Bamya Tohumu Yararları
Alternatif tıpta son zamanlarda gözde olan bamya tohumu nedir? Bamya tohumunun faydaları nelerdir? Hangi hastalıkları iyi gelir? Bamya tohumu nasıl kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Bamya Tohumu Neye Yarar?
Bamya, barındırdığı zengin vitamin, mineraller ve lif sayesinde insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Yemeğini sevmeyenler olsada sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Bamyayı yemek olarak çok sevmeyenler için bamya tohumu da aynı derece şifa kaynağı olarak alternatif olur.
Bamya, pamukgiller ailesine üye bir bitkidir. Halk arasında “hanımın parmakları” olarak da bilinir. Bamya tohumu ise, bamya tanelerinin içinde olan küçük çekirdeklerdir. Bu çekirdeklerin içi açılır ve tohum dışarı çıkarılır. Ardından kurutulur. Kalorisi düşük bir sebze olan bamya, kilo vermek isteyenlerin de beslenme programında yerini alır. Bamya ve tohumu oldukça zengin vitamin ve mineraller barındırır. İçeriğinde potasyum, C vitamini, B vitamini, folik asit, kalsiyum, çinko ve demir barındırır. Düzenli olarak bamya tüketen kişiler kemik ve kas sağlığı için gerekli besin değerlerini alabilirler. Bamyatohumu kavrularak tüketildiğinde ise kan şekerini düşürür. Ayrıca barındırdığı demir sayesinde kansızlık sorunu yaşayan kişilere çok faydalıdır.
Bamya Tohumu Nelere İyi Gelir?
Kansere karşı korur
Bamya tohumu yüksek oranda antioksidan bileşenler barındırır. Bu özelliği sayesinde hücre sağlığını korur, hücrelerin kanserleşme meyilini engeller. Böylelikle vücutta var olan tümörlerin büyümesini ve dağılmasını engeller, yeni tümör oluşmasını önler.
Bamyatohumu sindirim sistemi sağlığını da korur. Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türü riskini azaltır.
Güçlü bağışıklık sistemi
Bamya ve bamya tohumu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Zengin içeriği sayesinde savunma sistemini destekler, hastalıklara karşı vücudu korur. Kanseri önlemede de bu özelliği oldukça etkilidir.
Enfeksiyonlara karşı korur
Bu tohumun en çok bilinen faydası enfeksiyonlara karşı koruyucu olmasıdır. Mantar, bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmalara karşı savaşır. Böylelikle vücudu enfeksiyona karşı korur ve hastalıkları önler. Soğuk algınlığı, mantar, idrar yolu hastalıklarından bamya tohumu tüketerek korunabilirsiniz.
Beyin sağlığı
Bamyatohumu, barındırdığı B vitamini sayesinde beyin ve sinir sisteminde bulunan hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur. Böylelikle sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan demans hastalığını önler. Bu durum sayesinde unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı gibi sorunların önüne geçer. Stres, sıkıntı gibi ruhsal bozuklukları önler ve rahat bir uyku sağlar.
Sindirim sistemi, kabızlık
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için lif çok önemli rol oynar. Bamya ve bamya tohumunda yüksek oranda lif vardır. Bamya ve tohumunda olan bu lif sayesinde kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi hastalıkların önüne geçer.
Kolesterolü düşürür
Tam bir lif kaynağı olan bamya tohumu, kötü kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur.
Şeker hastalığı
Bamyatohumu kan şekerini dengeler böylelikle tip 2 diyabet ve insülin direncini engeller.
Karaciğer sağlığı
Zengin içeriği sayesinde karaciğer sağlığını korur.
Astım ve bronşit
Bu tohum astım ve bronşit gibi hastalıklar da tedaviye yardımcıdır.
Diz ağrısı
Bamya tohumu diz ağrısı, menisküs gibi şikayetlerin tedavisinde yardımcıdır. Bunun yanında dizde sıvı kaybı sorunu olanlar içinde tam bir şifa deposudur.
Bamya Tohumu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Diz ağrısı, sıvı kaybı, menisküs
- Astım, bronşit
- Karaciğer sağlığını korur
- Tip 2 diyabet
- Kolesterol
- Kabızlık
- Unutkanlık, Alzheimer
- Demans
- Stresi giderir, sakinlik verir
- Tok tutar, kilo vermeye yardımcı olur
- Mideyi ve sindirim sistemini korur
- Bağışıklık sistemini korur
- Kolon kanserine karşı korur
- Konsantrasyon bozukluğunu önler
- Bakteri ve mikropları öldürür, mantarı önler
- Osteoporoz gibi kemik hastalıklarına karşı korur
- Kansızlığı önler
- Düzenli tüketildiğinde gastrit ve reflü sorunlarını önler
- Hazımsızlığa iyi gelir
Bamya Tohumu Zayıflama?
Bamya tohumu barındırdığı yüksek lif sayesinde tok tutar, sindirimi uzun sürer, acıkmayı önler. Ayrıca kan şekerinin fırlamasını engeller veya düşmesini önler ve açlık, tatlı krizlerinin önüne geçer. Kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek potasyum barındırır bu sayede idrar söktürür, vücutta ödem oluşmasını önler.
Bamya Tohumu Nasıl Kullanılmalı?
Şifa deposu bu tohum tek başına tüketilebilir veya başka besinlerle beraber tüketilir. Tohumları bütün tane halinde çiğnemek güç olabilir bu sebepten dolayı öğütmek gerekir. Toz haline gelen bamyatohumu daha kolay yenilecektir.
Toz haline gelen bamyatohumu kaynar su ile karıştırılarak çay yapılabilir.
Yoğurdun içine toz bamya katarak da bu tohumun şifalarından yararlanabilirsiniz.
Başka bir yöntem ise bamya tohumlarını kaynar suda bekletmektir. Geceden ıslatılan bamya tohumları sabaha kadar suda bekletilir ve sabah gün içinde bu su tüketilir.
Bamya Tohumu Diz Ağrısı İçin Nasıl Kullanılır?
Bamya tohumu kürü
Malzemeler;
12-15 adet bamya tohumu
1 çay kaşığı doğal zeytinyağı
1 çay kaşığı doğal bal
Bamya tohumu kürü Yapılışı;
12-15 adet bamya tohumu öğütücüde veya robotta öğütülerek toz haline getirilir.
Ardından bir kaşık bal ve zeytinyağ eklenir, tüm malzemeler karıştırılır.
Bu kür her gün bir çay kaşığı tüketilir.
Kürün malzemelerinin ilaçsız ve organik olması önemlidir.
Kür bir hafta uygulanır ve bir hafta ara verilir. Bu döngüde 2-3 ay kullanılır.
Günde 1 çay kaşığından fazla önerilmez.
Mümkün olduğunca taze taze tüketilmesi gerekir.
Bu kür diz ağrıları, sıvı kaybı, kireçlenme gibi sorunlara fayda verir. Ayrıca bamyadan yapılan çay, bamyatohumu tozu ile yoğurt karışımı da faydalıdır.
Astım bronşit için bamya tohumu nasıl kullanılır?
Bamyatohumu, astım ve bronşit hastalıklarına da oldukça faydalıdır. Astım ve bronşit için şu şekilde kullanılır:
Bamya tohumu kavrulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Bir çay kaşığı bamyatohumu tozu bir fincan su ile kahve yapılır gibi pişirilir ve içilir. Bu karışımın üzerine 1-2 saat bir şey yenmez ve içilmez.
Bamya Tohumunun Zararı Var mı?
Bamya tohumunun sağlığa faydaları oldukça fazladır, ancak bazı yan etkileride olabilir. Bazı rahatsızlıklar ve bazı ilaçlar bamyatohumu ile reaksiyona girebilir. Kronik hastalar ve düzenli ilaç kullananlar doktora sormadan bu tohumu tüketmemelidir. Hamileler ve emziren anneler de doktora sormadan bamyatohumu kullanmamalıdır.
- Kronik hastalara tavsiye edilmez
- Kronik ilaç kullananlara tavsiye edilmez
- Alerjik bünye sahibi olanlara önerilmez
- Hamilelere ve emziren annelere tavsiye edilmez
Bamya Yemeği Yapmanın Püf Noktaları
Sağlığa oldukça faydalı olan bamya yemeğini bir çok kişi sevmez. Bunun nedeni ise lezzeti ile alakalı değildir. Bamyanın yanlış hazırlanması sonucu saldığı sıvı yüzündendir. Aslında birkaç püf nokta ile lezzetli ve kıvamında bamya hazırlamak mümkündür. Bamya yemeğinin püf noktaları:
- Öncelikle bamyaları yıkanır ve fazla suyundan arındırılır.
- Bamyaların kök kısmı olan sivri taraf kalem açar gibi döndürülerek kesilir. Bu işlem oldukça önemlidir, döndürülerek kesilmeyen sivri kısım yemeğe salya gibi sıvı salar.
- Kesilen bamyalar limonlu su dolu olan bir kaba atılır ve yarım saat bekletilir, yarım saat sonra bu su süzülür.
- Diğer bir püf noktası ise bamyalar pişerken karıştırılmaz. Bamyalar diğer malzemelerden sonra ilave edilir ve yarım limon suyu sıkılır bir daha yemek karıştırılmaz. Bamya yemeğinde limon da önemlidir. Limonsuz bir yemek yine sıvı salabilir.
- Yemek servisi yaparken tahta kaşık kullanılır.
- Tüm bunlara dikkat edildiğinde mükemmel bir bamya yemeği olacaktır.
Uyarı!
Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır, bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Herhangi bir rahatsızlıkta önce doktora başvurunuz.