Sağlık

İmplant Diş

Kaliteli bir hayat sürmek için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Sağlık bakımından önemli olduğu kadar estetik bakımından da dişlerin ayrı bir yeri vardır. Sağlıklı dişler, büyük etkiye sahiptir. Ancak, dişler sadece beslenmede görev almaz. Güzel ve içten bir gülüş de için beslenmede olduğu kadar dişlerin görevi ve önemi büyüktür, eksik bir diş yüzünden, hem sağlıklı beslenemeyiz, hemde içten güzel bir gülüşe sahip olamayız. Peki son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz implant nedir? İmplant kimlere uygulanır? İmplant fiyatları nedir?  İmplant yaptırırken ağrı olur mu? Tüm merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz…

İmplant Nedir?

Teknoloji son zamanlarda hızla gelişmekte. Hızla gelişen bu teknolojiye en fazla ayak uyduran belki de modern tıb. Modern tıp birçok alanda olduğu gibi, diş ve ağız sağlığında da kendini geliştirdi. İmplant tedavisi de bu teknolojiden bir tanesi.

Ağızda bulunan bir eksik diş bile insan sağlığını, yaşam kalitesini ve psikolojisini oldukça etkiler. İmplant tedavi yöntemi, geleneksel olan köprü ve protezin yerini aldı. Peki implant tedavi nedir?

İmplant, ağızda eksik diş ve ya dişlerin tedavisinde uygulanan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu titanyum vidaların üzerine diş protezi sabitlenir. İmplant tedavisinin en büyük avantajı, diğer sağlıklı dişlerin hasar görmemesidir. Diğer bazı yöntemlerde olduğu gibi sağlıklı dişler kesilmez. İmplant, diş kökü görevini üstlenir ve doğal dişin tüm işlevlerini görür. İmplant sayesinde rahatlıkla yemek yiyebilir, gülebilir ve sohbet edebilirsiniz.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi öncesi hastaya teferruatlı bir muayene gerekir. Muayene sonrası röntgen istenir. Hastanın sağlam dişlerinin ve çene kemiğinin ölçüsü alınır. İmplant tedavisi sırasında hastaya, anestezi uzmanı tarafından sedasyon uygulanır. Böylelikle hastanın tüm refleksleri korunur, kontrollü bir uyku hali sağlanır. 

İmplantlar genelde dört şekilde yerleştirilir.

 Bunlardan birincisi;

Diş çekilir ve oluşan boşluğa hemen implant yerleştirilir. Bu yöntem hasta içinde, doktor için de çok kolay bir yöntemdir. Bu yöntemin bir avantajı da dikiş gerekmemesidir. Dikiş gerektirmez, cerrahi müdahaleye gerek kalmaz, hasta neredeyse hiç acı hissetmez.

İkinci yöntem ise;

Bu yöntem kapalı tekniktir. Bu uygulamada hastanın implant yerleştirilecek dokusu kesilmeden lazer sayesinde bir oluk oluşturulur. İmplant oluşturulan bu oyuğa sabitlenir.Kapalı teknik implant çok kısa süren ve tek seans olan bir uygulamadır. Hasta ağrı hissetmez

Üçüncü yöntem;

Bu yöntem mini implantlara uygulanır.Bu uygulamada, mukozanın üstünden implant direk yerleştirilir.

Dördüncü yöntem;

Bu yöntem halk arasından en çok bilinen klasik cerrahi yöntemidir. Bu yöntemde implant yerleştirmek için, hastanın çene kemiğine uygun yer açılır, buraya implant sabitlenir ve dikiş atılır. Dikişler yaklaşık bir hafta sonra alınır. Bu yöntem sayesinde kemik yoğunluğu düşük hastalara, kemik ekimi de yapılabilir.

İmplantın üzerine protez yerleştirilmesi:

İmplantlar ağızda diş kökü görevi görür.Protezler, implantların üzerine hemen yerleştirilmez.Tercih edilen yöntemle, ağıza sabitlenen implantların kemiğe iyice oturması beklenir. Bu bekleme süresi 3 ila 6 ay arası değişir. Kalıcı protezler bu bekleme sonrası ağza yerleştirilir.

Zirkonyum İmplant Nedir?

Zirkonyum implantlar, maddesi titanyum olan implantın gücünü ve direncini yükseltmek için yapılmış yeni versiyon implantlardır. Özellikle çene kemiği dar olan hastalarda, çene kemiğinin dayanıklılığını artırmak için kullanılır. Zirkonyum ve titanyum arasındaki tek fark, zirkonyumun daha dayanıklı olmasıdır.

Sağlık için ikiside insan vücuduna uyumlu maddelerdir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İmplant tedavisi 18 yaşını dolduran ve çene ve yüz gelişimini tamamlamış kişilere uygulanır. 

Kişinin implant tedavisine uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle belirlenir. 

Şeker hastası olanlar implant öncesi şeker hastalığını kontrol altına alması gerekir. Kemik erimesi olan hastalar, kemik erimesi tedavisi gördükten sonra implant yaptırabilir

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar tedavi öncesi ilaçları bırakmalıdır.

Kimler İmplant Yaptıramaz?

İmplant tedavisi uygulanamayan durumlar şunlardır:

  • Kemik büyüme ve çene gelişimini tamamlamamış 18 yaş altı gençler
  • Boyun ve baş bölgesine radyoterapi tedavisi görmüş hastalar
  • Çok fazla sigara tüketen bireylere de implant tedavisi uygulanmadığı olmuştur.

Şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, sistemik hastalığı bulunanlar, kronik ilaç kullananlar sağlık durumlarını doktorlarıyla görüşerek implant tedavisi uygulanabilir.

İmplant Sonrası Ağrı Olur mu?

İmplant tedavisi uygulanırken hastaya uygun anestezi yöntemi tercih edilir. Hasta, implant yerleştirme esnasında bir şey hissetmez. Hastalara tercihe göre genel veya lokal anestezi uygulanabilir. İmplant uygulandığı akşam biraz ağrı olabilir. Doktorun verdiği ağrı kesiciler bu şikayeti giderecektir.

Bazı nadir durumlarda yüzde hafif morarma olabilir.

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

İmplant tedavisi oldukça uzun ömürlü bir yöntemdir. İmplantlara iyi bakıldığı takdirde ömürlük olacaktır. İmplantlar vücuda uyumlu, vücudun kabul edeceği ve alerjen olmayan maddelerden yapılmışlardır.  Çoğunlukla titanyumdan yapılan implantlar, vücut tarafından reddedilmez.

İmplantın Faydaları Nelerdir?

İmplantın en büyük faydası doğal diş görünümüdür. Bunların dışında:

  • Daha iyi çiğneme sağlar
  • Yaşam kalitesini artırır
  • Kişinin özgüveni artar
  • Sağlıklı beslenebilir
  • Hareketli protez sahibi olan kişilerde vuruk acısı olur. İmplant tedavisinde vuruk ağrısı olmaz
  • Kancalarla sabitlenen protezler estetik görüntüye sahip değildir. İmplant tedavisinde bu sorun yoktur.
  • İmplant yaptırırken sağlam dişin kesilmesine gerek yoktur

İmplant Diş Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

  • Diş ve ağız hijyenine özen gösterin
  • Düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidin
  • Buz ve şeker gibi sert cisimler çiğnemekten uzak durun
  • Sigara gibi zararlı maddelerden uzak durun
  • Kafeini azaltın

İmplantın Zararları

İmplant tedavisi yan etkileri nadir olan bir tedavidir. Nadir de olsa bazı yan etkileri şunlardır:

  • İmplant yerinde enfeksiyon
  • Üst çene implantlarının sinüs boşluğuna girmesi sonucunda sinüs sorunu
  • Çevredeki dişlerde hasar
  • Kan damarlarında yaralanma
  • Diş etlerinde, doğal dişlerde, çenede ağrı ve sinir hasarı
  • Diş implantının çeneye yapışması
  • Diş implantı etrafında kemik kaybı
  • İmplantı çevreleyen kemik ve diş etlerinde enfeksiyon

İmplant Markaları

NHI( Nanoplant Höchst Implant)

Alman menşeili bir markadır. Çok köklü ve başarılı bir firmadır. Cambridge  üniversitesinde geliştirilen patentler ve nano kaplama yüzeyli implant yöntemleri ile tüm dünyada kendini ispatlamış bir markadır. Hekimler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Nobel Biocare( Brenemark)

İsveç menşeili bir implant markasıdır. Bu marka tüm dünyada en çok pazar alanına sahiptir.

Biomet3i

Amerika kıtasında en çok tercih edilen implant markasıdır.

Astra  Tech

İsveç markasıdır. Bu sektörün önde gelen firmalardandır.

ITI( Straummann)

isveç markasıdır.  Tün dünyada güvenirliğini ispatlamış bir firmadır.

SKY(Bredent)

Alman markasıdır. Bu marka Almanyada kullanılmaya başlayıp tüm dünyaya yayılmış başarılı bir markadır

DTİ(İmplant Sistemleri)

2000 yılında ülkemizde kurulan oldukça başarılı bir implant markasıdır. Tübitak destekli olup en az yabancı markalar kadar başarılıdır.

Hangi İmplant Markası İyi?

İmplant markaları içinde herhangi birini kaliteli olarak adlandıramayız. Bu markalar, yapılacak olan uygulamalara ve tedavi çeşitlerine göre farklı çalışmalara imza atmaktadır.  Başarılı literatür taramaları olan ve AR-GE çalışmaları ile gündemde olan tüm markalara güvenebilirsiniz.

Merdiven altı olarak bilinen implant üretim tarzları ağız, diş ve çene sağlığını olumsuz etkiliyor. Kaliteli ve patentli olmayan markalar bazı sorunlara sebep olur. Bu sorunlardan bazıları:

  • İmplanta bakteri oluşması nedeni ile diş eti enfeksiyonu
  • Çene kemiği içinde kırılma
  • İmplantın çeneden zor çıkarılması

İmplant Fiyatları

Birçok implant modeli yurt dışından ithal edilir. Bu sebeple implant  fiyatları döviz kuru üzerinden hesaplanır. İmplant fiyatları hastanın çene yapısı, hangi operasyonların olacağı, yapılacak implant sayısına göre belirlenir. Bu sebeplerden ötürü implant fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kullanılan implantın kalitesi ve markası da fiyat belirleme de rol oynar. İmplant tedavisine başlamadan önce tüm bunlar detaylı konuşulmalı ve implant fiyatı belirlenmelidir.

Uyarılar

  • İmplant uygulamasından sonraki günlerde şişlik, rahatsızlık veya başka sorun oluşursa doktorunuza başvurun
  • İmplant bakımı da doğal diş bakımı kadar önemlidir, özellikle ağız temizliğine dikkat etmek gerekir.
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklar implant sağlığını olumsuz etkiler. Bazı durumlarda, sigara sebebiyle implant tedavisi uygulanmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu