Evde Sıvı Sabun Nasıl Yapılır? Kalıp Sabundan Sıvı Sabun Yapımı
Sabun, katı ve yağlarınların birleşmesiyle elde edilen bir temizlik ürünüdür. Kalıp sabun ve sıvı sabun olmak üzere ikiye ayrılır. Son yıllarda kullanımı oldukça artan sıvı sabunlar, kalıp sabunların tahtını biraz sallamış durumda. Peki sıvı sabun nedir? Evde sıvı sabun yapılır mı? kalıp sabundan sıvı sabun yapılır mı? Sabunu köpürten madde nedir? Tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik…
Sabun, sodyum hidroksit (KOH), türevi ve yağ asitleri kullanılarak yapılan, hayatın her yerinde yardımcımız olan bir temizlik maddesidir. Üstelik sadece evde değil, işyeri, ofis, piknik gibi insan yaşantısının olduğu her alanda kullanılır. Eskilerde sadece kalıp olarak bulunan sabun artık sıvı haliyle de yardımımıza koşmaktadır. Peki sıvı sabun nedir? Sıvı sabun ve katı sabun arasındaki fark nedir?
Buyurun bu sorunun cevabına…
Sıvı Sabun Nedir?
Sabun, suyu emen ince bir tabaka ile yağ parçacıklarını çevirerek temizlik sağlar.
Sıvı sabun, kalıp sabuna göre daha akışkan formda olan temizlik ürünüdür. Ayrıca yapım aşamasında farklı maddelerde içine eklenir. Kalıp sabuna göre daha fazla kimyasal içerebilir. Ancak toplu yaşam alanlarında çoğunlukla sıvı sabun tercih edilir.
Sıvı Sabunla Kalıp Sabun Farkı Nedir?
Sabun, geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan bir temizlik ürünüdür. İnsanoğlu yaşamın her döneminde sabunun temizlik gücünden faydalanmıştır. Tüm dünyada dengeleri değiştiren, temizliğin önemini hatırlatan Corana virüsten korunmak için hijyen, özellikle el hijyeni çok önemli. Sabunun temizlikteki önemi ise şüphesiz tartışılmaz. Peki sabun seçerken sıvı sabun mu yoksa katı sabun mu tercih etmek lazım. Sıvı sabun ile katı sabun arasındaki farklar şunlardır:
- Sıvı sabun yapımında potasyum hidroksit daha fazla kullanılır. Bu nedenle sıvı sabunun pH dengesi kalıp sabunların pH dengesine göre daha düşüktür.
- Katı sabun cildi daha fazla kurutur.
- Sıvı sabun kalıp sabuna göre daha fazla kimyasal içerebilir.
- Katı sabun, sıvı sabuna göre daha az kimyasal barındırır, ancak kalıp sabunların üzerinde mikroorganizma barınabilir. Bu nedenle AVM, hastane gibi kalabalık ortamlarda sıvı sabun daha çok tercih ve tavsiye edilir.
Sıvı sabun ve katı sabun arasındaki farkları paylaştık. Şimdi de iki sabun arasındaki ortak noktaları paylaşıyoruz.
- Kalıp ve sıvı sabun yapımında alkali tuz kullanılır.
- Yine iki sabun yapımında yağ asitleri kullanılır.
- Her iki sabunda deterjan içerebilir.
Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?
Sabun yapımında öncelikle bir yağa ihtiyaç vardır. Özellikle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı en sık kullanılan yağlardır. Sıvı sabun yapımında farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri, standart yöntem olan katı yağlar ve sıvının sabun haline getirilmesidir. Bu yöntemde katı ve sıvı malzemeler ısıtılır. Ardından alkaliye karşı reaksiyon oluşturarak sabun oluşur.
Evde Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?
Hazır alınan sıvı sabunların içinde katı sabunlara göre daha fazla kimyasallar bulunabiliyor. Sıvı sabunların diğer bir dezavantajı ise içinde bulunduğu plastik ambalajlar. Plastik kapların doğaya verdiği zarar malum. Üstelik sıvı sabunlar kalıp sabunlara göre daha pahalı oluyor. Evde kendiniz kalıp sabun kullanarak doğal sıvı sabun yapabilirsiniz.
Evde Zeytinyağlı Sıvı Sabun Tarifi
Sıvı sabun yapımında kullanılan malzemeler:
- 93 gram (KOH) Potasyum Kostiği
- 170 gram Gliserin
- 400 gram zeytinyağı
- Yeşil sabun boyası
Evde Zeytinyağlı Sıvı Sabun Yapımı
- Zeytinyağını bir kaba koyun.
- Sabun yapımında kullanılann kostiği (KOH) glisiren içinde azar azar çözün, bu işlem sırasında gliserin hafif ısıtılabilir.
- Çözülen kostiği (KOH) yağın içine ekleyin ve karıştırın.
- Kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
- Kıvam alan karışımın ağzını kapatın, arada karıştırmayı unutmayın.
- Sabunu bir gün bekletin.
- İyice dinlenen sabuna kıvam verme zamanı. Bunun için bir ölçü sabun üç ölçü su kullanarak benmari usulü eritin ve sabunu sıvı sabun formuna getirin, köpüklenme olduğu zaman köpüklerin sönmesini bekleyin ve tekrar karıştırmaya başlayın.
- Bu aşamada renk vermesi için sabun boyasını ekleyin.
Kalıp Sabundan Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?
Kalıp sabunlar daha az kimyasal barındırır. Ancak kalıp sabunlar da mikroorganizmaların yaşayabildiği bir alan sunar. Bu sayede başkasında olan bakteri bulaşabilir. Evde kalıp sabun kullanarak hem daha az kimyasal içeren, hem mikroorganizmaların barınamadığı hem de ekonomik sıvı sabun yapabilirsiniz.
Sıvı sabun yapımında kullanılan malzemeler
- Bir adet büyük, beyaz kalıp sabun
- 4 litre su
Evde, Kalıp Sabundan Sıvı Sabun Yapımı
- Bir adet beyaz kalıp sabun rendelenir.
- Uygun bir tencerenin içine su doldurulur. Tencereye doldurulan su ocağa alınır ve kaynamaya yakın olacak şekilde ısıtılır. Ancak kaynatılmaz.
- Suyun kaynamasından 2-3 dakika önce ocak kapatılır.
- Kaynamaya yakın ocaktan alınan suyun içine rendelenmiş kalıp sabun eklenir.
- Rendelenmiş kalıp sabun karıştırılarak eritilir.
- Tencere 24 saat kadar soğumaya bırakılır. Su soğudukça sabun kıvamını alacaktır.
- Bekleyen ve kıvamını alan ev yapımı sıvı sabun bir huni yardımıyla uygun kaplara boşaltılır.
Sabunu Köpürten Madde Nedir?
Sabun denildiğinde akla gelenler temizlik, kendine has kokusu ve sabun köpüğüdür. Peki sabunu köpürten madde nedir?
Sabunun köpürmesini sağlayan madde KOH yani halk arasında kostik olarak bilinen maddedir. Sabun yapımında KOH çok dikkatli kullanılmalıdır. Kostik olarak bilinen KOH aslında bir kimyasaldır. Bolca köpüren sabunun içinde bol miktarda kostik var demektir, bu da sağlık için tavsiye edilmez. Kısacası bol köpüren sabun kaliteli sabun demek değildir. Günümüzde kostik kullanmadan sabun elde etme çabaları vardır, ancak bu tam olarak gerçekleştirilememiştir.
Peki kostiksiz sabun yapımında kostik yerine ne kullanılabilir?
Doğal olarak adlandırıan sabun yapımında kostik olmamalıdır. KOH olarak bilinen kostik bir kimyasaldır. Sabun yapımında kostik yerine kül kullanılabilir. Özellikle meşe ağacının külü kostiksiz sabun yapımı için oldukça uygundur.