SağlıkNasıl YapılırYemek

Sinirli Ot Pekmezi Nasıl Yapılır?

Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen, doğanın en büyük nimetlerinden biri olan “sinirli ot” nedir? Sinirli ot pekmezi nasıl yapılır? 

Sinirli Ot Nedir?

Oldukça uzun ömürlü olan bu bitki, doğada kendiliğinden yetişir. 7 ila 90 cm arası uzayabilir.  Dar yapraklı sinirli ot ve geniş yapraklı sinirli ot olmak üzere iki türü vardır. 

Toplumda “damar otu”, “ölümsüzlük otu” , “yara otu” gibi farklı isimlerle de tanınır.

Dikine büyüyen sinirli ot, yıllık bir bitkidir. Bitkinin rengi koyu yeşildir. Ayrıca yapraklarında baştan uca damarlar vardır. Bu nedenle “damar otu” ismini almıştır.

İki adet tohumu vardır.

Sinir Otu Çıbana Nasıl Kullanılır?

Çıban otu olarak da bilinen bu ot, vücutta meydana gelmiş dolama, çıban gibi sorunları gidermede oldukça etkilidir. Çıban için sinir otu lapa haline getirilir. Sinir otu lapası sorunlu bölgeye sarılır. Ya da taza sinir otu yaprağı çıban olan bölgeye sarılır.

Sinir Otu Sivilceye Nasıl Kullanılır?

Bu bitki sivilce ve akne tedavisinde oldukça etkilidir. Sivilce tedavisi için sinir otunun suyu çıkarılır.  Damar otu suyu çıkarmak için, taze yapraklar suyu çıkana kadar iyice ezilmelidir. Çıkan sinir otu suyuyla sivilce olan bölgeyeye pansuman yapılır. Yarım saat bekletildikten sonra yıkanabilir.

Sinir Otu Yüze Nasıl Kullanılır?

Bu bitki hücre yenileyici ve cildi canlandırıcı özelliğe sahiptir. Cildi temizler, sivilce ve akne oluşumunu önler. Sinir otu yüze tonik olarak kullanılabilir. Bunun için sinir otu çayı yapılmalı ve soğuması beklenmelidir. Soğuyan çay yardımıyla cilt temizlenir. Yine sinir otu suyu yüz bölgesini temizlemek için kullanılır. 

Sinirli Ot Nerede Yetişir?

Mucizevi etkileri olan bu bitki neredeyse her yerde kendiliğinden büyür.  Bitki tohumları sayesinde çoğalır. 

Sinirli Ot Ne Zaman Toplanır?

“Yara otu”, “Çıban otu” gibi isimleri olan bu bitki,  Mayıs ayından Ekim ayına kadar toplanabilir. Toplanan yara otu gölge bir yerde kurutulmalıdır.

S

Sinirli Ot Pekmezi Nasıl Yapılır?

Sinirli ot pekmezi yapmak için 2 avuç kadar taze sinirli ot, 250 gram pekmez, sinirli otun üzerine çıkacak kadar su gereklidir. 

Öncelikle sinirli otlar güzelce yıkanır ve ayıklanır. Ardından taze damar otları  merdane veya taş yardımıyla ezilir ve lapa haline getirilir. 

Lapa haline gelen damar otu tencereye alınır, üzerine çıkana kadar su eklenir.

Tencere ocakta kısık ateşte yarım saat kaynatılır. Son olarak 250 gram pekmez eklenir ve kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatılır.

Bu sinir otu pekmezi yapmak için birinci yoldur.

Sinir otu pekmezi için ikinci yol:

Sinirli otu pekmezi için malzemeler:

İki avuç taze yapraklı sinir otu

300 gram çiçek balı

300 gram nöbet şekeri

Su

İki avuç taze sinir otu yıkanır ve ardından taş yada merdan yardımıyla lapa haline getirilir.  Hazılanan damar otu lapasına su ilave edilir. Son olarak bal ve nöbet şekeri de eklenir.

Sinir otu kısık ateşte pekmez kıvamı alana kadar pişirilir.

Sinir Otu Pekmezinin Faydaları

Sinir otu pekmezinin faydaları şunlardır:

  • Akciğer sağlığını korur
  • Sigaranın verdiği olumsuz etkileri azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Öksürük ve balgama iyi gelir
  • Ağızda oluşan yaraları gidermeye yardımcı olur.
  • Hastalıklara karşı korur
  • Antibiyotik etkisi vardır
  • Demir barındırır, kansızlığa iyi gelir
  • A ve C vitamini barındırır

Sinir Otu Guatr İçin Nasıl Kullanılır?

Yara otu olarak bilinen bu bitki sağlığa birçok faydası vardır. Bunlardan biri guatrı küçültmesidir. Guatr için taze yapraklı sinir otu,  mineralleri alınmamış kaya tuzuyla ovalanır. Tuz ile ovalanan sinir otu guatr üzerine sarılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu