Sağlık

Kabızlığa ne iyi gelir, Kabızlığa iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin fazla ağır olmasından dolayı haftada üç yada daha az büyük abdestte çıkma durumuna denir. Tuvalet ihtiyacını erteleme, fazla katı gıdalar ile beslenme, sindirim sistemindeki sorunlar,  fiziksel hareketlerde azlık, az su içme nedenleri arasındadır. Özellikle kış aylarında şikayetlere yol açan kabızlık neden olur? Bitkisel tedavileri nelerdir? Kabızlığa neler iyi gelir? Neler kabızlık yapar? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

KABIZLIK NEDİR?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin fazla ağır olmasından dolayı haftada üç yada daha az büyük tuvalete çıkma durumuna kabızlık denir. Dışkılamada zorlanma, dışkının tam boşalamaması, şişlik ve ağrılı tuvalete çıkma şikayetlerine yol açar.  Kabızlık bazen bağırsak hareketlerinin ağır olması bazen de tıkayıcı türde olur.

Yaşam standartları, yanlış beslenme kabızlığın nedenleri arasında yer alır. Uzun süren kabızlığın altında başka sağlık sorunları olabilir.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Dışkının çok az olması
  • Büyük tuvalette güçlük çekme
  • Büyük tuvaletin aralarının çok fazla olması
  • Dışkının çok sert olması

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Büyük tuvaleti yapmakta zorluk çekme olarak bilinen kabızlığın oluşmasında sağlıksız beslenme, sindirim sistemi sorunları gibi nedenleri vardır. Yanlış yapılan diyetlerde kabızlığa neden olur. Bunların yanında kabızlığın başlıca nedenleri şunlardır:

  • Katı besinleri çok fazla tüketmek
  • Büyük tuvalet ihtiyacını geciktirmek
  • Çok fazla tüketilen inek sütü
  • Rektum veya kolon etrafında darlık
  • Kolon çevresi ve ya rektumda sinirlerde anormallikler
  • Hormon sorunları
  • Fiziksel hareketlilikte yetersizlik
  • Diyabet yada hipotiroid gibi hastalıklar
  • Antidepresanlar
  • Alüminyum içeren antasitler, tansiyon ilaçları, demir takviyeleri

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR, KABIZLIK İÇİN NE YAPILIR?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Bunun yanında bol sıvı almak, hareket etmekte kabızlığın geçmesin de büyük rol oynar. Bunların dışında kabızlığın geçmesinde şunlar etkilidir:

  • Bol bol hareket etmeli, yürüyüş yaparak fiziksel aktiviteler yapılmalı.
  • Bol bol su ve sıvı tüketilmelidir.
  • Lif ağırlıklı beslenmeli, tahıl, meyve ve sebzeden oluşan beslenme planı yapılmalıdır.
  • Çok fazla kafein içeren ürünler tüketilmemelidir.
  • Lokmalar iyice çiğnenmeden yutulmamalıdır.
  • Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.
  • Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.

Uzun süren kabızlık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir

KABIZLIĞA İÇİN NE YENİR?

Su

Kabızlığın geçmesinde suyun rolü ve önemi çok büyüktür.  Özellikle kabızlıkşikayetinin olduğu dönemde bol bol su içilmelidir. Su içmeyi unutanlar için alarm kurmayı önerebiliriz.

Erik

Erik içeriğinde olan A,C ve B grubu vitaminler ve demir, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller barındırır. Vitamin ve mineral zengini olan erik kabızlığın giderilmesinde de oldukça önemlidir.  Erik sindirim sistemini çalıştırır, idrar söktürür, hazmı kolaylaştırır. Özellikle komposto olarak tüketilen erik bağırsak hareketlerini hızlandırır, bağırsakları çalıştırır. Bunun yanında kurutulmuş erik özellikle mürdüm eriği kurusu da kabızlığa şifa olan besin kaynağıdır. Akşamdan ıslatılan kuru erik sabah aç karna yenir ve suyu içilir.

Ispanak

Ispanak vitamin ve mineral zengini bir sebzedir. Çiğ olarak tüketilen ıspanak lif ihtiyacını karşılar. Ispanağın bir özelliğide hazmı kolaylaştırması dır.

Lif kaynağı olan bu sebzeyi kaynatıp balla tatlandırılır ve içilir. Bu karışım sayesinde kabızlık sorununa çözüm bulursunuz.

