Sağlık

Gül Hastalığı

Gül hastalığı ciltte görülen iltihaplı kızarıklık ve kırmızı sivilcelere neden olan, bölgesel damar genişlemesi olarak meydana çıkan, sıklıkla yüz bölgesinde görülen bir hastalıktır. Peki gül hastalığı nasıl tedavi edilir? Gül hastalığı bulaşıcı mıdır? Gül hastalığına iyi gelen bitkiler, besinler nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Gül Hastalığı Nedir?

Gül hastalığı cilte görülen  iltihaplı kızarıklıklar ve sivilce benzeri bölgesel damar genişlemesi olarak meydana çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla açık tenli kişilerde ortaya çıkan bu hastalık, yüz bölgesi, ve burun çevresinde daha sık rastlanır. İlerleyen dönemlerde ise hastalık vücudun diğer bölgelerinde de görülür.

gül hastalığı

Gül hastalığı, roza (rozase)  olarakta bilinir.

Hastalık erkeklere oranla, kadınlarda daha sık görülür.  Çoğunlukla orta- ileri yaş kişilerde ortaya çıkıyor.

Hastalığın damar genişlemeleri biçiminde görülenlere eritematotelenjiektazik rozase, sivilceyi andıran şeklinde görülenlere rozase fulminas olarak adlandırılır.

Kızarıklık ve ödem şeklinde olanlara ise ödematöz rozase olarak adlandırılır.

Gül hastalığı, özellikle bahar mevsimlerinde etkili olur.  Hastalık karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül benzeri şekillerle ortaya çıkıyor.

Gül Hastalığının Nedenleri

Gül hastalığının tam nedeni bilinmemektedir. Ancak hastalığı tetikleyen bazı etkenler vardır. Bu etkenler şunlardır;

Enfeksiyöz nedenler

Midede bulunan Helikobakter pilori (H pylori) bakterisi ve yüzde bulunan demoteks akarlarının hastalıkta etkili olduğu düşünülür.

Genetik yatkınlık

genetik faktörlerin % 30-40 arasında etkili olduğu düşünülür, ancak kesin bir kanıt yoktur.

Çevresel etkenler

Çevredeki sıcaklık değişimi, ultraviyole ışıklar,aşırı sıcaklık, rüzgar  gibi çevresel faktörler gül hastalığının başlamasında etkilidir.

Psikolojik etkenler

Duygu durumunda yaşanan değişiklikler, stres hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülür.

Bunların yanı sıra:

  • Sıcak içecekler
  • Alkol, sigara tüketimi
  • Makyaj malzemeleri de hastalığı tetikleyen faktörler arasında gösterilir.

Gül Hastalığının Belirtileri

Gül hastalığının belirtileri hastadan hastaya değişiklik gösterir. Genellikle tüm belirtiler ve semptomlar kendini göstermez. Hastalıkta kişinin yüz bölgesi veya diğer bölgelerinde güneş yanığını andıran kızarıklıklar oluşabilir. Bazende sivilce benzeri şişlikler meydana gelir, yanma, batma olabilir. Bunların dışında gül hastalığının diğer belirtileri şunlardır.

  • Ciltte kuruluk
  • Yanma ve acı
  • Damarlarda belirginlik
  • Cilt renginde değişiklik
  • Sivilceyi andıran oluşumlar
  • Yüzde şişme
  • Cilt kalınlaşması
  • Burundaki yağ kanallarında genişleme, bunun sonucu burnun büyüyüp şekil değiştirmesi
  • Göğüs, kafa derisi, boyun ve kulaklar gibi vücudun farklı yerlerinde oluşan döküntüler.
gül hastalığı

Gül Hastalığının Tanısı

Gül hastalığına özel bir test yöntemi yoktur. Hastanın öyküsü, fiziksel muayene ile lezyonların incelenmesi sonucu tanı konur. Gül hastalığına benzeyen diğer hastalıkları elemek için kan tahlili yapılır.

Gül Hastalığının Tedavisi

Gül hastalığının tedavisi yoktur. Bunun yanında belirtileri ve şikayetleri azaltan tedavi yöntemleri vardır. Hastalığın şiddetine göre antibiyotik tedavileri, antienflamatuar, kremler, ilaçlar kullanılabilir. Hastalığın son aşamasında cerrahi operasyona gerek duyulabilir.

Lazer tedavisi de,  hastalığın tedavisi için kullanılan yöntemlerden biridir.

Hastalığın tedavisinde, güneş koruyucu olmadan dışarı çıkılmamalı, alkol ve sigara kullanılmamalıdır. 

Gül Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Gül hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Gül Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler

Gül hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Fakat günlük yaşantınızda alacağınız bazı önlemler sayesinde, hastalığı hafifletebilir, şikayetleri azaltabilirsiniz.

  • Aşırı soğuk veya sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Doktorunuzun önerdiği nemlendirici ile cildinizi sık sık nemlendirmelisiniz.
  • Cildinizi yaz ve kış boyunca güneş koruyucularla korumalısınız.
  • Yaz mevsimi boyunca uzun süre güneş altında kalmaktan kaçınmalısınız.
  • Kış boyunca da soğuklardan cildinizi korumalısınız.
  • Alkol, kafein içeren içeceklerden ve yiyecekelrden uzak durmalısınız.
  • Tütün ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Gül Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Gül hastalığı şikayetlerini azaltan ve cildi rahatlatan bitkiler kullanarak, hastalığın şiddetini azaltabilirsiniz. Ancak bu bitkileri ve besinleri  kullanmadan doktorunuza danışmalısınız, doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini yarım bırakmamalısınız. Kullandığınız ilaç var ise, bitkilerle etkileşimde bulunup bulunmayacağını doktorunnuzdan öğrenmelisiniz.

Gül hastalığına iyi gelen bitkiler, besinler şunlardır;

Bal

Mucizevi bir besin kaynağı olan bal, vücutta iltihaplı olan bölgeyi iyileştirme özelliğini de sahiptir. Bal, bu özelliği sayesinde gül hastalığı kaynaklı şikayetleri geçirmede faydalıdır.

Bal haftada iki defa hastalık olan bölgeye sürülür ve yarım saat bekletilir. Yarım saat sonra ılık su ile cilt yıkanır. Dikkat edilmesi gereken, kullanılan balın organik ve sağ olmasıdır, yoksa beklenen etkiyi göstermeyebilir.

Aloe vera

Cilt sağlığını desteklemede oldukça faydalı olan aloe vera, gül hastalığı konusunda da yardımcı olur. Aloe vera özellikle ciltte meydana gelen kızarıklığı geçirmede etkilidir. 

Bu hastalık için aloe vera taze olarak, içindeki jelin kullanılması tavsiye edilir.

Yeşil çay

Yeşil çayın inflamatuar özelliği vardır.  Bu özelliği sayesinde ciltte oluşan batma, yanma ve kızarıklık şikayetlerini azaltır.  Günde içilen bir bardak yeşil çay sayesinde gül hastalığı şikayetlerini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda demleyip soğutulan yeşil çayı pamuk yardımıyla hastalık olan bölgeye uygulayabilirsiniz. 

Melisa çayı

Yeşil çayda olan özellikler melisa çayı içinde geçerlidir.

Bir fincan melisa çayı içmek hastalık şikayetlerini azaltmada yararlı olacaktır. Ayrıca demlenip soğutulan melisa çayı ile de pansuman yapabilirsiniz.

Salatalık

Salatalık doğal bir nemlendiricidir. Bu özelliği sayesinde kuruyan cildi, eski haline getirmede etkilidir. Gül hastalığı sonucu kuruyan cildi  rahatlatır.Salatalık dilimlenir ve gül hastalığı olan bölgeye uygulanır, yarım saat bekletilir. Bu maske haftada 2 defa uygulanır. 

Zerdeçal ve zencefil

Zerdeçal ve zencefil, doğanın hediye ettiği güçlü antioksidan özelliği olan kök bitkilerdir. Antioksidan özelliği sayesinde iltihaplı hastalıklarda hızlı tedav sağlar.  Zerdeçal ve zencefil, bal ile karıştırılarak gül hastalığı tedavisinde destek olması sağlanır. Ayrıca yine bal ile karıştırılarak cilde de uygulanabilir.

Yulaf ezmesi

Yulaf, cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır. Yulaf ezmesinin cildi nemlendirici özelliği vardır, ayrıca cildi temizler.  Gül hastalığı sonucu oluşan cilt kuruluğunu rahatlatmada etkilidir. Yulaf ezmesini un haline getirerek bal ile karıştırın. Hasta olan bölgeye bu karışımı uygulayın. Bu yöntemi haftada 1 kere yapın.

Lavanta yağı

Lavanta yağı iltihaplı bölgede tedavi etkili yağlardan biridir. Lavanta yağını az miktarda zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı pamuk yardımı ile hastalıklı bölgeye hafifce uygulayın. Yarım saat cildiniz de bekletin. Yarım saat sonunda temiz bir bez veya havlu yardımıyla cildinizi temizleyin. Bu yöntemi hergün 1 kere uygulayabilirsiniz.

Aynı işlemi çay ağacı yağı  kullanarak yapabilirsiniz. Çay ağacı yağı da, zeytinyağı ile karıştırılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu