Sağlık

Glutatyon Nedir, Neye Yarar, Faydaları Nelerdir? Glutatyon Hangi Gıdalarda Bulunur?

Glutatyon vücut hücrelerinde üretilen bir antioksidandır. 3 tane amino asitten oluşur. Bunlar glutamin, glisin ve sisteindir. Vücudumuzdaki glutatyon seviyesi bazı durumlarda azalabilir. Bu durumlar stres, yetersiz beslenme ve çevresel toksinler gibi durumlar sonucu oluşur. Ayrıca glutatyon seviyesi yaş ile birlikte düşer. Glutatyon vücudumuz tarafından doğal olarak üretilebilir. Ayrıca glutatyon intravenöz, topikal veya inhalan olarak verilebilir. Glutatyon ayrıyeten oral yoldan kapsül veya sıvı olarak da alınabilir. Fakat glutatyonun oral yoldan alınması bazı durumlarda çok fazla etkili olmayabilir.

Glutatyon Faydaları Nelerdir?

Glutatyonun, insan sağlığı için oldukça önemli bir moleküldür. Vücutta oluşan oksidatif stresi azaltır. Oksidatif stres ise serbest radikallerin üretimi ile vücudumuzun onlarla savaşma gücü arasındaki dengenin bozulduğu zaman ortaya çıkar. Bu dengesizlik çok fazla arttığı zamanlarda vücudumuzda hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Bu hastalıklara diyabet,kanser ve romatoid artrit örnek verilebilir. Vücudumuzda glutatyon oksidatif stresi azaltarak vücudumuzu hastalıklardan korur ve daha sağlıklı olmamıza yardımcı olur.

Bir makalede vücudumuzda bulunan glutatyon eksikliğinin kansere yol açan oksidatif stres seviyelerine etki ettiği belirtilmiştir. Ayrıca vücudumuzda yüksek glutatyon miktarı vücudumuzun kansere karşı koymasına önemli etkide yardım eder ve oksidatif dengeyi korur.

Glutatyon için uyku çok önemlidir eğer ki uykusuz kalırsak vücudumuzdaki glutatyon zarar görür dengeli bir uyku çok önemlidir.

Vücudumuzda yağlı karaciğer hastalığı var ise hücre hasarını azaltabilir. Glutatyonun, alkollü veya alkolsüz kronik yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerin kanındaki protein ve enzim  düzeylerini iyileştirdiği görülmüştür.

Glutatyon Nelerde Vardır?

Evet gelelim en çok merak edilen kısma. Yazımızın başından beri glutatyonun vücut için öneminden, sağlıklı olmamızda ne kadar önemli rol sahibi olduğundan bahsediyoruz. Peki glutatyonu vücudumuza nasıl alabilir. Doğada hangi sebze yada meyvelerde glutayon vardır.

Glutatyon, bol bol kükürt molekülleri içerir, bu nedenle kükürt oranı yüksek sebze ve meyveler vücuttaki doğal üretimi artırmaya yardım eder. 

Bu yiyecekler şunları içerir:

brokoli, karnabahar, soğan gibi allium sebzeleri

yumurtalar

Fındık

baklagiller

balık ve tavuk gibi yağsız protein

Glutatyon seviyelerini doğal olarak artırmaya yardımcı olan diğer yiyecekler ve şifalı otlar şunları içerir:

süt devedikeni

keten tohumu

deniz yosunu

kesilmiş sütün suyu

Peynir altı suyunda glutatyon vardır. Yapılan araştırmalarda oral (ağız) yoluyla verilen peynir altı suyu alan hastalarda sedef hastalığını iyileştirdiği görüldü. Peynir altı suyunun proteinin vücudumuzdaki glutatyon miktarını arttırır.

Glutatyon Neye Yarar?

Glutatyon yaşlı insanlar içinde çok önemlidir. Çünkü onlarda insülin direncini iyileştirir. Vücudumuzda insülin oldukça önemlidir çünkü insülin sayesinde kanımızdaki şeker oranı düşürülür. Eğer Ki insülin miktarında düzensizlik olursa yada gücü azalırsa şeker hastası oluruz. İnsanlar yaşı arttığı zaman vücutları daha az glutatyon üretmeye başlar. Düşük glutatyon miktarında vücutta daha az yağ yakma olur ve bunun sonucunda vücut yağ depolamaya başlar. Bunun sonucunda sağlıksız kilo almış olunur.

Glutatyon periferik arter hastalığı olan kişilerde hareketlilik oranını arttırır. Vücudumuzda periferik arter hastalığı ise periferik arterler plak tarafından tıkanınca oluşur. En fazla bacaklarda görülür. Yapılan bir çalışmada glutatyonun kan dolaşımını arttırdığı ve uzun mesafe yürüyebildiği ve bu yürüme esnasında ağrı olmadığı belirtildi. 

Vücudumuzda glutatyon otoimmün hastalıklara karşı savaşırken yardımcı olur. Otoimmün hastalıklar oksidatif stresi arttırır.  Bu hastalıklara örnek olarak çölyak hastalığı ve lupus gösterilebilir. Otoimmün hastalıklar bazı vücut hücrelerinde mitokondriye saldırır. Glutatyon ise vücut hücrelerindeki mitokondriyi korumaya çalışır.

Glutatyon otizmli çocuklarda oksidatif hasarı azaltır. Birçok araştırma, otizmli çocukların beyinlerinde daha yüksek seviyelerde oksidatif hasar ve daha düşük glutatyon seviyeleri olduğunu göstermektedir. Bu, otizmli çocuklarda civa gibi maddelerden kaynaklanan nörolojik hasara duyarlılığı arttırdı.3-13 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan sekiz haftalık deney, glutatyonun oral veya transdermal çalışmalarını kullandı. Ama otistik semptom değişiklikleri çalışmanın bir parçası olarak değerlendirilmedi, fakat her iki gruptaki çocuklar sistein, sülfat ve tam kan glutatyon seviyelerinde iyileşme gösterdi.

Glutatyon kontrolsüz diyabetin etkisini azaltır. Oksidatif doku hasarına ve strese yol açar. Yapılan bir deneyde, sistein ve glisin içeren diyet desteğinin glutatyon seviyelerini artırdığını gördü. Ayrıca yüksek şekere rağmen kontrolsüz diyabetli kişilerde oksidatif stresi ve hasarı önemli ölçüde azalttı. Çalışma katılımcıları, iki hafta boyunca günlük olarak kilogram sistein ve 1.33 mmol/kg glisin başına 0.81 milimol verdi.

GLUTATYON TEDAVİSİ

Glutatyon, vücudumuzun bağışıklık sistemimizi güçlendirir. vücudumuzu sağlıklı tutmak, hastalıklara karşı korunmak ve sağlıklı bir şekilde yaşlanmak , performansımızı arttırmak, glutatyon seviyenizi yüksek tutmanız ile alakalıdır.Glutatyon, organlarımızı ve dokularımızı serbest radikallerin oluşturduğu zararlı etkilerden korur ve birçok kronik hastalığın önlenmesinde önemli bir role sahiptir

GLUTATYON TEDAVİSİ UYGULAMA ŞEKLİ

Glutatyon tedavisi medikal bir tedavi olup doktor gözetiminde vücuda damardan enjekte edilerek uygulanır. Uygulamanın süresi 10 – 20 dakika sürmektedir. Bu uygulama oral ile de uygulanabilir ama etkisini azalta bileceği için uygulanmaktadır.

Glutatyon tedavisinin en etkili ve tavsiye edileni, damardan serum şeklinde yapılan tedavidir. İlacın vücuda sağlayacağı yarar, tedavi ile maksimuma çıkar. Her bir kür haftada 1 gün olmak üzere 6 hafta sürer. 1 seans 1 – 1,5 saatlik bir uygulamadır, hastanede yatmak gerekmez (hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir), hasta uygulama sonrası günlük yaşamına dönebilir. hasta isterse yılda 2 ila 4 kür uygulanabilmektedir. Tedavi bırakılsa bile etkinliği 2 ile 4 ay kadar devam eder.

Glutatyon tedavisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Zaten vücudumuzda bulunan bir bileşiğin yoğunlaştırılmış şekli olduğu için  herhangi bir yan etki  gözlenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu