renk değişimi, ateş, kaşıntı, halsizlik gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Tedavisi mutlaka hekim gözetiminde olmalıdır.
Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliği nedeniyle ciltte kuruluk olur ve bunun sonucu ciltte kaşıntı oluşur. Yüksek tansiyon, baş ağrısı, mide bulantısı gibi etkileri de vardır.
Siroz
Karaciğerin fonksiyonunun bozulması sonucu ortaya çıkan siroz, kaşıntıya neden olan diğer bir hastalıktır.
Şeker hastalığı
Kaşıntıyla beraber sıvı tüketimi artması şeker hastalığı kaynaklı olabilir.
Hipotiroid
Tiroid bezinin fazla çalışması kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntıya çarpıntı, saç dökülmesi, yorgunlukta eşlik eder.
Kurdeşen
Kurdeşen hastalığı sonucu ciltte kaşıntı meydana gelir. Ayrıca deride kabarıklık, kızarıklık görülür.
Alerji-parazit
Özellikle gece meydana gelen kaşıntılar alerji veya parazit sonucu oluşabilir. Bunun yanında kullanılan çarşaf ve nevresim temizliğinde kullanılan deterjan, pamuklu olmayan kumaş, alerjik diğer faktörler kaşıntıya neden olur.
Göz Kaşıntısı Neden Olur?
Gözde meydana gelen kaşıntının birçok nedeni olabilir. En sık rastlanan neden alerji ve gözlerde meydana gelen enfeksiyondur.
Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Birçok kadının şikayetçi olduğu vajinal kaşıntı bazen ağrılı bir durum oluşturur. Cilt bozuklukları vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bunun yanında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kaşıntıya yol açabilir. Vajinal kaşıntının başlıca sebepleri şunlardır:
- Cilt bozuklukları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Sabun, traş köpüğü, kadın spreyleri
- Doğum kontrol için kullanılan fitil, krem ve jeller
- Bazı krem ve merhemler
- Kimyasal deterjanlar
- Çamaşır yumuşatıcıları
- Kokulu tuvalet kağıtları
- Diyabet
- İdrar kaçırma
- Stres
- Vulvar kanseri
- Egzama ve sedef gibi hastalıklar
- Enfeksiyonlar
- Bakteriler
- Menopoz
- Genital siğiller, bel soğukluğu
- Menopoz
Vajinal kaşıntı yaşayan kadınlar mutlaka doktora gitmeli ve altta yatan sebep öğrenilmelidir.
Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Vajinal kaşıntı şikayeti olan kadınlar mutlaka doktora gitmeli ve doktorun önerdiği ilaçları dozunda, zamanında kullanmalıdır. Bunun yanında bazı noktalara dikkat ederek bu şikayetten daha kolay kurtulabilir.
- Temizliğe dikkat edilmeli
- Vajinal tahrişi önlemek için pamuklu iç giysi tercih edilmeli
- Genital bölge temizliğinde kimyasal sabun gibi ürünler kullanılmamalı, vajinal temizlik için ılık suyun yeterli olduğu unutulmamalı
- Kokulu losyon banyo köpüğü, jeller tercih edilmemeli
- Vajinal sprey gibi ürünler kullanılmamalı
- Nemli veya ıslak iç kıyafetle durulmamalı
- İç çamaşır her gün değiştirilmeli
- Boya veren kıyafetler kullanılmamalı
- Cinsel beraberlikte prezervatif kullanılmalı
- Taharet temizliği her zaman arkadan yapılmalı
- Bol bol yoğurt ve kefir tüketilmeli
Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Doğal maden suyu
İçindeki mineraller kaşıntıyı geçirmek için etkilidir. Maden suyu kaşınan bölgeye sürülür. Tahriş etmemesi için su ile seyreltilebilir.
Yulaf
Yulaf barındırdığı antioksidanlar sayesinde kaşıntıyı ortadan kaldırır. 2 yemek kaşığı yulafı su ekleyerek macun kıvamına getirin. Bu macunu kaşınan bölgeye uygulayın. 10 dakika sonra temizleyin.
Limon
C vitamini deposu olan limon, kaşıntıyı önlemek için oldukça etkilidir. Kaşınan bölgeye limon suyu sürün ve 15 dakika bekleyin. Sonrasında durulayarak temizleyin. Ayrıca kaşıntı için limon yağı da kullanılabilir.
Aloe vera
Cilt ile alakalı her soruna çözüm olan bu bitki, kaşıntı içinde oldukça etkilidir. Bakterileri öldüren aloe vera, cildi rahatlatır, nem dengesini sağlar. Aloe vera yapraklarını ortadan ayırın ve içinden çıkan jeli kaşınan bölgeye uygulayın.
Karanfil yağı
Ağrı kesici olan bu yağ, bakterileri öldürür, cildi rahatlatır. Karanfil yağı kaşıntı olan bölgeye masaj yaparak uygulanır ve 10 dakika sonra temizlenir.
Soğuk su veya buz
Özellikle böcek ısırmasında etkili olan bu yöntem, kaşıntıyı gidermek için oldukça etkilidir.
Avakado
Son yıllarda ülkemizde popülerliği arttıran bu meyve sağlığa da oldukça faydalıdır. Bu faydalardan biri de kaşıntıyı yok etmesidir. Avakado kabuğu kaynatılır ve lapa haline getirilir. Bu lapa kaşınan bölgeye uygulanır. 10 dakika sonra ılık su ile durulanır. Avakado cilt hasaralarını yok etmede oldukça etkilidir.
Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, güçlü bir antioksidan ve antiseptikdir. Bu özellikleri sayesinde enfeksiyonları tedavi eder, alerji nedeni ile oluşan kaşıntıyı giderir. Ayrıca cildi besler ve nemlendirir. Kaşınan bölgeye hindistan cevizi yağı ile masaj yapmak yeterlidir.
Limon soda karışımı
Limon ve soda ayrı ayrı kaşıntıya iyi geldiğini yazmıştık. Bu ikili beraber kullanıldığında da kaşıntı şikayetlerini yok etmede oldukça etkilidir. Sodanın içine limon suyu ekleyerek kaşınan bölgeye uygulayın. Sodanın doğal olması önemlidir.
Şahtere
Safra otu, sarılık otu gibi isimleri de olan şahtere, cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca karaciğerde biriken toksinlerin vücuttan uzaklaştırır. Şahtere otunun yaprakları ya da bitkinin tamamı kaynar suda haşlanır. Bu su kaşıntı olan bölgeye uygulanır. Ayrıca çay olarak içilebilir. Şahtere bitkisi hamilelere önerilmez.
Beyaz sirke
Beyaz sirke, antibakteriyel ve ağrı kesici etkilere sahiptir. Kaşıntı şikayeti olan bölgeye beyaz sirke uygulanır. Hassas cilde sahip olan kişiler su ile seyrelterek kullanabilir. Ayrıca banyo suyuna beyaz sirke eklenebilir.
Alıç sirkesi
Alıç sirkesi, antioksidandır, ayrıca sinir stres gibi depresif ruh halini önler. Alerjik durumlarda da tedavide etkilidir. Alıç sirkesi kaşıntı olan bölgeye uygulanır. Su ile seyreltilebilir.
Dört hırsız sirkesi
Hikayesi çok eskilere dayanan, sağlığa oldukça faydalı olan dört hırsız sirkesi, cildi yatıştırır, yumuşatır. Ayrıca doğal bir toniktir. Cilde oluşan tahrişi önler, kaşıntıyı giderir. Dört hırsız sirkesi su ile seyreltilir ve kaşınan bölgeye uygulanır.
Susam yağı
Susam yağı, cildi besler, elastikiyetini korur, pullanmaları ve kızarıklıkları giderir. Egzama ve sedef hastalıklarının neden olduğu kaşıntıları önlemede etkilidir. Susam yağı kaşınan bölgeye tek başına sürülebilir veya zeytinyağ, hindistancevizi yağı ile karıştırılabilir.
Çiriş otu

Çiriş otu, egzama, sedef gibi hastalıklardan kaynaklanan kaşıntıyı yok eder. Çiriş otu temizlenir ve sirke ile beraber kaynatılır. Bu kür kaşıntı olan bölgeye uygulanır.
Lavanta
Lavantanın sakinleştirici ve ağrı kesici etkisi vardır. Banyo suyuna birkaç damla lavanta yağı damlatılarak stres kaynaklı kaşıntı önlenebilir veya cilde masaj yapılabilir.
Papatya
Sakinleştirici etkiye sahip olan papatya, ciltte oluşan kızarıklık ve tahrişleri tedavi eder. Papatyadan yapılan çay kaşınan bölgeye uygulanır.
Sedir ağacı yağı
Sedir ağacı yağı, cilte oluşan sulu kabarcıklar, kaşıntı, döküntü, kızarıklık gibi şikayetleri yok eder. Sedir ağacı yağı kaşınan bölgeye uygulanır.
Deniz tuzu
Tuz antibakteriyeldir. Deniz tuzu ve su karıştırılır. Tuzlu su kaşınan bölgeye uygulanır.
Karbonat
Cilte oluşan döküntü, kızarıklık, kaşıntı tedavisinde karbonat oldukça etkilidir. Karbonat su ile karıştırılarak kaşıntı olan bölgeye uygulanabilir. Ayrıca elma sirkesi ve karbonat karıştırılabilir. Diğer bir yöntem ise limon suyu ve karbonat karışımıdır. Karbonatlı karışımlar ciltte uzun süre tutulmamalı, ılık su ile temizlenmelidir.
Andız pekmezi
Andız pekmezi, sedef, egzama gibi hastalıkların tedavisini destekler. Düzenli tüketilen andız pekmezi bu hastalıkların neden olduğu kaşıntıyı önler. Andız pekmezi tahin ile beraber tüketilebilir.
Sarımsak
Doğal antibiyotik olan sarımsak, mantar oluşumunu önler, kaşıntıyı giderir. Sarımsak ezilir ve zeytinyağı ile karıştırılır. Bu karışım kaşınan bölgeye uygulanır.
Uyarı!
Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır, bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir hastalık durumunda doktora başvurulmalıdır…