Elma

Elma, tam bir lif kaynağı olan bir meyvedir. 180 gr. bir elma ortalama 5 gram lif içerir. Bu özelliği sayesinde elmanın sindirim sisteminde olumlu etkileri büyüktür.  Elmanın içinde bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, sindirimi kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır. Bu da kabızlık sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.  Kabızlık sorunu için tüketilen elma mutlaka kabuklarıyla yenmelidir. Elmanın kabuğunda lif oranı daha yüksektir.  Yemeklerden önce aç karnına tüketilen elma kabızlık sorununu gidermede çok daha etkilidir.

İncir

Lif bakımından en zengin meyvelerin başında gelen incir, kabızlık şikayetinin giderilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca bağırsaklarda olan toksik maddelerin uzaklaştırılmasında da etkilidir. Kabızlık sorunun giderilmesi için taze incir tüketebileceği gibi kuru incirde tüketilebilir.

Kuru incir akşamdan suya bırakılır, sabah aç karnına bu su içilir ve incirler yenilir. Kuru inciri şeker hastalarının tüketmesi önerilmez.

Lahana

Lahana da içinde barındırdığı lifler sayesinde kabızlığın giderilmesinde etkili oluyor. 10 adet lahana yaprağı kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Bu su günde 2-3 bardak içilir. Bu sayede kabızlık sorununu giderebilirsiniz.

Kayısı

Yaş kayısı tok karna yenildiği zaman kabızlık sorununu çözer. Ancak miktara dikkat etmek gerekir, fazla tüketilen kayısı ishale neden olabilir. Yaş kayısı kadar kuru kayısıda kabızlık için çözümdür. Kuru kayısı sütle kaynatılarak içilirse kabızlık şikayeti giderilir. Bunun yanında kuru kayısı sıcak suyun içinde 2-3 saat bekletilir ve sonrasında bu su içilir kayısılar yenilir. Bu kürün akşam yatmadan önce yapılması tavsiye edilir.

Pırasa

İçinde vitamin, mineral ve nitrit çeşitlerini barındıran pırasa tam bir şifa deposudur.  Bu özelliği sayesinde sindirim sistemi sorunlarında oldukça etkilidir. Pirinç olmadan pişirilen zeytinyağlı pırasa, bağırsak florasını düzenler ve kabızlık şikayetini ortadan kaldırır.

Kabızlık sorunu olanlar pırasayı haftada 4 defa tüketmesi önerilir.

Zeytinyağı

Tam bir şifa deposu olan zeytinyağı, kabızlık sorununa da çözüm olur. Zeytinyağı, sindirimi kolaylaştırır bu sayede besinlerin bağırsak tarafından daha iyi emilmesini sağlar ve bağırsakların sağlıklı çalışmasına neden olur. Aynı zamanda bu mucizevi yağ, bağırsaklardan yiyeceklerin geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

Sabah aç karnına bir, iki yemek kaşığı zeytinyağ içilerek kabızlık sorunu önlenmiş olur.

Üzüm

Üzüm kabuk ve çekirdekleri sayesinde sindirimi kolaylaştırır, bağırsak sistemini sağlıklı çalışmasını sağlar. Gaz sancısını da önleyen üzüm, özellikle kuru olarak tüketildiğinde kabızlık için çözüm olur.

Bir bardak kaynar suyun içine 8-10 gr kuru üzüm atılır ve 10 dakika kaynatılır. Sonrasında bu su içilir. Bu kür günde 2-3 kere yapılmalıdır.

Sinameki

Sinameki doğal müshil özelliğiyle bilinir. İçeriğinde olan antrachinon türevleri ve bazı glikozitler sayesinde bu özelliğe sahip olur. Sinameki yaprağı kabızlıksorununu çözmede oldukça etkilidir.  Ancak bu bitki uzun süre kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanılan sinameki, bağırsakların hasarına yol açabilir. Sinamekiyi rezeneyle karıştırıp tüketerek bağırsakların tahriş olma riskini azaltırsınız.

Açlık otu

Osmanlı döneminde kabızlıksorunu için doğal müshil olarak kullanılan açlık otu, sinameki bitkisine benzerliğiyle de bilinir. Mide sorunu ve zayıflama da etkili olan açlık otu, aynı zamanda vücuttan ödem de atar.

Keten tohumu

Kabızlığa çözüm olan besinlerden biri de keten tohumudur. Yoğurda katılarak tüketilen keten tohumu kabızlık sorununu çözer. Burada dikkat edilmesi gereken keten tohumunun taze çekilmiş olmasıdır. Tohum halinde olan keten tohumu bağırsakları çizebilir, bu yüzden öğütülmüş hali tavsiye edilir.

Keçiboynuzu

Tam bir şifa kaynağı olan keçiboynuzu, barındırdığı selülozlar sayesinde gastrit ve bağırsak şikayetlerini gidermede etkilidir. Bağırsak gazlarını giderir, şişkinliği önler, kabızlığa iyi gelir.

Lifli besinler

İçeriğinde lif olan besin kaynakları kabızlıkşikayetinin giderilmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Baklagiller, enginar, pırasa, pancar, kızılcık, lahana, keten tohumu, kereviz gibi lifli besin kaynakları tüketilmelidir. Bunların yanında bezelye, fasulye, mercimek gibi gıdalarda lif açısından zengindir.

Meyvelerden ise avokado, elma, kivi,üzüm, incir, erik lif içerir ve kabızlığa iyi gelir.

Greyfurt, portakal ve mandalina gibi narenciyelerde lif zengini meyvelerdir. Turunçgillerin bir özelliği de kabuklarında çözünür lif pektinin yüksek oranda barındırmalıdır. Pektin kolonik geçiş zamanını hızlandırır ve kabızığı önler.

Beyaz et ürünleri de kabızlığı önlemede etkilidir.

Kefir

Kefirin en bilinen özelliği bağırsak florasını düzenlemesidir. Bu sayede sindirim sorunu ve kabızlık şikayetlerini önler.

KABIZLIĞA NEDEN OLAN YİYECEKLER?

Kabızlık şikayeti olan kişiler beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri gerekir. Bazı yiyeceklerin kabızlıkşikayetini artırdığı bilinmektedir. Kabızlığa neden olan besinler şunlardır:

  • Makarna
  • Muz
  • Pirinç lapası
  • Pilav
  • Fast Food gıdalar
  • Fazla miktarda inek sütü

ARMUT KABIZLIK YAPAR MI?

Armut, içeriğinde lif barındıran meyveler arasında yerini alır. Bu özelliği sayesinde kabızlıkşikayeti olanlar rahatlıkla armut tüketebilirler. Orta büyüklükteki bir armutun ortalama lif değeri 5.5 gramdır. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan lif miktarının yüzde 22’dir. 

YOĞURT KABIZLIĞA İYİ GELİR Mİ?

Yoğurdun bazı kişilerde kabızlığa neden olduğu görülmüştür. Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde yoğurt kabızlık yapabilirken, bazı kişilerde ise kabızlığı gidermede yoğurt etkili olmuştur.

KABIZLIK GİDERİCİ KÜR

Malzemeler

Yarım kase kuru erik

1 adet limon suyu

100 ml su

Yapılışı

Kuru erikler ve limon suyu blender’ da ezilir. Yaklaşık 2-3 dakika ezildikten sonra 100 ml su ilave edilir ve ezilmeye devam edilir. Homojen bir karışım olduktan sonra bu kür tüketilir.

ÇOCUKLARDA KABIZLIK

Yetişkinlerde sıkça görülen kabızlık, çocuklarda da oldukça yaygındır. Çocuklarda kabızlık görülmesinin yeterli su tüketmeme, aşırı şeker tüketimi, tuvalete gitmeyi erteleme, psikolojik sorunlar,  stres, aşırı fast food gıdalar, çok fazla inek sütü tüketmek gibi nedenleri vardır. Çocuklar yapı bakımından hareketli oldukları için beslenme programlarında yapılacak değişikliklerle bu şikayet giderilebilir. Ayrıca bol bol su tüketmeleri gerekirken, gazlı içeceklerden, şekerli hazır meşrubatlardan, ambalajlı ürünlerden uzak durmaları gerekir.

Çocuklar da yetişkinler gibi lifli ve posalı meyve ve sebzeler tüketerek kabızlıkşikayetini ortadan kaldırırlar.

BEBEKLERDE KABIZLIK SORUNU NASIL GEÇER?

Bebeklerde görülen kabızlık şikayeti için, midesine ve sırtına masaj yapılması önerilir. Bunun yanında bebeğin ayına uygun olarak posalı meyve püreleri verilebilir. Çorbalarına zeytinyağı ilave edilebilir. Bebeğin poposuna gliserin ve ya vazelin sürülebilir. Bebeklerde kabızlık sonucu makatta çatlak oluşabilir. Bazen bebekler bu çatlak yüzünden tuvaletini yapmaya korkar ve kabızlıkşikayeti oluşur. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Makatta çatlak oluşması durumunda doktora danışılmalıdır.

UYARI!

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir sağlık sorununda mutlaka doktora gidiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu