SağlıkNasıl Yapılır

Akırı Karha (Kahra) Nedir? Akırı Kahra Neye Yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Çirkini güzelleştiren bitki olarak da bilinen, özellikle cilt sağlığı ve felç gibi hastalıklarda etkili olan akırı kahra nedir? Akırı kahır neye yarar, faydaları nelerdir?  Üdül kahra nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır? Akırı karha bitkisi Türkiye’de yetişir mi, yağı nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Akırı Kahra- Üdül Kahır Nedir?

Akırı karha, Hindistan, Tunus gibi sıcak ülkelerde yetişen, papatyagiller ailesinden olan bir bitkidir. Üdül Kahır, Üdül Kahri, Üdül Kahr, Ödül Kahır, Nezle Otu gibi isimleri de vardır. Latince’de ‘Anacyclus Pyrethrum-Anthemis Pyrethrum’ olarak adlandırılır. Halk arasında ‘çirkini güzelleştiren bitki’ olarak da söylenir.  Çirkini güzelleştiren bitki olarak da bilinen üdül kahr bitkisi içeriğinde, tanen, uçucu yağ, zamk, inülin, rezin, anavyklin, pellitorin, ginseng gibi maddeler barındırır.  Üdül kahr olarak bilinen bu bitki doğada kendiliğinden yetişir, pembe renkli çiçekleri vardır, bitki çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin kök kısmı kullanılmaktadır, bitkinin kök kısmı sert yapıdadır. 

Akırı Karha- Üdül Kahr Bitkisi Neye İyi Gelir?

Akırı karha otunun kurutulmuş kök bölümleri kullanılır ve Bitkinin kökleri sökülerek, havadar yerlerde kurutuluyor. 

Üdül kahr bitkisi özellikleri cilt sağlığı için faydalıdır ve bu nedenle halk arasında ‘çirkini güzelleştiren bitki’ olarak biliniyor.  Akırı kahra bitkisi felç geçiren hastalara olumlu etkiler gösterir. Kökleri kullanılan bitki balgam söker, öksürüğü keser, Vücuda enerji verir, halsizliği önler. Bitkinin kuvvetli bir ağrı kesici özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde diş ağrısı, baş ağrısı, kulunç ağrısı, bel, boyun fıtığı ağrıları, kas ve eklem ağrılarını gidermede etkilidir.

Akırı Kahra-Üdül Kahr Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Üdül kahr bitkisinin başlıca faydaları şunlardır;

  • Akırı karha bitkisi felç geçiren kişilere tavsiye edilir. Bu bitki zengin içeriği sayesinde felçli bölgeyi rahatlatır, tedaviyi destekler. Üdül kahr bitkisi, alerjik bünyelerde kızarıklık ve cilt tahrişi yapabilir, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
  • Bitki içeriğinde ginseng barındırır, bu sayede cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.  Cilt sağlığını destekleyen üdül kahr bitkisi, cildi besler, cilt hücrelerini yeniler, cilt kırışıklıklarını önler, yaşlanmayı geciktirir. 
  • Üdül kahr bitkisinin diğer bir özelliği de ağrı kesici olmasıdır. Bu özelliği sayesinde romatizmal ağrıları önler. Yine, soğuk algınlığı, kulunç, bel ve boyun fıtığı, kas ve eklem ağrısı kaynaklı ağrıları gidermede etkilidir.
  • Diş ağrısını giderir.
  • Akırı kahra bitkisi balgam söktürür, öksürüğü keser. Aynı zamanda bronşları açarak solunum yolları sağlığını korur.
  • Vücuda enerji verir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Kalp ve damar sağlığını destekler.
  • Sinir ve kas sisteminin çalışmasını sağlar.

Akırı Kahra  Otu Nasıl Kullanılır?

Üdül kahra bitkisi şifa için kök kısmı kullanılır. Akırı kahra otunun kullanım şekli şu şekildedir;

  • Felç, romatizma, kulunç ağrısı, kas, eklem ağrısı, bel ve boyun fıtığı için;  Sert olan akırı kahra kökü öğütülerek küçük parçalar haline getirilir. Öğütülen 50 gram üdül kahr bitkisi 250 ml zeytinyağ ve 2 su bardağı su ile karıştırılır. Karışıma eklenen su yağın yanmasını engeller, bu sayede bitkinin özü rahatlıkla yağın içine karışır.Karışım içinde olan su buharlaşana kadar kaynatılır. Geride kalan yağ soğutulur ve süzülür. Bu yağ ile felç ve sorunlu bölgeye masaj yapılır.
  • Akırı kahra yağı yapmanın bir yolu da güneş ışığından faydalanmaktır. 50 gram akırı kahra otu, 250 ml zeytinyağı ile karıştırılır ve cam bir kaba yerleştirilir. Bu karışım kızgın güneş altında 20 gün bekletilir. Ardından süzülerek kullanıma hazır hale getirilir.
  • Akırı karha otu ıhlamur ile beraber kaynatılır ve balla tatlandırılarak içilir. Bu çay öksürük, balgam gibi sorunlara iyi gelir.
  • Akırı kahra öğütülerek un haline getirilir. Öğütülen bitki ağrıyan dişin dibine konur, 10 dakika bekletilir. Öğütülmüş bitki yutulmaz, sonra tükürülerek ağızdan atılır.
  • Üdül kahr bitkisi su ile kaynatılır. Bu karışımla gargara yapılır. Bu sayede diş ağrısı, boğaz ağrısı gibi şikayetler giderilir.
  • Akırı kahr yağı güzel bir cilt kremidir. Akırı kahra kremi cilde sürülür, bu yağ cildi besler, yaşlanmayı önler. Cildi hassas kişiler dikkatli kullanmalıdır.

Akırı Karha- Üdül Kahr  Kremi Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 100 gram akırı karha-üdül kahr
  • 300 gram saf zeytinyağı
  • 100 gram bal mumu
  • Bir su bardağı su

Akırı Karha kremi yapımı

Akırı kahra ve zeytinyağı ısıya dayanıklı bir kabın içine alınır. Zeytinyağının  kabın neresine geldiğine bakılır, ardından bir su bardağı su ilave edilir. Karışım ocağa alınır ve su buharlaşana kadar kaynatılır. Zeytinyağı su ilave edilmeden önceki seviyesine indiğinde su tamamen buharlaşmış demektir. Ardından, karışım ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım süzülür ve tekrar ocağa alınır. Isınan zeytinyağının içine bal mumu eklenir ve karıştırılır. Akırı karha kremi cam bir kavanoza alınır. Üdül kahr kremi romatizmal ağrı, fıtık ağrısı, kas ve eklem ağrısı gibi şikayetleri gidermede etkilidir. Cildi besler, kırışıklıkları önleyerek yaşlanmayı geciktirir.

Akırı Karha-Üdül Karha Otu Zararları

Akırı karha otu dahili olarak kullanılması tavsiye edilmez, daha çok harici kullanımı önerilir. Bitki tek başına dahili kullanılmaz.. Dozundan fazla kullanılan akırı karha ishal,kusma, mide bulantısı gibi yan etkiler gösterebilir. Akırı kahra otundan elde edilen yağ bazı ciltlerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Cildi hassas olan kişilerde ciltte kızarıklık, cilt tahrişi, kaşıntı gibi reaksiyonlar oluşabilir. İlk kullanımda cildin ufak bir bölümüne uygulanmalıdır. 

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Doğal, destekleyici tedavi olarak bilinen yöntemler mutlaka doktor ya da uzman kişiler gözetiminde uygulanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu