Sağlık

Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Balık Yağı Nelere İyi Gelir?

Birçok yaş grubunda kullanılabilen balık yağı , cilt bakımından, kalp hastalığına, kanserden depresyona, yüksek kolesterolden,  diyabete, alzheimerden kaygı bozukluğuna kadar birçok hastalığa iyi gelir. Balık yağının faydaları nelerdir? Balık yağını alırken nelere dikkat edilmelidir? Merak edilenleri sizler için derledik.

Balık Yağı Nedir?

Balık dokusundan elde edilen yağa, balık yağı denir. Çoğunlukla ton balığı, ringa balığı, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıklardan elde edilir. Fakat morina karaciğeri yağı gibi, bazende diğer balıkların karaciğerlerinden elde edilir. 

Balık yağında olan Omega 3 insan vücudu tarafından üretilmez, bu yüzden dışarıdan takviye edilmesi gerekir. Balık ve balık yağıda Omega 3 takviyesi için mükemmel bir kaynaktır.

balık yağı

Zayıflamaya yardımcı olur

Fazla kilo(obezite),  tip 2 diyabet, kalp, ve kanser olmak üzere birçok hastalığa davet çıkartan bir durumdur. Obezite olan kişilerin bu hastalıklara yakalanma olasılığı daha fazladır. Balık yağının destekleri, obez kişilerin vücut bileşimini ve kalp hastalıkları risk etkenlerini tedavi edebilir. Balık yağı vücutta yağa dönüşmez yani yağ olarak depolanmaz. Tam tersine, hücreleri koruyan bir yağ tabakası olarak kullanılır. Bütün yağlar hücre koruyucu bir tabakaya dönüşebilir fakat balık yağı hücrelerin işlevini artırır, bunun sebebi balık yağının insülin aktivitesini artırmasıdır.  Vücudun yağ kaybetmesi için insülin duyarlılığı gerekir.

Kalbi Korur

Balık Yağı

Kirli havanın kalp üzerinde olumsuz etkisi vardır. Balık yağı kullanan kişiler kirli havanın zararlı etkilerinden daha az etkilenir. Balık yağında olan Omega 3 kirli havanın kalp ve yağ dokusu üzerindeki kötü etkileri önler. Ayrıca, kalp sağlığına da destek olur.

Ramatoid şikayetleri azaltır

Balık yağı takviyelerinin, ramatoid artrit hastalarının şikayetlerini azaltmada , sabah tutukluğunu iyileştirmede ve eklem hassasiyetini hafifletmeye yardımcı olduğunu araştırmalar göstermiştir. Ayrıca balıkyağı kireçlenmeyi önlemede de etkilidir.

İltihapları azaltır

İltihap, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma ve yaraları tedavi etme yoludur. Fakat, kronik iltihaplar, diyabet, obezite, kalp sorunları ve depresyon gibi bazı önemli rahatsızlıklarla bağlantılıdır. İltihap yağ kaybını ve kas geliştirmeyi önler.  İltihapların azalması bu rahatsızlık bulgularının da azalmasına yardımcı olur. Balık yağı, iltihap önleyici etkisi sayesinde, kronik iltihaplanmaya sebep olan hastalıkların iyileşmesine destek verir. Balık yağı vücuttaki kortizol değerini düşürür. Kortizol değerinin artması vücutta iltihap oluşturur.  Vücutta artık maddeleri daha çabuk dışarı atılmasını sağlar ayrıca hücresel düzeyde iyileşme ve daha çabuk kas artışı sağlar.

Yaşlanmayı geciktirir

Yapılan araştırmalar telomer kısalmasının kök hücre işlevlerini kısıtlayabildiğini ve hücre yenilenmesini yavaşlatarak erken yaşlanmaya sebep olduğunu tespit etmiştir. Balık yağında bulunan Omega 3 asidi sayesinde daha uzun telomerlere sahip olunur. Bu sayede yaşlanma geciktirilir. Balık yağı hapı kullanabileceğiniz gibi, haftada 2 defa somon balığı gibi Omega 3 yönünden zengin bir balık yiyerek kandaki Omega 3 değerini artırabilirsiniz.

Astıma ve alerjiye iyi gelir

Son zamanlarda daha fazla görülen astım, bebeklerde de giderek fazla görülür durumdadır.

Balık yağının astım şikayetlerini, özellikle erken yaşlarda azaltabileceği araştırmalarda  tespit edilmiştir. Hamile kadınlar balık yağınında takviyesini alarak bebeklerde alerji ihtimalini azaltabilir.

Hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlığı önler

Balık yağ kullanan kişilerle, kullanmayan kişiler arasında yapılan araştırmaya göre; bu yağı kullananların beyinlerinin serebral korteks ve hipokampus bölümleri daha gelişmiştir. Bunun sonucu hafıza ve düşünme açısından daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.

Omega 3 yağını vücut kendi üretemez. Dışarıdan beslenme ile takviye alması gerekir. Beslenme programında Omega 3 eksikliği olması beynin daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda düşünme yetileri azalır, hafıza sorunları baş gösterir. Balık yağ kullanmayan kişilerin beyni, balık yağ kullananlara göre daha hızlı küçülür.

balık yağı

Kemik sağlığını korur

Kemik sağlığı için, kalsiyum ve D vitamini gibi balık yağı da olumlu etki yapar. Omega 3 takviyeleri kemik sağlığını korumada yardımcı olur ve kemik yoğunluğunu artırır. Ayrıca, kemik erimesi riskini de azalatır.

Yağsız kas kütlesini korur

Balık yağı, uykudayken bile metabolik olarak çalışan kasları korur ve daha çok yağ yakımı sağlar. Ayrıca, Kemoterapi nedeniyle kas kaybı yaşayan hastaların, kas kaybını önlemede etkilidir. 

Cildi güzelleştirir

Balık yağı kardiyovasküler sağlığı destekler. Aynı zamanda Omega 3 yağ asidi birçok sağlık sorunu ihtimalini önler. Balık yağ içeriği sayesinde cildi korur, yaşlanmayı geciktirir.

Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Vücudumuzun ihtiyacı olan EPA ve DHA’yı dışardan takviye ederiz. Bu takviyenin de en önemli kaynağı balık ve balık yağdır. Haftada yeterli oranda yağlı balık tüketen kişiler ihtiyacı olan EPA ve DHA’yı temin edebilmektir. Yeterli balık tüketmeyen kişiler ise, balık yağ takviyesi ile bu ihtiyacı karşılarlar. Balık yağ takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Omega -3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına özen gösterilmelidir. Bu seviye ne kadar yüksekse, omega 3 takviyesi o kadar kalitelidir.
  • Omega – 3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki balık yağları insan sağlığı için uygun değildir.
  • Omega 3 yağ asitleri, hava ile temas halinde olduklarında okside olurlar ve yapıları bozulur. Bu sebeple, balık yağlarının içine konulduğu kapsüller hava sızdırmaz garantili olmalıdır. İki parmak arasında sıkıldığında yumuşak olan kapsüller, hava sızdırabilir. Bu tür kapsüller Omega 3 yağ asitlerinin okside olmasına sebep olur. 
  • Bazı ürünlerde, balık yağ kapsüllerinin okside olmasını önlemek için kapsülün içine azot gazı( Nitrojen) kabarcığı koyarlar. Bu yöntem sayesinde değerli yağ asitleri bozulmaz.  Bu sistemle üretilen balık yağları tercih edilebilir.
  • GDO ve ağır metaller içermeyen balık yağları tercih edilmeli, üretici firma bu garantiyi vermeli. GDO ve ağır metal içermediği garantisi olmayan ürünler tercih edilmemelidir.
  • Tercih ettiğiniz ürün, yurdumuzun mevzuatı gereğince, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca ruhsatlandırılmalıdır. Bakanlık, her ürün için ayrı bir “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” verir. Tercih ettiğiniz ürünün etiketinde bu numarayı kontrol edin. Bu numara bulunmayan ürünleri tercih etmeyin.

Balık Yağı Fiyatı

Balık yağ takviyesi, eczanelerden ve internetten temin edilebilir. Balık yağ fiyatları markalara göre ve ürünün içeriğine göre değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu