Kenger Otu Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır, Sakızı Nasıl Yapılır?
Görüntü olarak dikenli bir bitki olan kenger son yılların popüler bitkileri arasında yer almakta. Özellikle zahmetli toplanması ve nadir bulunması nedeniyle kıymetli olan kenger otu nedir, nerede yetişir? Kenger neye yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Kenger sakızı nasıl yapılır, fiyatı nedir?
Kenger Nedir?
Kenger otu, 70-80 santimetreye kadar uzayabilen, papatyagiller ailesinin bir üyesi olan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Oldukça süslü olan bu bitki aynı zamanda dikenli olup kırmızı ve mor çiçek açar. Olgunlaşma döneminde ise çiçekleri sarıya dönük yeşil bir renk alır. Bu bitkinin en büyük özelliklerinden biri de kendine has sütüdür.
Bitkinin gövdesi çoğunlukla az dallı, kısa ve kalındır. Yaprakları ise damarlı ve tüylüdür. Bitkinin faydaları saymakla bitmez, ayrıca kenger otundan kahve ve kenger sakızı elde edilir.
Kenger Otu Nerede Yetişir?
Görüntüsüyle kendine hayran bırakan ancak dikenleriyle ulaşılması zahmetli bir bitki olan kenger otu kurak ve sıcak iklimi sever. Bu sebeple yaz mevsiminin yoğun sıcak geçen bölgeleri sever.
Kenger otu Türkiye’de Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz ve Ege bölgesi gibi sıcak iklime sahip yerlerde yetişir. Bu bitki yüksek, sarp dağlık kesimlerinde kendiliğinden yetişir. Bu da bitkinin toplanmasını oldukça zorlaştırır.
Türkiye’nin sıcak bölgelerinde kendiliğinden yetişen bu bitki Avrupa ve birçok ülkede yetişir. Fiyat olarak oldukça pahalı olan kenger bu nedenle oldukça kıymetlidir.
Kenger Otu Faydaları Nelerdir?
Kenger sakızı bitkisi olarak da biline bitki oldukça faydalı, sağlık bakımından da tam bir şifa deposudur. Son yıllarda popülerliği artan bitkinin faydaları şunlardır:
- Bitkinin en çok bilinen faydası diş sağlığına olan etkisidir. Özellikle diş eti sağlığını korur, diş eti hastalıkları riskini azaltır.
- Doğal diş beyazlatıcıdır.
- Safra kesesinde meydana gelen taşları düşürmeye yardımcı olur.
- Zarar görmüş kulak zarını onarmaya yardımcı olur.
- İştah açar, kilo almak isteyenlerin yardımcısı olur.
- Hazımsızlığa iyi gelir, mide gazına ve şişkinliği giderir.
- Şekeri dengeler, şeker hastalarına tavsiye edilir.
- Bu bitkinin diğer bir faydası da tansiyona olan faydasıdır, kenger otu tansiyonu dengeler.
- Vücuda dinçlik verir, halsizlik ve yorgunluğu giderir.
- Kansızlığa karşı iyi gelir.
- Yüz felci geçiren kişilere tavsiye edilir.
- Antioksidandır, prostat ve cilt kanseri riskini azaltır.
Kenger Otu Neye Yarar?
Papatyagiller ailesinin bir üyesi olan ve sakız da elde edilen bu bitki oldukça yararlıdır. Özellikle vücutta antikor üretimini destekleyen hücre yenilenmesi sağlar. Ayrıca antioksidan barındırır, bu özelliği sayesinde vücuttan zararlı toksinleri uzaklaştırır.
Tansiyon ve şeker hastalarına oldukça yararlıdır, bu hastalık bulunan kişilere kenger otu tavsiye edilir.
Diş sağlığına olan yararları oldukça fazladır. Diş ve diş eti sağlığını korur. Aynı zamanda doğal bir diş beyazlatıcıdır.
Kenger Otu Nasıl Kullanılır?
Kenger otu, doğal sakız yapımında oldukça kullanılan bir bitkidir. Bu bitkiden ayrıca kahve ve çok lezzetli yemekler elde edilir. Kahve yapımında bitkinin tohumları tercih edilmektedir, bu kahveye de “diken kahvesi” denilmektedir. Kenger otu bazı bölgelerde ‘kangal otu’, ‘ deve dikeni’,’ kenger sakızı bitkisi’ olarak da bilinir.
Kenger otu nasıl yenir?
Bu soru oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Kenger otu oldukça lezzetli bir bitkidir. Kendine has kokusu ve lezzeti vardır. Bitkinin dikenli olması sizi aldatmasın, bitki gerek çiğ olarak gerek lezzetli yemekler yapılarak afiyetle tüketilir.
Yemek yapmak için kullanılacak kenger yeşil olmalıdır. Yeşil bitki kökünden sökülerek toplanır. Toplanan kenger otu dikenli yapraklarından temizlenir. Bu arada kenger otunun dikenli yapraklarıda yenilebilir, ancak dikenli olduğu için tercih edilmez.
Yapraklarından ayıklanan bitkinin beyaz kısmı yıkanır ve doğranır. Bitkinin beyaz bölümü ister kavrulur, ister haşlanarak yumurtalı kenger yapılır.
Yeşil olarak toplanan kenger otu dış kabuğu soyularak çiğ olarak tüketilebilir.
Kenger Sakızı Nasıl Yapılır?
Dağ kengeri, kenger sakızı bitkisi olarak da bilinen bitkiden doğal sakız elde edilir. Bu bitkinin toplanması oldukça zahmetlidir. Ama gerek lezzet olarak, gerek şifa olarak bu tikinin zahmetine değer.
Kenger otundan sakız elde etmek için kuru bitkiler kullanılır. Kurumuş kenger otlarının yaprak bölümü koparılır. Geriye kalan kök kısmının etrafı kazılır ve kenger kökleri ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan kök çapraz olarak kesilir. Kesilen kökler hemen beyaz süt akıtmaya başlar, akan bu sütten kenger sakızı ya da dağ sakızı elde edilir. Kenger sakızı bazı bölgelerde dağ sakızı olarak bilinir.
Kesilen kökler bir gün bekletilir, bir gece boyunca köklerden süt akar ve sakız kıvamına gelir.
Evvelsi gün tekrar gidilir ve akan dağ sakızı toplanır. Bazı kökler büyüklüğüne göre tekrar süt salgılar ve sakız elde edilir. Toplanan sakız eve görütülür ve soğuk su altında taş ile dövülerek temizlenir. Ardından sıcak suda bekletilir. Bu sayede toprak ve otlardan tamamen temizlenir.
Kenger Sakızının Faydaları Nelerdir, Neye Yarar?
Dağ sakızı tamamen doğal bir sakızdır. Toplaması zahmetli olsada şifası oldukça fazladır. Sakız ilk çiğnemede oldukça sert bir yapıda olur ve tadı acıdır. Ancak sakız çiğnedikçe sertliği gider, yumuşar ve acı tat ortadan kaybolur. Kenger sakızının faydaları şunlardır:
- Bitkinin diş sağlığına olan faydalarını anlatmıştık. Bu durum kenger sakızı içinde geçerlidir. Ayrıca ağız kokusunu önler, ferahlık verir.
- Baş ağrısını giderir.
- Diş ağrısını giderir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Migren ağrısına iyi gelir.
- İştah açar, zayıflığı giderir.
- Antioksidandır, kanser riskini azaltır.
- Damar tıkanıklığını önler.
- Yüz felci tedavisini destekler.
- Çene yapısını düzenler.
Kenger Sakızı Ne Kadar Süre Çiğnenir?
Kenger sakızı bitkisinden elde edilen bu sakız tamamen doğaldır. İlk etapta oldukça sert ve acı tada sahip olan bu sakız oldukça uzun ömürlüdür. Kenger sakızı kendi salgıladığı sütün içinde bir yıl gibi uzun bir süre muhafaza edilebilir. Çiğnenmeye başlanan sakız ise bir ay boyunca bayatlamaz, tazeliğini korur.
Kenger Sakızı Fiyatı
Toplaması oldukça zahmetli olması, toplayan kişinin az olması nedeniyle oldukça pahalı bir sakızdır. Sakızın fiyatı altınla yarışıyor desek abartmış olmayız. Sakızın kilogram fiyatı 800 TL civarıdır, bu nedenle kenger sakızı tane işi satılır. Mevsim şartları da sakızın fiyatını etkiler. Yağışlı geçen mevsimlerde kenger sakızı otu daha az süt salgılar ve daha az sakız elde edilir. Bunun sonucu sakız fiyatları daha yüksek olur.