Sağlık

Yulaf Nedir Faydaları Nelerdir?

Yulaf

Gluten içermeyen yulaf, vücut için vitamin, mineral, lif ve antioksidan bileşenleri açısından en sağlıklı tahıl çeşitlerinden biridir.

Bilimsel adı Avena Sativa olan yulaf sağlık için faydalı olan beta-glukan adı verilen bir lif içerir. Çok iyi bir lif ve karbonhidrat kaynağı olması ile birlikte protein ve yağ bakımından diğer tahıllara göre oldukça zengindir.

Yulafın Faydaları Nelerdir?

  • Lif kaynağı ile zengin olan yulaf faydaları ile de bize sağlık ve enerji veriyor. Faydalarına hep beraber göz atalım.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını destekler.
  • Zengin lif kaynağı sayesinde mide ve bağırsak sorunlarını önler. Mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür.
  • Hazımsızlığı gidermeye yardım eder.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Saç ve cilt sağlığını korur.
  • Uzun süre tok tutması sayesinde kilo vermeye sürecini hızlandırmaktadır.
  • Sinir sistemini rahatlatarak, stresten uzak tutar.
  • Rahat bir uyku vererek uykusuzluğu önler.
  • Kas ve kemiklerin güçlenmesini destekler.
  • Guatr hastalığının semptomlarını azaltır.
  • Diş ve diş eti sorunlarını önler.
  • Tiroid bezinin daha iyi çalışmasına yardım eder.
  • Kan şekeri seviyesini dengeler. Diyabeti önler.
  • Kolesterol seviyesini normale getirir. Kötü kolesterolü düşürür.
  • Yüksek enerji kaynağı olan yulaf, yorucu bir güne başlarken tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Antioksidan açısından güçlü bir tahıl!

Faydalı ve bitkisel bileşenlerden olan yulaf  antioksidanlar ve polifenoller açısından zengindir. Bu antioksidanlar arasında en çok dikkat çeken ise sadece yulafta bulunan avenanthramide antioksidanlarıdır.

Avenanthramide, vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak kan basıncının azaltılmasına yardımcı olur. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının hızlanarak kolaylaşmasına yardımcı olur.

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler!

Lif bakımından zengin olan yulaf doğal lif içeriği ile de sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler. Düzenli olarak yulaf tüketiminde ise mide, bağırsak sorunlarının yaşanma riskini de azaltmaktadır. Hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi kişiyi rahatsız eden ve kilo vermeyi zorlaştıran sorunları önlemek için sabahları bir kase yulaf tüketimi faydalı olacaktır.

Kas ve kemikleri güçlendirir!

Kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller ve çeşitli vitaminler bakımından zengin yulaf, gelişme çağındaki çocuklar ve kilo vermeye çalışan yetişkin kişiler için çok önemlidir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde yulaf çocukların kemik ve kas gelişimlerini hızlandırır. Diyet yaparken de kas ve kemik incelmesi, kaybı gibi sorunları önler. Bundan dolayı da ileri yaşlarda ortaya çıkabilen kas kayıpları düzenli yulaf tüketimi sayesinde önüne geçilebilir.

Beta-Glukan lif miktarı fazladır!

Beta-glukan kötü kolesterolü (LDL) ve total kolesterolü düşürür. İnsülin hassasiyetini dengeleyerek kan şekeri seviyesini düşürür. Ayrıca tokluk hissini arttırmaktadır.

Yulaf kilo vermeye yardımcıdır!

Yulaf doyurucu bir besindir. Daha yavaş ve uzun sürede sindirildikleri için kişiyi tok tutarak gereksiz kalori almayı engeller. Bu yüzden kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca içerisinde bulunan beta-glukan lifi sayesinde, bağırsak ve beyinden salgılanıp iştahı bastırmayı sağlayan hormonun salınımını destekler.

Yulaf cilt sağlığını korur!

İçerisinde bakır, çinko, selenyum, tiamin ve niasin gibi vitemin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını desteklemeye yardım eder. Birçok cilt bakım ürünü kolloidal yulaf ezmesi olarak adlandırılan ince öğütülmüş yulaf içermektedir.

Sivilceli ciltlere yulaf maskesi

Akne ve sivilce tedavisi için;

Bir yemek kaşığı yulafı bir çay bardağı suyun içinde kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ilık halde iken sivilceli bölgeye masaj yaparak uygulayın. Bu işlemi haftada 2-3 kez düzenli olarak tekrar edin. Düzenli yapıldığında hem var olan sivilceler azalacak hem de yeni sivilce oluşumunu engelleyerek cildiniz nemlenecektir.

