Sağlık

Şeker Yarasına, Diyabetik Ayak Yarasına Ne İyi Gelir? Diyabetik Yaraya Bitkisel Ne İyi Gelir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet dünyada  ölümcül hastalığa neden olan hastalıklar arasında birinci sırada yer alır. Şeker hastalarının maruz kaldığı yan etkilerden biri vücudun belli bölgelerinde yara oluşmasıdır. Özellikle bacak ve ayaklarda meydana gelen diyabet yaraları kolay kolay iyileşmez, hatta ilerleyerek enfeksiyon oluşur.  Peki, şeker hastalarında yara neden oluşur? Şeker yarasını önlemek için ne yapılmalıdır? Şeker yarası oluştuğunda ne yapılmalıdır?  Şeker yaralarına, diyabetik ayak yaralarına ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Şeker (Diyabetik Yara) Neden Oluşur?

Dünya üzerinde görülme sırasında birinci olan diyabet vücudun neredeyse tüm sistemini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Şeker hastalığının olumsuz etkilerinin başında vücutta oluşan ve kronikleşen yaralar gelir. Diyabetik yaralar oldukça zor iyileşir, iyileşmeyen yaralar enfeksiyon kapar hatta ilerleyerek kangren gibi ciddi sağlık soruları ve uzuv kaybına neden olabilir.

Şeker hastalarında safra yeterli insülin üretemez, ya da üretilen insülin gerektiği şekilde kullanılamaz. Bunun sonucu yüksek kan şekeri sorunu ortaya çıkar. Yüksek kan şekeri sinir ve damar sisteminin hasara uğramasına neden olur.  Özellikle bacak ve ayaklarda bulunan damarlarda daralma veya tıkanma meydana gelir. Damarlarda oluşan hasar sonucu dokunma, ağrı ve acı hissinde kayıp oluşur.  Şeker hastalığının olumsuz etkilerinden biri de sinirlerde oluşan hasardır. Diyabetin bu etkileri nedeniyle özellikle bacak ve ayaklarda iyileşmeyen yaralar meydana gelir.

Diyabetik Ayak Yarası Neden Oluşur?

  • Ayakların kuruluğu sonucu çatlak oluşması.
  • Ayağa batan cisimlerin farkedilmemesi.
  • Dolaşım yetersizliği
  • Uygun olmayan, büyük ya da küçük ayakkabı şeçimi
  • Nasırlar, sertleşmeler, ayakta meydana gelen şekil bozukluğu.
  • Tırnak batması, ayak mantarları.

Şeker Yarasını Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

  • Ayak tırnak bakımı düzgün yapılmalı, tırnaklar banyo sonrası yumuşakken fazla derin olmadan düzgün kesilmelidir.
  • Her gün temiz çorap kullanılmalıdır.
  • Evde çıplak ayakla gezilmemeli, ayağa uygun bir terlik giyilmelidir.
  • Ayaklara sıcak su torbası kullanılmamalıdır.
  • Giyilen ayakkabı ayağa uygun ve rahat olmalıdır. Büyük ya da küçük ayakkabı tercih edilmemelidir.
  • Ayaklarda nasır ve çatlak oluşmaması için uygun bakım yapılmalıdır.
  • Uzun yürüyüşlerden kaçınılmalıdır.
  • Ayakta meydana gelen her türlü yara oluşumunda mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Ayakta meydana gelen siğil, nasır, su toplaması gibi durumlarda oynanmamalı, doktora gidilmelidir.

Şeker Yarası Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Kişide şeker yarası saptandığında şunlar yapılmalıdır;

  • Yara oluşan bölge ya da diyabetik yara oluşmuş ayağın enfeksiyon kapması önlenmelidir.
  • Özellikle ayak derisi kaşınmamalı, deri kaldırılmamalıdır.
  • Ayakkabı ve çorap seçimine özen gösterilmelidir.
  • Şeker seviyesini dengeleyen bir diyet programı uygulanmalıdır.

Diyabetik yaralar iyileşmesi çok zor olan hatta şiddetini artıran yaralardır. Tedavi edilmediği takdirde uzuv kaybına kadar ilerleyebilir. Bu nedenle diyabetik yara tespit edildiğinde mutlaka doktora gidilmelidir. Diyabeti olan kşiler düzenli doktor kontrolü sayesinde bu yaraların önüne geçebilir. 

Şeker Yarası, Diyabetik Ayak Yarasına Ne İyi Gelir, Bitkisel Tedaviler Nelerdir?

Şeker hastalığı damar tıkanıklığına yol açar. Bunun sonucu vücutta oluşan yaralar oldukça zor iyileşir, hatta yaralar daha kötüye gider. Şeker  yaralarına iyi gelen tamamlayıcı tedaviler şunlardır. 

 Beyaz dut yaprağı

Dut yaprağının içinde bulunan glikozitler doğal antibiyotik görevi görür. Bu sayede enfeksiyona karşı vücudu kurur. Şeker yaralarına kullanılan dut yaprakları olgunlaşmış ve beyaz dut yaprağı olmalıdır. Şeker yaraları için beyaz dut yaprağı şu şekilde kullanılır;

4-5 adet olgunlaşmış, beyaz dut yaprağını bir su bardağı suya atılır ve 1-2 dakika kaynatılır.  Ardından bu su ılımaya bırakılır. Ilıyan beyaz dut suyuyla şeker yaraları pansuman edilir.

Karabaş otu

Karabaş otu, yara ve yanık tedavisinde kullanılan bitkisel tedavilerden biridir. Antiseptik olan karabaş otu kan dolaşımını düzenler. 

6-7 adet karabaş otu yarım bardak suyla beş dakika kaynatılır. Ardından ılımaya bırakılır. Bu suyla şeker yarası olan bölgeye pansuman yapılır. Hergün taze yapılarak kullanılmalıdır.

Aloe vera

Aloe Vera, kana oksijen aşılayan bir bitkidir.  Bu özelliği sayesinde yara ve yanık tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca, kolay iyileşmeyen yaraların iyileşmesini hızlandırır, iltihaplanmasını önler.

Sarı kantaron 

Sarı kantaron hücre yenileyici, yara ve yanıkları tedavi edici özelliğe sahiptir. Sarı kantaron suyuyla şeker yaralarına pansuman yapılabilir. Ayrıca, sarı kantaron yağı şeker yarası olan bölgeye sürülebilir.

Bal

Bal zengin içeriği sayesinde yaraların iyileşmesini sağlar. Ayrıca, iltihaplanmayı önleyen bal, zararlı bakteri oluşmasını engeller.  Diyabetik ayak yarası oluşan bölge önce tuzlu suyla yıkanır. Kullanılan tuz mineralleri alınmamış kaya tuzu olmalıdır. Ardından diyabetik yara olan ayağa bal sürülür ve gazlı bez ile sarılır. Bu şekilde 2-3 saat bekletilir. 

Tetra yaprağı

Tetra yaprağının en bilinen özelliği yaraları iyileştirmesi, iltihapları yok etmesidir. 1 su bardağı kaynamış suyun içine 2-3 adet tetra yaprağı atılır ve 5 dakika kaynatılır. Ardından yara olan bölge bu suyla pansuman yapılır.

Udi hindi yağı

Bilinen güçlü doğal antibiyotiklerden biri de udi hindi yağıdır. Özellikle iltihaplı yaralarda oldukça etkili olan udi hindi yağı şeker yaralarında da etkilidir.

Ozon tedavisi

Ozon tedavisi, şeker kaynaklı yaraların tedavisinde tamamlayıcı olarak kullanılan bir yöntemdir. Majör olarak kullanılan ozon tedavisi gerekli durumlarda bölgesel olarak da kullanılır. Ozon tedavisi sayesinde vücudun oksijen seviyesi artırılır, kan dolaşımı düzenlenir. Böylelikle şeker yaraları iyileşmeye başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu