Sağlık

Tetra Yaprağı (Duman Ağacı) Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tetra Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Rengarenk çiçekleri sayesinde görsel bir şölen oluşturan, duman ağacı olarak da bilinen tetra son günlerde kullanımı artan bitkiler arasında yer alır.  Peki tetra yaprağı nedir? Tetra otunun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Tetra otu nasıl kullanılır?  Yan etkileri var mıdır? Tetra otu evde yetiştirilir mi? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık….

Son yıllarda alternatif tıp olarak kullanılan bitkilere rağbet oldukça arttı. Dünyayı etkileyen Corona salgınından sonra insanlar yardımcı tıp olarak bitkilerden yapılan ilaçları oldukça popüler oldu. Bu bitkilerden biri de tetre otu. Belki bir çoğumuz ismini ilk defa duyduğu tetre otu nedir? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık…

Tetra yaprağı (Duman Ağacı) Nedir?

Tetre otu diğer adıyla duman ağacı şifa amaçlı binlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Latince ismi “ Cotinus coggygria” olan tetra otu ılıman ve bol yağmurlu toprakları sever.  5 metreye kadar uzayabilen, 3 metreye kadar etrafa yayılabilen, sık dallı, tepesi yuvarlak çalı formunda ağaçtır. Yaprakları kısa saplı, tam kenarlı geniş yumurta- dairemsidir. Ağacın meyveleri çarpık armudu andırır. Meyvenin tohumu böbrek şeklinde bir tanedir. Ağaç yaprakları sonbaharda kırmızı renge döner ve ardından yaprak döker.

Duman ağacı, boyacı sumağı olarak da bilinen bu bitki bu ismini rengarenk çiçeklerinin uzaktan alev topuna benzediği için almıştır. Çiçekleri mavi, beyaz, lila, mor ve kırmızının tonlarını barındırır,m pamuk görünümlü olan çiçekler bu özelliğiyle görsel şölen sunar.. Adeta renk cümbüşü olan çiçeklerinden dolayı, çiçekçilerde, düğün , kutlama gibi organizasyonlarda süs olarak tercih edilir ve süs bitkisi olarak satılır. Ayrıca sınır bitkisi olarak da sıkça tercih edilir. Bu ağaç aynı zamanda  Roma döneminden beri kumaş boyamada da tercih edilmiştir.

Tetra Otu (Duman Ağacı) Nerede Yetişir?

Şifa deposu olan tetra otu ülkemizde de yetişir. özellikle Bulgaristan sınırı, Tekirdağ ve Antalya ve Karadeniz  bölgesinde yetişmektedir.

Tetra Yaprağı (Duman Ağacı) Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Bu bitkinin oldukça ilginç bir hikayesi vardır. Bir grup büyükbaş hayvan tetra otu da olan çimenlik bir alanda yayılmaktadır. 

Hayvanların içinden bir ineğin bacağı yaralıdır, ancak yaralı ineğin bacağı kısa sürede iyileşir.  Bu durumu fark eden inek sahibi ineğin nerede otlandığını gözlemler ve tetra otlarını fark eder. Bilinen hikaye bu olsada bu bitki yıllardır şifa amaçlı kullanılır, eskiden özellikle doğu yapan kadınlara ve sünnet olan çocuklara hızlı iyileşmeleri için tetra otu verilirmiş.

Tetra otunun başlıca faydaları şunlardır:

  • Grip, nezle gibi hastalıklardan korur.
  • Sinüsleri açar, sinüzite iyi gelir.
  • Burun akıntısını geçirir.
  • Cerahatli, iltihaplı yaralara iyi gelir.
  • Hemoroit tedavisinde kullanılır.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Paradontoz ( diş eti iltihaplanması) hastalığına iyi gelir.
  • ülseratif kolit tedavisinde kullanılır, sindirim sistemini korur.
  • İshali keser.
  • Sivilceleri yok eder.
  • Antibakteriyeldir, mantar ve bakterileri yok eder.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Saçlara canlılık verir, saç dökülmesini önler.
  • Su çiçeğinin neden olduğu kaşıntıyı azaltır.
  • Gözde çıkan arpacığı giderir.
  • Yaraları hızlı iyileştirir.
  • Bir çok ilaçların içine eklenir.
  • Kaşıntıya iyi gelir.
  • Damar büzücü etkisi vardır, varis tedavisinde kullanılır.
  • İnsan sağlığı olduğu kadar hayvanlar içinde oldukça faydalı bir bitkidir. Tetra otu kaynatılarak hazırlanan sularla hayvanlar yıkanarak yaraları ve tırnak mantarları geçebilir.
  • Duman ağacı veya bulut otu olarak da bilinen bu bitkinin dozu oldukça önemlidir Bu nedenle tetra otundan yapılan çay insanlara ve hayvanlara önerilmez.

Tetra Yaprağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hemoroid

Yaraları hızla iyileştiren ve büzücü etkiye sahip olan bu bitki hemoroid tedavisinde oldukça etkilidir.

Ağız yaraları

Güçlü bir antibakteriyel olan tetra otu aynı zamanda yara iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde diş eti iltihabı, ağız yaralarına iyi gelir.

Bir tutam tetra yaprağı veya küçük bir tetra dalı kaynatılır. Bu suyla günde iki kere gargara yapılır.

Mantar

Bu bitki mantar tedavisinde de kullanılır. Tetra yaprağı suya atılır ve kaynatılır. Bu suyla mantarlı bölge yıkanır. Vücut ve tırnak mantarı için etkilidir.

Sivilce ve akne tedavisi

Cildi temizleyen ve canlılık kazandıran bu bitki, sivilce, akne oluşmasını önler. Cilde parlaklık ve canlılık kazandırır.  Bu özelliğinden yararlanmak için buhar banyosu yapılabilir veya tetra suyuna batırılan pamukla cilt temizlenebilir.

Tetra Yaprağı Yara iyileştirici

Bitkinin en bilinen özelliği budur. Eskiden doğum yapan kadınlar ve sünnet olan çocukların iyileşme sürecini hızlandırmak için tetra otu kullanılırmış  

Yaralı bölge günde 1 defa tetra suyuyla yıkanabilir.

Çıban, apse

Deri iltihabını önler, çıban apse tedavisinde kullanılır.

Egzama

Egzamanın neden olduğu kaşıntıyı giderir, semptomları azaltır. Egzamalı bölgeye kompres yapılabilir veya bölge yıkanabilir.

Mide

Özellikle midede oluşan yaraları iyileştirir, mide ağrılarını giderir. Tetra yaprağından yapılan çay doktora danışılmadan içilmemelidir.

Tetra Yaprağı Sinüsleri açar

Tetra otu, kaynatılıp buharı solunduğunda sinüslerin üst bölgesinde bulunan sinüsler uyarılır ve sinüsler açılır. Bu yöntemle kronik burun akıntısı tedavi edilir. Burun tıkanıklığı için tetra otundan yapılan tütsüde etkilidir. Tetra yaprağı yakılır ve dumanı burun yoluyla solunur. Bu tütsü sayesinde kronik burun akıntısı yok olur.

Tetra Yaprağı Mideye İyi Gelir mi?

Özellikle yara iyileştirici özelliği olan tetra yaprağı, mide yaralarına da iyi gelir. Ancak, yaprağın içerisindeki bazı maddeler insan sağlığına olumsuz etki gösterebilir. Bu nedenle tetra yaprağından yapılan çaylarda dozaj önemlidir. Doz aşımı durumunda zehirlenmeye neden olabilen bu bitki çay olarak doktor kontrolünde tavsiye edilir.

Tetra Yaprağı Hemoroid Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Hemoroid olan bölgeye tetra suyuna batırılmış gazlı bez uygulanır. Vaya tetra yaprağı ile kaynatılan suyu olan leğene 15 dakika oturma banyosu yapılır. 

Bu uygulama 2 -3 gün arayla tekrarlanır.

Tetra Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Duman ağacı olarak da bilinen bu bitkinin yaprakları kuru olarak kullanılır, kullanım şekilleri şunlardır:

  • Birkaç kurutulmuş tetra otu 1.5 litre suyla 10 dakika kaynatılır. Kaynayan bu suyla gargara yapılabilir. Özellikle ağız ve diş eti sorunlarında gargara yöntemi etkilidir.
  • Açık yaralar bu suyla yıkanabilir.
  • Bu suyla cilt temizliği yapılır.
  • Saçlar bu suyla yıkanabilir.
  • Hemoroid tedavisi için bu su kullanılır veya bu suyla oturma banyosu yapılır.
  • Sivilce, irin, apse, çıban olan bölgeye bu suyla kompres yapılabilir.

Tetra Otu Zehirli mi?

Tetra otu veya duman ağacı içeriğinde Eterik yağ, Glikozitler, linol, Galotanenler, Mirsen, alfa-pinen, kamfen, alfa-terpineol gibi bileşenler barındırır. Bu bileşenler  vücuda zarar verebilecek etkiler yapabilir. Bu nedenle tetra otu dahili kullanımı doktor gözetiminde olmalıdır. Doktor gözetiminde olmadan dahili kullanım önerilmez.  Doktor kontrolü olmadan tetra otu çayı içilerek kullanılmamalı, gargara yapıldığında yutulmamalıdır.

Yine açık yaralarda kullanım için doktora danışılmalıdır.

Uygun dozda içilmeyen tetra otu  çayı mide bulantısı, baş dönmesi yapabilir.

Bitki bazı kaynaklarda zehirli olarak geçer bazı kaynaklarda uygun dozda içilebileceği tavsiye edilir. Burada önemli olan bu uygun doz ayarıdır. Dozunu aşan tetra bitkisi yan etki yapabilir.

Tetra Ağacı, Duman Ağacı Evde Yetişir mi?

Pamuk şeklinde çiçeğiyle dikkat çeken bu ağaç, park, bahçe ve peyzaj süslemek için kullanılır. Tek tek veya gruplar halinde dikilebilir. Ancak evde yetiştirmek için uygun değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu