Uyku Apnesi
Son zamanlarda sıkça rastlanan uyku apnesi nedir? Uyku apnesi neden olur? Uyku apnesinin tedavisi nasıl olur? Tüm bu soruların cevabı yazımızda…
Uyku Apnesi Nedir?
Son zamanlarda sık sık adını duyduğumuz uyku apnesi, uyku sırasında solunum durması olarak da biliniyor. Uyku apnesi uykuda rastlanan hastalıklar arasında uykusuzluk (insomnia) rahatsızlığından sonra ikinci sırada yer alıyor.
Sağlıklı yaşam için insan hayatında uykunun önemli bir yeri vardır. Toplumda “solunum durması” olarak da bilinen uyku apnesi hastalığında, uyku esnasında birkaç saniyelik geçici boğulmalar olabilir. Birkaç saniyelik nefes alamama durumunda, kandaki oksijen seviyesi düşer, bu durum sonucu beyin uyanır. Beyin solunumun kesildiğini bildirmek için vücudu uyandırır.
Uyku apnesi tedavi gerektiren bir sendromdur. Bu sorun tedavi edilmediğinde felç ve ölümle sonuçlanan ciddi sorunlar doğurabilir. Uyku apnesi yaşayan kişi, sürekli yorgun kalkar, gün içinde halsiz olur, sürekli uykulu gezer, konsantrasyon bozukluğu yaşar. Ayrıca kalpte ritim bozukluğu ve yüksek tansiyon sorunları oluşturabilir.
Uyku Apnesi Nedenleri
Beyinin nefes al emri vermediği ve solunumun beyin kaynaklı durduğu uyku apnesi sorununa,santral uyku apnesi denir
Üst solunum yolunun büyümüş bademcikler, yumuşak damar sarkması veya fazla kilo kaynaklı daralması kaynaklı olan uyku apnesine, tıkayıcı uyku apnesi denir.
Tıkayıcı uyku apnesi erkeklerde daha sık rastlanır, kadınlarda ise menopoz döneminde görülebilir.
Uyku apnesi, sesli horlama, fazla kilo, yüksek tansiyon, büyük bademcik, geniz eti olan kişilerde daha fazla görülür.
Uyku Apnesi Belirtileri
Uyku apnesinin en büyük belirtisi, uyku esnasında solunum durmasıdır. Bunun dışındaki diğer belirtiler:
Baş ağrısı
Gün içinde uykusuzluk
Sinirli olma durumu
Konsantrasyon bozukluğu
Horlama
Boğaz ağrısı
Kalp ritminde bozukluk
Ağız kuruluğu
Sesli horlama
yüksek tansiyon
Terleme
Reflü
Uyku Apnesi Tanısı Nasıl Konur?
Genellikle ilk olarak doktor tarafından fiziki muayene yapılır. Doktor muayene sonrası, uyku apnesinden şüphe ederse, polisomnografi (halk içinde uyku testi olarak biliniyor) isteyecektir.
Polisomnografi, uyku laboratuvarında yapılır, hastanın vücuduna konan elektrotlarla, hastanın uykusu gözlemlenir. Bu testle uyku apnesi teşhisi konduğu gibi, uyku apnesinin çeşidide belirlenir.
Hasta isterse doktorun uygun görmesiyle, uyku testi evde de yapılabilir. Uykudan 1 saat önce vücuda yerleştirilen elektrotlar ortalama 6- 7 saat kayıt yapabilir.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Olur?
Uyku apnesi tedavisi kişinin durumuna ve apne çeşidine göre değişir. Tedavi süresi en az 6 ay sürer. Uyku apnesi sorunu olan kişi tedavi boyunca cihaz kullanır. Hasta tedaviye cevap vermeye başlayınca, cihazı gün aşırı veya 1-2 gün kullanmaya başlar. Tedavi sonunda hasta cihaz olmadan uyumaya başlar.
Fazla kilo sorunu yaşayan hastalar, tedaviden olumlu sonuç alabilmek için fazla kilolarından kurtulması gerekir.
Uyku apnesi olan kişi, sigara ve alkol kullanmamalı, uykudan önce ağır yemekler tüketmemelidir.