HAMİLELİKTE CİLT ÇATLAKLARI
Bebeğinizi kucağınıza almak için gün sayarken vücudunuzda bazen istemediğiniz değişimler olabilir. Bunlardan biride hamilelikte oluşan çatlaklar.
Anne, baba adayları çocuk sahibi olmaya karar verirken hayatlarının bütünüyle değişime uğrayacaklarını bilirler. Bu değişim anne için hamilelikte başlar. Birçok kadına hamilelikte vücudun ve hormonların değişime uğramasıyla oluşan çatlaklar, hamilelikten hatıra kalır.
Peki hamilelikte oluşan çatlakları önlemek mümkün mü? Bu yazımızda bu sorunun cevabını bulacaksınız.
HAMİLELİKTE ÇATLAKLAR NE ZAMAN OLUŞUR?
Hamilelikte çatlak oluşumu kişiden kişiye değişebilir. Genellikle hamileliğin 3. ve 4 aylarında
anne karnının büyümesi ve bağ dokularının gerilmesi sonucu kendini göstermeye başlar.
Bazı anne adaylarında ise hamileliğin 6. ayında, hatta hamileliğin son 4 haftasında çatlaklar oluşabilir.
Hamilelikte çatlaklar genelde göğüs,karın ve kalça bölgesinde oluşur.
Hamilelikte çatlak oluşumu, hamilelik döneminde alınan kilolarla doğrudan etkilidir.Fazla kilo alımı çatlak oluşumunu artırır.
HAMİLELİKTE ÇATLAK OLUŞMASINI NASIL ÖNLERİZ?
Hamilelikte çatlak oluşumunu engellemek için, yaşam şeklimizde ve beslenme programınız da yapacağınız değişiklikler etkili olacaktır.
Beslenmeye dikkat!
Hamilelikte, sorun yaşamadan sağlıklı bir gebelik geçirmenin ana temeli sağlıklı beslenme.Bu dönemde anne adayı hem kendini, hemde bebeğini beslediği için, gerekli vitamin, mineral ve protein desteğini almalı, beslenme planını buna göre düzenlemeli.
Bol su için
Su insan yaşamı için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Hamilelik döneminde su ihtiyacı daha da fazla artar. Hamilelikte esnekliğini kaybeden deri çatlamaya meyilli olur. Su tüketimine özen gösterilirse, deri esnekliğini korur ve hamilelikte çatlak oluşumu engellenir.
spor
Hamilelikte yapılan spor, doğumun kolay olması, bebeğin gelişiminde önemli rol oynamakta. Aynı zaman cildin esnekliğini artırarak hamilelikte oluşan çatlakları engeller. Hamilelikte spor yapmanın bir faydası da kilo kontrolünü sağlamasıdır. Kontrollü alınan kilo sayesinde vücut çatlakları oluşması engellenir.
HAMİLELİKTE OLUŞAN ÇATLAK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Doğum sonrası çatlaklar renk değiştirir, sedef yada gümüş rengini alırlar. Çatlakların yok edilmesi cerrahi işlemle veya lazer tedavisi ile yapılır.
Evde kullanabileceğimiz bitkisel karışımlarda doğum sonrası çatlakların görünümü azaltır.
DOĞUM SONRASI ÇATLAKLAR İÇİN BİTKİSEL TEDAVİLER
Avakado;
Avakadonun yarısı alınır, ezilerek içine bir yemek kaşığı bal eklenir. Birkaç damla limon suyu da eklenip bir krem oluşturulur. Oluşturulan krem çatlak bölgeye sürülür, 15 dk beklenir.
Şeker;
Bir yemek kaşığı şeker,birkaç damla limon ve birkaç damla badem yağı ile karıştırılır. Bu karışım çatlak bölge üzerine sürülür ve 8- 10 dk masaj yapılır.
Zeytinyağı;
İçinde bulunan E vitamini sayesinde cildi nemlendirerek besler ve çatlak oluşumunu önler
Hint yağı;
yaşlılık lekeleri ve çatlak izleri konusunda faydalanılabilecek güzel bir tedavi yöntemidir.
Doğum sonrası çatlakların giderilmesi için, çatlak bölgeye hint yağı ile 5 dk masaj yapılır.Sonuç alabilmek için her gün uygulanması gerekir.
Badem yağı;
Çatlakların oluşmaması için cildin esnekliğini koruması gerekir, badem yağı ile masaj yapmak çatlak önlemede yararlı olacaktır.
Limon suyu;
Limonun cildi sıkılaştıran etkisi vardır. Limonun içinde bulunan asitler çatlak görünümünü azaltır. Limon suyuyla çatlak bölge üzerinde masaj yapın.