Sağlık

Diş Beyazlatma

Her insan sağlıklı ve inci gibi dişleri olsun ister. Ancak zaman içinde olan etkenlerle diş beyazlığını kaybedebilir. İlerleyen teknoloji sayesinde artık inci gibi dişlere sahip olmak mümkündür. Peki diş beyazlatma nedir? Dişler rengini neden kaybeder?Diş beyazlatma işleminin zararı var mı? Diş beyazlatma ücretleri ne kadar? Bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında meydana gelen renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri sayesinde giderilmesi işlemidir.

Diş beyazlatma yöntemi son zamanlarda diş hekimleri tarafından sıkça uygulanmaktadır.

Diş beyazlatma yöntemi herkeste aynı etkiyi göstermez. Dişin ne kadar beyazlayacağını, dişin yapısına göre farklıklık gösterir.

Diş Rengi Neden Değişir?

İnsan yaşantısında dişler büyük önem taşır. Diş, sağlığı etkilediği kadar estetik görünümü de çok etkiler. Herkes inci gibi, sağlıklı dişlere sahip olmak ister. İnci gibi güzel dişler sayesinde kişinin kendine olan güveni artar.Dişlerde meydana gelen şekil bozukluğu ve renk değişimi kişinin psikolojisini bile bozabilir. 

Evde doğal yöntemlerle de diş beyazlatılabilir. Ancak, hekim gözetiminde yapılan diş beyazlatma işlemi daha hızlı ve kesin sonuç verir. 

Dişin beyazlığını kaybetmesini sağlayan bazı etkenler vardır, bunlar:

  • Çocukluk zamanında dişlerin oluşumu anında oluşan yapısal bozukluk
  • Anne karnında maruz kalınan antibiyotikler
  • Bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler
  • Yaşam içinde tüketilen besinler
  • Sigara, çay, kahve gibi renk değişimini hızlandıran içecekler
  • Sulardaki flor oranı

Diş renginin değişmesi ikiye ayrılır, bunlar

İç renklenme

Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile geçmeyen renk değişimidir.  Çocukluk dönemindeki yapısal bozukluklar, antibiyotik kaynaklı diş renginin değişmesi bu sınıfa girer.  Diş beyazlatma yöntemi bu grup için güzel sonuçlar verir

Dış renklenme

Diş yüzeyi çay, kahve, sigara, kola gibi dişin rengini değiştiren yani dişi boyayan maddelerden kaynaklı diş rengi değişimidir. Genelde diş taşı temizliği esnasında bu lekelerden kurtulunur.

Diş Beyazlatma Yöntemi Herkese Uygulanır mı?

Diş beyazlatma öncesi, diş hekimi mutlaka muayene eder. Genellikle diş beyazlatmaya engel bir sorun çıkmaz. Diş beyazlatmaya engel olacak diş ve diş eti hastalığı olmayan herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir.

Dişlerde çürük var ise önce çürük dişin çaresine bakılır. Oluşmuş diş eti hastalığı var ise, hastalık tedavi edilir daha sonra beyazlatma işlemi yapılır.

Diş beyazlatma yaptırabilmek için 18 yaşını doldurmak gerekir. Bunun sebebi, kişinin büyümesini ve gelişimini tamamlamış olması gerektiğidir.

Hamileler ve emziren annelere diş beyazlatması tavsiye edilmez.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş beyazlatmada kullanılan yöntemler şunlardır:

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi

Bu yöntemde kişinin ağız içi ölçüsü alınır ve şahsa özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine % 10-15 oranında beyazlatma jeli eklenir.

Bu yöntemde plak en az 4-5 saat kullanılmalıdır, sonuç almak için 10-15 gün bu uygulamayı yapmak gerekir.

Ev tipi diş beyazlatma yönteminde jelin miktarına dikkat etmek gerekir. Fazla miktarda plağa konan jel, plaktan dışarı taşar ve diş etine zarar verebilir. Bu gibi bir sorun oluştuğunda hemen doktorla irtibata geçilmelidir.

https://baksanabi.com/dogal-dis-beyazligi/
Kendi kendinize evde diş beyazlatma yöntemi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi

Diş kliniğinde, diş hekimi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Zaman sorunu olan kişiler için ideal bir yöntemdir. Uygulama yaklaşık bir saat sürer. Diş hekimi dişlerin üzerine beyazlatma jeli sürer ve bu jeli UV ışını ve ya lazer desteğiyle aktif hale getirir, ve diş beyazlığı sağlanır. Bu yöntem “lazerle diş beyazlatma” olarak ta bilinir.

Kombine beyazlatma yöntemi

Bu diş beyazlatma yönteminde hem ev hemde ofis yöntemi beraber uygulanır. Diş beyazlatma işlemi klinikte hekim tarafından uygulandıktan sonra birkaç gün ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile desteklenir.

Biyolojik diş beyazlatma yöntemi

Bu yöntem dişlerde beyazlama sağlarken aynı zamanda diş minesinde oluşan hasarı onarır.

Diş minesini beyazlatırken aynı anda sağlıklı doku desteği sağlar.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?

Uzmanlar diş beyazlatma işleminde %10’luk beyazlatma  solüsyon kullanılmasının hiçbir zararının olmadığını bildiriyor. Diş beyazlatma sonucu hasar  gören, yapısal değişikliğe uğrayan diş olduğunu kanıtlayan bir delil yoktur. 

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri

Diş beyazlatma işlemi, dişlerde  hassasiyet yapabilir. Bu hassasiyet sıcak, soğuk içeceklere ve havaya karşı oluşur ve bazen kişiyi rahatsız eder. Bu hassasiyet beklenen bir durumdur ve bir ila iki gün içinde geçmesi beklenir. Bir ,iki gün içinde hassasiyet geçmez ise, beyazlatıcı kullanımı son bulabilir. 

Diş hekiminin tavsiyesi ile hassasiyeti azaltan macunlar ve kremler kullanabilirsiniz.

Dişlerin Beyazlaması Ne Kadar  Sürer?

Diş beyazlatma işleminin tam sonuç vermesi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genelde 2-3 hafta içinde dişler beyazlar. Antibiyotik kullanım sonucu  renk değişimi olan diş daha uzun sürede beyazlaşır.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Beyazlama sonrası renk zamanla değişikliğe uğrar. Beyazlık, kişinin diş yapısına göre 6 ay – 2 yıl arası değişmez. Dişlerin daha uzun süre beyaz kalması, kişinin yaşam tarzında dikkat edeceği bazı hususlar sayesinde uzar. Örneğin çay, kahve gibi diş rengini değiştiren ürünlerden uzak durarak, dişlerin daha uzun süre beyaz kalması sağlanır.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kahve, çay gibi dişlerin rengini değiştiren içecekler azaltılmalıdır
  • Diş bakımına özen gösterilmeli, florür içeren bir diş macumu ile fırçalanma aksatılmamalıdır.
  • Diş beyazlatma işlemi ardından başka bir kimyasal işlem yapılmamalıdır.
  • Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Diş beyazlatma süresi boyunca dişlerde hassasiyet olabilir. Bu hassasiyeti en aza indirmek için aşırı sıcak ve soğuk, yiyecek, içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Diş pastası gibi diş beyazlatıcı maddeler kullanılmamalıdır.
  • Evde diş beyazlatma işlemi, düzenli bir şekilde devam edilmelidir.
  • Diş beyazlatma işleminden kaynaklı hassasiyet hekim tarafından yapılan florür uygulaması yaptırılarak, hassasiyet giderilebilir.
  • Diş beyazlatma işlemi dişlerini tartar ve lekelerden korumaz. Diş sağlığını korumak için 6 ayda bir hekim kontrolüne gidilmelidir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Önlenir?

Diş beyazlatma sayesinde inci gibi dişlere sahip oldunuz. İnci gibi dişler sayesinde gülüşünüz ve özgüveniniz arttı. Ancak diş beyazlatma işlemi, bazı durumlarda diş hassasiyetini de beraberinde getirir.  Diş beyazlatma sonrası oluşan diş hassasiyetinin tam nedeni bilinmemektedir. ancak diş beyazlatma da kullanılan peroksit gibi maddeler diş hassasiyetini artırdığı bir gerçektir. Diş hassasiyeti dişlerde, acı, yanma, soğuk besinlere karşı karıncalanma olarak kendini gösterir. Günlük hayatı  olumsuz etkileyen diş hassasiyetinden korunmak için yapılması gerekenler:

  • Diş beyazlatma işlemi sonrasında da hekiminizin önerilerine tam olarak uymalısınız.
  • Eczanelerde satılan diş beyazlatma ürünlerini, prospektüsüne uyarak kullanılmalıdır, tavsiye edilen süreden daha fazla diş beyazlatma yapılmamalıdır.
  • Diş beyazlatma işlemi sırasında hassasiyet oluşmuş ise, seanslara bir gün ara verilebilir.
  • Kullandığınız diş beyazlatma ürününün peroksit oranına dikkat edin. Peroksit oranı %10’u geçmemelidir.
  • Florür içeren macunlar kullanın
  • Diş fırçasının  yumuşak kıllı olmasına dikkat edin. Sert kıllı diş fırçaları hassasiyeti artırabilir.
  • Diş beyazlatma işlemi sonrası ortaya çıkan diş hassasiyeti çoğunlukla 1-2 gün içinde geçer. Daha uzun süren diş hassasiyetinde hekiminize başvurun.

Diş Beyazlatma Fiyatları

Diş beyazlatma fiyatları değişkenlik gösterir . Diş beyazlatma fiyatlarını belirleyen etkenler şunlardır:

  • Diş beyazlatmada kullanılan malzeme
  • Diş hekiminin tecrübesi
  • Kliniğin popülerliği
  • Diş beyazlatma yöntemleri
  • Ev yada ofis tipi beyazlatma

Bu gibi etkenler fiyatları etkiler. Diş beyazlatma işleminin ücretini, diş hekimiyle yapılan görüşme sonrası netlik kazanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu