Sağlık

Gut hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmelidir?

Eklemlerde birden meydana gelen ağrı, hassasiyet, şişlik ve kızarıklık şikayetlerine yol açan gut hastalığı, iltihaplı bir eklem hastalığıdır.  Gereğinden fazla alınan protein sebeplerinden biridir.  Halk arasında ‘Padişah Hastalığı’ olarak da bilinen gut hastalığı nedir?  Gut hastalığının belirtileri nelerdir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmelidir? Tedavisi nasıl olur? Doğal tedavisi var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

GUT HASTALIĞI NEDİR?

Gut, eklemlerde hassasiyet, ağrı, kızarıklık ve şişliğe yol açan eklem iltihabıdır.  Eklemlerde oluşan ağrı, şişlik, hassasiyet gibi şikayetler birden ortaya çıkar ve şiddetli olur. Çoğunlukla ayak baş parmağında eklem ağrısı ile başlar. Hastalık ayak, ayak bileği ve dizlerde daha çok görülür, bu bölgeler en fazla etkilenen bölgelerdir.

Guthastalığının yarattığı şikayetler aniden ortaya çıkabilir.  Şikayet oluşan bölge diğer bölgelere göre daha sıcak, şiş ve hassas olur.

GUT HASTALIĞI VÜCUDUN NERESİNDE GÖRÜLÜR?

Gece yarısı birden uykudan uyandıran ataklar olabilir. İlk başlarda tek eklem de şikayet oluşurken ilerleyen durumlarda birkaç ekleme yayılabilir. Çoğunlukla ayak baş parmağı bu hastalıktan etkilenir.  Bunun yanında ayak bileği, diz, ayak, kollar, el, bilek ve dirseklerde bu hastalıktan etkilenir.  Hastalık az da olsa omurgada da görülebilir.

Hastalığın başlarında senede birkaç kez şikayete neden olurken, hastalık ilerledikçe daha sık ataklar meydana gelebilir. Bunun yanında hastalık başka eklemleri de etkileyebilir.

Hastalığın ilerlemesiyle artan gutatakları farklı eklemlere yayılabilir ve daha ciddi semptomlara neden olabilir.

GUT HASTALIĞININ NEDENLERİ

Gut hastalığı, vücutta aşırı ürik asit birikmesinden meydana gelir. Aşırı ürik asit eklemlerde ve yumuşak dokularda monosodyum ürat kristellerinin  birikmesine yol açar ve hastalığa neden olur. Yumuşak dokuda toplanan ürik asit yumru oluşturur ve buna ‘tofüs’ denir.  Böbreklerde böbrek taşı oluşmasına da böbreklerde ürik asit birikmesi sonucu olur.

Genellikle kabuklu deniz mahsulleri, kırmızı et sakatatların fazla tüketmek vücutta ürik asit birikmesine yol açar, buda guthastalığına neden olur.

GUT HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, alkol tüketimi azaltılmalı veya bırakılmalı, kırmızı et tüketimine dikkat edilmeli, spor veya egzersiz yapılmalı, kabuklu deniz ürünlerini az tüketilmelidir.

GUT BELİRTİLERİ

Bu hastalık biraz sinsidir. Çoğunlukla bir belirti vermez. Ataklar birden ve şiddetli olabilir. Şiddetli ve sürekli oluşan ataklar ciddi sağlık sorunları meydana getirebilir. Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişir, fakat başlıca belirtiler şunlardır:

Ağrı

Aniden ve şiddetli ağrı guthastalığının en yaygın belirtisidir.  Ağrının şiddeti hafifledikten sonra eklem şikayetleri birkaç hafta daha sürebilir. Atak süresi uzadıkça ataktan etkilenen eklem sayısı artar.

Eklem ağrısı

Bu hastalık çoğunlukla ayak baş parmağını etkisi altına alır. Fakat, diğer eklemlerde guthastalığından etkilenebilir. Dizler, ayaklar, ayak bilekleri, parmaklar, el bilekleri bu eklemlere örnektir.  Eklem ağrısı başladıktan sonra 4-6 saat içinde ağrı şiddetini artırabilir.