Sert ve ölü hücreleri temizlemek için;

Bir yemek kaşığı ince öğütülmüş yulaf ezmesi, ince öğütülmüş kahverengi şeker, bal, jojoba yağı ve birkaç damla lavanta yağını karıştırın. Islak olan yüzünüze küçük dairesel hareketler ile masaj yapın. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın.Bu uygulama ile cildiniz yumuşayacak ve cilt lekeleriniz de azalacaktır.

Cildinizi nemlendirmek için;

Bir kasenin içine yarım bardak yulaf, yarım bardak süt ve bir tatlı kaşığı balı karıştırıp cildinize uygulayın. 15 dakika beklettikten sonra cildinizi soğuk su ile durulayın.

Kuru ciltler için yulaf maskesi;

Bir yemek kaşığı yulafı yarım çay bardağı süt ile 10 dakika pişirin. Piştikten sonra içerisine bir miktar daha süt ve bir tatlı kaşığı bal ilave edin ve karıştırın. Maske karışımını cildinize masaj yaparak 10 dakika boyunca uygulayın. Bu maske ile cildiniz nemlenecek ve hücre yenilenmeniz hızlanacaktır.

Yulaf maskesi cildin kuruyup pul pul dökülmesini önlerken doğal nemini korumasını da sağlıyor. İltihaplı deri hastalıklarında, bakterilerin sebep olduğu cilt sorunlarında yulafın bal ile, süt ile ve zeytinyağı ile karıştırılıp cilde uygulanması sağlıklı olacaktır.

Yulaf saçları besler ve korur!

Saçlarınızın parlaması ve ipeksi görünüm için;

İki yemek kaşığı yulafı, bir bardak sütü, bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağını ve balı karıştırın. Maskeyi ılık haldeyken saç ve saç derinize masaj yaparak uygulayın. 30 dakika bekletin ve ardından şampuan ile durulayın.

Bu sayede kepek oluşumu, saç dökülmesi gibi çeşitli saç sorunlarını önleyebilirsiniz. Yulaf sağlıklı saçlar için gerekli olan demir, magnezyum, bakır gibi mineraller sayesinde saçı derinizi besler, canladırır ve güçlü olmasını sağlar.

Yulafın içerdiği vitaminler

Dengeli besin bileşimine sahip olan yulaf vitamin, mineral ve bitkisel antioksidan bileşenleri açısından zengindir. Bir porsiyon yulaf 30 gramdır. 117 kalori içerir.

100 gram ham yulaf 389 kaloridir. 66.3 gram karbonhidrat, 16.9 gram protein, 5.9 gram yağ ve 10.6 gram lif içerir. Tüm bu değerler yulafın yenilebilecek en iyi tahıllardan biri olduğunu göstermektedir.

100 gram ham yulaf aldığınızda günlük

Manganez% 246
Fosfor% 52
Magnezyum% 44
Bakır% 31
Demir% 26
Çinko%26
B1 Vitamini (tiamin)% 51
Folat% 14
B5 Vitamini (pantotenik asit) % 13
Ayrıca kalsiyum, potasyum, B6 vitamini (pridoksin) ve B3 vitamini (niasin) içerir.

Yulaf Ezmeli Meyveli Yoğurt

Yoğurt zengin mineral ve vitamin içeriği ile sağlığa faydaları ile tercih edilmektedir.

Malzemeler

  • 1 kase yoğurt
  • 3 yemek kaşığı yulaf
  • Mevsim meyveleri
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı

Bir kase yoğurdun içine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesini karıştırın. Dilediğiniz meyveleri muz, çilek, elma, şeftali gibi mevsime uygun meyveleri yulaf ezmesi içerisine koyabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı balı üzerinde gezdirirseniz vücut direncinizi korumuş olursunuz.

Sütlü Yulaf Ezmesi

Malzemeler

  • 2 buçuk yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 küçük boy muz
  • 1 adet kivi
  • 4 adet çilek

Hazırlanışı

Yulafı bir tavaya alarak üzerine sütümüzü ekliyoruz. Muzu da ezerek tavaya koyuyoruz. Kısık ateşte devalı karıştırarak pişiriyoruz. Katılaşmaya yakın ocaktan alarak tabağa alıyoruz. Meyveleri de dilediğiniz gibi ekleyerek yiyebilirsiniz.

Yulafın zararları

Yulafın olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır. Sadece bazı kişilerde gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Ancak avenin duyarlılığı (yulaf hassasiyeti) olan kişilerin yulaf tüketmemesi gerekir. Çünkü bu kişilerde yulaf tüketimi sonucu sindirim rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Sindirim sisteminizde bir sorun varsa ya da yulaf tüketirken olduysa yulaf tüketimini bırakarak öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu