HaberGenelGüncelNasıl YapılırSağlık

Gözlük buharlanması nasıl önlenir? Maske takarken gözlük buğulanması nasıl önlenir? Anti-fog sprey buhar önler mi?

Bir çok kişinin neredeyse bir organı olan gözlükler, özellikle sıcaklık değişimlerinde buğu yaparak kullanıcısına zor anlar yaşatır. Gözlük kullananların en büyük sıkıntılarından biri olan gözlük camının buğulanması neden olur? Gözlük buharlanması nasıl önlenir? Maske takarken gözlük buğusu nasıl önlenir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

 Gözlük camı  neden buğulanır?

Gözlük bazı kişiler için aksesuar olurken, bazı kişiler için de yaşamın bir parçasıdır. Gözde oluşmuş bir hastalık nedeniyle takılan gözlük, gözün yerini alan organ gibidir. Ancak, gözlük kullanmanın camının buharlanması gibi bazı olumsuz yanları vardır. Özellikle yağmurlu havalarda, hava sıcaklığının değiştiği durumlarda, soğuk havalarda ciddi sıkıntı oluşur.

Gözlük camları vücut ısısından etkilenmez ve soğuk olur. Sıcak hava soğuk olan gözlük camıyla temas ettiğinde camlarda buhar oluşmasına neden olur. Bunun sonucu gözlük takan kişinin görüşü engellenir. 

Maske gözlük camında neden buhar yapar?

Corona virüs ile beraber hayatımıza giren maske gözlük takanlar için ayrı bir sıkıntı oluşturmaktadır. Maske, ağız ve burundan çıkan sıcak havayı direk gözlük camlarına yönlendirir, bunun sonucu ise gözlük camları buğulanır. 

Gözlük buharlanması ( buğulanması) nasıl önlenir?

  • Gözlük camlarının buhar yapmasının en büyük sebebi, ağız ve burundan çıkan sıcak nefesin soğuk gözlük camına çarpmasıdır. Bu durumu engellemek için uygun gözlük seçimi gereklidir. Yüzden uzak konumda gözlükler tercih etmek daha uygundur. Bu sayede, gözlük camı ve yüz arasında daha fazla hava olur, cam buhar yapması önlenir.
  • Gözlük camı traş kremi ile temizlenebilir

 Gözlük camlarının ön ve arka tarafına bir parça traş kremi sürülür ve temiz bir bezle beraber ovalanır. Sonrasında ise soğuk su ile traş kremi durulanır. Böylelikle, buhar camda tutunamaz.

  • Diğer bir yöntem ise beyaz sabundur. Gözlük camları beyaz sabun ile ovalanır. Ancak, traş köpüğünde olduğu gibi su ile durulanmaz. Beyaz sabun ile ovalanan camlar, temiz kuru bir bez yardımıyla temizlenir.
  • Buhar önleyici mendil

Gözlük camları için özel olarak tasarlanmış olan buhar önleyici mendiller bu sorunun çözümüdür. İnternette, gözlükçülerde, bazı marketlerde kolaylıkla bulunabilen bu ürünün kullanımı oldukça basittir. Gözlük camlarını buhar önleyici mendille silmek yeterlidir. 

  • Su geçirmez gözlük cam kaplaması. Diğer yöntemlere göre daha uzun kalıcı ve konforlu olan bu yöntem de gözlük buharını önlemede etkilidir. 
  • Bulaşık deterjanı

 Camlar bulaşık deterjanı ile yıkanır, bu işlem sırasında camların çizilmemesi için özen gösterilir. Ardından su ile durulanır ve kurumaya bırakılır. Temiz bir bez ile bastırmadan kurulanarak gözlük kullanıma hazır hale getirilir.

  • Diş macunu.  

Diş macunu da gözlük camlarının buharlaşmasını önlemek için tercih edilen yöntemlerden biridir. Camlara diş macunu sürülür ve ovalanır. Bu işlem yaparken nazik hareketlerle yapılmalıdır, yoksa camlar çizilebilir. Ardından, camlar soğuk su ile durulanır. Son olarak fazla suyundan arınana gözlük temiz bir bezle kurulanır. Mümkünse gözlük için olan bezler tercih edilmeldir.

  • Elma

Severek tükettiğimiz ve sağlığa faydaları saymakla bitmeyen elma, gözlük buğulanmasına da çözüm oluyor. Gözlük camlarına sürülen elma sayesinde camlarınız buharlaşma yapmayacaktır.

  • Gliserin

Gliserin camların buğulanmasını önlemek için kullanılan  oldukça etkili bir yöntemdir. Gliserin sürülen camlar ısı nedeniyle buharlaşma yapmaz.

  • Buhar önleyici sprey

Gözlükler için özel tasarlanmış olan buhar önleyici spreyler, gözlük camları içinde rahatlıkla kullanılabilir.

  • Sıvı sabun

Beyaz sabun ve bulaşık deterjanı kadar etkili olan sıvı sabun sayesinde camlar buhar yapmaz. Gözlük camları sıvı sabun ile yıkanır ve kurulanır. Ardından uygun bir bez yardımıyla kurutularak gözlük kullanıma hazır hale getirilir.

Maske takarken gözlük camlarının buharlanması nasıl önlenir?

Her ne kadar maske ile yaşamaya alışmış olsak ta, gözlük kullananlar için durum biraz sıkıntılı. Normal şartlarda bile buhar yapan gözlük camları, maske nedeniyle daha fazla bu duruma maruz kalmakta. Maske takarken gözlük camlarının buğu yapmaması için dikkat edilecek yöntemler:

  • Maskenin üst tarafını sıkılaştırın

Maske takarken gözlük camlarının buhar yapmasının en büyük nedeni,  nefesin, maskenin üst tarafından gözlük camlarına çarpmasındır. Maskenin üst tarafı sıkıştırılarak bu önlenebilir.

  • Maskeyi yüzünüze tam yerleştirin

Maskelerin üst tarafında olan tel yardımıyla, maske yüze iyice oturtulmalıdır. Böylelikle nefes maskeden dışarı çıkamaz, gözlük camları buhar yapmaz.

  • Gözlükleri ayarlayın

Özellikle, dereceli olan gözlüklerin çoğunun burun kısmında plaket vardır. Bu plaketler ayarlanabilir. Ufak bir ayar sayesinde gözlükle yüz arasında mesafe büyütülebilir. Böylelikle , gözlük camı ile yüz arasında nefes sıkışmaz ve buhar yapmaz.

Plaket ayarı yaparken görüş açısının bozulmamasına dikkat etmek gerekir.

Tüm bunların yanı sıra; gözlük camlarını sıvı sabun, beyaz sabun , bulaşık deterjanı ile yıkamak, camlara diş macunu, gliserin gibi ürünler sürmek gibi yöntemler tercih edilebilir. Yine, camların buharlanmasını önleyen mendiller, spreyler kullanılabilir. Kışın soğuk ve sıcak geçişlerinde oluşan buhar için kullanılan gözlük camı kaplamaları da tercih edilebilir.

Buhar tutmayan gözlük camı

Buhar tutmayan gözlük camı ya da buğulanmayan camlar , aslında optifog kaplamalı camlardır. Bu camlar, su buharı yüzeye temas etmeden itme özelliğine sahiptir. Bu sayede camlar buhar yapmaz.  Buhar tutmayan gözlük camları kendi özel temizleme bezi ile beraber verilir.  Özellikle koşucular, tenisçiler, kayakçılar gibi spor ile uğraşanlar bu gözlükleri tercih eder.  

Araba için olan buhar önleyici spreyler gözlük camında kullanılır mı?

Arabalar için kullanılan “Anti-fog” spreyler, yani buhar önleyici spreyler gözlük camı için önerilmez. Araba için hazırlanan  anti-fog spreyler, gözlük camının özelliklerine zarar verebilir. Otomobil camları için üretilen buhar önleyici spreyler IPA içerir. Bu bir alkol türüdür ve gözlük camında olan kaplamalara  zararlıdır. Hatta bazı gözlük çerçevelerinin kaplamalarına da zarar verebilir.  Araba için üretilen bazı marka buhar önleyici spreylerde “gözlük camına uygun” ibaresi vardır. Fakat spreyin içeriğinde IPA var ise, bu sprey gözlük camına önerilmez. Gözlük camlarının buhar yapmaması için kullanılan anti-fog spreyler mutlaka gözlüğe özel olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu