Sağlık

Ayak Yanması Neden Olur?

Kadınlarda daha çok görülen ve özellikle geceleri  rahatsızlık veren  ayak yanması nedir? Ayak yanması neden olur? Tedavisi nasıl olur? Ayak yanmasına ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Ayak Yanması Nedir?

Çoğunlukla geceleri ortaya çıkan ayak yanması genelde topuk ve ayağın iç bölümünde oluşur.  Genelde gece ayak yanması şikayeti olsada bazı durumlarda gündüz de ayakda ateşlenme, ayak yanması meydana gelir. Kadınlarda erkekler oranla daha sık görülür. 50 yaş üzeri hanımlar sıklıkla ayak yanması şikayetiyle baş etmeye çalışırlar. Yaz yada kış mevsiminde görülebilen ayak yanması, yaşam kalitesini oldukça düşürür. Ayaklarda ateşlenme olması sonucu rahat, kaliteli bir uyku çekilmez. Ayaklarda ateşlenme nedeniyle balkonda yatanlar, ayağını camdan çıkaranlar, ayaklarını soğuk su içinde tutan kişiler olduğu bilinmekte. Özellikle geceleri çekilmez hale getiren ayak yanması başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Yanmanın yanı sıra karıncalanma, enflamasyon, uyuşma gibi şikayetlerde meydana gelebilir.

Ayak Yanması Neden Olur?

Ayaklarda ateşlenme, kan değerlerinde hemoglobinin yüksek olması, yanlış basma, diyabetik ayak( şeker hastalığı), amiloidoz toplanması, vücutta vitamin eksikliği, bel fıtığı, tarsal tünel sendromu, siyatik sinir hasarı, alkol tüketiminin fazla olması, B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, ayakta yaşanan travmalar, mantar gibi bakteriler, romatoid artrit,  tiroid yetmezliği, huzursuz bacak sendromu, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar nedeniyle ayak yanması oluşur. Bunların dışında taban düşüklüğü olan kişilerde de ayaklarda ateşlenme görülür.

Çoraplar ayak yanması şikayetinde önemli rol oynar.  Tercih edilen çorapların pamuklu veya teri çeken bir dokuya sahip olması gerekir. Sentetik çoraplar teri içine çekmez ve ayaklarda ateşlenmeye sebep olabilir.

Bunun yanında ayakkabılara da dikkat etmek gerekir. Tercih edilen ayakkabı hava alan terlemeyi önleyen, dıştan dikişli olmalı.

Bazı kişilerde stres kaynaklı ayaklarda yanma hissedilebilir.

Tedavi İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Ayak yanması şikayetinin altında başka hastalıklar yatabilir. Altta yatan hastalığı öğrenmek için dahiliye, ortopedi uzmanı veya nöroloji bölümüne başvurulur.

Tanı koymak için fiziksel muayene edilir, hastanın öyküsü dinlenir. Kesin tanı için kan tahlilleri, elektromiyografi (EMG), manyetik rezonans (MR), ayak grafileri istenebilir. Ayakların ateşlenmesi de öncelik altta yatan hastalığı tedavi etmektir. Ayaklarda yanma şikayetinin giderilmesi için kremler, ve ayak spreyleri kullanılabilir. Yanmaya neden olan hastalığı tedavi ederken vitamin takviyeleri de verilebilir. Yanmanın sebebi bulunana kadar hasta takip edilir ve tedaviye devam edilir.

Ayak yanması meydana geldiği zaman gözlenmeli, ne kadar süredir oluştuğu bilinmelidir. Gece başlayan ayak yanmaları için muhakkak kan değerleri, şeker, ve vitamin değerlerine bakılmalıdır. Ayak yanması B12 vitamini eksikliğinden meydana geliyor ise B12 takviyesi alınmalıdır.  

Ayak Yanmasına Hangi Hastalıklar Neden Olur?

Ayak yanması başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Ayak yanmasına neden olan hastalıklar şunlardır:

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan kişilerde kanda aşırı toksin birikmesi sonucu ayak yanması meydana gelebilir.

Diyabet (şeker hastalığı)

Şeker hastalığı ayak yanmasına neden olan hastalıklardandır. Ayrıca ellerde de yanmalar olabilir.

Obezite

Fazla kiloya sahip olan kişilerde kan dolaşımı sağlıklı olmaz. Buda ayak yanmasına neden olur.

Tiroid

Tiroid hormonunun çalışması bozulduğu zamanda ayak yanması meydana gelir.

Vitamin eksikliği

B12 ve D vitamini eksikliği de ayaklarda yanma oluşturur. 

Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Sıcak soğuk su değişimi

Ayak yanması şikayeti meydana geldiğinde bu yöntem sayesinde yanma hissi azalır ve  rahatlama hissedersiniz. Yapılması gereken çok basit.

  • Ayaklarda yanma olduğunda, ayakları önce sıcak su dolu bir kapta 3 dakika tutun.
  • Ardından ayakları soğuk su olan bir kapta bekletin.
  • Bu işlemi birkaç defa, ayaklarda rahatlama olana kadar tekrarlayın.

Keten tohumu yağı

Keten tohumu ve keten tohumu yağı omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca antioksidanlar içerir. Keten tohumu yağı, uygulandığı  bölgenin sinir sistemini aktifleştirir, kan dolaşımını düzenler ve enflamasyon riskini azaltır.

Keten tohumu yağını uygulaması çok basit;

  • Avucunuzun içine keten tohumu yağı sürün.
  • Ardından ayaklarınıza keten tohumu yağı ile masaj yapın. Bu işleme 10 dakika devam edin.

Kekik

Neredeyse her derde deva olarak karşımıza çıkan bu bitki antienflamatuar etkiye sahiptir. Yani iltihapla savaşır.  Barındırdığı timol adlı madde sayesinde  karıncalanma, uyuşma ve eklem ağrısına da iyi gelir.Bu şifa deposu bitkiyi ister taze olarak, ister kuru olarak kullanabilirsiniz. Hatta kekik yağı olarak da kullanabilirsiniz.

Kekik ayak yanması için şu şekilde kullanılır:

  • Bir tutam taze veya kuru kekiği kaynar suda bekletin.
  • Suyun oda ısısına gelmesini bekleyin bu sırada ağzı kapalı olmalı.
  • Ardından kekik suyunu bir kaba boşaltın ve ayaklarınızı bu suyun içinde 15-20 dakika bekletin.
  • Kekik yağı da ayak yanmasında etkilidir. Kekik yağı ve zeytinyağı aynı miktarda karıştırılır ve ayaklara 10 dakika masaj yapılır.

Zeytinyağı

Sarmaların dostu, enginarın can yoldaşı olan bu yağ insan sağlığına oldukça faydalıdır. Zeytinyağı kas gevşetici özelliğe sahiptir, karıncalanma, uyuşma ve ödem gibi şikayetleri önler. Masaj yağı olarak sıklıkla kullanılır.

Zeytinyağı ayaklarda yanma için şu şekilde kullanılır:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı hafif bir şekilde ısıtılır. Isı derecesi elin dayanabileceği sıcaklıkta olmalıdır.
  • Ardından ısınmış zeytinyağı ile ayaklara masaj yapılır. Masaj en az 10 dakika devam etmelidir.

Epsom tuzu

Epsom tuzu, vücudu dinlendirir, ağrıları yok eder. Ayrıca kemikleri güçlendirici etkiye sahiptir. Magnezyum sülfat olarak da bilinir. İçinde magnezyum, oksijen ve kükürt barındırır. 17. yüzyıldan beri kullanılan epsom tuzu, ayaklarda görülen yanma içinde sıkça kullanılır.

Ayakların dayanacağı sıcaklık da olan suya bir çay bardağı epsom tuzu eklenir ve ayaklar bu suda 20 dakika bekletilir.

Epsom tuzunun kabızlığın tedavisinde de etkilidir.

Acı kavun (acı kabak, kudret narı)

Acı kavunun veya diğer adıyla acı kabağın inanılmaz faydaları vardır. Astım, kan pıhtılaşması, böbrek taşı, yaraları hızlı iyileştirme, enfeksiyondan koruma gibi etkilerle insan sağlığını korur. Ayrıca kabızlık ve zayıflamada da oldukça etkilidir.

Ayak yanmasına neden olan hastalıklardan biride şeker hastalığıdır. Acı kavun, tip 2 şeker için yararlıdır. Çin ilaçlarında acı kavun kullanıldığı bilinmektedir. Şeker hastalığına olan yararı sayesinde ayak yanmasını önler.

Acı kabağı ayak yanmasında kullanmak için zeytinyağı ile macun hazırlanır. Bu macun ister yenilir, ister yağı ayaklara masaj olarak uygulanır.

Zencefil

Soğuk algınlığı denildiğinde aklımıza gelse de, ayak yanması tedavisinde de etkilidir.

2 yemek kaşığı zeytinyağ ile 1 çay kaşığı toz zencefili karıştırın. Bu karışımla ayaklarınıza 10 dakika masaj yapın. Masaj sonrası ayaklarınızı soğuk su ile temizleyin.

Zerdeçal

Doğal antibiyotik etkisi olan zerdeçal, ayak yanması şikayetini önlemede oldukça etkilidir.  Her gün düzenli olarak zerdeçallı su içerek kan dolaşımını hızlanır.  Bu sayede ayak yanması şikayeti ortadan kalkar.

Beyaz sirke

Her alanda işe yarayan beyaz sirke, ayak yanması şikayetini ortadan kaldırmada etkilidir. 

Sirke kan dolaşımını hızlandırır, vücudu dinlendirir, bakteri ve mikrop öldürür.  Bir kabın içine 1 bardak beyaz sirke ve ılık su eklenir. Ayaklar bu suda 20 dakika bekletilir. Ardından zeytinyağ ile masaj yapılır. Bu uygulama düzenli olarak yapıldığında ayak yanması şikayeti ortadan kalkacaktır. Beyaz sirke yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.

4 hırsız sirkesi

Elma sirkesi ve çeşitli bitkiler ile yapılan dört hırsız sirkesi, sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Antiseptik olan 4 hırsız sirkesi, yaraları çabuk iyileştirir, kan dolaşımını hızlandırır, ağrı kesici etki gösterir.

Ilık su olan kabın içine 1 bardak 4 hırsız sirkesi eklenir. Ayaklar bu suda 20 dakika bekletilir. Bu uygulama düzenli olarak yapılır.

Hint yağı

Hint yağı bitkisinin tohumlarından elde edilen hint yağı, sağlığa oldukça faydalı yağlardan biridir. Barındırdığı antiseptik, antienflamatuar ve antioksidanlar sayesinde iltihaplanmaları önler ve giderir. Vücutta serbest radikalleri önler. Ayrıca ağrı kesici etkisi vardır, eklem ağrılarına iyi gelir. Aynı oranda zeytinyağı ile karıştırılarak ayaklara masaj yapılır. Hint yağı tek başına kullanıldığı zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Yoğurt

Sağlığımız için olmazsa olmazı olan yoğurt, ayak yanmasına da doğal çözümdür. Ayak yanması olduğu zaman bir kase yoğurt yiyerek yanma hissini önleyebilirsiniz.

Alıç

Alıç bitkisi ile yapılan çayı günde 2-3 defa içebilirsiniz. Ayrıca alıç sirkesi olan suda ayaklarınızı 20 dakika bekleterek fayda bulabilirsiniz.

Bitkisel yağlar

Bir kap ılık suyun içine lavanta, biberiye, zeytinyağı, nane yağlarından birkaç damla damlatın. Bu suyun içinde ayaklarınızı 20 dakika bekletin.

Kan aldırmak

Kandaki hemoglobin değerinin yüksek olması ayak yanmasına neden olabilir. Kan aldırarak ayak yanmasının önüne geçebilirsiniz.

Hacamat

Hacamat, vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırır, kan akışını hızlandırır. Hacamat yaptırarak ayak yanmasını önleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu