SağlıkPüf Noktalar

Tuzsuz Şampuan Nedir? Tuzsuz Şampuan Neye Yarar, Faydaları Nelerdir? Tuzsuz Şampuan Nasıl Kullanılır?

Saç denildiğinde ilk akla çoğunlukla şampuan gelir. Neredeyse her gün kullanılan şampuanların ne kadar sağlıklı olduğu son günlerde tartışılmakta. Parabensiz şampuan üreten firmaların sayısı bu nedenle artmakta. Fakat, son günlerde “tuzsuz şampuan” herkesin dilinde. Peki, nedir bu tuzsuz şampuan? Tuzsuz şampuan neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Tuzsuz şampuan nasıl kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Son zamanlarda insanlar her alanda  zararlı kimyasallardan uzak durmaya çalışıyor. Saç bakımında kullanılan ürünlerde  bunlardan biri. Neredeyse her gün kullanılan şampuanlar saç sağlığı için büyük önem arz etmekte.  Bu nedenle artık bir çok şampuanın içinde paraben bulunmaz. Fakat son günlerde sülfatsız ve tuzsuz şampuanlar oldukça popüler. 

Evet, şaşırmayın şampuanların içinde tuz da var.  Şampunların içeriğine baktığınızda “sodyum lauret  sülfatlar yada  sodyum lauril sülfatlar”  yazısını göreceksiniz. Bu yazı şampuanın içinde tuz olduğu anlamına gelir. 

Şampuana Tuz Neden Konur?

“Şampuanda tuzun ne işi var?” Dediğinizi duyar gibiyiz. Biz tuzu mutfağımızda yemeklere lezzet vermesi için veya turşuların, konservelerin  bozulmaması için kullanırız. Tabiki şampuanın içinde tamamen farklı bir amaçla tuz eklenmekte. 

Sodyum lauret sülfat (SLES), sodyum lauril sülfat (SLS) nedir?

Sodyum lauret sülfat (SLES) ve sodyum lauril sülfat (SLS)  birçok kozmetik ürünlerde, şampuanlarda, deterjan ve yüzey temizleyicilerde bulunan köpük ve temizliği sağlayan maddedir. Tuzsuz şampuanlarda bu maddeler olmaz.

Sülfatın şampuanda ki görevi, şampuanı daha fazla köpürtmek ve kıvamını sağlamaktır. Köpürmesi için ve kıvamı tutturmak için şampuanlara sülfat eklenir. Piyasa da satışa sunulan şampuanların neredeyse % 90’nında sülfat ve paraben bulunur.

Tuzlu Şampuanın Zararları

Sülfat, aynı zamanda güzel bir temizleyicidir, yağı, kiri yok eder. Fakat, temizliği güzel yaparken saç  derisine de zarar verir. Yağı, kiri temizlerken saçı da kurutur, nem dengesini bozar ve sertleştirir. Bunun sonucunda saçlar cansızlaşır, hacmini kaybeder ve dökülür.

Yine saç derisine zarar veren sülfat, deriyi hasara uğratır, derinin kurumasını sağlar. Bazende kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Ayrıca, boyalı saçların boyasının rengini açar, boyanın ömrünü kısaltır.

Tuzlu şampuanın zararları şunlardır:

  • Saç derisini aşındırır, kızarıklık ve kaşıntı yapar.
  • Saçları hacimsizleştirir.
  • Saçların nem dengesini bozar ve kuruluk verir.
  • Saçları cansız gösterir.
  • Saç dökülmesine neden olur.
  • Göze temas ettiğinde gözleri yakar.

Tuzsuz Şampuan Neye Yarar, Tuzsuz Şampuanın Faydaları Nelerdir?

Tuz, asla bozulmaz, korkmaz ve çürümez. Bunun nedeni bakteri ve mikrop üretmemesidir.  Bu nedenle turşulara, konservelere tuz ilave edilir. Yani koruyucu görevi vardır. Ancak, şampuana eklenen tuz için bunlar söylenemez.

Sülfatlı şampuan, saç derisini ve saçın yapısını bozar, kuruluk verir, dökülme sağlar. Ayrıca gözlerin yanmasına neden olur. 

Bu nedenle şampuan tercihi yapılırken içeriğinde sülfat olmayanlar tercih edilmelidir. 

Tuzsuz şampunanın faydaları şunlardır:

Saç boyasının ömrünü uzatır

Saç boya sonucu renk değişimine uğrarken aslında oldukça yıpranır. Doğal saç renginin kimyasallarla değişmesi sonucu saçta ekstra kuruluk ve hasar oluşabilir. Hatta yanlış yapılan saç boyası sonucu saçta kopmalar ve yanma meydana gelebilir. Boyalı saça sahip kişiler saçlarına eksta bakım yapması, boyalı saçlara uygun ürünler kullanması gerekir. Tuzsuz şampuan boyalı saçlar için idealdir.

Tuzsuz şampuan, kuru saç tellerinin nem dengesini sağlayarak saçları onarır ve yıpranmaktan korur. Nem dengesi korunan saç, boyayı tutar ve renk değişimini önler.  

Tuzsuz şampuan sayesinde, boyadan yıpranan saç onarılır, hacim ve canlılık kazanır. Saçı ve saç derisini koruyan sülfatsız şampuan sayesinde yeni saçlar çıkar ve dökülme önlenir.

Doğal saç şeklini korur

Saç, boya, bakımsızlık, dengesiz beslenme, yanlış şampuan kullanımı gibi nedenlerden dolayı yıpranır. Bu yıpranma sonucu saçın doğal şekli bozulabilir. Bazen etrafınızda sizlerde duymuşsunuzdur “saçlarım eskisi kadar dalgalı değil”, “önceden kıvır kıvır saçlarım vardı.” Saçın doğal dengesi bozulduğu zaman, saç yapısı ve şekli de dejenere olur.

Tuzsuz şampuan saçın doğal dengesini koruduğu için, saçın doğal şeklini de korur.

Saçı Yumuşacık yapar

İçeriğinde sülfat olan şampuanlar saçı sertleştirir. Bunu önlemek içinde saç kremli, şampuanlar veya şampuandan sonra ekstra saç kremi kullanmak gerekir.

Tuzsuz şampuan, saçın nem dengesini koruduğu için kurutmaz ve sertleştirmez. Bu nedenle ekstra saç kremine gerek kalmaz.

Kabaran saçlara son 

Banyo sonrası kabarık saçlar birçok kişinin başına gelmiştir. Nem dengesi bozulan saçlar kurudukça kabarır. Bu kabarıklığı gidermek için ayrı bir ürün kullanmak gerekir veya fön makinesi gibi saça ekstra ısı veren yöntemler yapmak gerekir. 

Tuzsuz şampuanla saçlar nem dengesini kaybetmediği için kabarmaz. Bu sayede, kabarık saç olmadığı için ekstra bir işlem veya ürüne gerek kalmaz.

İpek gibi hacimli saçlar

Saç, ortalama olarak ayda 4 cm kadar uzar. Uzayan saç nem dengesini kaybederse uçlarından çatallaşır ve kırıklar oluşur. Tuzsuz şampuan kullanarak saçlar beslenir ve sağlıklı uzaması sağlanır.

Göz yanmasına son

İçeriğinde sülfat içeren şampuanlar gözlerde kızarıklık, tahriş ve yanma meydana gelir. Fakat, içeriğinde sülfat olmayan şampuanlar gözlerde kızarıklık, tahriş ve yanma oluşturmaz.

Saç dökülmesini engeller

Saçın doğal dengesini koruyan sülfatsız şampuan, saçı sağlıklı uzamasını ve yeni saç çıkmasını sağlar.

Tuzsuz şampuan cildi de korur

Sülfatlı şampuanlar, saç derisinin nem dengesini bozar ve tahriş olmasına neden olur. Sülfatsız şampuan, saç derisini ve cildin nem dengesini koruduğu için tahriş ve hasarları önler.

Tuzsuz Şampuan Nasıl Kullanılır?

Tuzsus şampuan da normal şampuan gibi kullanılır. Islak saça, saç boyuna göre şampuan dökülür ve saça masaj yaparak uygulanır ve durulanır. Sülfatsız şampuan çok köpürmez, bu nedenle kolayca durulanır. 

Tuzsuz Şampuan Kaç Lira? 

Piyasada birçok marka ve çeşit bulunmakta. Tuzsuz şampuanın fiyatları markasına, satış olan ortama göre değişir.  Tek başına satıldığı gibi, saç bakım setlerinin içinde de olur. 

Tuzsuz Şampuan Kullananlar

Sülfatsız şampuan çoğu kişi sonuçlarından memnun kalmaktadır. Kullanan kişilerin yaptığı yorumlarda şampuan kullanımından sonra saçların canlılık ve parlaklık kazandığı yazmaktadır. Bir çok kullanıcı, sülfatsız şampuan sonrası saç dökülmesinin azaldığını belirtmiştir.

Sülfatsız Şampuan Nerede Satılır?

Son günlerde kullanımı yaygınlaşan sülfatsız şampuanlar büyük marketlerde, kozmetik ürün satan dükkanlarda ve internetteki alışveriş sitelerinde satılmaktadır. Mağazaların kampanyalarını takip ederek oldukça uygun bir fiyata sülfatsız şampuan elde edinebilirsiniz.

3 Yorum

  1. Sülfatsız şampuanı aslında yaygın bir şekilde kullanmamız gerekli ya köpük yapanlar kansorejen içeriyor böyle böyle hasta oluyoruz. ben liquid keratinin şampuan ve kremini kullanıyorum çok menunum tavsiye ederim  

    1. nasıl faydası oldu saçına ben ombre yaptırdım 2 ay önce saçım çok sert ve kuru beni rahatsız ediyor işe yarar mı ki senin saçında nasıl bi etkisi oldu? cevap verirsen sevinirim 🙂

      1. Saçı ombreli biri olarak ben tuzsuz şampuanın faydasını gördüm. Banyo sonrası saçımı daha yumuşak yaptı ve dökülmesi azaldı. Ayrıca gözleri de yakmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu