
Ak Söğüt Kabuğu Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? Ak Söğüt Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Bilinen doğal, kuvvetli ağrı kesicilerden olan aksöğüt kabuğu nedir? Ak söğüt kabuğu nerede yetişir? Faydaları nelerdir, neye yarar? Ak söğüt kabuğu nasıl kullanılır, çayı nasıl yapılır? Nereden satın alınır, fiyatı ne kadardır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Ak Söğüt Kabuğu Nedir?
Söğüt ağacı dallarından elde edilen kabuklara “ak söğüt kabuğu” denir. Ak söğüt kabuğunda olan ‘salisik asit’ aspirinin de ham maddesidir. Bu madde sayesinde ağrı kesici ve iltihap kurutucu özellikleri vardır. Tarihi çok eski olan ak söğüt kabuğu, Mısırlılar ve Asurlular zamanından bu yana sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Çinliler M.Ö 500 yıllarından beri bu bitkiyi kullanmaktadır. Tıp biliminin babası olarak bilinen Hipograt ak söğüt kabuğunun şifa verici özelliğinden övgü ile bahsetmiştir. Ayrıca, baş ağrısı ve diş ağrısı için bu bitkiyi önermiştir.
Orta Çağ zamanında bu bitkiden romatizma nedeniyle kaynaklanan ağrılar ve yüksek ateş için yararlanılırdı.
Günümüzde yapılan çalışmalarda ise, söğüt kabuğunun içinde salisilin dışında antioksdian, antiseptik ve bağışıklığı güçlendiren maddeler olduğu da tespit edildi.
AkSöğüt Kabuğunun Faydaları
Hipokrat’ın bahsettiği ak söğüt kabuğunun faydalarından Mevlana’da “Mesnevi” kitabında bahsetmiştir. Özellikle ağrı kesici özelliği yüzyıllardır tamamlayıcı tıp da kullanılmıştır. Ak söğüt kabuğu faydaları şunlardır:
- Doğal ağrı kesicilerin başında gelir, güçlü bir ağrı kesici özelliğe sahiptir. Özellikle migren gibi şiddetli baş ağrılarında etkilidir.
- Ağrı kesici özelliği sayesinde kadınların adet döngüsünde yaşanığı ağrı ve krampları giderir.
- Antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı koruyucu olur.
- Uzun süre sabit kalmak, masa başı işlerde uzun süre çalışmak vücudun asit oranını artırır. Ak söğüt kabuğu vücudun asit oranını dengeler, kas ve kemiklerin sağlıklı hareket etmesine destek olur. Uzun süre sabit kalma sonucu meydana gelen kas ve kemik ağrılarını giderir.
- Ağrı kesici özelliği sayesinde romatizma kaynaklı ağrıları giderir, ayrıca iltihap kurutucudur.
- Ak söğüt kabuğu, cildi besler, canlandırır. Bu sayede ciltte meydana gelen sivilce ve akneleri önler.
- Ayak sağlığını korur, özellikle topuklarda meydana gelen kalınlaşmayı önler.
- Kireçlenmeyi önler, kireçlenme kaynaklı ağrıları giderir.
- Kuvvetli bir iltihap kurutucu olan ak söğüt kabuğu, trombosit hücrelerin oluşturduğu iltihap ve fazla suyu idrar yolu sayesinde vücuttan uzaklaştırır.
- Bağışıklığı güçlendiren bu bitki, kanserli hücre oluşma riskini azaltır.
Ak Söğüt Kabuğu Neye İyi Gelir?
- Ak söğüt kabuğu kuvvetli bir ağrı kesicidir. Özellikle migren gibi şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılır.
- Kas ağrısı, eklem ağrısı gibi ağrıları giderir.
- Güçlü bir iltihap kurutucudur. Bu özelliği sayesinde romatizmal ağrıları giderir, romatizma tedavisini destekler.
- Ateş düşürücü özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Ayrıca, kanserli hücre oluşma riskini azaltır.
- Hipokrat tarafından diş ağrısı için tavsiye edilmiştir.
- Ayak sağlığını korur, topukta oluşan sertleşmeleri önler.
- Kadınların muzdarip olduğu adet ağrılarını dindirir.
- Vücutta oluşmuş ödemleri idrar yoluyla vücuttan atar.
- Sırt ve boyun ağrısında etkilidir.
- İdrar yolu iltihabı, mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisini destekler.
- Kan sulandırıcı özelliği vardır.
Ak Söğüt (Beyaz Söğüt) Ağacı Nerede Yetişir?
Söğüt ağacının bilimsel ismi “Salix alba” olarak geçer. Ak söğüt ağacı da bu ailenin bir üyesidir. Dere ve göl kenarları gibi sulak yerleri sever. Ak söğüt ağacının boyu 30 metreye kadar uzayabilir. Ağaç yeşil ve beyaz renktedir, ancak yaşlandıkça rengi kahverengiye döner. Avrupa ve Asya kıtasında sıkça bulunur. 500’den fazla çeşidi olan söğüt ağacının yaklaşık 250 türü Çin’de yetişmektedir. Kuzey Amerika’da ise 50 çeşidi bulunur. Fakat bu çeşitlerden sadece üçte biri ağaç formundadir, geri kalanı çalılıktır. Bu ağaç türünün bir çoğu mızrak şeklinde yapraklara sahiptir. Yoğun, salkım şeklinde çiçekleri vardır. Çiçeklerde erkek ve dişiler ayrı gruplar halindedir.
Bu ağacın; beyaz söğüt, mor söğüt ve gevrek söğüt en sık bilinen türleridir. En klasik çeşidi beyaz söğüttür. Beyaz söğüt ya da ak söğüt ağacının bilinen tarihi Antik Yunan’a kadar dayanır. Anadolu’da ise ilk yazılı metinlerin sahibi olan Hititler bu ağaca ‘ şişiyamma’ adını vermişlerdir ve bu ağaçtan ilaç elde etmişlerdir. Eski Mısır ve Sümer kayıtlarında da bu ağacın şifasından bahsedilmiştir. Türkiye’de doğal olarak yetişen 27 çeşit söğüt ağacı bulunmaktadır. Bunların başında al söğüt gelir. Söğüt ağacı, Osmanlı İmparatorluğunun kurulduğu yere adını vermiştir. Bu nedenle Türkler için ayrı bir yere sahiptir.
Söğüt ağacı, nemli toprağı sever, ancak bu ağaç verimsiz, zor şartlarda da yetişebilir.
Ak Söğüt Kabuğu Ne Zaman, Nasıl Toplanır?
Söğüt ağacı, Türkiyenin neredeyse her bölgesinde kolaylıkla büyüyebilen bir ağaçtır. Bu ağaç özel bakım ve ilgi istemez. Ancak, göl, nehir kenarı gibi yerlerde daha hızlı büyür ve daha gür olur. Ak söğüt kabukları sonbahar mevsiminde, ağaç yapraklarını döktüğünde ya da ilkbahar mevsiminde toplanır. İki- üç yıllık söğüt ağaçlarının dallarının kabuğu soyularak toplanır. Toplanan kabuklar kurutularak uzun süre saklanabilir. İhtiyaç durumunda kabuklar Nisan ayından Kasım ayına kadar soyularak temin edilebilir.
Ak Söğüt Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Ak söğüt ağacı özellikleri başında ağrı kesici, iltihap kurutucu ve ateş düşürücü olması yer alır. Migren ve diş ağrısı gibi şiddetli ağrılarda bile etkilidir. Beyaz söğüt ağacı kabuklarından çay yapılarak kullanılabilir. Ayrıca, ak söğüt kabuğu ekstrelerinde piyasada mevcuttur. Bu ağacın kabuklarından krem de yapmak mümkündür.
Ak söğüt kremi nasıl yapılır?
Malzemeler:
60 gram söğüt kabuğu
Yarım litre doğal elma sirkesi
Ak söğüt kremi yapımı;
Söğüt kabuklarını öğütülerek toz haline getirin. Toz haline gelen kabukları bir cam kavanoza yerleştirin. Üzerine yarım litre doğal elma sirkesi ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı 2-3 hafta bekletin, ardından süzerek tozları ayırın. Süzülen sirke koyu renkli bir cam kapta saklanmalıdır. Bu karışım güneş yanıkları, hafif yanıklar, kas ağrısı, romatizmal ağrılar ve eklem ağrısında etkilidir. Sorunlu bölgeye sürülerek uygulanır.
Ak Söğüt Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 çay kaşığı beyaz söğüt kabuğu
1 bardak su
Ak söğüt çayı yapımı:
Bir bardak suyun içine söğüt kabukları atılır ve ocağa alınır kaynamaya bırakılır. Kaynayan çay 5-10 dakika daha kaynatılır. Ardından süzülerek içilir. Arzuya göre bal ve limon ile tatlandırılabilir. Bu çay günde bir, iki bardak içilebilir.
Beyaz Söğüt Kabuğu Çayı Faydaları
- Beyaz söğüt kabuğu çayı adet ağrıları, kas, eklem ağrıları, migren, diş ağrısı üzerinde etkilidir. İltihap kurutucu özelliği vardır, vücudu iltihaptan kurtarır. Vücuttan ödem atar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayak banyosu yapıldığı zaman topuklarda oluşan kalınlaşmayı önler, ayakları dinlendirir. Kireçlenmeyi önler, diz ağrılarına iyi gelir.
- Bu çay doğal bir toniktir, cildi temizler, ölü hücrelerden arındırır.
- Bel ve boyun ağrılarını giderir.
- Terletici etkiye sahiptir. Bu nedenle soğuk algınlığının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Gut, romatizma, bademcik iltihaplanması, diş eti iltihaplanmasında etkilidir.
Ak (Beyaz) Söğüt Kabuğu Zararları
Ak söğüt kabuğu yada beyaz söğüt kabuğu mide kanaması geçirenlere önerilmez. Ayrıca, böbrek iltihabı olan kişiler aralıklı kullanmalıdır. Hamileler, emziren anneler, kronik hastalar, ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Ülser hastalarında yan etki yapabilir.
16 yaşından küçük çocuklara önerilmez.
Uyarı! Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalıkta mutlaka doktora gidilmelidir. Doktora danışılmadan hiç bir ürün kullanılmamalıdır.