Kenevir Nedir, Faydaları, Zararları Nelerdir? Kenevir Nerelerde Kullanılır, Neden Yasaklandı?
Son günlerde adını sıkça duyduğumuz “kenevir” nedir? Kenevir nelere iyi gelir, nerelerde kullanılır? Kenevir neden yasaklandı, uyuşturur mu? Kenevirin zararları var mı? Tüm merak edilenleri sizler için derledik….
Kenevir Nedir?
Kenevir, insanlık tarihi boyunca kullanılan en eski bitkilerden biridir, halk arasında “kendir” olarak da bilinir. Lifli yapısı sayesinde birçok alanda hammadde olarak kullanılabilir.
Cannabaceae ailesine üye olan kenevir, tek yıllık bir bitkidir. Bitki oldukça dayanıklıdır bu nedenle birçok farklı ortamda yetişebilir.
Kenevirin bir özelliğide karşı cins olmadan tek başına üreyebilmesidir. Bu sayede türünün neslini koruyabilir.
Cannabis sativa, cannabis indica, cannabis ruderalis gibi türleri vardır. Kenevirin esrar yapımında kullanılan türü “cannabis indica’dır.”
Bitkinin anavatanı Orta Asya ve Hint altkıtası’dır. Ancak bitki zor koşullarda yetişebildiği için oldukça yaygın bir alana dağılmıştır.
Dişi Kenevir, Erkek Kenevir Nedir?
Kenevir bitkisi, dişi kenevir, erkek kenevir ve çift cinsiyetli olan hermatrofid kenevir olmak üzere cinsiyeti vardır. Erkek ve dişi kenevirin içerikleri, hasat zamanları farklıdır. Erkek kenevir polen üretir, dişi bitki ise çiçeklenir.
Dişi Kenevir ve Erkek Kenevir Nasıl Ayırt Edilir?
Erkek kenevir nasıl anlaşılır?
Dişi kenevire polen ulaştırması gerekir. Bu nedenle daha uzun boylu ve kalın gövdelidir. Erkek kenevirin çiçekleri salkım şeklindedir, yaprakları dişi kenevire göre daha azdır. Temmuz sonu hasat zamanıdır. Erkek kenevir bitkisinin diğer dallarının gövde ile birleştiği yerde büyüyen minik toplar vardır, bu dişi kenevirlerde olmaz. Bitki bu toğlar sayesinde polen üretir.
Dişi kenevir nasıl anlaşılır?
Erkek kenevire göre daha kısadır ve geniş gövdelidir. Ayrıca yaprakları daha çok ve daha geniştir. Dişi kenevirin hasat zamanı, erkek kenevirden 20-25 gün sonra olur. Dişi kenevir dallarının gövde ile buluştuğu yerde püsküllü bir alan bulunur.
Dişi ve erkek keneviri ayırt etmek için bitki en az 4 haftalık olması gerekir. Kendir bitkisi büyüme aşamasında oldukça zor ayırt edilir, bu nedenle çiçeklenme ve büyüme aşaması beklenmesi gerekebilir.
Hermafrodit (Çift Cinsiyetli) Kenevir Nedir?
Kenevir bitkisinin karşı cins olmadan üreyebildiğinden bahsetmiştik. Çift cinsiyetli kenevir, bitkinin aşısı stres sonucu, bitki türünün hayatta kalması için oluşan bitki türüdür. Bitki türünün neslini üretmek için her iki üreme organını da bulundurur.
Kenevir Tohumlarından Cinsiyet Belli Olur mu?
Bu bitkinin cinsiyetini ayırt etmek için bitkinin en az 4 haftalık olması gerekir. Kenevir tohumlarından cinsiyet ayırt etmek mümkün değildir.
Kenevir Ne İşe Yarar?
Kenevir insanlık tarihi boyunca hammadde, sakinleştirici, sağlık alanı başta olmak üzere birçok alanda kullanılmıştır. Oldukça lifli bir yapıya sahip olan kenevirden çuval, ağ, halat, kumaş, gibi dokumacılık sektörüne ait ürünler yapılır.
Yaprakları ise tıp ve kozmetik alanda kullanılır. Bitkinin tohumları oldukça yağlıdır, bu nedenle, yakıt, sabun, boya gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Kenevirin Faydaları Nelerdir?
Kenevir, endüstride “yeşil altın” olarak adlandırılan, faydaları ve kullanım alanı oldukça geniş olan bir bitkidir. Kenevirin ilk kullanımının 8 bin yıl öncesine dayandığı düşünülür. Bu bitki sümer tabletlerinde bahsedilen dört bitkiden biridir.
Kenevir, pamuktan 10 kat daha fazla güçlüdür. Kenevirden elde edilen iplerin antibakteriyel olduğu tespit edilmiştir. Yapılan ilk kotun hammaddesi kenevirdir. Denizcilerin kullandığı halatlar, atlet gibi tekstil ürünleri, yakıt, sabun ve kozmetik ürünlerin yapımında kenevir kullanılır.Kenevirin gövdesi, yaprakları ve tohumları kullanılır.
Kenevir Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Kenevir tohumu oldukça yağ barındırır, bu nedenle yakıt, sabun ve kozmetik ürünlerde kullanılır. Kenevir tohumu halk arasında “çedene” adıyla da bilinir.
Kenevir tohumu (çedene) faydaları şunlardır:
- Kuş yemi olarak kullanılır
- A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminlerini barındırır
- Folik asit kaynağıdır.
- Magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko, manganez ve sodyum gibi mineralleri barındırır.
- Yüksek protein içerir.
- Kemik ve kas sağlığını korur.
- Gama linoleik asit (GLA) içerir, bu sayede vücudun hormon dengesini sağlar.
- Omega yağ asitleri barındırır, beyin sağlığını korur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Zengin içeriği sayesinde saç bakımını yapar, saç dökülmesini önler.
- Cilt sağlığını korur, cildin canlı ve parlak olmasını sağlar.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Kadınların yaşadığı adet dönemi şikayetlerini azaltır.
- Kenevir tohumu lif bakımından oldukça zengindir, bu sayede sindirimi kolaylaştırır, kabızlık gibi sorunların önüne geçer.
- Sakinleştirici özelliği sayesinde uykusuzluk sorununun önüne geçer.
- Barındırdığı demir sayesinde kansızlık sorununu çözer.
- Kronik yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunları giderir.
Kenevir Yağı Nedir?
Kenevir yağı, bitkinin tohumlarından elde edilen yağdır. Bitkinin tohumları yüksek ısıya uğramadan sıkılarak yağ elde edilir. besin değeri oldukça yüksek olan kenevir yağının birçok faydası vardır.
Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir?
Kenevir yağı zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde, omega asitleri, GLA, magnezyum,potasyum, fosfor, çinko, demir gibi mineraller ve vitaminler vardır,bu sayede birçok faydası vardır. Kenevir yağının başlıca faydaları şunlardır:
- Kansere karşı koruyucudur.
- Kötü kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur.
- Hormonları dengeler
- Ağrı kesici özelliği vardır, eklem ağrılarına iyi gelir.
- Kenevir yağı, iştah kapatıcı özelliği vardır. Kenevir yağı kan şekerini dengeler, vücudun açlık krizi ve şeker isteğini bastırır. Bu özelliği sayesinde kenevir yağı zayıflamaya yardımcı olur.
- Saç bakımını sağlar.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.Kenevir yağı yaşlanma karşıtı bir yağdır. İçeriğinde bulunan linoleik asit sayesinde cilt hücrelerini yeniler, kırışıklıkları azaltır.
- Kenevir yağının cilde oldukça faydası vardır. Hücre yeniler, cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar. Kenevir yağı sivilce ve akne sorunlarını giderir.
- Egzamaya iyi gelir.
- İltihap kurutucudur.
Kenevir Uyuşturucu mu?
Kenevir cinslerine göre farklı kullanım alanları olan bir bitkidir. Dişi kenevir olarak bilinen türü içeriğinde 0,3’den fazla THC barındırır. THC, esrar yapımında kullanılır.
Özellikle dişi kenevir yaprakları uyuşturucu-esrar olarak kullanılır. Dişi kenevir “esrar otu” olarak da adlandırılır.
Kenevir Neden Yasaklandı?
Kenevir birçok ülkede yetiştirilmesi yasak olan bitkiler arasında yer alır. Bunun nedeni “esrar bitkisi” olarak bilinen dişi kenevirin uyuşturucu etkisi olmasıdır.
Bu nedenle dişi kenevir yetiştirilmesi yasaklı bir bitkidir. Bu bitki Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınmadan yetiştirilmez.
Hint Keneviri (Kubar) Nedir?
Hint keneviri, kenevirin “Cannabis sativa” türüdür. Hammadde kaynağı olarak çuval, halat, çanta gibi tekstil ürünlerinde kullanılır. Dişi hint keneviri tohum ve yapraklarından uyuşturucu elde edilir. Tohum ve yapraklar işlemlerden geçirilerek toz haline getirilir. Toz haline getirilen dişi hint kenevirine “kubar” denir ve uyuşturucu olarak kullanılır.
Endüstriyel Kenevir Nedir?
Endüstriyel kenevir, kenevir bitkisinin yapraklarında ve tohumlarında 0,3’den az THC barındıran türüdür. Endüstriyel kenevir, kağıt, çözünebilir plastik, tekstil, tıp, kozmetik, yakıt başta olmak üzere birçok alanda kullanılır.
Hint kenevir ile endüstriyel kenevir arasındaki fark THC oranıdır. Hint keneviri 0,3’den fazla THC barındırır ve esrar, uyuşturucu yapımında kullanılır. Endüstriyel kenevir sadece endüstriyel alanda kullanılmak üzere yetiştirilir.
Türkiye’de Kenevir Yetişir mi?
Türkiye’de kenevir üretimi 1980’li yıllarda 42,000 dekarda ekimi yapılırdı. Ancak, 90’lı yılların sonlarına doğru kısıtlama sonucu kenevir ekimi sınırlandırıldı. 2000’li yıllarda ise sadece 66 dekar kenevir yetiştirildi.
Kenevirin kullanım alanının oldukça geniş olması ve pamuktan daha dayanıklı olması nedeniyle Türkiye 19 ilde tekrar endüstriyel kenevir ekimine başladı.
Türkiyede Kenevir Ekimi Serbest Olan İller
Kenevir ekiminin yasal olan iller şunlardır:
Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak.
Kenevirin Zararları
Kenevir, sağlık, kozmetik, tekstil, kağıt başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Bitkinin gövdesi, yaprakları, tohumları farklı alanlarda kullanılır. Ancak, özellikle dişi kenevir uyuşturucu etkisi vardır, bağımlılık yapabilir. Zihinsel boşluk, hafıza kaybı, akciğer hasarı gibi yan etkileri meydana gelebilir.