Şişlik, kızarıklık, hassasiyet

Gut atağının etkisi altında olan eklemde şişlik, hassasiyet ve kızarıklık oluşabilir.  Hastalığın ilerleyen evrelerinde kişinin eklemlerinin fonksiyonları kısıtlanır ve hareket kabiliyeti sınırlanabilir.

TANI NASIL KONUR?

Gut hastalığı, ilerleyen evrelerde eklemlerin zayıflayarak fonksiyonunu yitirmesine neden olabilir. Bu da hareket etmekte zorlanmaya sebep olabilir.  Doğru tanı ve erken tedavi önemlidir. 

Hastanın öyküsü dinlendikten ve fiziksel muayene edildikten sonra kan testi istenebilir. Doktorunuz kandaki ürik asit ve  kreatin değerlerini inceler. Bu sonuçlar tanı için yeterli olmayabilir. Bazı kişilerde bu sonuçlar yanıltıcı olabilir. Bazı kişilerin ürik asit değerleri yüksek olur ancak guthastası değildir. Bazı gut hastalarının ise ürik asit değerleri düşük gelebilir.

Hastalığın tanısı için, şikayet olan eklemden sıvı alınır ve bu sıvı patolojik olarak incelenir.

Bazı durumlarda hastadan röntgen istenir ve eklem iltihabına neden olabilecek diğer hastalıklara bakılır.

Doktoru gerekli gördüğü durumlarda Ultrason ve  MR isteyebilir.

Ultrason sonucuna göre, iskelet ve kas sisteminde oluşan eklem iltihabı ve ürat kristallerinin varlığı incelenir.

MR sonucunda ise eklemdeki ürat kristalleri tespit edilir.

GUT HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bu hastalığın tedavisinde önerilen ilaçlar, gut atağını önler, ürik asit düzeyini düşürür.  Gut hastalığında kullanılan ilaçlar hastanın yaşı, böbrek sağlığı, hastalığının seviyesi ve genel sağlık durumuna göre değişir. Önemli olan doktorun tavsiye ettiği ilaçları önerilen dozda ve sürede düzenli kullanmaktır.

GUT HASTALIĞINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Gut hastalığı belirtileri olan kişiler Romatoloji bölümüne başvurabilir.

GUT HASTALIĞI OLAN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Gut hastalığını önlemede beslenme şekli ve yaşam tarzı oldukça önemlidir. Yaşam standartlarında yapılan birkaç değişiklikle gut atakları önlenebilir. Gut ataklarını önlemek için yapılması gerekenler.

Uzak durulması gereken Gıdalar

  • Fazla protein de ürik asit miktarını artırır. Bu nedenle protein ağırlıklı beslenirken dikkat edilmelidir. Karaciğer,beyaz et, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri dikkatli tüketilmelidir.
  • Kuru baklagiller tüketilirken dikkat edilmelidir, miktar azaltılmalıdır.
  • Alkol kullanılmamalıdır.
  • Kepekli ekmek, bezelye, ıspanak, kuşkonmaz,kereviz, pırasa gibi sebzeler daha az tüketilmelidir.
  • Fazla yağlı besinler tüketilmemelidir.
  • İdrar söktürücü ve aspirin kullanırken doktora sorulmalıdır.
  • Aşırı kola ve portakal suyu gibi fruktoz bulunduran içecekler içilmemelidir.
  • Margarin, tereyağ, kuyruk yağı gibi hayvani ve katı yağlardan uzak durulmalıdır.
  • Mayalı yiyecekler ve boza da gut hastalığını artıran besinler arasında yerini alır.
  • Kaymak, mayonez, krema ve çikolatadan uzak durulmalıdır.

Tüketilebilecek gıdalar

  • C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
  • Türk kahvesinin gut hastalığına karşı koruyuculuğu vardır. Günde 1-2 fincan türk kahvesi içilebilir.
  • Yarım yağlı peynir, süt, yoğurt tercih edilmelidir.
  • Fındık, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, pirinç, şehriye, makarna ve hububat ürünleri tüketilebilir.
  • Ceviz, keten tohumu, kaju ve badem de ürik asit düşürür, bu besinlerde tüketilebilir.
  • Bu hastalık vücutta fazla ürik asit birikmesi sonucu oluşur. Bunu önlemek için bol su içmek önemlidir.
  • Fazla kilosu olanlar ideal kilolarına inmelidir.

GUT HASTALIĞINA İYİ GELEN KÜRLER

Meyveli kür

Malzemeler:

  • 1 bardak vişne suyu
  • 1 tane ananas
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz zencefil

Yapılışı:

  • İşe ananasın kabuğunu soyarak başlayalım. Kabuğu soyulan ananası püre haline getirelim.
  • Püreyi cam bir kabın içine alalım.
  • Pürenin içine bir bardak vişne suyu, bir yemek kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı zencefili ilave edelim.
  • Tüm malzemeleri karıştıralım.
  • Bu karışımı buzdolabında 9-10 gün bekletilim.
  • 9-10 gün sonunda karışımdan her sabah bir tatlı kaşığı tüketelim.
  • Etkilerini kısa sürede göreceksiniz.

Sebzeli kür

Malzemeler:

1 dilim limon

1 adet salatalık

2 tane kereviz sapı

1 çay kaşığı zencefil

Hazırlanışı;

  • Tüm malzemeler robottan geçirilir ve püre haline getirilir.
  • Bu karışım sabah ve akşam 10 gün boyunca tüketilir.
  • Bu karışım sayesinde vücutta biriken fazla ürik asit atılır, hastalığın neden olduğu şikayetler azalır.

GUT HASTALIĞINA NELER İYİ GELİR?

Ceviz

Ceviz vücutta fazla biriken ürik asidi engeller. Ceviz sayesinde vücutta biriken fazla ürik asit, vücuttan atılır ve gut oluşması önlenir. Her sabah ceviz tüketerek bu hastalığı önleyebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumu vücuttan ürik asidi uzaklaştırır ve vücutta iltihap oluşmasını önler.  Sabah kahvaltısında ve diğer öğünlerde keten tohumu tüketerek gut hastalığının önüne geçebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken keten tohumunun taze öğütülmüş olmasıdır.

Yaban mersini

Yaban mersini tam bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca eklem iltihabını engeller. Düzenli tüketilen yaban mersini sayesinde gut hastalığı riskini azaltabilirsiniz.

Ihlamur

Ihlamur, vücuttan iltihabı uzaklaştıran bir bitkidir. Özellikle çay olarak tüketilen ıhlamur sayesinde gut hastalığını önleyebilirsiniz. Özellikle gut hastaları ıhlamur çayını hayatlarından eksik etmemelidir.

Mısır püskülü

Vücuttan iltihap atan diğer bir bitki ise mısır püskülüdür. Mısır püskülü sayesinde özellikle dizlerde oluşan gut ataklarını önleyebilirsiniz.

Her sabah içilen mısır püskülü çayı sayesinde, bu hastalığın yarattığı şikayetlerden kurtulabilirsiniz.

Karpuz

Yazın serinlemek için tükettiğimiz, lezzetinden vazgeçemediğimiz karpuz, tam bir C vitamini kaynağıdır. Karpuz aynı zamanda yüksek oranda antioksidan maddeler içerir. Bu özellikleri sayesinde guthastalığı tedavisinde oldukça etkilidir. Karpuz sayesinde eklemlerde meydana gelen iltihap yok edilir ve şikayetler azalır. Dikkat edilmesi gereken mevsiminde ve doğal karpuz olmasıdır.

Kiraz

Kiraz, lezzetli bir meyve olmanın ötesinde tam bir şifa deposudur. Kiraz meyvesi, eklem kireçlenmesini önler ve vücutta biriken ürik asitleri uzaklaştırır. ,Mevsiminde ve organik kiraz sayesinde vücutta biriken fazla ürik asitlerden kurtulursunuz ve gut hastalığının olumsuz etkilerini yok edersiniz.

UYARI!

Bu yazı bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalık durumunda önce doktorunuza başvurunuz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu