Sağlık

Sığır Kuyruğu Nedir? Sığır Kuyruğu Otu Faydaları Nelerdir?

Doğanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken bir bitki, sığır kuyruğu…

Sığır kuyruğu doğanın bize sunduğu şifa kaynaklarından biridir. İsminin garip olması sizi aldatmasın, görüntü olarak oldukça göz alıcı bir bitkidir.

Sığır kuyruğu nedir? Sığır kuyruğu otu faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Sığır kuyruğu nasıl tüketilir? Zararı var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Adı her ne kadar garip olsa da, güzelliği ve zarifliği ile doğada kendini belli eden bir bitkidir. 

Gözleri şenlendiricinin yanı sıra sağlık bakımından da oldukça faydalıdır.  Görüntüsü sayesinde gözlere, şifası sayesinde de bedene hitap eden sığır kuyruğu nedir?

Sığır Kuyruğu Nedir?

Sığırkuyruğu otu, sıracaotugiller ailesinin bir üyesidir. Sarı çiçekleri, uzun yapısı sayesinde doğada kendini hemen belli eder. Sığır kuyruğunun diğer adı  “yün otu”, “tavşan kulağı”, “yalağı otu” olarak  bilinir. Latince ismi ise “verbascum thapsus” olarak adlandırılırlar. Bitkinin boyu 60 ila 200 cm arası değişir. İnce tüylü kaplı dik bir gövdeye sahiptir. Uzun ve dik gövdesini kendine has sarı renkli çiçekler tamamlar. Yün otu olarak da bilinen sığır kuyruğu yaz-sonbahar arasında çiçeklerini açar. Bitkinin göz alıcı çiçekleri özellikle arıların ziyaret noktası olur.

Sığır Kuyruğu Nerede Yetişir?

Bitkinin ana vatanı Avrupa ülkeleri olarak bilinir. Sığır kuyruğu otu, Türkiye’de yaygın olarak yetişir. Bitki güneşi çok sever. Bu nedenle Ege, Marmara, Akdeniz bölgesinde daha yaygın görülmektedir. Yün otu olarak da bilinen bu bitki doğada kendiliğinden yetişir.

Sığır Kuyruğu Otu Ne Zaman Toplanır?

Diğer adı tavşan kulağı olan sığır kuyruğu otu bir yada  iki yıllık bir bitkidir. Bitki yetişdiği yerin rakımına bağlı olarak yaz-sonbahar aylarında çiçek açar. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri kullanılır.  Sığır kuyruğu otu çiçek açtığı zaman toplanabilir.  Genellikle iki yıllık bitki olan sığır otu, ilk yıl yaprakları ve çiçekleri toplanır. 2. yıl ise yaprakları çok büyümez ve etkili olmaz.

Sığır Kuyruğu Otunun Faydaları Nelerdir?

Muhteşem görüntüsü ve ismiyle dikkat çeken sığır otunun faydaları saymakla bitmez. Bu bitki tam bir şifa deposudur. Sığır otunun başlıca faydaları şunlardır:

Öksürüğü giderir, balgam söktürür:

Bu bitki geçmeyen öksürükleri geçirmede etkilidir. Bitki, öksürüğü keseri boğazı rahatlatır. Aynı zamanda balgam söktürücü etkisi vardır.

Hastalıklara karşı korur;

Sığır kuyruğu otu grip, coronavirus, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Ayrıca bu hastalıkların tedavisini destekler, daha hızlı iyileşme sağlar.

Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir;

Yün otu, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisine iyi gelir. Öksürüğü keser kişiyi rahatlatır.

Güneş lekelerini giderir;

Sığır kuyruğu otu güneş lekelerini gidermeye yardımcı olur. Güneş kaynaklı yanıkların tedavisini sağlar.

İdrar söktürücüdür;

Sığır kuyruğu otu idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu sayede vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.

Yaraları iyileştirir;

Meydana gelen yara ve kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bu bitki çıban tedavisinde kullanılır, çıbanların hızlı iyileşmesini sağlar. 

Şeker yaralarına iyi gelir;

Sığır otu yapraklarından elde edilen lapa kapanmayan şeker yaraları tedavisinde kullanılır.

Kulak ağrısını giderir;

Sığır kuyruğu otu kulak ağrılarını gidermede oldukça etkilidir. 

Mide sağlığını korur;

Sığır kuyruğu otu mide sağlığını korur, mide ağrılarına iyi gelir.

Hemoroide iyi gelir;

Sığır kuyruğu otu halk arasında “basur “olarak bilinen hemoroid tedavisinde etkilidir.

Vücudu korur;

Yün otu olarak da bilinen bu bitki vücut organlarını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Karaciğer dostu;

Bu bitki tam bir karaciğer dostudur. Karaciğeri temizler, sağlığını korur. Ayrıc karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini azaltır.

Cilt dostu sığır kuyruğu otu;

Sığır kuyruğu otu tam bir cilt dostudur. Ciltte oluşan sivilce ve akneleri yok eder. Ayrıca egzama gibi deri hastalıklarının tedavisini destekler.

Doğal koruyucudur;

Bu bitki besinleri doğal yolla korur. Buzdolabının olmadığı dönemlerde besinleri korumak için sığır kuyruğu otundan faydalanırlardı.

Sığır Kuyruğu Otu Neye Yarar?

Sığır kuyruğu otu, öksürük giderici balgam sökücüdür. Kulak ağrısını gidermeye yarar, mide sağlığını korur. Yara, yanık ve çıbanların iyileşmesine yarar. Grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur, hastalıkların tedavisini sağlar. Kulak ağrısını, mide ağrısını geçirmeye yarar. 

Sığır Kuyruğu Hemoroid

Tavşan kulağı olarak da bilinen sığır otu hemoroid tedavisinde oldukça etkilidir.  Sığır kuyruğu hemoroid kullanımında çay olarak kullanılabilir. Yine sığır otundan oturma banyosu yapılabilir.  Sığır otu çiçeklerinden elde edilen yağ hemoroid tedavisi için haricen kullanılabilir.

Sığır Kuyruğu Otu Nasıl Tüketilir?

Faydaları saymakla bitmeyen “sığır kuyruğu otu nasıl tüketilir?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Sığır kuyruğu otu çay olarak yaygın olarak tüketilir. 

Ayrıca sığır  kuyruğu otu yağı, sabunu, lapa, merhemi hatta sirkesi yapılabilir. Bu bitki tentür olarak da kullanılabilir.

Sığır Kuyruğu Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Sığır kuyruğu otu çayı bu bitkinin en yaygın tüketilen halidir. Sığır kuyruğu çiçekleri ve yapraklarından çay yapılabilir. Güvenilir bir yerden temin edilen sığır kuyruğu çiçekleri veya yapraklarından bir tatlı kaşığı, bir bardak kaynamış suyun içine atılır ve 6-7 dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek içilir. Sığır otu çayı günde 2 bardağa kadar içilebilir, aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir.

Sığır Kuyruğu Yağı Nasıl Yapılır?

Sığır kuyruğu yağı yapımında bitkinin tazesi veya kurutulmuşu kullanılabilir.  Sığır kuyruğu otu yağı için temin edilen sığır kuyruğu temiz bir cam kavanoza yerleştirilir. Ardından bitkinin üzerine çıkana kadar doğal zeytinyağı eklenir. Kavanozun ağzı kapatılır ve güneş gören bir yere yerleştirilir. Her gün yağ karıştırılır ve bitkilerin zeytinyağı üzerine çıkması önlenir. Sığır kuyruğu otu yağı bir ay içinde hazır olacaktır. Bir ay sonrasında hazır olan yağ süzülerek gölge bir yerde saklanabilir.

Sığır Kuyruğu Yağı Faydaları Nelerdir?

Sığır kuyruğu yağı hemoroide iyi gelir. Sedef, egzama, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Eklem ağrılarını gidermede etkilidir. Sivilce ve akneyi önler, güneş yanığını iyileştirir. Nasırı yok eder, yaraları iyileştirir.

Sığır Otu Lapası Nasıl Yapılır?

Sığır otu lapası için bitkinin taze yaprakları iyice ezilir. Ardından bir miktar doğal zeytinyağı eklenir ve karıştırılarak lapa kıvamına getirilir. Diğer bir lapa yöntemi ise kaynayan suya sığır otu yaprağı eklemektir.  Bir çay bardağı su kaynaması için ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine taze veya kuru sığır otu  eklenir 10 dakika yumuşaması için demlenir. Tercihe göre yumuşamış yapraklar bütün olarak sorunlu bölgeye yerleştirilir, veya ezilerek lapa olarak kullanılabilir.

Sığır otu lapası egzama, sedef, mantar gibi deri hastalıkları tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığının neden olduğu yaraları iyileştirmede etkilidir. Eklem ağrılarına iyi gelir.

Sığır Kuyruğu Otu Zararları

Diğer adı “yün otu”, “tavşan kulağı”  olan sığır kuyruğu otunun bilinen bir yan etkisi, zararı yoktur. Ancak kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren anneler doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Sığır Kuyruğu Otu Nerede Bulunur?

Sığır kuyruğu otu anavatanı Avrupa olan bir bitkidir. Ancak Türkiye’nin birçok bölgesinde de kendiliğinden yetişir. Özellikle Ege, Marmara, Akdeniz bölgeleri gibi sıcak iklimlerde yaygın olarak görülmektedir. Doğadan kendiliğinden büyüyen bu bitkiyi, doğadan temin etmek mümkündür. Bunun yanında aktarlarda, marketlerde, internet sitelerinde sığır kuyruğu otu bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu