Sağlık

Gece Yanığı Nedir, Gece Yanığı Neden Çıkar, Ne İyi Gelir? Gece Yanığı Duası

Varicella-zoster virüsünün neden olduğu bir hastalık olan gece yanığı nedir? Gece yanığı neden olur? Gece yanığına ne iyi gelir, duası var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Gece Yanığı Nedir?

Gece yanığı, varicella-zoster virüsünün neden olduğu, sinir iltihabına yol açan bir  hastalıktır. Hastalık “zona” olarak da bilinir.  Varicella-zoster virüsü aynı zamanda “su çiçeği” hastalığına neden olan virüstür.  Virüs, su çiçeği geçiren kişilerde uyur vaziyette bekler ve uygun şartlar ortaya çıktığında gece yanığı (zona) olarak tekrar ortaya çıkar.

Viral bir hastalık olan gece yanığı, ağrı ve yanma şikayetlerine neden olur.

Gece Yanığı Neden Olur, Neden Çıkar?

Su çiçeği virüsünün neden olduğu gece yanığı, sinir iltihabı hastalığıdır.  Birçok kişinin çocukluk döneminde geçirdiği su çiçeği hastalığına “varicella-zoster” virüsü neden olur. Bu virüs su çiçeği geçtikten sonra vücutta yok olmaz, vücutta uyur vaziyette kalır. Vücutta uyuyan virüs  bağışıklık sisteminin zayıflaması, ilerleyen yaş gibi bazı etkenler nedeniyle uyanır ve gece yanığı (zona) olarak bilinen sinir iltihabına neden olur.

Hastalığın en büyük nedeni bağışıklık sisteminin zayıf düşmesidir. 

“Gece yanığı neden çıkar?” Sorusunun başlıca cevapları şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Zatürre, grip gibi hastalıklar
  • Ameliyat
  • Yanık
  • Kanser
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • Aşırı stres
  • Yaşlılık
  • Romatizmal hastalıklar
  • Bazı ilaçlar
  • Sağlıksız beslenme geca yanığı çıkmasının başlıca nedenleri arasındadır.

Gece Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Zona olarak da bilinen gece yanığının başlangıç belirtileri ağrı ve yanmadır.  Ağrı çoğunlukla vücudun tek tarafında görülür. Gece yanığı belirtilerinden biride döküntüdür. Döküntü, içi sıvı dolu kabarcık şeklinde ve gece yanığı başlangıcından birkaç gün sonra ortaya çıkar.  Gece yanığı belirtilerinden biri “kaşıntıdır.” Zona başlangıcında ortaya çıkan ağrı, yanma, döküntüye kaşıntı da eşlik eder. Bazı kişilerde ateş, titreme, halsizlik, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü gibi belirtiler görülebilir. 

Çok nadir de olsa görme kaybı, işitme kaybı, yüz felci gibi ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.

Gece yanığı vücudun tek bölgesinde çıkabilir. Bazı durumlarda tek bir göz çevresinde, boyunda yada yüzün tek tarafında gece yanığı görülebilir.

Gece yanığının en  belirtileri şunlardır:

  • Kırmızı yamalar şeklinde, içi sıvı dolu döküntü
  • Omurgadan gövdeye doğru döküntü
  • Kşaıntı
  • Yüz ve kulaklarda döküntü
  • Ağrı, ateş
  • Kas güçsüzlüğü, halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Vücudun sağ yada sol yanını saran döküntü
  • Göz çevresinde döküntü

Gece Yanığı Nerelerde Çıkar?

Gece yanığı; göz çevresi, alın, boyun, baş, yanak, diş, çene, butun altı, dış kulak gibi vücudun bölgelerinde çıkar. Gece yanığı genital bölgede de çıkabilir. Özellikle göz , dış kulak ve yüz çevresinde çıkan gece yanığı mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Gece yanığı, kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görme ve işitme kaybına yol açabilecek ciddi yan etkileri olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Gece Yanığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nedir?

Gece yanığı şüphesi olan kişilerin en kısa zamanda doktora başvurması gerekir.  Zona hastalığının teşhisi için önce fiziksel muayene ve hastanın tıbbi öyküsü dinlenir. Gerekli durumlarda laboratuvar incelemeleri istenebilir.  Normal şartlar altında hastalık kendiliğinden geçer.  Doktor hastalığın tedavisini hızlandırmak için ilaç tedavisine gerek duyabilir. 

Gece Yanığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gece yanığı belirtileri ortaya çıktığı zaman doktora gidilmesi gerekir. Doktor tedavisi sayesinde bu hastalık oldukça kısa süre içinde tedavi edilir. Gece yanığı için “dermatoloji” polikliniğine gidilmelidir.

Gece Yanığı Ne Zaman İyileşir?

Normal şartlarda gece yanığı 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak kanser gibi ciddi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de daha ciddi komplikasyonlar oluşabilir. Bu durumu önlemek için mutlaka doktora gidilmelidir. 

Gece Yanığına Ne İyi Gelir?

Gece yanığı evde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Gece yanığının evde tedavisinde doktorun verdiği ilaçlar mutlaka dozajında ve zamanında kullanılmalıdır. Gece yanığının evde tedavisini şunlar yapılarak, tedavi desteklenebilir…

Gece yanığı evde nasıl geçer?

  • Zona olarak bilinen bu hastalığın tedavisini desteklemek için soğuk banyo etkili olacaktır. Soğuk banyo meydana gelen kabarcıkların kaşıntısını ve ağrısını azaltır.
  • Soğuk ve ıslak kompres uygulamaları ağrı ve kaşıntıya iyi gelir.
  • Stres ve sıkıntıdan uzak kalmak gece yanığının evde tedavisini destekler.

Gece Yanığına Bitkisel Ne İyi Gelir?

Evde gece yanığı tedavisini bitkisel ürünlerle destekleyebilirsiniz. Evde bitkisel olarak gece yanığına şunlar iyi gelir:

Hindistan cevizi yağı

 Hücre yenileyici olan hindistan cevizi yağı, gece yanığı nedeniyle oluşan leke ve kızarıklıkları gidermeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı cilde masaj olarak uygulanır.

Aloe Vera

Cilt sağlığı denildiğinde ilk akla gelen bitkilerden biri ola aloe vera, zona nedeni ile oluşan şikayetleri gidermeye yardımcıdır. Aloe vera, gece yanığı nedeniyle oluşan ağrıyı giderir, cildin tedavi olmasını sağlar.

Meyan kökü

Meyan kökü, ağrı kesici ve iltihap kurutucu özelliklere sahiptir. Ayrıca gece yanığının neden olduğu kaşıntıyı gidermede etkilidir.Meyan kökü bir miktar su ile kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan meyan kökü suyu sorunlu bölgeye sürülür.

Zerdeçal

Zerdeçal, antibiyotik etkisi olan doğal ürünlerden biridir. İltihap kurutucu ve ağrı kesici etkisi vardır. Zerdeçallı süt içilerek gece yanığı tedavisi desteklenerek tedavi hızlandırılır.

Gece Yanığı (Zona) Bulaşıcı mıdır?

Bu hastalığa su çiçeği virüsü neden olur.  Bu nedenle gece yanığı olarak bilinen zona hastalığı bulaşıcı yani kişiden kişiye geçen bir hastalıktır. Özellikle su çiçeği geçirmemiş kişilere  “su çiçeği” bulaşma riski daha fazladır. Gece yanığı, özellikle sulu aşamada bulaşıcılık bakımından en riskli dönemdedir.

Gece Yanığında  (Zona Hastalığı) Banyo Yapılır mı?

“Gece yanığı olan kişiler banyo yapabilir mi?”

Bu soru en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Gece yanığı olan kişiler banyo yapabilir. Hatta soğuk suyla yapılan banyo hastalığın neden olduğu ağrı ve yanmayı hafifletir. Dikkat edilmesi gereken banyo sırasında cildi tahriş edilmemelidir. Bu nedenle kese gibi işlemler yapılmamalı, aşırı sıcak su kullanılmamalıdır.

Gece Yanığı (Zona) Duası

Gece yanığı, su çiçeği virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Bu nedenle doktor gözetiminde tedavi edilmesi gerekir. Doktor gözetiminde, doktorun verdiği ilaçlar ile tedavi uygulanırken duların manevi gücünden faydalanılabilir.

Gece yanığı için şifa için okunan dualar okunabilir. 

Gece yanığı (zona) için okunacak dua:

Türkçesi:

 Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu’zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi arkıyke

Anlamı:

Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin veya hasetçi her gözün şerrinden Allah sana şifâ versin. Allah’ın adıyla sana okurum.»” .(Müslim, Selâm 40)

Manası: Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.»” (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu