Genel

Kakule nedir, faydaları nelerdir? Kakule nasıl kullanılır?

Yemeklere, şerbetlere, içeceklere aroma vermesi için kullanılan kakule nedir? Kakulenin faydaları nelerdir? Bu tohumlar nasıl kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

KAKULE NEDİR?

Kakule, Elettaria ve Amomum türlerini kapsayan, zencefilgiller ailesinden olan bitkilerin genel adıdır.

Özellikle Güney Hindistan’ın bataklık ve ormanlık alanlarda doğada kendiliğinden büyür. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak iklim olan yerlerinde yetişir. Ortalama 4-5 metre büyür, yaprakları büyük olup yıllık bir bitkidir. Kakule’nin meyveleri 2-3 santim boyunda  olur ve sarımsı yeşil, kirli beyazımsı renkleri vardır. Yetiştiği bölgeye göre isim değişikliğine uğrar. Malabar kakulesi, Siyam kakulesi, Seylan kakulesi gibi isimleri olan bu bitkinin tohumları mercimek biçiminde ve büyüklüğündedir. Ayrıca kendine has keskin bir kokusu vardır.

Tohumları, meyvelerinin kurutulup, bölünmesiyle elde edilir.

Farsça ve Arapça’da “Hel” olarak adlandırılır, İngilizcede ise “cardamom” olarak adlandırılır. Bergamota benzeyen farklı bir aromaya sahiptir. Bu özelliği sayesinde kakule aromalı çaylar piyasada oldukça vardır ve “Cardamom Tea” adıyla satışa sunulur.

Son zamanlarda ise özellikle kahvelere aroma vermek için kakuleyi tercih ederiz.

Ülkemizde yetişmeyen kakule, safran ve vanilyadan sonra Doğu’dan ithal edilen en değerli bitkidir. Özellikle yeşil kabuklu Elettaria cardamomum cinsi sürekli olarak ithal edilir.

KAKULENİN İÇERİĞİ

Bu kıymetli bitkinin içeriğinde A vitamini, C vitamini, potasyum, sodyum, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve fosfor barındırır. Zengin içeriği sayesinde sağlığa faydaları saymakla bitmez.

KAKULENİN FAYDALARI NELERDİR?

Kakule, çörek otu gibi tüketileceği zaman öğütülerek toz haline getirilmeli ve taze taze kullanılmalıdır. Bu şekilde besin değerlerini korur. Hafızayı güçlendiren ve iştah açan kakulenin faydaları şunlardır…

Doğal sakinleştirici

Kakulenin doğal sakinleştirici özelliğe sahiptir. Kaygı, panik atak, depresyon ve benzeri ruhsal sorunları gidermede yardımcı olur. Uyku öncesi bir bardak kakuleli çay sayesinde, sinir sistemi rahatlar, kaygı, stres, huzursuzluk ortadan kaybolur. Böylelikle rahat ve huzurlu bir uyku çekilir.

Düzenli olarak antidepresan ilaçlar kullanan kişiler kakuleyi kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Sindirim sistemini korur

Sindirim sistemi şikayetlerini giderir ve sindirim sistemini korur. Kakule, mide asidini dengeler, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı önler. Ayrıca mide- bağırsak gazlarını giderir ve şişkinliği önler. Ayrıca mide bulantısını gidermede oldukça etkilidir.

Kardiyovasküler sağlığı korur

Kardiyovasküler sağlığı destekler. Vücuttaki kan dolaşımını düzenler, kolesterol, tansiyon gibi şikayetlerin oluşmasını önler.

Adet ağrılarını önler

Kadınların adet döngüsünde  yaşadığı adet ağrısı ve krampları yok etmede etkilidir.

Afrodizyaktır

Bu bitki bilinen en iyi afrodizyaklardan biridir. Cinsel isteksizliği giderir, cinsel isteği artırır. Cinsel işlev şikayetlerini önlemede oldukça etkilidir.

Ağız bakımı yapar

Kakule, ağızdaki mikropları yok eder. Bu sayede diş çürümelerini önler, ağız kokusunu yok eder, diş eti kanamalarını önler. Ayrıca diş ve diş eti şikayetlerini önleme de etkilidir.

Bu özelliği sayesinde Hindistan’da tohumları çiğnenerek ağız bakımında kullanılır. 

Bu bitkiden hazırlanan gargara sayesinde nefes rahatlar, ağız ve boğaz sağlığı korunur.

Gargara yapmak için kakule tohumları sıcak suda demlenir ve bu suyla gargara yapılır.

Mikrop öldürür

Bu bitki antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliği vardır. Ayrıca solunum sistemini rahatlatır. 

Öksürüğü önler

Antimikrobiyal ve antienflamatuar olan kakule, boğaz iltihabı sebepli öksürüğü gidermede etkilidir.

KAKULENİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Düzenli kullanılan aspirin veya antidepresan ilaçlar var ise kakuleli kürler kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Düzenli ve sık olarak tüketildiği zaman safra taşı yapma ihtimali vardır. Bu özelliğinden dolayı safra kesesinde sorun olan kişilerin fazla ve sık kakule kullanması tavsiye edilmez.

KAKULENİN KULLANILDIĞI YERLER

Kakule; özellikle baklagillerde, muhallebi gibi sütlü tatlılarda, balıkta, şerbetlerde, hoşaflarda, kahvelerde aroma ve lezzet vermek için kullanılır. Ayrıca çayı yapılır. Finlandiya ve İsveç’te unlu mamüllerin içine de eklenir. 

KAKULELİ KAHVE NASIL YAPILIR?

Bu bitki son zamanlarda kahvelere aroma vermek için sıkça kullanılır. Kakuleli kahve yapmak için, Türk kahvesi veya filtre kahvenin içine kakule eklenir. Her fincan için yarım çay kaşığı öğütülmüş veya bütün kakule çekirdeği kahve ile beraber pişirilir.

Kakule Çayı

KAKULELİ ÇAY NASIL HAZIRLANIR?

Kakuleli çay hazırlamak için, bir tatlı kaşığı kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya ilave edilir. Ağzı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. 10 dakika demlemeden sonra süzülür ve afiyetle içilir. Kakule çayını tatlandırmak için bir çay kaşığı bal eklenebilir. Sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Kakule çayı yaparken lezzet ve aromasını artırmak için başka bitkilerde ekleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu