SağlıkHaber

Bunyavirüs nedir? Bunyavirüs belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Bunyavirüs nasıl bulaşır?

Çin’de ortaya çıkan koroavirüs salgınından sonra şimdide yeni salgın hastalık olan  Bunyavirüs ortaya çıktı. Çin’de görülen ve 60 kişide tespit edilen ve 7 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Bunyavirüs nedir? Bunyavirüs belirtileri nelerdir? Bunyavirüs tedavisi nasıl olur? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Bunyavirüs Nedir?

Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. Tüm dünya hala koronavirüs salgınıyla mücadele ederken bir kötü haber daha geldi.

Çin’de ortaya çıkan ve 60 kişiyi etkileyen Bunyavirüs hastalığının salgın haline gelmesinden endişe ediliyor.

7 kişinin ise hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiği edilen bilgiler arasında.

Peki Bunyavirüs nedir? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

Bunyavirüs (Bunyavirales), negatif algılamalı tek sarmalı RNA virüslerinin bir sırasıdır. Elloviricetes sınıfındaki tek düzendir. İsmi Bunyavirales türetilmiştir.

2017 senesinde ICTV, Bunyaviridae familyasını, bir virüs grubundan bir virüs düzenine taksonomik farklılık olan Bunyavirales şeklinden yeniden sınıflandırıldı.

Bu hastalık genellikle vektöreldir. Son  vasıtaları vektör olarak tanımlanan sinekler, keneler, salyangozlar, pireler gibi canlılardan bulaşan hastalıklara vektörel hastalık denir.Hantavirüsler ve Arenavirüsler dışında, Bunyavirüsler düzeninde olan tüm virüsler eklembacaklılar vesilesiyle bulaşır.

Hastalık vektör ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin sivrisinek vasıtasıyla bulaşan virüsler yaz aylarında daha sık görülür.

Hantavirüsler ise fare dışkısıyla temas sonucu bulaşır.

Bunyavirüsler genomları segmentlere ayırırlar, bunun sonucu  hızlı rekombinasyon ve salgın ihtimali artar.

Bunyavirüs Belirtileri Nelerdir?

Bunyavirüs, trombositopeni sendorumuna neden olur. Trombositopeni, kandaki trombosit sayısının azlığına verilen addır ve şiddetli ateşe neden olur. Bunyavirüs, hem genom segmentlerini yeniden sınıflandırılıması hemde intajenik homolog rekombinasyon ile rekombinasyona uğrayabilir. Sivrisinek, kene başta olmak üzere eklem bacaklı canlılardan bulaşır.

Viral kuluçka zamanı ortalama olarak 2 gündür, belirti ve bulgular tipik olarak virüsle temastan 1-2 hafta sonra görülmeye başlar.  Hastalık, ortalama 3 gün süren tipik grip benzeri belirti ve bulgular gösterir. Bunyabirüs belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Aşırı yorgunluk
  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İştahta azalma

Bunyavirüs Nasıl Bulaşır?

İlk kez Tayvan’da 2010 yılında bulunan virüs,  eklem bacaklı canlılardan insana bulaşır. Bunyavirüsü ayrıca, insandan insana mukoza ve kan yoluyla bulaşır. Virüs sadece insanlarda görülmez, ayrıca sığır, keçi gibi hayvanlarda da görülür. Virüsün göçmen kuşlar vasıtasıyla da bulaşabiliceği tespit edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu