
Hurma Diyeti
Sağlıklı ve hızlı kilo vermek isteyenler için “hurma diyeti” güzel bir tercihtir. Hurma içinde barındırdığı kalsiyum sayesinde insan sağlığına inanılmaz faydaları olan bir besin kaynağıdır. Ayrıca, Kuran- Kerim’in En-am Suresinin 141. ayetinde zeytin,nar ile beraber hurmadan da bahsedilmiştir. Bu kadar kıymetli bir besin kaynağı olan hurma ve hurma diyeti nedir? Hurma diyeti nasıl yapılır? Hurmanın faydaları nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Hurma Diyeti
Fazla kilolardan kurtulmak için türlü yöntemlere başvurulur. Bu yöntemlerin bazıları ile kilo vermek mümkünken, bazende ters etki gösterir. Unutulmamalıdır ki, zayıflama programları da şahsa özel olmalıdır. En sağlıklısı uzman bir diyetisyene gidip, diyetisyen önderliğinde kilo vermektir.
Hurmanın sağlığa bir çok faydaları vardır. Tok tutma özelliği de bunların en başında gelir. Sağlığa zarar vermeden, vücuda gerekli besin değerlerinden yoksun kalmadan, hızlı şekilde kilo vermek isteyenler için hurma diyeti son zamanların tercih edilen yöntemidir.
Hurma, kabızlık ve hazımsızlık problemi olanlar için ideal bir besindir. İçindeki lifler sayesinde bu sorunları ortadan kaldırır. Ayrıca, hurmanın glisemik indeksi düşüktür, bu da uzun süre tok tutmasını sağlar.
Hurma, yoğurt ile beraber tüketildiğinde daha verimli hal alır.
Hurma Diyeti Nasıl Yapılır?
Hurma diyeti sayesinde, göbek bölgesinde biriken kilolardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Her öğünde 7 adet hurma ve bir kase yağsız yoğurt tüketilir. Böylelikle gün içinde 21 adet hurma, 3 kase yağsız yoğurt tüketilmiş olunur. Hurma diyetini uygularken gün içinde bol miktarda şekersiz sıvı da tüketilmelidir. Ayrıca yarım saat yürüyüş yapmak diyetin etkilerini artırır.
Hurma, şeker oranı bol olan bir meyvedir. Hurmaları bir gece önceden ıslatarak, fazla şekerlerinden arındırabilirsiniz. Böylelikle hurma diyeti daha çok verimli olacaktır. 21 adet hurmaların çekirdeklerini çıkararak, bir gece önceden suda bekletin. Bu şekilde yumuşayan hurmalar, laksatif özelliği artacak ve bağırsakların daha çok çalışmasını sağlayacaktır.
Hurma diyeti boyunca, hurmanın zengin içeriği sayesinde enerji kaybı, yorgunluk, halsizlik olmaz. Yoğurt sayesinde ise kemik sağlığı korunur.
Hurma diyetinde dikkat edilmesi gereken husus şudur;
Hurma ve yoğurttan başka bir şey yenmemesi ve hurmaların 21 adetten fazla tüketilmemesi dir.
Ancak, yeşil çay gibi şekersiz içecekler tavsiye edilir. Bunun yanında bol su ve en az yarım saatlik yürüyüşlerle kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz.
Hurma Diyeti Süresi
Hurma diyeti ile zayıflamak isteyenler bu programı 7 gün yapmalıdır. Hurma diyeti sayesinde 5 ila 7 kilo arasında kilo verebilirsiniz. Kilo kaybı, yapılan egzersizlere ve metabolizma hızınıza göre değişir.
Hurma Diyeti Programı
Hurma diyetinde ara öğünler yoktur. Sadece günlük 21 hurma ve 3 kase yoğurt vardır. Bunların yanında yeşil çay ve bol su tüketebilirsiniz. Hurma diyetinin günlük programı şu şekilde olur:
Kahvaltı: 7 adet hurma ve bir kase yağsız yoğurt
Öğlen yemeği: 7 adet hurma ve 1 kase yağsız yoğurt
Akşam yemeği: 7 adet hurma ve 1 kase yağsız yoğurt
Yoğurt, ev yapımı yoğurt olursa etkileri daha güzel olur.
7 gün boyunca bu program tekrar edilir.
Hurmanın Faydaları
Hurma, zengin besin değerleri sayesinde sağlığa birçok faydası vardır. Kuran-ı Kerim’de de adı geçen hurmanın faydaları şunlardır:
Unutkanlığı önler
Hurma, içinde barındırdığı beta-karoten sayesinde hafızayı güçlendirir ve unutkanlığı önler.
Sağlıklı bir besin kaynağı
Hurma, bir insanın günlük ihtiyacı olan besin kaynaklarını barındırır. Hurmanın içinde; şeker,lif, protein dışında 15 farklı mineral ve C,B1, B2, nisanin ve A vitamini içerir. Bu değerler sayesinde, insan vücudu için mükemmel bir besin kaynağıdır.
Kansere karşı koruyucu
Hurma, lif zengini bir besin kaynağıdır. Zengin lif özelliği sayesinde kolon, rahim ve göğüs kanseri gibi kanserlere karşı koruyucudur.
Ayrıca içinde bulunan beta-karoten sayesinde hücrelere saldıran moleküllere karşı savaşır, bu şekilde kanseri önlemede etkilidir.
Doğumu kolaylaştırır
Hurmada bulunan oksitosin maddesi doğumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Oksitosin sayesinde, beyin uyarılarak doğum başlatılır ve kolay bir doğum olması sağlanır.
Anne sütünü artırır
Hurma zengin içeriği sayesinde, lohusalık döneminde hızlı iyileşmeyi sağlar. Ayrıca anne sütünün miktarını ve kalitesini artırır, bu şekilde bebeğin sağlıklı gelişmesine destek olur.
Antioksidandır
Antioksidanlar; kanser, kalp hastalığı ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptirler. Hurma, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde bu hastalıklara karşı koruyucudur.
Kolesterol ve damar sertliği
Son yıllarda çok sık görülen kolesterol ve damar sertliği hastalığında, hurmanın tedavi edici etkisi vardır.
Hurma, kan damarlarını yumuşatarak bu sorunları engeller.
İktidarsızlık
Hurmanın afrodizyak özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde cinsel sorunlara da iyi gelir.
Kan şekerini ayarlar
Hurma, vücuda enerji veren ve vücuda ısı kazandıran bir şekere sahiptir. Bu özelliği sayesinde, vücudun şeker oranını dengede tutar.
Anemiyi önler
Hurmanın içinde bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinde olan hemoglobin birleşimini kontrol eder ve kansızlığı önler.
Hurma barındırdığı yüksek demir sayesinde, vücudun günlük demir ihtiyacını karşılar. Bunun için 15 hurma yeterli olacaktır.
Kemik dostu
Hurma; barındırdığı kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet ve kemik sağlığını destekler.
Gözleri kuvvetlendirir
Hurma, içeriğinde A vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde göz sağlığını destekler, gece körlüğü gibi hastalıkları önler.
Doğal antidepresan
Hurmada B6 vitamini ve magnezyum minerali vardır. Bu vitamin ve mineral sinirleri güçlendirir ve kasların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Günde 2-3 hurma, vücudun günlük magnezyum ihtiyacını karşılar.
Böbrek dostu
Hurma, zengin magnezyum kaynağı olması sayesinde, böbrek sağlığına önemli fayda sağlar.
Karaciğer sağlığı
Hurma, içinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri sayesinde karaciğer sağlığını güçlendirir.
Enerji verir
Hurma tam bir enerji deposudur. İnsan, vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi hurma sayesinde kazanabilir. Vücutta olan karbonhidratları enerjiye çevirir ve protein ve yağların vücudun ihtiyaçlarında kullanımını sağlar.
Bu şekilde enerji harcayarak, yağ yakımını sağlar.
Folik asit deposu
Vücutta yeni kan yapımını sağlayan folik asit, hurmada mevcuttur. Ayrıca hurma, folik asit sayesinde amino asit üretimi ve yeni hücre oluşumunu destekler.
Kabızlığı önler
Hurma barındırdığı lifler sayesinde, sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlık sorununu giderir.
Cilt lekelerini giderir
Hurma suyu sayesinde, ciltte oluşan lekeler giderilir. Cilt lekelerinden kurtulmak için, hurma suyuyla pansuman yapmak yeterlidir.
Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu
Hurma, zengin mineral ve vitamin dolu içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı korur.
Hafızayı güçlendirir
Hurmanın içinde olan fosfor, beyin sağlığı için çok önemli bir mineraldir.
Fosfor sayesinde, hafızayı güçlendirir, unutkanlığı önler.
Mide sağlığını korur
Hurmanın mide astarında koruyucu etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, yaraları iyileştirme özelliği sayesinde de mide ülserine iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir
İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde hücre yenileyen hurma, bu şekilde yaşlanmayı da geciktirir.
Acve hurması nedir?
Acve hurması; Peygamber Efendimizin( s.a.v) kendi elleriyle diktiği meyvedir. Medine ve çevresinde yetişen bu hurmanın, çekirdeklerinde ve hurmanın üstünde Allah (c.c)’ın 99 ismi yazıldığı düşünülür. Acve “yanık” anlamına gelir.
İmam-ı Bezzaz şöyle bahseder:
“Bir gün huzuru saadete bir kimse gelir, elinde yanmış bir hurma dalını gösterip : Ya Muhammed (s.a.v), bu hurma dalını dik, şayet hurma yeşerirse biz de senin peygamberliğini tasdik ederiz, dediler. Resulullah(s.a.v) yanmış hurma dalını yere dikti. O hurma dalından mucize olarak hurma hasıl oldu., meyve verdi.” İşte bu mucizevi hurma”acve” hurmasıdır.
Sad bin ebi Vakkas rivayet ediyor; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdular:”Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir, ne de zehir tesir eder.”
Başka bir rivayete göre”zehir ve sihir zarar vermez.”
Diğer Hurma Çeşitleri
- Bağdat hurması: Sarı renkli ve küçük tanelidir, orta derecede şeker oranı vardır.
- İran hurması:Siyaha yakın renkte olan bu hurma çeşidi ayrıca ince kabukludur. İran’da yetişen bu hurma oldukça tatlıdır.
- Hudri hurma: Kahverengi ve orta büyüklükte bir hurma çeşididir.
- Safavi hurma: Siyah renkli hurma, ince kabukludur ve orta büyüklüktedir: Tadı diğer hurmalara göre daha düşüktür.
- Sugai hurma: Gövdesi kahverengi olan bu hurma çeşidinin şeker uç kısımlarında toplanmıştır, bu yüzden uç kısmı, sarı- beyaz renktedir. Şeker oranı düşük olduğu için diyabetli hastalar bu çeşidi tercih ederler.
- Berni hurma: Orta büyüklükte olan bu çeşit, sarımsı renktedir.
- Mebrum hurma: Hurma denildiğinde akla ilk gelen hurma türüdür. İnce kabuklu, kahverengi olan, tad oranı yüksek bir çeşittir. Medine bölgesinde yetişir.