Sağlık

Siyatik nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

Aslında bir sinir adı olan fakat toplumda rahatsızlık olarak bilinen siyatik nedir? Siyatik Neden olur, belirtileri nelerdir? Siyatiğin tedavisi nasıl olur? Ağrısı ne kadar sürer? Doğal yollarla çözümü var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Siyatik nedir?

Siyatik, insan vücudunda en büyük sinirin ismidir. Bel kemiğinin alt bölümünden başlar ve bacağa kadar devam eder, dizin alt tarafında da son bulur. Diz eklemlerinden ayağa kadar  motor ve duyu görevlerini oluşturur. Vücudun en uzun ve kalın siniri olan siyatık, çoğunlukla ağrı olarak anılır. Siyatik ağrı, bel bölgesinde olan sinir köklerinin gerilmesi ya da sıkışması sonucu bacakta oluşan ağrıdır.  Bazen de tümör, bel kayması, kist oluşması, iltihap gibi sebeplerden dolayı siyatık ağrı oluşur. 

Ağrıların şiddetlenmesi sonucu yaşam kalitesi düşebilir. Kalçadan başlayan siyatık ağrısı, sinirin ulaştığı bölgeleri etkiler.  İleri durumlarda olan ağrılar sonucu diz ve bilek hareketleri kısıtlanır, bacakta güç kaybı olur. Hasta bacağını kaldırmada oldukça zorlanır.

Siyatik Nedir?

Siyatik neden olur?

Siyatık ağrısının birçok nedeni vardır, bunlardan en sık rastlanılan fıtıklaşan bir disktir. Bu ağrılar 3 grup halinde incelenir.  Bu ağrılar kalça bölgesinde sinir sıkışması sonucu, bel bölgesinde siyatık sinirinin sıkışması, diz, eklemimin arka tarafı, ayağın maruz kaldığı tranva sonucu meydana gelebilir. Hareketsizlik de başka bir nedendir.

Siyatik ağrısı oluşmasının başlıca nedenleri şunlardır:

Hamilelik

Hamilelik döneminde büyüyen karın nedeniyle vücudun ağırlık merkezi değişir. Değişen ağırlık merkezi siyatık sinirine basınç yapabilir, buda ağrıya neden olabilir. Hamilelik döneminde fazla kilo almak siyatık ağrısı meydana gelme riskini artırır. Ayrıca büyüyen uterus siyatik sinirine baskı yapabilir.

Hareketsiz kalma

Uzun süre hareketsiz kalma sonucu kaslarda zayıflama olur. Bu da siyatik sinir sıkışmasını tetikler. Özellikle oturarak çalışan meslek gruplarında siyatık ağrısına sıkça rastlanır. Hareketsiz kalma fazla kiloya da neden olabilir, bu da siyatik ağrılarına neden olur.

Şeker hastalığı (diyabet)

Diyabet toplumda bilinen adıyla şeker hastalığı sonucu sinir sisteminde hasar oluşabilir. Bunun sonucu siyatık ağrısı oluşabilir.

Aşırı kilo

Vücudun aşırı kiloya sahip olması, omurga ve kaslara aşırı yük bindirir. Obezite yada fazla kiloya sahip olmak siniri sıkışmasına ve bunun sonucu siyatik ağrıya neden olabilir. Doktora gittiğimizde ilk sorunun kilo olması veya doktorun ilk önerisinin fazla kilolardan kurtulun olmasının nedeni budur.

Ağır yük

Ağır yük kaldırmak zorunda kalınan meslek gruplarında siyatik sinir sıkışması ve ağrısı sıkça görülür. 

Travma

Kaza, yaralanma sonucu siyatik siniri hasara uğrayabilir. Bu doku hasarı sonucu siyaetik ağrı görülebilir.

Yaşlılık

Yaşın ilerlemesi ile beraber kemik, kas, kemik çevresinde olan dokular zayıflar. Bunun sonucu siyatik ağrı oluşabilir.

Siyatik belirtileri nelerdir?

Siyatik ağrısının en bilinen belirtisi, belden  başlayan ve ayağa kadar devam eden, genellikle tek taraflı olan  ağrıdır. Bu ağrıya kalçadan topuğa doğru çekilme eşlik eder.  Ağrı, hareket etmeyi kısıtlar, hareket ettikçe şiddetlenir. Bacak, ayak gibi siyatik sinirinin geçtiği yer boyunca güç ve his kaybı yaşanır.  Kişi eğilmekte güçlük çeker, sağa sola dönmekte zorlanır. Siyatik ağrısı olan kişi genelde hafif kambur durur dik durmakta zorlanır.

Parmaklarda ve ayaklarda karıncalanma, ayak ve parmaklara iğne batıyormuş gibi hissetme siyatik belirtileri arasında yerini alır. İlerleyen vakalarda hareket kaybı yaşanabilir. Siyatik ağrısının bir belirtisi de idrarı tutamama dır. Buda ilerleyen siyatik vakalarında görülür, İdrar kaçırma şikayeti, bağırsakların kontrol edilememesi anlamına gelir ve tedavisi  Bu hastalığın tedavisine geç kalınması durumunda bacak kaslarında kısalma ve kaslarda inceme meydana gelebilir.

Siyatik ağrısı ne kadar sürer?

Siyatik ağrısı, başlangıçta hafif şiddetli olur ve zaman zaman ortadan kaybolur. İlerleyen durumlarda ağrı şiddetlenir ve süresi uzar.  Siyatık ağrısı bir haftadan uzun sürmesi durumunda doktora gidilmelidir. Bu ağrı, sırt, kalça, bacak, ayak bölgelerinde birden ve şiddetli başlaması, özellikle bacaklarda uyuşma, güç kaybı, iğne batma hissi, idrar kaçırma durumlarında da mutlaka doktora gidilmelidir.

Siyatik  için hangi doktora gidilmeli?

Siyatik ağrısı ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Siyatik için, Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine gidebilirler.  

Hasta, siyatik ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğunda doktor önce hastanın öyküsünü, ağrının yerini öğrenir.  Ağrının kalçadan topuğa kadar olması, yanında uyuşma, karıncalanma hissinin eşlik etmesi siyatık tanısında belirleyicidir.  Tanı için, fizik muayenesi yapılır bu muayenede kasların gücü ve refleksler kontrol edilir.  Bacakları havaya kaldırma, germe hareketleri yaptırarak siyatık ağrısının şiddetini anlamaya çalışır.  Fiziksel muayenenin yanı sıra uyarım testleri, BT,MR gibi radyolotolojik görüntüleme istenebilir. Tüm bunların sonucunda ağrının nedeni bulunur ve tedaviye başlanır.

Siyatik tedavisi nasıl olur?

Tedavide hastanın genel sağlık durumu, siyatık ağrısının şiddeti, siyatik sinirinin sıkışma nedeni belirleyici unsurlardır. Siyatik ağrısına neden olan unsur bulunur ve tedavi ona göre başlanır. Bazı siyatık vaklarında, kas gevşetici, ağrı kesici, analjezik ilaçlar yeterlidir. İlaç tedavisi, fizik tedavi ile desteklenebilir. 

Siyatik ameliyatı

İlerleyen siyatik ağrılarında doktor cerrahi işlem uygun görebilir. Cerrahi işlem ile sinirin maruz kaldığı baskı azaltılır, fıtık oluşumu ortadan kaldırılır. 

Siyatikten korunmak için ne yapmalı?

Siyatik ağrıları hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürebilir. Hatta bacaklarda incelme, hareket kısıtlılığı gibi durumlara neden olabilir.  Siyatık ağrılarının oluşmaması için sırt ve bel kasları güçlü tutulmalıdır. Egzersizler ve spor sayesinde kaslar güçlendirilebilir. Bunun yanında doğru pozisyonda oturmak, sırt, bel, ve kolları desteklemek, uzun süre ayakta kalmaktan veya oturmaktan kaçınmak, ağır kaldırmamak ve beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Siyatik ağrısına ne iyi gelir?

Buz

Siyatik ağrısından muzdarip olan birçok kişi soğuk uygulama ya da buz uygulamasının şikayetleri azalttığını belirtmekte. Havlu veya bez içine buz sararak ağrıyan bölgeye, 20 dakika boyunca uygulanır. Bu uygulama günde 3 defa tekrarlanır.

Akupunktur

Siyatik ağrısını yaşayan kişilerin bir çoğu akupunktur uygulamasının şikayetleri giderdiğini belirtmektedir. Hastalığın seviyesine göre tedavi tamamen gerçekleşebilir veya şikayetler azalır.

Fizyoterapi

Fizyoterapist gözetiminde yapılan egzersiz hareketleri şikayetleri azaltır, siyatık ağrılarını dindirir.

Yoga

Yoga sayesinde kasları güçlendirebilirsiniz böylelikle kan akışı hızlanır ve vücuda esneklik sağlanır. Tüm bunlar sayesinde yoga, siyatık ağrılarına iyi gelir.

Egzersiz

Siyatik Egzersiz

Siyatik ağrıları bazen kişinin hareket etmesini engelleyebilir. Yine de spor ve egzersizlere devam ederek tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Siyatık şikayetinde ağır spor yapmaya gerek yoktur. Hafif tempolu yürüyüş, esneme hareketleri, yüzme tedaviyi hızlandırabilir.

Siyatik ağrısına iyi gelen doğal yöntemler

Kantaron yağı

Sarı kantaron yağı, iltihap giderici ve ağrı kesici özelliğe sahiptir. Sarı kantaron yağı ile ağrı olan bölgeye masaj yapılır.

Soğan

Soğan içeriği sayesinde eklem ağrılarını dindirir. Bir soğan ikiye ayrılır. Soğanın yarısıyla siyatık ağrısı olan bölgeye 10-15 dakika masaj yapılır. Bu uygulama 2 saatte bir tekrarlanabilir.

Patates

Patatesin ağrı kesici, sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır. Bir adet patates ince ince halkalar halinde doğranır veya rendelenir. Sonrasında siyatik ağrısı olan bölgeye bez yardımıyla sarılır. Yarım saat bekletilir. Patatesi haşlayarak da bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Lahana

Lahananın ağrı kesici ve iltihap kurutucu özelliği vardır. Lahana kaynar suda 5 dakika haşlanır ve sıcak lahanalar ağrılı bölgeye yerleştirilir, soğuyana kadar bekletilir.

Sarımsak

Doğal antibiyotik olan, ağrı kesici, mikrop öldürücü özellikleri olan sarımsak, siyatık ağrısına da iyi gelir. 

2 diş sarımsak ezilir ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavrulur. Bu karışım sıcakken ağrılı bölgeye masaj yapılır. 

Veya, bir diş sarımsak ezilir. Bir bardak süt, iki adet karanfil ile karıştırılır. Bu karışım ılık olacak şekilde ısıtılır ve içilir. Bu karışım günde 2 defa kullanılabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tansiyon hastaları bu uygulamayı yapmamalıdır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, kas ve kemik sağlığını korur, ağrıları dindirir. Zeytinyağını ağrı olan bölgeye 15 dakika masaj yaparak uygulayın.

Ya da, zeytinyağı ve kantaron yağını karıştırın. Bu karışımı masaj yaparak uygulayın

Söğüt kabuğu

Söğüt kabuğu, içerdiği salisin sayesinde ağrı kesici etki gösterir. Bir parça söğüt kabuğu 3 bardak su ile kaynatılır. Sonrasında süzülür ve günde 2 defa, bir bardak içilir.

Şerbetçi otu

Şerbetçi otu, sinirleri yatıştırıcı, sakinleştirici etkiye sahiptir. Şerbetçi otu su ile beraber 10 dakika kaynatılır. Bu karışım sıcakken ağrı olan bölgeye uygulanır.

Zencefil

Zencefil, ağrı kesici, iltihap önleyici etkiye sahiptir. Aynı özellikler zencefil yağında da vardır. Ağrılı bölgeye zencefil yağı ile masaj yapılır.

Kadife çiçeği yağı

Kadife çiçeği yağı, antienflamatuar, antibakteriyel dir. Bu özellikleri sayesinde siyatik kaynaklı ağrıları dindirir, şikayetleri azaltır. Ağrı olan bölgeye 10 dakika boyunca kadife çiçeği yağıyla masaj yapılır.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, antibakteriyel ve ağrı kesicidir. Elma sirkesi ile yapılan masaj siyatık ağrılarını dindirir. Elma sirkesi biberiye ile beraberde kullanılabilir. Bir avuç biberiye 3 su bardağı suda 4-5 dakika kaynatılır. Bu karışıma 3 yemek kaşığı elma sirkesi eklenir. Bu karışımla ağrı olan bölgeye masaj yapılır.

Çarkıfelek

Çarkıfelek, doğal antidepresan olarak bilinen bir bitki türüdür. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Çarkıfelek bitkisinden yapılan çay, sinir ve kasların üzerinden baskıyı alır ve rahatlatır. 1-2 çay kaşığı çarkıfelek, bir fincan kaynamış suya atılır ve 5 dakika dinlendirilir. Sonrasında içilir. Bu bitkiyi kronik hastalar, ilaç kullananlar, hamileler ve çocuklar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Kedi otu

Kedi otu, ağrı kesici, sakinleştirici etkiye sahiptir. Özellikle stres ve kaygı için tercih edilir.  1 çay kaşığı kedi otu, bir su bardağı kaynamış suyun içine atılır ve 5 dakika demlenir, ardından içilir. Bu çay sayesinde sinirler ve kaslar gevşer, siyatık ağrısı azalır.

Sinir otu

Sinir otu, DNA hasarını onarır,doku bozukluğunu önler. Sinir otu çayı yaparak siyatik kaynaklı şikayetlerden kurtulabilirsiniz. Sinir otunun etkisini artırmak için içine kekik ekleyebilirsiniz.

Bir çay kaşığı sinir otu, bir çay kaşığı kekik, bir bardak kaynamış suyun içine atılır ve 5 dakika demlenir. Ardından süzülerek bu çay içilir. Bal ile tatlandırılabilir.

Çemen tohumu

Çemen tohumu, iltihap önleyicidir. Bu sayede siyatık, gut,kaslarda, lenflerde ağrı ve şişliği iyi gelir.  Bir avuç çemen tohumu öğütülür ve süt ile karıştırılarak lapa haline getirilir. Bu macun şikayet olan bölgeye uygulanır ve üzeri sarılır. 1-2 saat bekletilir ardından ılık su ile temizlenir.

Uyarı!

Kronik hastalığı olanlar, kronik ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri doktora danışmadan kullanmamalıdır. Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalıkta önce doktora başvurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu