Sağlık

Kıl Dönmesi Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Çoğunlukla erkeklerde rastlanan kıl dönmesi, kuyruk sokumu bölgesinde( Sakrum Koksiks) kılların çok oturma ve terleme sonucu derinin içine doğru uzaması ve deri altında toplanması sonucu ortaya çıkan sorundur. Peki kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesinin tedavisi nedir? Bitkisel tedavisi var mıdır? Tüm merak edilenleri bu yazımızda bulacaksınız…

KIL DÖNMESİ NEDİR?

Çoğunlukla kuyruk sokumunda( Sakrum Koksiks) meydana gelen kronik, tedavisi olmadığı zaman büyüyerek apse ve ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Çok oturma ve terleme sonucu kılların cilt içine doğru büyümesi sonucu oluşur. Bazen kişi utanır ve doktora gitmekten çekinir. Bunun sonucu kıl dönmesi yaşam kalitesini düşürecek boyutlara ulaşır.

Kıl Dönmesi nedir?

Vücutta ensenden, sırttan, kalça bölgesinden dökülen kılların ve kıl yumakların bir bölgede birikmesi sonucu meydana gelir. Dökülen kılların üzerindeki çıkıntılar sayesinde ciltten içeri girer ve bi bölgede birikerek enfeksiyon oluşturur. Tedavi edilmediği takdirde sertlik, şişlik, ağrı gibi şikayetlerle kişinin hayatını olumsuz etkiler.

KIL DÖNMESİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Çoğunlukla 30 yaş altı erkeklerde görülür. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 4 kat daha azdır.  Nadiren de olsa çocuklarda da kıl dönmesi şikayeti oluşabilir.

KIL DÖNMESİ NERELERDE OLUR?

Çoğunlukla kuyruk sokumunda meydana gelsede, benzer sebeplerle göğüs, karın bölgesi ve göbek deliğinde de kıl dönmesi oluşabilmektedir. Bunların yanında köpek bakıcıları, kuaför ve berberlerde de parmak aralarında oluşabilir. Uzun süre oturarak çalışan kişilerde sıklıkla rastlanır.

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Genelde kronik bir sorun olarak rastlanır ve akut apse şeklinde, ağrı ve ateş şikayetleri oluşturur.  Bu şikayetlerin yanında kronik enfeksiyon haline gelen kıl dönmesi kötü kokulu akıntı ve sertlik şikayetleri de oluşturur. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemiyle ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Kıl dönmesi tedavisinde meydana gelen enfeksiyonlu bölge lazer veya koterle termik olarak yakılabilir. Bazende nitrat, fenol gibi yöntemlerle kimyasal yanık yapılarak kıl dönmesi tedavi edilir. Gerekli durumlarda ise cerrahi operasyon tercih edilir. 

Tedavi yöntemini hastanın anatomik yapısı ve kıl dönmesinin büyüklüğü, kapladığı alan belirler. 

Çok küçük, yeni, hatta orta hatta bir-iki sinüsle oluşan kıl dönmesi sadece epilasyon ve lokal bakım, banyolar ile tedavi edilebilir.

Kıl dönmesi ileri seviyede olduğu durumlarda kılların temizlenmesi, sinüslerin lokal anestezi ile çıkarılması(mikro sinüsektomi)ve ya kristalize fenol yöntemleri ile tedavi edilebilir.

Uygulanan tüm tedavi yöntemleri ile ilk geceden ayağa kalkabilir, oturuluabilir ve istenilen şekilde yatılabilir. Tedavi yöntemleri çoğunlukla hastaneye yatış gerektirmez. Kullanılan yönteme göre 1 ila 5 gün arasında çalışma hayatına dönülebilir.

ÇOCUKLARDA KIL DÖNMESİ

Kıl dönmesi sıklıkla 30 yaş altında görülse de son zamanlarda ergenliğe yakın çocuklarda da sıklıkla görülmeye başlandı.

Bunun nedeninin hareketsiz yaşam tarzı ve obezite olduğu düşünülmekte. Bunların yanında birinci derecede akrabalarında “kıl dönmesinin görülmesi” de nedenler arasında gösterilmekte. Bu durum kıl dönmesinde genetik faktörün rol oynadığını gösteriyor. 

ERKEN TANI TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Gerek yetişkinlerde, gerekse çocuklarda erken tanı sayesinde tedavi daha hızlı ve daha kolay oluyor. Erken tanı sayesinde hastalarda apse boşaltılıp ve enfeksiyonlu bölge temizlenmesi yeterli olabiliyor.

Fakat kronik hale gelmiş kıl dönmelerinde cerrahi işlemler tercih edilebiliyor.

KIL DÖNMESİNİN DOĞAL YÖNTEMLERLE TEDAVİSİ

Isırgan otu

Isırgan otu kıl dönmesi tedavisinde en sık kullanılan doğal yöntemin başında gelir. Isırgan otunun iltihap kurutucu özelliği vardır. İyice kaynatılıp lapa haline getirilir, sonrasında soğuması beklenir. Soğuduktan sonra kıl dönmesinin oluştuğu bölgeye sürülür ve 20 dakika bekletilir, sonrasında bölge temizlenir.

Sıcak su torbası

Sıcak su torbası veya sıcak havlu uygulaması kıl dönmesinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Sorunlu bölgeye sıcak su torbası veya sıcak havlu  15 dakika bekletilir. Sıcak uygulama günde birkaç kez yapılabilir.

Epsom tuzu

Bu yöntem iltihapsız kıl dönmeleri için daha uygundur. Ilık suyun içine yarım çay bardağı epsom tuzu eklenir ve eriyene kadar karıştırılır. Bu karışımla sorunlu bölgeye masaj yapılır. Bu sayede kılların cildin altından dışarı çıkması sağlanır.

Uyarı!

Herhangi bir sağlık sorununda önce doktorunuza başvurunuz. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulayınız. Bu yazı tedavi amaçlı değildir, sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu