Sağlık

Tırnak Hastalıkları Nelerdir? Tırnak Şekillerine Göre Hastalıklar…

Tırnak;  parmak uçlarının dış bölümünde bulunan, sert, boynuzsu katmandır.  İnsanların el ve ayak parmaklarında olduğu gibi birçok omurgalı hayvanlarda da bulunur.

İnsan sağlığı için büyük önem taşır. Tırnaklarda meydana gelen değişimler bazı hastalıkların belirtisi olabilir.  Kalp hastalıkları, karaciğer, akciğer hastalıklarının teşhisinde tırnak sağlığı önemli ipucu kaynağı olabilir. Ayrıca tırnakların da maruz kaldığı bazı hastalıklar vardır. 

Tırnak hastalıkları nelerdir? Tırnak sağlığı için ne yapılmalı? Tırtıklı tırnak, kırmızı tırnak, gri, mor tırnak neden olur? Sağlıklı tırnak rengi nasıl olur? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Tırnaklarda değişime sebep olan yüzlerce tıbbi rahatsızlık vardır. Bunlardan en sık bilineni “tırnak mantarı” olsada, tırnaklarda meydana gelen değişimler birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar sadece tırnak ile ilgili olabilirken, bazen de ciddi sağlık sorunların habercisi olabilir.   Bu nedenle tırnaklarda meydana gelen değişimler mutlaka doktora gösterilmelidir.

Sağlıklı tırnak rengi nasıl olur?

Sağlıklı tırnaklar pembe renkte ve pürüzsüz  olur. Sağlıklı tırnakların tabanda bulunan yarım aylar ise beyaz yada açık pembe renkte olurlar.  

Başlıca tırnak hastalıkları şunlardır:

Lunula (Tırnak Ayçası)

Lunula; tırnak diplerinde bulunan ay şeklindeki beyaz bölümdür.  Bu bölüme “tırnak ayçası” adı da verilir.  Lunulanın görünürlüğü ve rengi kişinin genel sağlığı hakkında birçok ipucu verir. Tırnak ayçası beyaz, açık pembe yada fildişi renginde olduğunda sağlıklı demektir.

Gri renkli tırnak ayçası sindirim sistemi hastalıkları, düşük enerji, halsizlik, yorgunluk belirtisi olabilir.

Lunula bölgesi tırnağın diğer bölgesiyle aynı renkte olması kişinin kendini çok fazla zorladığı, yorduğu anlamına gelebilir. 

Lunula bölgesi bazen hiç görünmez. Bu durum da bazı hastalıkların belirtisi olabilir. 

Vücutta vitamin, mineral değerlerinin normal olmaması, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi şikayetler lunula bölgesinin rengini görünmez kılabilir.

Bu bölgenin dar olması, kan dolaşımının yavaş olduğu, bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü gibi şikayetlerin  belirtisi olabilir.

Lununanın genişleyerek  büyümesi, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi şikayetlerin belirtisi olabilir.

Tırnakta Morarma Neden Olur?

Tırnak ayçası olarak bilinen bölge mor renkli olduğunda da bazı hastalıkların belirtisi olabilir.

Morarmış lunula bölgesi kan dolaşımının sağlıklı olmadığı, organ ve dokulara giden oksijenin az olduğu anlamına gelebilir. Mor tırnaklara baş dönmesi ve baş ağrısı eşlik edebilir.

Tırnakta Siyahlık Neden Olur?

Lunula bölgesi bazen siyah rengi alabilir. Siyah tırnaklar ilaç zehirlenmesi, metal zehirlenmesi gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Tek Tırnakta Olan Değişim

Tırnaklarda yaşanan değişim bazen tek parmakta yaşanabilir.

Geleneksel Çin tıbbına göre vücutta her parmak başka organları temsil eder. Tek parmakta yaşanan değişim, o parmağın temsil ettiği organla alakalı sorun belirtisi olabilir.

Geleneksel çin tıbbına göre parmakların temsil ettiği organlar şunlardır:

  • Baş parmak; Dalak, akciğer
  • İşaret parmağı; Sindirim sistemi sağlığı
  • Orta parmak;
  • Beyin ve kalp zarı
  • Yüzük parmağı; Üreme sistemi sağlığı
  • Serçe parmak; Kalp ve böbrek sağlığı

Tırnak Rengi Neden Solar, Sararır?

Tırnak renginin solması, sararmasının bazı nedenleri vardır.  Sedef hastalığı, mantar, uzun süre tırnak cilası kullanmak tırnakların sararmasına neden olabilir. Sararan, solan tırnaklar sinüs enfeksiyonu, karaciğer hastalıkları, akciğer hastalıkları, tiroit bezi hastalıkları belirtisi de olabilir.

Kalın Tırnak Neden Olur?

Tırnak mantarı, tırnak hastalıkları arasında en yaygın görülendir. Mantar hastalığının en yaygın görülen belirtisi kalınlaşan tırnaklardır.  Kalın tırnaklar reaktif artritte, sedef gibi hastalıkların da belirtisi olabilir. Yavaş uzayan, sararmış, kalın tırnaklar ise akciğer sağlığı hakkında ipucu verebilir.

Tırnaklarda Neden Delik veya Çukur Oluşur?

Tırnaklarda meydana gelen çukur yada delikler bazen buruşukluklar egzama, sedef, alopesi areata, reaktif artrit gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Tırnak Üzerinde Çizgi Neden Oluşur?

Tırnak üzerinde tabana paralel uzanan çizgiler meydana gelebilir. Bu durum normal beyaz lekeler ile karıştırılmamalıdır.  Tabana paralel uzanan çizgiler kandaki protein değerinin düştüğünün göstergesi yada karaciğer hastalığı belirtisi  olabilir.  Bazen yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu da paralel çizgiler oluşabilir.

Tırnaklarda meydana gelen koyu çizgiler ise ciddiye alınması gereken bir hastalığın belirtisi olabilir. Subungual melanom gibi bazı cilt kanserleri tırnaklarda siyah çizgiler oluşmasına neden olabilir. Bu durum karşısında mutlak doktora gidilmelidir.

Bombeli Tırnak Neden Olur?

Bombeli tırnaklar yatay bombeli yada dikey bombeli olarak görülür. 

Yatay bombeli tırnak neden olur?

Tırnak üzerinde görülen yatay çizgiler “beau çizgileri” de denir. Bu çizgiler tırnakların yavaş uzadığının bir göstergesi olabilir. Tırnaklarda görülen yatay bombeler sistemik bir hastalığın belirtisi olabilir.

Tırnaklarda dikey bombeler neden olur?

Özellikle yaşın ilerlemesiyle tırnak yapısında bazı değişimler olması normaldir. Bu değişimlerden biri de dikey bombelerdir.  Yaşın ilerlemesiyle vücutta keratin miktarında azalma olur. Azalan keratin sonucu tırnakların yapısında değişim meydana gelir. 

Tırnak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Tırnak hastalıkları bazen sağlıksız beslenme belirtisi, bazen de daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle meydana gelen değişiklikler sonrası mutlaka doktora gidilmelidir. Tırnak hastalıklarına ortopedi  servisi  yada cildiye servisi bakar.

Tırnak Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Tırnaklarda değişim olmasının birçok nedeni vardır. Yetersiz ve sağlıksız beslenme, ilerleyen yaş, vitamin eksikliği gibi bazı durumlar şekil bozukluğuna sebep olur.

Karaciğer, akciğer hastalıkları, kalp hastalığı, sindirim sorunları, mantar, sedef, egzama gibi hastalıkların belirtisi olabilir. 

Tırnaklarda meydana gelen değişimler bazen kanser gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu