Sağlık

Mide Yanması

Zaman zaman mide yanmalarından şikayet ederiz. Özellikle yemek sonrası oluşan mide yanması sorunu kişiye rahatsızlık verebilir. Midenin üst tarafında olan yemek borusundaki yanma şikayetleri eğer sık tekrarlanıyorsa sindirim sisteminde rahatsızlık belirtisi olabilir. Mide yanmasını evde yapılan basit uygulamalar ile geçirebilirsiniz. Fakat mide yanması iki kereden daha fazla yaşanıyor ise ve mide yanması aralıksız olarak iki gün sürüyorsa uzman bir doktora başvurmanız gerekebilir.

Mide Yanması Nedir?

Midede ve yemek borusunda hissedilen yanma türüdür. Yanma genellikle yemek yedikten sonra, akşam olduğunda, uzanıldığında ve eğilince daha kötü olur. Bununla birlikte ağızda acı ve asidik bir tat hissedilebilir.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanmasına birçok neden sebep olabilir. Mide yanmasına sebep olabilecek şikayetler şunlardır:

Gastroözofageal Reflü

Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Bu hastalık sadece mide yanması ile değil, mide ekşimesi, yutkunma güçlüğü, göğüs bölgesinde yanma ve kuru öksürük gibi şikayetlere neden olmaktadır. Limon, kafein, çikolata, baharatlı yağlı yiyecekler, kızartmalar, sarımsak, soğan ve domates reflünün artmasına sebep olabilir.

Gastrit

Midenin iç yüzeyinde yer alan zarın iltihaplanması sonucu rahatsızlık verir. Çok fazla bir şekilde mide asidinin üretilmesi durumunda veya mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde ortaya çıkar. Gastritte hasta yemek sonrası şişkinlik, bulantı hissedebilir. Gastrit tedavi edilmez ise ülsere dönüşebilir. Ülser ise mide kanseri riskini arttırmaktadır. Mide kanamasına yol açmaktadır.

H. Pylori Enfeksiyonu

Helicobacter pylori midenin asidik ortamında yaşayan bir bakteri türüdür. Bu bakteri mideye yerleşerek kişide mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybına neden olabilir. Toplumda yüksek oranda vardır. Uzun süre semptom vermeden yaşayabilmektedir.

İlaç Kullanımı

Steroid olmayan antienflamatuvar (iltihabi reaksiyon) ilaç gurubuna giren ağrı kesiciler mide yanmasına neden olabilir. Bu ilaçlardan birkaçı şöyledir; aspirin, ibuprofen ve naproksen ilaçlarıdır.

Belirli Gıdalara Karşı Hassasiyet

Çölyak hastalığı olan kişiler gluten içeren gıdalara karşı laktoz intoleransı olan kişiler de süt ürünlerine karşı reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyon mide yanması dışında diğer nedenlere de sebep olabilir.

Hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, sigara, alkol ve tütün mide yanmasına sebep olabilmektedir.

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide yanması bir hastalık değildir belirtidir. İlk önce mide yanmasına sebep olan hastalık araştırılarak çözüm bulunmalıdır. Doktorunuz durumunuzu dinleyecek ve sizi muayene edecektir. Midenizi incelemek için endoskopi de gerekli olabilmektedir. Bu tetkik ile ucunda kamerası bulunan ince bir boru midenin içerisine ağız yoluyla sokularak burada oluşan yara belirtileri var mı diye araştırılır. Gerekirse küçük bir parça alınarak incelemek için laboratuvara gönderilir.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanması altta yatan nedenlere göre değişiklik gösterebilir. Mesela şikayetiniz H. Pylori bakterisi neden oluyorsa doktorunuz öncelikle enfeksiyonu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon yok ise hafif gastrit bulguları taşıyorsanız diyetle desteklenen ilaç tedavisi uygulanarak midenin kendisini onarması sağlanır.

Mide yanmasının tıbbi tedavisinde mide asidini nötralize etmeye yardımcı antasitler, mide asidini azaltan H2 reseptör antagonistleri (H2RA),  lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenebilmektedir.

Mide Yanması Nasıl Engellenir?

Midenizi korumaya almak için yapılacak değişiklikler şöyle sıralanabilir:

Sigara ve Alkol Tüketimini Kontrol Altına Almak

  • Sigara ve alkolün mide için zararları bellidir. Sadece mide için değil, sağlığınız için böyle ürünlerden uzak durulmalıdır.

Az Ama Sık Yemek

  • Yemekleri fazla yiyerek mide duvarının gerilmesine neden olabilirsiniz. Buda rahatsızlığa yol açabilir. Az ama sık yiyerek midenizi koruyabilirsiniz.

Mideye Zarar Veren Gıdalardan Kaçınmak

  • Kafein olmak üzere, sarımsak, soğan, çikolata gibi gıdalar mide rahatsızlığına yol açabilmektedir.

Mideye Zarar Veren İlaçlardan Kaçınmak

  • Birçok ilaç çeşidi mide mukozasına zarar vermektedir. Eczaneden ilaç alınmadan önce bu durumu eczacınıza danışabilirsiniz. Aynı zamanda kronik bir ilaç kullanıyorsanız mide yanması şikayetini doktorunuza söylemeniz gerekir. Bu ilaçların alternatifleri varsa verebilir veya mide koruyucu yazabilir.

Giysileri Gözden Geçirmek

  • Mide tarafını sıkacak kemer,pantolon gibi giyecekler midedeki asidin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Bundan dolayı rahat giysiler tercih edilmelidir.

Yatarken Yastığı Yükseltmek

Reflü gibi rahatsızlıklarda yatmak mide yanmasını kötü hale getirebilir. Yatma zamanı üst bedeni yükseltmek için birkaç yastık kullanılabilir. Reflü yastığı olarak bilinen yastıklar, belden yukarınızı yükselterek daha rahat uyumayı sağlamaktadır.

Yatmadan Önce Yemek Yememek

Mideye besinleri sindirebilmek için zaman vermek gerekir. Yatma saatine 3 saat kala yemek yeme işini bırakmalısınız.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Bu gibi durumlarda mideyi rahatlatan hangi yiyecek ve içecekler iyi gelir. Mide yanmasına iyi gelebilecek yiyecekler şunlardır: Tam tahıllar, süt, karbonatlı su, tahin, sebzeler, badem, elma, anason, bitki çayları, meyveler, kavun, muz, patates suyu, yumurta akı, rezene, maydanoz, aloe vera ve zencefildir.

Tam Tahıllar

Tahıllar lif olmak üzere magnezyum, demir, selenyum gibi mineraller B vitamini bakımından zengin besin içerdiği için tercih edilir. Zengin lif içerikleri buğday, arpa, bulgur ve esmer pirinç gibi tahıllar hem sağlığı korur hem de mide yanmasına iyi gelmektedir.

Karbonatlı Su

Bir su bardağı eritilmiş bir çay kaşığı karbonat midedeki asit etkisini azaltmaktadır. Mide yanması bu sayede hafifler ama tansiyon hastası olanlar bu karışımı kullanmamalıdır.

Süt

Mide yanması olunca bir iki yudum süt içince midedeki asidi ve yanmayı azaltır. Mide yanması için bir bardak süt bir tatlı kaşığı karbonat çifte etki olduğu için bu sayede mide yanmanız geçmektedir. Kişi de süt ve süt ürünlerine alerji var ise tercih edilmemelidir. Laktoz intoleransı olan kişiler de alerji gibi durumlarda laktozsuz süt içmelidir.

Tahin

Mide yanması kişi de devamlı oluyor ise tahin önerilmektedir. Sabah akşam ikişer yemek kaşığı tahin tüketmek mide onarımına yardımcı olmaktadır. Böyle devam edilen uygulamada bir hafta içinde mide yanmanızda azalma farkedeceksiniz.

Sebzeler

Ağır ve hazmı kolay olan gıdalar her zaman mide dostudur. Bu yüzden sebzeler mide sağlığı ve mide yanmasının önlenmesi için doğru besindir. Hem vitamin hem de mineral kaynağıdır. Mide asidinin dengelenmesine yardımcıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde daha rahat tuvalet ihtiyacının giderilmesini destekler. Özellikle çiğ ve haşlanmış olarak tüketilen sebzeler mide yanmasını gidermede yardımcı olur.

Badem

İçerdiği bileşenler sayesinde mide asidini nötralize eder. Mide yanmasında ve ekşimesinde bir avuç kadar yemek rahatsızlığa iyi gelecektir.

Meyveler

Lif bakımından zengin meyveler tercih edilmektedir. Meyveler mideye sindirim bakımından yardımcı olmaktadır. Kolay bir şekilde parçalanarak hazmedilir. Mide asidini dengeleyerek mide yanmasını önlemektedir. Sindirime yardımcı olan meyveler; şeftali,armut, kavun’dur.

Elma

Sindirim sistemi sorunlarında etkili olan elma mide yanmasını giderir. Mide yanması yaşadığınız anda taze sıkılmış elma suyunu içerseniz etkisini hemen görebilirsiniz.

Anason

Anason’un mide yatıştırma özelliği vardır. Yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmaktadır. Bu sayede mide ve bağırsak sorunlarını giderir. Her yemekten sonra bir tatlı kaşığı anason tohumu yerseniz mide yanmasını geçirecektir. Bir diğer kullanım şekli de sıcak suda demlenerek tüketilen halidir. Kuru olan anason yaprağını ve çekilmiş olan anasonu 10 dakika demleyin ve süzerek tüketin.

Bitki Çayları

Kekik çayı ve zencefil çayı mide dostudur. Mide asidinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Biraz soğuduktan sonra tüketmek mideniz için daha iyi olacaktır.

Bal

Bal mide yanmasına ve ülser nedeni ile yaşanan ağrıların yatıştırılmasına iyi gelmektedir. Düzenli bir şekilde bal ve tarçın ikilisi tüketmek mide yanmasının yok olmasına yardımcı olacaktır.

Bal, limon ve sıcak su karışımı mide yanmasına iyi gelenler arasındadır. Bu karışım için bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyu ekleyip karıştırın. Mide asidinin aşırı üretimini engelleyen bu içecek mide yanmasını da geçirecektir.

Kavun Ve Muz

Birçok meyvede asit içeriği fazladır. Ama muz ve kavun gibi meyveler asitsizdir. Bu yüzden muz ve kavun mide asidini önleyerek mide yanmasının yatıştırılmasına destek olur. Karpuzda mide yanmasını yatıştırmaktadır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil sebzeler az miktarda asit içerirler. Mide yanmasına yeşil fasulye, kereviz, karnabahar, kuşkonmaz gibi sebzeler iyi gelmektedir.

Yumurtanın Akı

Yumurta çok iyi bir protein kaynağıdır. Beyaz kısmının asit oranı düşüktür. Bu yüzden yumurtanın beyazı mide yanmasını önlemektedir.

Patates Suyu

Patates mide asidini nötralize ederek mide yanmasını ve ekşimesini önlemektedir.

Rezene

Sindirimin uygun şekilde olmasına yardımcı olur. Midedeki asidin düşmesini sağlar ve mide pH değerini dengeler.

Zencefil

Zencefil reflü gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Midedeki asidi düzenler ve mide yanmasını engeller.

Maydanoz

Maydanoz yüzyıllardır mide bozulması tedavisinde kullanılmaktadır. Reflü hastalığına iyi geldiğine dair kanıtı vardır. Mide asidini düzenleyerek mide yanmasını önler.

Aloe Vera

Hem mide sorunlarında hem de bağırsak problemlerinde eskiden beri kullanılan aloe vera mide asidinin mide dokusuna zarar vermesini önlemekte ve mide yanmasının olmamasına yardım eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu