Sağlık

Terleme neden olur?Nedenleri nelerdir? Hacamat iyi gelir mi?

Vücudun ter bezlerinden salınan sıvıya terleme denir. Bu olay sağlıklı her bireyde meydana gelir. Ancak aşırı terleme günlük yaşantıyı olumsuz etkiler. Terleme nedir? Terleme neden olur? Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir? Terlemeyi ne önler? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Terleme Nedir?

Terleme, bedenin ter bezlerinden tuzlu sıvı üretmesidir. Bu olaya terleme denir. Terlemenin amacı vücut ısısını dengede tutmak ve vücudu serinletmektir. Buharlaşma yoluyla ısı kaybı oluşmasını sağlar. Terin içinde su, sodyum ve vücut ısısını dengeleyen maddeler bulunur.  Çoğunlukla koltuk altlarında meydana gelir. Ancak bazı kişilerde ayaklarda, avuç içlerinde, kalçada ve sırtta terleme oluşur. 

Yeni doğan bebek 2 ila 4 milyon arası ter bezi ile doğar. Bu ter bezleri büyüdükçe çalışmaya başlar ve ergenlik zamanında tamamen aktif hale gelir. Ter bezleri kişiye özeldir. Her bezin ne kadar ter salgılıyacağı kişiye göre değişir. Cinsiyet ter bezlerinin çalışmasını etkileyen bir faktördür. Erkekler kadınlara göre daha fazla terlemeye meyillidir. Kilolu olan kişilerde daha fazla terler. Bunun nedeni vücudu çalıştırmak için daha fazla enerji harcaması ve soğumak için de daha fazla ter üretmesi gerektiğidir. Kadınlar ise menopoz döneminde oldukça fazla terleme yaşayabilir.

Sağlıklı her bireyde terleme meydana gelir, terleme bazen de hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar. 

Ter bezleri ekrin ve apokrin olarak ikiye ayrılır. Ekrin ter bezleri, vücut sıcaklığını düzenler. Vücutta binlerde ekrin ter bezi bulunur.  Vücut ısındıkça, sinir sistemleri ekrin ter bezlerini uyarır ve terleme oluşmasını sağlar. 

Apokrin ter bezleri ise koltuk ve kasık bölgelerinde bulunan ter bezleridir.  Apokrin ter bezleri sıcaklığı dengelemek için ter sağlar. Bunun yanında stres, heyecan, endişe gibi duygu değişiklikleri de apokrin ter bezlerini çalıştırır. Apokrin bezleri, terin kokmasına neden olan bakterileri de üretir.

Terleme Neden Olur?

Terleme, vücudun ısıyı kontrol altında tutmak için salgıladığı sıvıdır. Her bireyde terleme meydana gelir. Bazen de hastalık belirtisi olarak terleme oluşur. Terlemenin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Havanın sıcak olması
  • Spor veya egzersiz yapmak
  • Yürüyüş yapmak
  • Heyecan, endişe, kaygı, öfke utanma, korkma gibi duygu değişimleri
  • Stres, sıkıntı
  • Bazı hastalıklar
  • Aşırı kilo
  • Menopoz
  • Fiziksel olarak yorucu iş yapmak
  • Bazı ilaçlar
  • Düzensiz beslenme
  • Bazı vitamin eksikliği

Hangi Vitamin Eksikliği Terleme Yapar?

Terleme bazen hastalık belirtisi bazen de vücudun bir uyarısı olabilir. D vitamini eksikliği terlemeye neden olabilir. B12 vitamini eksikliği ise çoğunlukla gece terlemelerine neden olur. Aşırı terleme şikayeti olanlar mutlaka doktora görünmelidir.

Terlemeye Ne İyi Gelir?

Aşırı terlemeye genetik bozukluklar, utanç, öfke, sinirlenme, kalp damar hastalıkları, menopoz, psikolojik sorunlar, felç, omurilik hasarı, sağlıksız beslenme, aşırı alkol tüketimi, aşırı kafein tüketimi, vitamin eksikliği, baharatlı yemek tüketimi gibi etkenler neden olur. Günlük yaşantıda bazı düzenlemeler yapılarak aşırı terleme önlenebilir. Aşırı terlemeyi önlemek için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Aşırı terleyen kişiler baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Aşırı kafein tüketimi terlemeyi artırır.
  • Alkol tüketimi terlemeyi artırır.
  • Beslenme düzeni değiştirilmeli, yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verilmelidir.
  • Fazla kilolardan kurtulmalı, hamur işi beslenmeden kaçınılmalıdır.
  • Günde 6-8 bardak su tüketilmelidir.
  • Domates gibi antioksidan zengini besinler terlemeyi düzenler.
  • Üzüm vücut ısısını dengeler, terlemeyi düzenler.
  • El ve ayak terlemesine çay banyosu iyi gelecektir. El ve ayaklarınızı soğuk çayın içinde 10 dakika bekletebilirsiniz.
  • Adaçayı terlemeyi önleyen başka bir formüldür. Banyo suyuna adaçayı yapraklarından yapılan çay eklenebilir.  Yine adaçayı yapraklarından yapılan çay balla tatlandırılarak içilebilir.
  • Koltuk altları limon suyu ile yıkanabilir. 
  • Elma sirkesi de terlemeyi ve ter kokusunu önleyen başka bir formüldür.
  • Sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.
  • Soğuk su içmeye özen gösterin.
  • Sentetik kumaş yerine pamuklu kumaş tercih edin.
  • Gün içinde sıkça duş alın.
  • Haftada 3 defa antiseptik vücut şampuanı kullanın.
  • Mineralli su ve soda tüketimini azaltın.
  • Besleme listenize çinko içeren kaynaklar ekleyin.
  • Kuru üzüm vücut ısısını kontrol altına alır, bol bol kuru üzüm tüketin.

Terlemeyi Önleyen Bitkisel Yöntemler

Aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı doğal yöntemleri yukarıda belirttik. Paylaşacağımız bu tarifler yardımıyla da aşırı terleme sorununa çözüm bulabilirsiniz. Buyurun tariflere…

Terlemeyi önleyen kür

 2 litre kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı meşe ağacı kabuğu, bir tatlı kaşığı ceviz yaprağı, bir tatlı kaşığı okaliptus yaprağını atın. 10 dakika demlenmeye bırakın ardından süzün. Bu suyu banyo suyuna ekleyin. 

Elma sirkesi

Elma  sirkesi, çok güçlü bir antioksidandır. Bu sayede zararlı bakterileri yok etmede oldukça etkilidir. Aynı zamanda mikropları yok eder, mantar oluşmasını önler. Elma sirkesi sayesinde aşırı terleme sorunu çözülür, terlemenin neden olduğu kötü koku yok olur.

Elma sirkesini banyo suyuna ekleyebilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce koltuk altı bölgesine elma sirkesi sürebilir, sabah duş alabilirsiniz.

Yine elma sirkesi içerek de terleme sorununun önüne geçebilirsiniz. Bazı kişilerin midesine dokunabileceği için bal ile karıştırılarak içilmelidir.

Kabartma tozu

Kabartma tozu denildiğinde ilk akla kek poğaça gelse de terleme sorununa da çözüm konusunda oldukça etkilidir. Kabartma tozu, vücutta olan fazla nemi emme özelliğine sahiptir.  Bu özelliği sayesinde ter sorununu çözer, kötü kokunun önüne geçer.

Bir çay kaşığı kabartma tozu yarım çay bardağı suyla karıştırılır. Bu karışım aşırı terleyen bölgeye sürülür ve 20-30 dakika bekletilir. Ardından duş alınır.  Bu işlem haftada 2- 3 defa uygulanır. Bu karışımın içine elma sirkesi de eklenebilir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, kötü kokuları yok etmede etkilidir. Bunun yanında antibakteriyel özelliği vardır. Cildin nem dengesini korur, cildi besler.  Banyo sonrası hindistan cevizi yağı ile yapılan masaj oldukça iyi gelecektir.

Siyah Çay

Bir çoğumuzun vazgeçilmezi olan siyah çay terleme sorununa da çözüm olur.  Barındırdığı maddeler sayesinde antibakteriyel özelliğe sahiptir. Taze demlenmiş siyah çayın soğuması beklenir. Soğuyan çay terleyen bölgeye uygulanır. Siyah çay haftada 1-2 defa yapılmalıdır.

Hacamat Terlemeye İyi Gelir mi?

Aşırı terleme sorununa belki de en büyük çözüm hacamat yaptırmaktır. Düzenli yapılan hacamat sayesinde terleme sorunu tamamen ortadan kalkar. Özellikle el ve ayak terlemesi sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilir. Burada önemli olan hacamat yeri ve hacamat zamanıdır. İşinin ehli tarafından yapılan hacamat sayesinde aşırı ter sorunundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur?

Hiperhidroz olarak  bilinen aşırı terleme bozukluğu insanların %1’inde görülür. Bazı özel durumlar dışında çoğunlukla hiperhidroz sorununun nedeni bilinmez.  Hiperhidroz çoğunlukla ergenlik döneminde kendini gösterir ve yaşam boyu sürer. Çoğunlukla geçici bir durum değildir. Aşırı terlemek çoğunlukla sağlık için sorun teşkil etmez. Ancak, kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Bu sorunun birkaç tedavi yöntemi vardır. Aşırı terleme sorunu (hiperhidroz) tedavi yöntemleri şunlardır:

İlaç tedavisi:

Terlemeyi engelleyen pomadlar, spreyler ve losyonlar mevcuttur. Fakat bu ilaçların ciddi yan etkileri olabilir. Doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmalalıdır.

Botulinum toksin tedavisi (Botox)

Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemeleri için önerilir. Bu yöntemle ter bezleri fel. edilir ve terlemeyi önler.  Etkisi geçicidir, 1 ila 6 ay arası sürer. Ardından tedavinin tekrarı gerekir.

Uygulama ortalama 30 dakika sürer.

Cerrahi tedavi

Endoskopik torokal sempatektomi yöntemi çoğunlukla el, ayak ve koltuk altı terlemesinde kullanılır. Bu yöntemle aşırı çalışarak terlemeye neden olan sinir uçları kesilir veya çıkarılır. Kalıcı bir tedavidir. İşlem, koltuk altından açılan 1 cm küçüklüğünde delikten yapılır. 1 saatten kısa sürer.

Cerrahi işlem sonrası kalça gibi vücudun başka bölgelerinde terlemeyi artırabilir. Bu yan etki çok az görülür. Nadir görülen diğer bir yan etki ise yemek sırasında terlemedir. 

Aşırı Terleme Sorununda Hangi Doktora Gidilmeli?

Aşırı terleme sorunu olan kişiler önce aile hekimine başvurabilir. Aile hekiminin yönlendirmesi ile uzman bir doktora görünebilir.

Uyarı!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu