Sağlık

Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş nelere iyi gelir?

Toplumda “aş otu” olarakta bilinen kişniş, maydanozgiller  ailesine mensup bir bitkidir. Yeşil yaprakları sayesinde maydanoza çok fazla benzerlik gösterir. Peki kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş nelere iyi gelir? Merak edilenleri sizler için derledik…

Kişniş

Çin maydanozu olarakta bilinen kişniş, tek yıllık otsu bir bitkidir. Halk arasında “aş otu” olarakta bilinir. Dünyada baharat olarak tercih edilen bir bitkidir. Bilimsel ismi ise “Coriadrum sativum L’dir.  Yaprakları maydanoza bir hayli benzer. Tadı ise, yaprakları narenciye tadını andırır, tohumu tatlı ve cevizimsi bir lezzete sahiptir.

Kişniş, manganez, diyet lifi, demir ve magnezyum kaynağıdır. Bunların yanında, kişnişin vitamini, K vitamini, ve protein barındırır. Az da olsa fosfor, kalsiyum, tiamin, potasyum, niasin, ve karoten içerir.

Bu kadar zengin içeriğe sahip olan kişnişin faydaları nelerdir? Sizler için araştırdık.

Kişnişin faydaları Nelerdir?

Kişnisin faydaları saymakla bitmez. Yüksek kolesterol, cilt sağlığı ve cilt iltihabı, ishal, ağız yarası, hazımsızlık, menstrüel bozukluklar(adet düzensizliği), gibi hastalıkların iyileşmesinde etkilidir. İştah açar,sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığa iyi gelir, Mide ve bağırsak gazını giderir, çocuklarda diyareyi (ishal) keser.

Cilt sağlığı

Dezenfektan özelliği vardır. Ayrıca antiseptik, detoksifikasyon, mantarı engelleyen antioksidan olan kişnis, özellikle egzama gibi cilt sorunlarını engeller. Cilt kuruluğunu giderir ve mantar enfeksiyonunu giderir ve engeller.

Cilt iltihabı

Anti-romatizmal ve antiartritik olan kişnis, bu özellikleri sayesinde şişlik sorununu önler. Araştırmalar kişnişin antienflamatuar olduğunu ortaya koymuştur . Bu sayede böbrek yetersizliği ve anemi sebebiyle oluşan şişlik şikayetini vücuttan fazla suyu atarak azaltır. Bu şekilde ciltteki iltihabın giderilmesine yardımcı olur, cildi iyileştirir.

Kan basıncını düzenler

Kişnis yüksek tansiyon şikayeti olan kişilerde kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca zengin içeriği sayesinde kan damarı gerginliğini azaltır, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini düşürür.

Kötü kolesterolü düşürür

Kişnişin içinde bulunan asitler( linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit gibi), kandaki kötü kolesterol oranını düşürmede etkilidir. Bunun yanında arter ve venlerin iç duvarları boyunca kötü LDL kolesterol toplanmasını önler. Buda kalp krizi, felç ve ateroskleroz gibi ciddi hastalıkların riskini azaltır.

Ayrıca savunma mekanizması olarak çalışan iyi kolesterol seviyesini artırma da etkilidir.

Ağız içi yaraları iyileştirir

Kişniş antiseptik özelliğe sahiptir. Bunun nedeni barındırdığı uçucu yağların bileşeni olan Citronellol dur. Bu özelliğinin yanında, barındırdığı zengin maddeler sayesinde ağızda oluşan yara ve ülser tedavisinde etkilidir. Ağız yarası veya ülserin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kötü nefesi önlemede de kişnis önemli rol oynar. Diş macunu bulunmadan önce insanların kişnis kullanarak ağız ve diş bakımını yaptıkları bilinmektedir.

Kemik sağlığını korur

Kişniş içinde yüksek oranda kalsiyum barındırır. İçinde bulunan yüksek kalsiyum ve diğer mineraller sayesinde kemik sağlığını korur, yoğunluğunu artırır. Ayrıca osteoporozdan da korumada önemli rol oynar.

Düzenli tüketilen kişnis sayesinde kemik sağlığını koruyabilirsiniz.

Anti-alerjiktir

Kişnisözellikle mevsimsel alerjilerin ve saman nezlesi şikayetlerinin azaltan etkiye sahiptir.

Kişniş yağı da  böcekler, bitkiler, gıda maddeleri gibi alerji yapan durumların şikayetini azaltır.

Kurdeşen ve boğaz bezlerinin şişmesini önler.

Kişniş Nerede Yetişir?

Anayurdu Akdeniz havzasıdır ancak günümüzde birçok bölgede yetişir. Çoğunlukla ise Burdur, Isparta ve Konya’da yetişir.

Kişniş Ne Zaman Toplanır?

kişniş bitkisi, Ağustostan Eylüle kadar farklı zamanlarda olgunlaşır. Bu nedenle farklı zamanlarda olgunlaştıkça toplanır. Gölgede ve havadar mekanlarda kurutulur. Kurutulan bitki sallanır ve dökülen tohumları alınır.

Kişnişin İçeriği

Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde tanen, nişasta, şekerler, sabit ve uçucu yağlar vardır.

Kişniş Nasıl Kullanılır?

Kişnis tohumları ağızda çiğnenerek yararlarından faydalanılabilir veya çay olarak tüketilebilir.

Kişniş çayı nasıl yapılır?

Malzemeler

Bir tatlı kaşığı kişnis tohumu

Bir bardak su

Yapılışı;

Bir  bardak su kaynatılır. Bir tatlı kaşığı kişniş ezilir ve kaynayan suyun içine atılır.10 dakika demlenir, sonrasında süzülerek içilir.

Kişniş çayı yüze ve cilde de sürülebilir. Böylelikle sivilce, akne gibi cilt sorunlarını ortadan kaldırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu